Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Op stap met straffe madammen

Toerisme Sint-Truiden begeleidt zondag 8 maart 100 vrouwen op de première van de stadswandeling Straffe Madammen. De tocht vindt plaats bij gelegenheid van de Internationale Vrouwendag.

Madam_20090224_135126Madam Op 8 maart kwamen de New Yorkse vrouwen massaal op straat om te reclameren tegen de slechte werkomstandigheden in de textielindustrie. Het was het begin van de vrouwenemancipatie. Toerisme Sint-Truiden wil op die verjaardag de vrouwen extra verwennen. Centraal op de route staan straffe madammen uit Sint-Truiden, geen straffe nummers van vandaag, maar straffe exemplaren uit het verleden. Net als de huidige straffe madammen vielen ze op door uitzonderlijke gaven.

Neem nu Christina de Wonderbaarlijke. In haar jeugd was ze veehoedster. Ze stierf een eerste keer in 1182 op 32-jarige leeftijd. Maar nog tijdens de lijkmis begint het dode lichaam zich op de lijkbaar te bewegen, springt plotseling recht, en gelijk een duif, verheft ze zich boven de kerk. Ze wordt daarom ook afgebeeld met vleugels. Op bevel van de pastoor komt ze naar beneden en vertelt ze over haar verblijf in de hemel, de hel en het vagevuur. Sedert die tocht beschikt ze over bijzondere krachten. Men zag haar in bomen en op torens, ze stortte zich soms in gloeiende ovens of ze stak armen en benen in het haardvuur, ze dompelde zich in ketels met ziedend water, in volle winter ging ze zich te Luik in de Maas ophouden en meer dan eens vluchtte ze door hagen en heggen terwijl razende honden haar verscheurden. Ze stierf voor de derde en laatste keer in 1242 en werd heilig verklaard. Zanger Nick Cave vereeuwigde haar in zijn hit Christina the astonishing. Geen enkele straffe madam van vandaag die Christina nadoet.

Maar de stad kende in het verleden nog straffe voorbeelden: Maria Nijs. Ze wordt één van de meest fascinerende vrouwen van de twintigse eeuw genoemd. Haar gaven liggen dichterbij. Ze was afkomstig van de bekende familie Balthus uit Sint-Truiden. Maria Nijs was zestien toen ze in 1914 naar Engeland vluchtte en het kindermeisje werd van Bloomsbury. Zij zat aan het doodsbed van D.H.Lawrence en werd verliefd op Virginia Woolf. In 1919 trad zij in het huwelijk met de halfblinde Britse romanschrijver Aldous Huxley, auteur van Heerlijke Nieuwe Wereld. Maria Nijs genoot intens van het liefdesspel met een man maar de echte liefde vond zij bij een vrouw. Eerst bij Lady Ottoline en Costanza, in Hollywood bij Greta Garbo, Marlene Dietrich en Audrey Hepburn. Zij wisselde hartsgeheimen uit met onder andere Charlie Chaplin. Van haar kunnen onze madammen alleen maar opkijken. Over Maria Nijs gaan we nog horen. In 1210 komt er een Aldous Huxley-jaar.

Nog een voorbeeld. De drie vrouwen van Suske de Poup, een legendarische bokkenrijder uit de 18deMadam_20090224_135032Madam eeuw. De Bokkenrijders (ze verplaatsten zich op de rug van een bok door de lucht!) waren roversbendes. Ze leefden van geldafpersing met brandbrieven. Suske de Poup en Het Voorvelleken waren twee arme sukkelaars die in 1784 de winning van Nijsken van den Hove (nu bekend als De Gebrande Winning op de Zepperenweg) afbrandden. Op 8 oktober 1784 werden ze levendig verbrand. Maar Suske de Poup stond ook bekend voor zijn drie vrouwen. Daaraan zou hij ook zijn bijnaam te danken hebben: de voorloper van de bospoeper. Achter Suske stonden zeker drie sterke vrouwen.

