Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos

Verkeer_20090131_145218Verkeer 

Het stadsbestuur maakt in een brief aan minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) en aan de administratie Wegen en Verkeer zijn beklag over de traaghied waarmee het herstel van de verkeerslichten op het kruispunt (N80) in Kortenbos wordt uitgevoerd.

Op 15 november 2008 gebeurde op het kruispunt van de N80 met Nachtegaal in Kortenbos een zwaar verkeersongeval. Daarbij werd de installatie met verkeerslichten zwaar beschadigd. De voorlopige verlichting heeft sindsdien al voor heel wat verwarring gezorgd, met drie verkeersongevallen met gewonden tot gevolg. Het stadsbestuur heeft vernomen dat de herstelling van de verkeerslichten pas eind maart verwacht wordt. Er moet een volledig nieuwe overspanning met fundamenten gemaakt worden.


Burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A): 'Wij begrijpen dat er een aantal technische aspecten zijn, die onlosmakelijk verbonden zijn aan deze situatie en die ervoor zorgen dat er niet onmiddellijk een nieuwe installatie kan geplaatst worden, maar we dringen erop aan dat er prioritair werk gemaakt wordt van deze vervanging. Het zou onverantwoord zijn dat er nog meer ongevallen met gewonden te betreuren vallen doordat niet alle middelen zijn gebruikt om de termijn van deze herstelling in te korten.'

Holle wegen krijgen een beurt

Gedicht_20090130_130412Gedicht Werkers van de sociale werkplaats De Wroeter zijn bezig met het opruimen van holle wegen De Perleleerstraat, De Waeleweg, de Attenhovenstraat, de Halleweg, de Romeinseweg Velm, de weg van Sint-Truiden naar Velm, de weg van Kerkom naar Zoutleeuw en de Steenweg van Zoutleeuw naar Borgworm. Het zijn maar enkele van de vele holle wegen die Sint-Truiden rijk is. In totaal zijn er 230 holle wegen in de stad geïnventariseerd. Daarvan worden er een zeventigtal hersteld.

De stad sloot vorig jaar een overeenkomst met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren voor herstel en onderhoud van die wegen. Het Regionaal Landschap coördineert de uitvoering van de onderhoudswerken. Voor het regulier onderhoud wordt met een landbouwer samengewerkt, die het snoeihout ter plaatse verhakselt.

'Deze wegen zijn landschappelijk van onschatbare waarde en een unicum in Europa. Ze ontstonden door erosie. Eeuwenlang ging de boer met paard en kar via hetzelfde pad naar zijn akker en eeuwenlang spoelde het water de fijne leemlaag weg. Ze hebben nu een enorme variatie aan fauna en flora', aldus schepen Filip Moers (SP.A).

Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster

12332434127025_0 Ann Peeters uit As (27 jaar) en Tom Paumen (26 jaar) uit Maaseik zijn de twee Limburgse deelnemers aan de VTM-reeks Mijn Restaurant!. Ze openen samen een restaurant in het Bogaardenklooster in Sint-Truiden. Ze willen een eerlijke, klassieke keuken zonder te veel poespas brengen, maar in een modern, trendy en eigentijds kader. Ann en Tom geven alles op om voor het eerst in hun leven hun eigen zaak op te starten. Ann en Tom zijn al sinds hun puberjaren de allerbeste vrienden. Ze kennen elkaar door en door en delen al hun lief en leed met elkaar.

Ann komt uit een horecafamilie en staat als chef stevig in haar schoenen. Ze heeft de nodige ervaring en gelooft rotsvast in haar eigen kookkwaliteiten. Ann is een assertieve dame met het hart op de tong. Tom is een dynamische jongeman die actief is in de modewereld. Hij springt af en toe bij in een restaurant en gaat nu de uitdaging aan om zijn leven over een totaaal andere boeg te gooien en maître te worden in zijn eigen restaurant.

