Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Kant en klank in kerkje van Guvelingen

Kant is weer helemaal in en verovert design en mode. Al enkele jaren maakt het product opgang als kunst.

Kant_20090220_111550Kant De traditionele kantproductie heeft de reputatie oubollig te zijn en was meer huisvlijt dan kunst. Recentelijk kwam daar verandering in. Kant wordt meer en meer een kunstproduct. Het tradionele klossen wordt vervangen door artistieke experimenten. Kunststoffen, vlasvezel, metaaldraad, jutekoord en allerlei andere materialen vervangen de oorspronkelijke draad. Kant wordt ook meer en meer verwerkt in kleren, schoenen, tassen, hoeden en sieraden.

Intussen werd op vele plaatsen de traditionele kantopleiding afgebouwd, ook in de Academie van Sint-Truiden. Maar de traditie gaat niet verloren. KantelinK, een collectief van kantkunstenaars onder leiding van Juliana Swinnen, nam de traditie over en voegt aan het klossen een nieuwe dimensie toe. De vereniging komt regelmatig samen bij de Ursulinen, de grondleggers van de traditionele kant in Sint-Truiden. De zusters beschikken over een rijke collectie kantwerken.

KantelinK werkt nieuwe vormen uit en toont op initiatief van Kunstig Sint-Truiden zijn creaties van hedendaagse kant- en transparante textielkunst komend weekend in het kerkje van Guvelingen. Daar vindt een expo plaats die kant ook aan klank linkt. Het Sint-Augustinuskoor luistert vrijdag 27 februari om 19 uur de opening van de tentoonstelling op. Zondag 1 maart is er van 11 uur tot 13 uur een aperitiefconcert in samenwerking met de Haspengouwse Academie voor Muziek, Woord en Dans.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef0112790bebbc28a4 Listed below are links to weblogs that reference Kant en klank in kerkje van Guvelingen:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!