Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Stad verwelkomt nieuwkomers

Inwoner_20090228_141814Inwoner 

Het stadsbestuur ontving deze namiddag de nieuwe inwoners die tussen 1 september 2008 en 1 februari 2009 in de stad zijn komen wonen. Zeventien gezinnen schreven in, in totaal drieëndertig personen. De burgemeester ontving hen in de Keizerszaal. Daarna kregen de nieuwkomers een rondleiding in de stad. Op het programma stond onder meer een bezoek aan de abdijtoren en een klim naar boven. Voor de meeste nieuwelingen een gelegenheid om het stadscentrum van boven uit te bekijken.

Verloren Maandagstoet

DSC_1105 DSC_1078 

DSC_1088 DSC_1099 

DSC_1067 DSC_1061  

PWA en Studiekring leiden werkzoekenden op tot tuinman

PWATUIN_20090219_140846PWATUIN PWA, Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw (SOLV) en Studiekring Guvelingen namen eind vorig jaar het initiatief om een opleiding op maat te organiseren voor de PWA’ers.

Begin februari vatten de PWA’ers de opleiding tuinonderhoud bij particulieren aan. In de opleiding leren ze praktische dingen zoals snoeien van fruitbomen, sierstruiken en laanbomen. Ook de veiligheid op de werkvloer komt aan bod door de lessenreeks veilig en goed gebruik van materialen. Er werd eveneens ruimte gelaten voor eigen inbreng en ideeën, zodat specifieke vragen en bemerkingen van de PWA’ers behandeld konden worden.

De opleiding werd beëindigd na vier intensieve dagen, verspreid over twee weken. 'De PWA’ers vonden het een zeer leerrijke opleiding. Zij kregen een getuigschrift van de cursus, zodat ze bij een eventuele sollicitatie een opleidings- en ervaringsbewijs kunnen voorleggen', zegt voorzitter Eddy Leclère van de Studiekring Guvelingen.

'De PWA'ers onthaalden deze cursus zeer positief. We zullen zeker meer mensen de kans geven omPWATUIN_20090219_141436PWATUIN zich bij te scholen als tuinman. Daarnaast zijn ook heel wat PWA’ers al jaren actief in de fruitteelt. Voor hen zullen de school en het PWA hun samenwerking uitbreiden naar een specifiek gevorderdencursus voor de fruitsector', kondigde PWA-voorzitter Carl Nijssens aan.

PWA Sint-Truiden is het grootste PWA-kantoor van Limburg met meer dan 300 gebruikers en 170 actieve PWA’ers. Het PWA-systeem stelt langdurige of oudere werkzoekenden te werk. Ze verdienen bovenop hun werkloosheidsuitkering iets bij, maar doen vooral ervaring op om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. 'Vroeger werden veel PWA’ers tewerkgesteld als huishoudhulp, maar die zijn veelal overgenomen door het dienstenchequesysteem. Nu zijn 80 procent van de PWA’ers actief in het tuinonderhoud bij particulieren of in de tuinbouw bij landbouwers en fruittelers', besluit Nijssens.

Carnaval in Sintruin

KindCar_20090220_145138KindCar 

De Kindercarnavalsstoet opent morgen het feest om 11 minuten voor 13 uur. De kinderstoet wordt vanaf 12.30 uur gevormd op de overdekte parking van het oude Coca-Colagebouw. Om 11 voor 13 u. vertrekt de stoet via de Stationsstraat, de Stapelstraat, de Grote Markt, de Luikerstraat en de Minderbroederstraat naar het Minderbroederplein. Na de apotheose zorgt de Crazy Disco Show daar voor extra ambiance.

In de optocht krijgen de scholen de gelegenheid met de leerlingen van hun basisonderwijs deel te nemen. Ruim tien scholen bevestigden hun aanwezigheid wat zal resulteren in een carnavalsoptocht met meer dan 1.750 kinderen.

Zaterdag 21 februari kan je vanaf 21.11 uur terecht in de stadsfeestzaal Manege voor het verkleed Prinsenbal. DJ Peter zorgt voor de carnavals- en dansmuziek. Het aantal verkleden neemt elk jaar toe en de sfeer is supertof. De toegang is gratis.

Zondag 22 februari vindt om 19.11 uur op de pui van het stadhuis op de Grote Markt de officiële machtsoverdracht plaats. Na de proclamatie van zijn geloften ontvangt stadsprinscarnaval Sie den eerste uit de handen van burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) de sleutel van de stad. De macht over de Trudostad wordt dan voor heel de Verloren Maandag overgedragen aan de prinscarnaval. In de stadsfeestzaal Manege vindt vervolgens de acadekomische zitting plaats met onder meer de uitreiking van de carnavalsonderscheidingen: ’t Zeegske, ’t Nachtlempke en de Groewette Latsjaan. Het geheel wordt beklonken met een stadsreceptie.