Dit is nog maar een greep uit de Straffe Madammen. Er zijn er nog meer. Om die te leren kennen moet je meewandelen op zondag 8 maart. Toerisme kondigt de wandeling als ludiek aan, met veel verhalen en anekdotes. De uitstap duurt drie uur en daar hoort ook een brunch, een lekker vieruurtje of een aperitief met tapas bij. Voor meer info en inschrijvingen: Toerisme Sint-Truiden, 011-70.18.18

(foto: Drie straffe gidsen begeleiden de vrouwen zondag 8 maart)

Kant en klank in kerkje van Guvelingen

Kant is weer helemaal in en verovert design en mode. Al enkele jaren maakt het product opgang als kunst.

Kant_20090220_111550Kant De traditionele kantproductie heeft de reputatie oubollig te zijn en was meer huisvlijt dan kunst. Recentelijk kwam daar verandering in. Kant wordt meer en meer een kunstproduct. Het tradionele klossen wordt vervangen door artistieke experimenten. Kunststoffen, vlasvezel, metaaldraad, jutekoord en allerlei andere materialen vervangen de oorspronkelijke draad. Kant wordt ook meer en meer verwerkt in kleren, schoenen, tassen, hoeden en sieraden.

Intussen werd op vele plaatsen de traditionele kantopleiding afgebouwd, ook in de Academie van Sint-Truiden. Maar de traditie gaat niet verloren. KantelinK, een collectief van kantkunstenaars onder leiding van Juliana Swinnen, nam de traditie over en voegt aan het klossen een nieuwe dimensie toe. De vereniging komt regelmatig samen bij de Ursulinen, de grondleggers van de traditionele kant in Sint-Truiden. De zusters beschikken over een rijke collectie kantwerken.

KantelinK werkt nieuwe vormen uit en toont op initiatief van Kunstig Sint-Truiden zijn creaties van hedendaagse kant- en transparante textielkunst komend weekend in het kerkje van Guvelingen. Daar vindt een expo plaats die kant ook aan klank linkt. Het Sint-Augustinuskoor luistert vrijdag 27 februari om 19 uur de opening van de tentoonstelling op. Zondag 1 maart is er van 11 uur tot 13 uur een aperitiefconcert in samenwerking met de Haspengouwse Academie voor Muziek, Woord en Dans.

Op stap met de Gloob-Fanfare

Gloob_20090216_151558Gloob Gloob_20090216_150026Gloob

Gloob_20090216_150420Gloob Gloob_20090216_151018Gloob

Leerlingen van de basisschool Sint-Rita zijn al het ganse schooljaar op stap met de Gloob-Fanfare. De fanfare is een beweging van kinderen, leerkrachten en ouders die zich inzetten voor onze globe.

De wereld takelt af en heeft te lijden van grote voeten. Onze levenswijze vraagt te veel van de aarde. Er worden te veel grondstoffen weggenomen en te veel afvalstoffen in het milieu gedumpt. Tegen die ecologische voetafdruk is duurzame ontwikkeling de remedie. Afval, water, natuur, energie, vervoer en handel zijn de invalshoeken die op school aan bod komen. Begeleider is Gloob, een wereldreiziger, muzikant, levensgenieter en scherpzinnig waarnemer. Hij vertelt wat hij op zijn reizen in Senegal, Ecuador en de Filippijnen geleerd heeft.

De leerlingen van de basischool stelden vandaag hun project voor. In mei tonen ze hun reultaten met een optreden in het cultuurcentrum De Bogaard.

Gloob-Fanfare is een aanbod voor de lagere scholen en het kleuteronderwijs. Thema's zijn mondiale vorming, ontwikkelingseducatie, duurzame ontwikkeling en integratie. Djapo (www.djapo.be) ontwikkelde educatieve pakketten en biedt die aan lagere scholen aan. Burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) overhandigde vandaag de projectmappen aan de directies van de lagere scholen.

Geven deze schilderijen aanstoot?

L1030614 L1030378  

Kunstenaar Jan Van Imschoot (Gent, 1963) plande in het cultuurcentrum De Bogaard een tentoonstelling van negen doeken waarin hij figuren op de grens tussen man en vrouw schildert. Schepen van Cultuur Bert Stippelmans (CD&V) liet de tentoonstelling afgelasten. Volgens de schepen zijn de schilderijen aanstootgevend en kunnen ze niet in de foyer van een cultuuurcentrum getoond worden. 'Ook kinderen hebben toegang tot die ruimte', zegt de schepen. Curator Jos Uytterhoeven was niet opgezet met de weigering. Volgens hem is dit een merkwaardig staaltje van nieuwe politieke cultuur. Hij bestempelt het verbod als censuur. (voor volledig artikel: www.nieuwsblad.be/sint-truiden)  

Wat vindt u van de schilderijen van Jan Van Imschoot? Reageer

Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk

Commanderie_20090131_221508Commanderie 

Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin Veerle Heeren (CD&V) werd eregrootmaarschalk van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie. De Commanderie hield zaterdagavond haar 33ste kapittel.

