Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Op stap met straffe madammen

Toerisme Sint-Truiden begeleidt zondag 8 maart 100 vrouwen op de première van de stadswandeling Straffe Madammen. De tocht vindt plaats bij gelegenheid van de Internationale Vrouwendag.

Madam_20090224_135126Madam Op 8 maart kwamen de New Yorkse vrouwen massaal op straat om te reclameren tegen de slechte werkomstandigheden in de textielindustrie. Het was het begin van de vrouwenemancipatie. Toerisme Sint-Truiden wil op die verjaardag de vrouwen extra verwennen. Centraal op de route staan straffe madammen uit Sint-Truiden, geen straffe nummers van vandaag, maar straffe exemplaren uit het verleden. Net als de huidige straffe madammen vielen ze op door uitzonderlijke gaven.

Neem nu Christina de Wonderbaarlijke. In haar jeugd was ze veehoedster. Ze stierf een eerste keer in 1182 op 32-jarige leeftijd. Maar nog tijdens de lijkmis begint het dode lichaam zich op de lijkbaar te bewegen, springt plotseling recht, en gelijk een duif, verheft ze zich boven de kerk. Ze wordt daarom ook afgebeeld met vleugels. Op bevel van de pastoor komt ze naar beneden en vertelt ze over haar verblijf in de hemel, de hel en het vagevuur. Sedert die tocht beschikt ze over bijzondere krachten. Men zag haar in bomen en op torens, ze stortte zich soms in gloeiende ovens of ze stak armen en benen in het haardvuur, ze dompelde zich in ketels met ziedend water, in volle winter ging ze zich te Luik in de Maas ophouden en meer dan eens vluchtte ze door hagen en heggen terwijl razende honden haar verscheurden. Ze stierf voor de derde en laatste keer in 1242 en werd heilig verklaard. Zanger Nick Cave vereeuwigde haar in zijn hit Christina the astonishing. Geen enkele straffe madam van vandaag die Christina nadoet.

Maar de stad kende in het verleden nog straffe voorbeelden: Maria Nijs. Ze wordt één van de meest fascinerende vrouwen van de twintigse eeuw genoemd. Haar gaven liggen dichterbij. Ze was afkomstig van de bekende familie Balthus uit Sint-Truiden. Maria Nijs was zestien toen ze in 1914 naar Engeland vluchtte en het kindermeisje werd van Bloomsbury. Zij zat aan het doodsbed van D.H.Lawrence en werd verliefd op Virginia Woolf. In 1919 trad zij in het huwelijk met de halfblinde Britse romanschrijver Aldous Huxley, auteur van Heerlijke Nieuwe Wereld. Maria Nijs genoot intens van het liefdesspel met een man maar de echte liefde vond zij bij een vrouw. Eerst bij Lady Ottoline en Costanza, in Hollywood bij Greta Garbo, Marlene Dietrich en Audrey Hepburn. Zij wisselde hartsgeheimen uit met onder andere Charlie Chaplin. Van haar kunnen onze madammen alleen maar opkijken. Over Maria Nijs gaan we nog horen. In 1210 komt er een Aldous Huxley-jaar.

Nog een voorbeeld. De drie vrouwen van Suske de Poup, een legendarische bokkenrijder uit de 18deMadam_20090224_135032Madam eeuw. De Bokkenrijders (ze verplaatsten zich op de rug van een bok door de lucht!) waren roversbendes. Ze leefden van geldafpersing met brandbrieven. Suske de Poup en Het Voorvelleken waren twee arme sukkelaars die in 1784 de winning van Nijsken van den Hove (nu bekend als De Gebrande Winning op de Zepperenweg) afbrandden. Op 8 oktober 1784 werden ze levendig verbrand. Maar Suske de Poup stond ook bekend voor zijn drie vrouwen. Daaraan zou hij ook zijn bijnaam te danken hebben: de voorloper van de bospoeper. Achter Suske stonden zeker drie sterke vrouwen.

Dit is nog maar een greep uit de Straffe Madammen. Er zijn er nog meer. Om die te leren kennen moet je meewandelen op zondag 8 maart. Toerisme kondigt de wandeling als ludiek aan, met veel verhalen en anekdotes. De uitstap duurt drie uur en daar hoort ook een brunch, een lekker vieruurtje of een aperitief met tapas bij. Voor meer info en inschrijvingen: Toerisme Sint-Truiden, 011-70.18.18

(foto: Drie straffe gidsen begeleiden de vrouwen zondag 8 maart)

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef011279116c4f28a4 Listed below are links to weblogs that reference Op stap met straffe madammen:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!