Dichters dragen voor in bib

Op de Gedichtendag van vandaag zette de bibliotheek de eigen poëziecollectie extra in de kijker met een thematafel waar jonge en misschien niet zo bekende dichters werden voorgesteld. Elke bezoeker kreeg gratis en voor niks een bundeltje met vier poëtische kaarten. Dit jaar werd gekozen voor beelden en gedichten die dichtbij de leefwereld van jongeren en jongvolwassenen staan. Opengeplooid zijn dat vier mooie en originele miniaffiches.

De grote verrassing was het live optreden van dichters uit eigen stad. Aan het woord kwamen Jan Goffa, Boudewijn Knevels, Katrien Frederix en Herman Rohaert.

Gedicht_20090129_143834GedichtOnderstaand gedicht is van Jan Goffa (foto). Jan Goffa noemt zichzelf epicurist en dromer in de vrije uren, na zijn stresserende job. Sedert een vijftal jaar schrijft hij gedichten over onderwerpen die hem de dag zelf raakten. Zijn thema's zijn soms romantisch, soms huiselijk, vaak actueel. Maar zijn grootste interesse gaat uit naar onze streek en zijn natuur en dan kom je ook terecht bij het fruit.

Op gedichtendag 2007 verscheen zijn eerste dichtbundel Ongerept. Vorig jaar won hij met zijn gedicht van abt tot appel de poëzieprijs van Het Belang van Limburg en mocht als stadsdichter voor Sint-Truiden op de webpagina van de krant gedichten publiceren. Vandaag verscheen zijn tweede bundel Haspengoud die een selectie uit deze publicaties combineert met ander dichtwerk. Kenmerk van zijn werk zijn een stevig metrum en een ongedwongen, prettig rijm.

Die Dampfeisenbahn

dampend stampt hij daverend

zich stoomsissend traag op gang

tsjokt en sleurt verdapperend

door het donkerend land


knarseknokend kraken dissels

sporen ketsen vuur en glans

tenderend over de wissels

takketoemt hij in kadans


scherend dendert hij langs bomen

muren, staken, bruut beton

onder bruggen, onder bogen

drijft hij naar de horizon


gierend, schuddend, schrillend fluitend

ijlt hij door de holle nacht

en zingt heftig, zwaar rookpluimend

tabbaktabbak .. tabbaktabbak ..

tabbaktabbak .. tabbaktabbak ..


Gedichtendag is niet uitsluitend voor dichters. Wie een gedicht schrijft, kan dat insturen naar sint-truiden@nieuwsblad.be en we publiceren het.

Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied

Speelhof_20090128_101718Speelhof 

Het waterbekken in 't Speelhof is ook een mooi natuurgebied. Het pas aangelegde wachtbekken, dat het water van de Cicindria en de Trudobronbeek opvangt, is meer dan een overstromingsgebied. Joggers vinden er naast het bekken een Finse piste, wandelaars kunnen via een knuppelpad dwars door het domein wandelen of ze kunnen de steiger gebruiken. Bij voldoende vorst zijn de poelen geschikt om te schaatsen. Gedeputeerde Frank Smeets (CD&V) bezocht gisteren het domein en stelde het wachtbekken als model voor andere projecten in de provincie voor.

Het bekken heeft in de eerste plaats een nuttige functie. Het heeft een oppervlakte van 8 hectare en kan bij wateroverlast 41.800 m³ water uit de Cicindria en de Trudobronbeek opvangen. De Trudobronbeek werd vrij gemaakt. Ze wordt meanderend door het overstromingsgebied geleid. In de oever van de Cicindria is een inlaatsysteem voorzien om het water van de beek in tijden van nood in het bufferbekken op te vangen. In de overstromingszone zijn 3 poelen uitgegraven.

Het hele project kostte 454.629 euro. De stad Sint-Truiden betaalde daar 105.049 euro van, het overige werd door het Vlaams Gewest en de provincie betaald.

Vergeet je wortels niet!