De Haspengouwse Fruyteniers nemen jaarlijks mensen in de vereniging op die zich onderscheiden in deCommanderie_20090131_221604Commanderie promotie van fruit. Veerle Heeren kende vorige week, samen met het ministerie van Landbouw en de fruitsector, nog een bedrag van 900.000 euro toe voor de verdeling van fruit in de scholen. Grootmaarschalk en voorzitter van de Commanderie Jef Odeurs nam de eed af en huldigde haar in de vereniging in met een tik van het zwaard op de schouder. Daarna werden de eretekens en oorkonde aan de eregrootmaarschak overhandigd.

De Commanderie kende ook andere ertitels toe. Ivo Belet, Tony Heeren en Joris Relaes werden eremaarschalk. Ivo Belet (CD&V) is lid van het Europees parlement en is voorstander van cofinanciering van een schoolfruitplan. Tony Heeren is rasechte Truienaar en voorzitter van de Rechtbank van eerste aanleg in Hasselt. Joris Relaes was eerst kabinetchef van minister-president Yves Leterme en heeft nu die functie bij zijn opvolger Kris Peeters.

De derde groep werd groot-officier. Het gaat om Katleen Dignef, Marc Cornelis, Veerle Vanhoof en Guido Sweron. Twee jaar geleden startte Veerle Vanhoof, samen met haar echtgenoot Piet Porreye, met de productie van het fruitsap PIPO. Marc Cornelis leidt diplomatieke missies voor de verkoop van appelen en peren in China. Sinds 1996 is hij gastprofessor aan de facultiet diergeneeskunde in Gent. Guido Sweron zette zich in voor de promotie van toeristisch Voeren en schreef heel wat toeristische boeken en folders.

Leen Jolling, Rudi Hermans en Bart Liesenborghs werden officier. Leen Jolling is fruitteeltconsulent van de Boerenbond en maakt deel uit van de bestuuursraden van Fruitteeltnieuws en het ledenblad van de Proeftuin. Rudi Hermans is commandeur van de Confrérie van de Hasseltse Jenever. Bart Liesenborghs tenslotte is leraar in de Tuinbouwschool en heeft verdiensten voor de ontwikkeling van de zoete kersenteelt en voorlichting via de Studiekring Guvelingen.

Commanderie_20090131_224416Commanderie         Commanderie_20090131_222052Commanderie  Commanderie_20090131_222310Commanderie Commanderie_20090131_223324Commanderie  

(foto's: klikken om te vergroten

Sint-Aloysius start Digi4U

Dscn1520_2De leerlingen van het zevende jaar kantoor van Sint-Aloysius Zepperen hebben een eigen onderneming opgericht. Dat is geen voor de hand liggende opdracht voor beroepsleerlingen die hiermee bewijzen ook voor de dagelijkse job klaar te staan.

Hun minionderneming heet Digi4U en zorgt voor drukwerk en voor een fotoservice. Als drukwerk zijn dat gepersonaliseerde rouwkaartjes, naamkaartjes en kleurboeken. De fotoservice houdt in dat de leerlingen gepersonaliseerde fotoalbums en fotogeschenken ontwerpen op maat van de klant.

'Hierbij zorgen we ervoor dat zowel de administratieve als de technische kant van onze onderneming vlot verloopt. We werken aan de papierwinkel maar produceren ondertussen zelf onze producten. Neem alvast een kijkje op onze website www.digi4u.be om kennis te maken met onze onderneming en onze producten', zegt Andreas Hayen van Digi4U.

De Regenboog zet zich in voor milieu

Vestjes_ov2_december2008_001_2De Regenboog neemt in samenwerking met de Jeugddienst de zorg voor de groene ruimte rond het jeugdcentrum De Tochtgenoot op zich. De leerlingen van bepaade klassen verwijderen zwerfvuil, melden sluikstorten en vandalisme.

