Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Carnaval in Sintruin

KindCar_20090220_145138KindCar 

De Kindercarnavalsstoet opent morgen het feest om 11 minuten voor 13 uur. De kinderstoet wordt vanaf 12.30 uur gevormd op de overdekte parking van het oude Coca-Colagebouw. Om 11 voor 13 u. vertrekt de stoet via de Stationsstraat, de Stapelstraat, de Grote Markt, de Luikerstraat en de Minderbroederstraat naar het Minderbroederplein. Na de apotheose zorgt de Crazy Disco Show daar voor extra ambiance.

In de optocht krijgen de scholen de gelegenheid met de leerlingen van hun basisonderwijs deel te nemen. Ruim tien scholen bevestigden hun aanwezigheid wat zal resulteren in een carnavalsoptocht met meer dan 1.750 kinderen.

Zaterdag 21 februari kan je vanaf 21.11 uur terecht in de stadsfeestzaal Manege voor het verkleed Prinsenbal. DJ Peter zorgt voor de carnavals- en dansmuziek. Het aantal verkleden neemt elk jaar toe en de sfeer is supertof. De toegang is gratis.

Zondag 22 februari vindt om 19.11 uur op de pui van het stadhuis op de Grote Markt de officiële machtsoverdracht plaats. Na de proclamatie van zijn geloften ontvangt stadsprinscarnaval Sie den eerste uit de handen van burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) de sleutel van de stad. De macht over de Trudostad wordt dan voor heel de Verloren Maandag overgedragen aan de prinscarnaval. In de stadsfeestzaal Manege vindt vervolgens de acadekomische zitting plaats met onder meer de uitreiking van de carnavalsonderscheidingen: ’t Zeegske, ’t Nachtlempke en de Groewette Latsjaan. Het geheel wordt beklonken met een stadsreceptie.

Maandag 23 februari is het VERLOREN MAANDAG. De Truiense carnavallisten komen al om 10.11 uur samen aan het monumentje van het Raadsvriendje op het pleintje van Schurhoven voor een moment van huldebetoon aan de overleden carnavallisten. Vervolgens start het bezoek aan de praalwagens van de Sint-Truidense carnavalsgroepen die dit jaar allen staan opgesteld op het Minderbroedersplein. Nadat prinscarnaval hun wagen heeft gedoopt bieden de groepen gratis een hapje en een drankje aan alle aanwezigen aan. Het is een kwestie van heel het leutig gezelschap tijdig te vinden en te volgen.

Vanaf 14.11 uur trekt de grote carnavalsstoet door het stadscentrum. Zoals steeds garandeert de OrdeKindCar_20090220_145002KindCar van de Commeduur een bonte parade van carnavallistische groepen en prachtige praalwagens. Traditioneel wordt de stoet voorafgegaan door een reclamekaravaan. De Verloren Maandagstoet behoort nog steeds tot de succesvolste carnavalsevenementen in België. Gezien de werken aan de O.-L.-Vrouwkerk trekt de stoet van de Diesterstraat naar de Abdijstraat waar het podium voor de schouwing en apotheose staat opgesteld. De toegang blijft gratis al mogen de bezoekers hun sympathie betonen via een vrijblijvende steunkaartje van 1 euro. Om 19.11 uur start het Vesteloovetbal in de stadsfeestzaal Manege met achter de draaitafel de beste carnaval DJ van Limburg. Ook hier is en blijft de toegang gratis.

Dinsdag 24 februari  komen de Truiense carnavallisten en hun sympathisanten om 19.11 uur samen op de Groenmarkt voor het uitblazen van de Elf-latsjanen. Daarmee wordt dan symbolisch de carnavalsvijfdaagse afgesloten. Om het af te leren vindt er tot slot nog een ultieme kroegentocht plaats.

(foto's van kindercarnavalsstoet van vrijdagnamiddag toegevoegd

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef011168877b47970c Listed below are links to weblogs that reference Carnaval in Sintruin:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!