Alle Truienaren kregen vorige week de folder en bijpassende magneet in de bus met de opmerkelijke slogan Vergeet je wortels niet!. Een mooie teaser met wortels erbij en dat wekte de aandacht. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van het Museum Vlaamse Minderbroeders en de Erfgoedcel Sint-Truiden. Zij zetten samen een grootscheepse actie op om de Truienaren hun roots te laten ontdekken. Het verleden ligt vaak dichtbij de deur in een kappelletje in een lindeboom, in een gedenksteen of in een verhaal. Van nu tot het einde van het jaar krijgen alle Truienaren de gelegenheid om het verleden in hun directe omgeving te ontdekken. 

Elke laatste zaterdag van de maand hebben een erfgoed- en een museumwandeling plaats. Het Museum Minderbroeders nodigde voor zaterdag de mensen uit de onmiddellijke buurt uit. Er zijn al  50 buren ingeschreven en een deel van de kandidaten moest naar een volgend bezoek worden verwezen. Het Museum nodigt alle bewoners per straat voor een bezoek uit.

Erfgoed_20090127_135540Erfgoed De Minderbroeders organiseren een rondleiding in het klooster en in het Museum. Het bezoek duurt ongeveer een uur. Na de rondleiding krijgen de buren gratis een kop koffie met taart en een frisse pint Monnebruur.

De Erfgoedcel Sint-Truiden nodigt de inwoners van de kerkdorpen uit om via gratis wandelingen kennis te maken met het lokaal erfgoed. Tijdens deze wandelingen leer je, onder begeleiding van een gids, alles over de rijke geschiedenis van je dorp: het landschap, de historische gebouwen, maar ook en vooral de voorwerpen, verhalen en legendes die jouw dorp uniek maken. Elke laatste zaterdag van de maand vindt zo’n erfgoedwandeling in een andere deelgemeente plaats.

Telkens worden de inwoners van de gemeente of van de straten via een persoonlijke brief uitgenodigd om deel te nemen. Volgende zaterdag gaat de eerste wandeling van start in Kerkom (voor inwoners van Kerkom!). Afspraak om 14 uur aan de brouwerij. Na afloop kan er nog gezellig worden nagepraat, want de deelnemers worden getrakteerd op een drankje in de brouwerij.

(Foto: De Heemkundige Kring van Kortenbos bezocht deze week al de tentoonstelling Stukjes Hemel op aarde, relieken en reliekverering).

Animatie op gemeenteraad

Regiobutton_gr_gemeenteraad

De schalkse en sarcastische opmerkingen van OCMW-voorzitter Robert Bamps (Open VLD) zorgden voor enige opwinding op de jongste, vrij rustige raadszitting. Aanleiding tot de eerste tussenkomst was de discussie over de tergende traagheid waarmee het dossier over de aanleg van een fietspad langs de N80 (Bevingen-Gingelom) gebeurt. 'Het fietspad moest al anderhalf jaar geleden zijn begonnen. Nu is men nog altijd bezig met de onteigeningen', zegde raadslid Peter Dufaux, die het dossier nog hielp opstarten. Iedereen ergerde zich aan ambtenaren die dossiers tegenwerken. (Het gaat om ambtenaren van de hogere overheid, nvdr.) 'Er zijn ook schepenen die dossiers tegenwerken', schampte Robert Bamps, met een knipoog naar het dossier van het nieuwe rusthuis dat ook al zoveel vertraging heeft opgelopen. Niet iedereen kon met de opmerking lachen.

Een tweede keer kreeg Bamps de lachers op zijn kant toen Veerle Heeren (CD&V) door Jef Cleeren (CD&V) werd overladen met felicitatities. 'Ik behaalde bij de verkiezingen de meeste stemmen en heb recht om spreken in naam van de bevolking', stelde Jef. 'Ik had maar net genoeg stemmen en ik spreek toch', repliceerde Bamps. 'Ik feliciteer Veerle Heeren ook. Ik ben tevreden. Ze kan het dossier van het rusthuis nu bovenaan leggen en ze kan goed stoten en trekken. Ze moet haar charisma nu maar gebruiken om het dossier vooruit te helpen.'