Hiermee wil De Regenboog aantonen dat iedere leerling positief kan bijdragen tot een betere omgeving. Intussen hebben de leerlingen van OV2 in het derde trimester van vorig schooljaar als proefperiode hun milieueducatie besteed aan de zorg voor het kabouterbos, het speelplein en de ruimte rond het jeugdcentrum. Vanaf nu zet De Regenboog dit voort door regelmatig deze taak op zich te nemen en een dienst te bewijzen aan het milieu.

Alle leerlingen ontvingen uit handen van burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) en schepen Els Sneijers (SP.A) een erkenningsvestje om dit samenwerkingsproject te onderstrepen.

De actie maakt deel uit van het Comeniusproject, waarin jongeren samenwerken met partnerscholen uit diverse landen. De Regenboog  werkt samen met scholen uit het Verenigd Koninkrijk/Wales  (Llandudno), Duitsland (Hürth en Berlijn) en Turkije (İzmit). Opzet is basisvaardigheden bij te brengen voor de persoonlijke onwikkeling, tewerkstelling en Europees burgerschap.

Guido Wulms-poëzieprijs en Hendrik Prijs-prijs kortverhalen

zeekruis (Yerna Van den Driessche, Bottelare)

alleen op vrijdag ruikt het huis

naar Oostende, novembermist

en grijze vrolijkheid/

er lopen tranen door de leidingen

er is feest, wij dansen

op de maten van betrapt verdriet/

tot de daden van de duizeling breken

draaien wij rondjes, kussen wij de glaswand

als vissen in een aquarium/

alleen op vrijdag doen wij vreemd

voor sardines ingeblikt en haring gedroogd

treden wij buiten onze oevers/

Dsc_6656_medium Dit gedicht van Yerna Van den Driessche uit Bottelare werd winnaar van de 33 ste Guido Wulms-poëzieprijs van de stad Sint-Truiden.

Het verslag van de jury: In Zeekruis vinden we eenheid van beeldspraak, maritieme beeldspraak. Alles staat in het teken van de zee, de visvangst en de vrijdagse vis. Oostende, grijze, tranen, vissen, sardines, haring. Ook in de vorm valt de eenheid op: vier maal drie versregels. Heel strak, maar toch gaat het over buiten de oevers treden. Op vrijdag doen wij vreemd: op vrijdag doen we iets raars, iets buitengewoons, iets buitensporigs, althans voor sardines ingeblikt en haring gedroogd. De personages in het gedicht kunnen zich dus niet echt laten gaan. Op een of andere manier worden ze beperkt in hun vrijheid.

Dat willen, maar niet kunnen wordt nog onderstreept door de vele tegengestelden in het gedicht: grijze vrolijkheid, dansen op maten van betrapt verdriet. Het feest waarvan sprake is, is dus slechts een gedempt feest. De hoofdrolspelers zijn wellicht getekend door gebeurtenissen uit het verleden die ze niet zomaar los kunnen laten. Er is dus heel wat meer aan de hand.

De jury ontving 192 gedichten van 77 inzenders. Aan het gedicht Rauw van Ann Van Dessel uit Wespelaar werd de Simon Michaël Coninckx-prijs van de cultuurraad toegekend. Aan de prijzen zijn geldprijzen en kunstwerken van de Haspengouwse Academie verbonden.

De stad reikte ook de 28 ste Hendrik Prijs-prijs voor kortverhalen uit. Er werden 39 verhalen ingestuurd. Laureaat werd Ingeborg Manshoven uit Kuringen met Trapeze.

(foto: Danny Claes)

Monografie over begijnhof

BegijnhofhoogKADOC-K.U.Leuven voerde in 2004 in opdracht van de provincie Limburg een eerste grondig historisch onderzoek uit over het begijnhof van Sint-Truiden. De resultaten van de toenmalige KADOC-medewerkers dr. Thomas Coomans, nu docent aan de Vrije Universiteit Brussel, en Hanne Van Herck waren verrassend innovatief en inspirerend, zodat het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) dat onderzoek aanvulden. Het resultaat van die multidisciplinaire aanpak is de eerste wetenschappelijke monografie over een begijnhof: In zuiverheid leven. Het Sint-Agnesbegijnhof van Sint-Truiden.

