Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Schermkring Skirmjan bestaat twintig jaar

Verenigingindekijker_gr 

Scherm_20090207_114412scherm 

Net op zijn twintigjarige verjaardag krijgt de Schermkring Skirmjan onverwachte steun van Freek Braeckman, De slimste mens ter wereld. Freek was ooit zelf een schermer, die tot de Belgische top behoorde. Naar eigen zeggen dankt hij zijn zelfbeheersing en koelbloedigheid onder meer aan zijn schermverleden. Die koelbloedigheid demonstreerde hij vooral bij de finale tegen Bart De Wever.

'Bij het schermen is het man tegen man en komt het erop aan geconcentreerd te blijven en niet in paniek te raken. Je moet jezelf de baas blijven en je dan opleggen aan de tegenstrever. Het zijn houdingen die je ook buiten de schermsport kan gebruiken', zegt voorzitter Jos Lambrechts van de Truiense schermclub Skirmjan. De schermkring viert 12 februari zijn twintigjarig bestaan.

Schermkring Skirmjan startte in 1988 in Borgloon onder leiding van de Roemeense schermmeester PaulScherm_20090207_114716scherm Radulescu en sloot op 12 februari 1989 aan bij de Vlaamse Schermbond. De vereniging kreeg haar naam van het middelnederlandse woord voor schermen.

Opzet van de Schermkring was de vroegere belangstelling voor het schermen nieuw leven in te blazen. Via allerlei initiatieven konden honderden kinderen kennismaken met de schermsport. Vanaf 1993 werd in Sint-Truiden training gegeven. In Sint-Truiden nam de club de traditie uit de jaren '20 opnieuw op. Toen waren er in de stad twee schermclubs.

De vereniging behaalde ook diverse onderscheidingen. In juli '94 kreeg de club op de training bezoek van Elena Belova, de viervoudig Olympische kampioen floret. Skirmjan telde ook kampioenen in eigen rangen. In diverse reeksen behaalden leden goud, zilver en brons. De schermers nemen nu regelmatig deel aan wedstijden en tornooien.

'Basisopdracht van de club is nog altijd goede en stijlvolle schermers te vormen. Om een voldoende brede basis te hebben, blijven we naar nieuwe leden zoeken, zowel jong als oud. Schermen is vooral een technische sport. Maar iedereen met een beetje aanleg kan leren schermen. We promoten de sport dit jaar vooral bij meisjes en dames. We organiseren afzonderlijke tornooien, eind juni houden we opnieuw ons debutantentornooi en op stapel staat een bewegingsproject in samenwerking met Bloso. We leren de jeugd lenigheid, techniek en coördinatie aan', legt de voorzitter uit.

Schermkring Skirmjan telt op dit ogenblik zestig leden. De trainingen vinden plaats in de sporthal van het Oud-Atheneum in de Zoutstraat. Voorzitter is Jos Lambrechts (foto). Voor meer info: Jos Lambrechts, tel. 011-69.28.57 of hier.     

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef01053719656a970b Listed below are links to weblogs that reference Schermkring Skirmjan bestaat twintig jaar:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!