Ter verduidelijking: minister Veerle Heeren was afwezig op de raadszitting omwille van een bijeenkomst in Dendermonde.

Over vertraging van werken waren er ook klachten over de traagheid waarmee de verkeerslichten op de expressweg in Kortenbos hersteld worden. Door een ongeval sneuvelde de dwarsbalk en die raakt maar niet hersteld. De gebrekkige verkeerslichten zijn nu aanleiding tot zeer gevaarlijke toestanden. 'De traagheid heeft te maken met de privédienst die instaat voor de werken. Die krijgt opdrachten in heel Vlaanderen', wist burgemeeser Ludwig Vandenhove (SP.A).

Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown

Op de jongste Prinsenzitting kondigde Joske Bronckart het afscheid van zijn podiumoptreden als carnavalist aan. Als slotact zweepte hij het publiek nog eens op met een medley van tien van zijn beste carnavalsnummers. De Truiense carnavalisten brachten hem een ultieme hulde en droegen hem op handen en schouders van het podium. Bronckart is jarenlang voor het Sint-Truidense carnaval een ongelooflijk uithangbord geweest. De stem van het Sint-Truidense caranval. Op composities van Willy Dewaelheyns zong hij de ene schlager na de andere en won hij verscheidene keren de Limburgse Carnavallissima. Hij was ook actief in diverse orkesten en orkestjes en wist met zijn vinnigheid en beweeglijkheid iedereen op sleeptouw te nemen. Joske is intussen ook uitgegroeid toe een echte volksfiguur en ongeëvenaarde loltrapper. 'Een carnavalist heeft het hart van een clown', waren zijn laatste woorden op het podium. Niemand kon hem beter in enkele woorden samenvatten dan hijzelf.

_DSC0154

 

Voor zijn levensverhaal en de beschrijving van zijn zangcarrière laten we Joske zelf aan het woord:

Lees verder

Miss STVV-kandidaten 2009

Miss STVV 

De kandidaten voor de verkiezing van Miss STVV 2009 werden zopas aan de pers voorgesteld. Vertien kandidaten dingen naar het Miss STVV-kroontje: Anneleen Mombaerts, Joke Thielens, Valeria Pollice, Judith Haene, Eline Vandenborne, Danicia Buntinx, Tatiana Moreau, Kirsten Droogmans, Tamara De Bonhome, Nikita Massoels, Barbara Neefs, Vanessa Knaepen, Jolien Happaerts en Sarah Severeyrs.

In de Miss STVV-eregalerij werden ze sedert de start in 1994 voorafgegaan door Violetta Roosen, Nancy Peetermans, Petra Smets, Belinda Van Loo, Cindy Martens, Peggy Prouvé, Karen Pittomvils, Celine Malyster, Nathalie De Kimpe, Ellen De Smet, Caroline Vandewijer, Sofie Vanvoorden, Joline Ruymen, Debbie Vaes en Stéphanie Dupont.

(foto: Danny Vanschoonbeek)

Fruit uit de schoolautomaat

Fruitaut_20090123_142154Fruitaut In de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw, de basisschool Sint-Rita, de basisschool Wilderen en het Koninklijk Atheneum kunnen voortaan leerlingen appels en peren uit de eigen fruitautomaat halen.

Het proefproject werd vrijdagavond op een bijeenkomst van Studiekring Guvelingen voorgesteld. Met een druk op de knop kunnen leerlingen een appel krijgen op het ogenblik dat ze dat zelf wensen. 'De fruitautomaat is een goed alternatief voor de frisdranken. De consumptie van fruit loopt terug en soortgelijke acties kunnen het verbruik wat opkrikken. De toestellen passen ook bij de leefwereld van de jongeren. Ze zijn gewoon die toestellen te bedienen', legt Eddy Leclère, voorzitter van de Studiekring en lid van de Gemeentelijke Landbouwraad uit.

Na een maand wordt het experiment geëvalueerd en kan het naar andere scholen worden uitgebreid.

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!