De meeste begijnhoven die in 1998 werden erkend als werelderfgoed, danken hun faam aan de homogeniteit van de huizen die rond een plein zijn geschikt, met sfeervolle straatjes waar het stedelijke rumoer niet doordringt, of aan de barokke praal van hun kerk.

De eigenheid van het begijnhof van Sint-Truiden ligt vooral in zijn excentrische ligging ten opzichte van de stad, de bewaarde begijnhofwinning en het unieke ensemble van middeleeuwse muurschilderingen. Hun toevallige ontdekking in 1860 lag aan de basis van de redding van de kerk in de jaren 1930 en de grondige restauratie in de jaren 1970. Dat betekent niet dat in de nieuwe publicatie enkel de muurschilderingen aan bod komen.

Elf auteurs hebben bijgedragen aan drie thema’s: de geschiedenis van het begijnhof, de architectuur van de kerk en de begijnenhuizen, en het interieur van de kerk. De teksten zijn gebaseerd op een grondig onderzoek van het archief en de materiële bronnen. Ze belichten verschillende onvermoede aspecten van het originele gemeenschapsleven van de begijnen, van de dertiende tot de achttiende eeuw. Bovendien is de publicatie rijkelijk geïllustreerd, bevat ze grondplannen en doorsneden van de belangrijkste historische gebouwen, een prosopografie van de begijnenpopulatie, de volledig geïllustreerde inventaris van het roerend en onroerend patrimonium door bestemming, de transcripties van alle grafmonumenten, alle belangrijke archiefteksten en een synthese van de dendrochronologische analyses. Een overvloedige bibliografie sluit het werk af.

Het boek kost 60 euro (excl. verzendingskosten) en is verkrijgbaar bij het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE), t.a.v. Anne Seys, Phoenix-gebouw – Albert II-laan 19/5, 1210 Brussel; tel. 01 553 16 56; fax 02 553 16 50; anne.seys@rwo.vlaanderen.be en bij het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, Willekensmolenstraat 140, 3500 Hasselt; tel. 011 23 75 75; fax 011 23 75 85; pcce@limburg.be. (Bon: Theo Borgermans, RKnieuws.net.)

Rood licht breekt de duisternis op de Vesten

Kunst Groen brengt voor de tweede keer Licht op de Vesten, van de Tiensevest tot aan de Clockhempoort. Thema van de tentoonstelling is dit jaar Roodlicht breker van de Duisternis.

Kunst Groen maakt van de eindejaarsstemming in het verlicht stadscentrum gebruik om ook aan de rand van de stad licht te brengen. De kunstenaars Arte Skol, Frank Delbeke, Patrik De Wolf, Thierry Decocq, Sabine Manshoven, Paul en Wannes Vanvoorden, Edith Van Hoef, Johannes Hendricx, Leone Vanrijkel, Gisèle Doise, Raf Roefflaer, Eric Goosens, Stefaan Roelstraete en Jany Darquenne stellen hun creaties tentoon. De werken van KantelinK zijn te bezoeken in de kantsite van de zusters Ursulinen in de Clockhemstraat 5.

Kunstgroen_20081205_190256kunstgr_2De groep kunstenaars krijgt de kans om hun experimenten, hun ervaringen en hun gevoelens rond rood licht te tonen. Licht en spelen met licht is zo oud als de kunst zelf. Spelen met licht is het opzet van de expo aan de Vesten, van rood licht dat liefde is en bloed, maar ook woede en gevaar. De kunstwerken zijn nog tot 5 januari te bezichtigen.

In de openluchttentoonstelling worden werken betrokken die in het Scharensliephuisje en in het politiekantoor zijn tentoongesteld. In de hal van het politiekantoor stelt Stefaan Roelstraete Bloeiende Lotus (foto) voor. De lotusbloem is in het boedhisme en hindoeïsme een symbool van zuiverheid en die zuiverheid wordt hier beschermd door een kring van verkeerslichten, zoals binnen onze maatschappij verkeerslichten het zuivere leven beschermen, legt de kunstenaar uit.

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!