Maandag 23 februari is het VERLOREN MAANDAG. De Truiense carnavallisten komen al om 10.11 uur samen aan het monumentje van het Raadsvriendje op het pleintje van Schurhoven voor een moment van huldebetoon aan de overleden carnavallisten. Vervolgens start het bezoek aan de praalwagens van de Sint-Truidense carnavalsgroepen die dit jaar allen staan opgesteld op het Minderbroedersplein. Nadat prinscarnaval hun wagen heeft gedoopt bieden de groepen gratis een hapje en een drankje aan alle aanwezigen aan. Het is een kwestie van heel het leutig gezelschap tijdig te vinden en te volgen.

Vanaf 14.11 uur trekt de grote carnavalsstoet door het stadscentrum. Zoals steeds garandeert de OrdeKindCar_20090220_145002KindCar van de Commeduur een bonte parade van carnavallistische groepen en prachtige praalwagens. Traditioneel wordt de stoet voorafgegaan door een reclamekaravaan. De Verloren Maandagstoet behoort nog steeds tot de succesvolste carnavalsevenementen in België. Gezien de werken aan de O.-L.-Vrouwkerk trekt de stoet van de Diesterstraat naar de Abdijstraat waar het podium voor de schouwing en apotheose staat opgesteld. De toegang blijft gratis al mogen de bezoekers hun sympathie betonen via een vrijblijvende steunkaartje van 1 euro. Om 19.11 uur start het Vesteloovetbal in de stadsfeestzaal Manege met achter de draaitafel de beste carnaval DJ van Limburg. Ook hier is en blijft de toegang gratis.

Dinsdag 24 februari  komen de Truiense carnavallisten en hun sympathisanten om 19.11 uur samen op de Groenmarkt voor het uitblazen van de Elf-latsjanen. Daarmee wordt dan symbolisch de carnavalsvijfdaagse afgesloten. Om het af te leren vindt er tot slot nog een ultieme kroegentocht plaats.

(foto's van kindercarnavalsstoet van vrijdagnamiddag toegevoegd

Cosmogolem op Europaplein

Vandaag werd op de Internationale dag van de rechten van het kind, de Cosmogolem van kunstenaar Koen Vanmechelen definitief geplaatst op het parkeerterrein van het Europaplein.

Cosmogolem 01 De Cosmogolem is drager van gevoelens, symbool van hoop en leven In 2007 en 2008 ontwikkelde de stad, in samenwerking met de centra voor geestelijke gezondheidszorg in Sint-Truiden (GGZ), de scholen voor bijzonder onderwijs de Regenboog en Zonnegroen, het opvangcentrum voor asielzoekers (Fedasil) en de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL), het project Gevoelens in Beeld. In dit project staat de Cosmogolem centraal.

De Cosmogolem, één van de internationale ankerpunten in het werk van veelzijdig kippenkunstenaar Koen Vanmechelen, is een 4 meter hoog, geslachtsloos beeld met enorme handen en voeten. Deze houten gigant staat symbool voor de helper en de beschermer van kinderen in nood, mensen met behoefte aan hulp, hoop en moed. De Cosmogolem ontvangt en beschermt.

De idee voor dit Cosmogolem project in Sint-Truiden is ontstaan in juni 2005, enkele weken nadat de Truienaar Koen Vanmechelen ereburger van de stad geworden was. Burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) nam het initiatief in 2007 om dit project effectief te realiseren.

Ergotherapeuten, verpleegkundigen, begeleiders, leerkrachten, besturen en de stad zetten zich onder begeleiding van Koen Vanmechelen aan het werk. Infomomenten voor de patiënten, de bewoners, de leerlingen en het personeel werden georganiseerd. In 2008 werden 3 Cosmogolems gebouwd door GGZ, door de scholen voor bijzonder onderwijs en door Fedasil. Op 29 april 2008 werd het project officieel voorgesteld. In de resterende maanden van 2008 werden de Cosmogolems voorgesteld op tal van publieke evenementen in en buiten Sint-Truiden. De Cosmogolem gebouwd door Fedasil kreeg een vaste plaats in het opvangcentrum in Bevingen.

Dresscode voor Dikketruiendag

Leerlingen van KCST namen met ludieke acties deel aan de Dikketruiendag van vrijdag 13 februari.

De leerlingen van de tweede graad kregen een dresscode mee. Iedere leerling kreeg voor trui, sjaal of jas een kleur toegewezen. In alle klassen werden daarvan foto's gemaakt en daaruit werden Miss en Mister Dikke Trui gekozen. De leerlingen zamelden ook kleren in voor het asielcentrum.

In de derde graad kregen de leerlingen een blanco trui, die ze zelf zo origineel mogelijk mochten aankleden. De leerlingen van 5OPR maakten de origineelste trui en elk van hun lessen werd met vijf minuten ingekort. Alle leerlingen die een dikke trui droegen, kregen een bon voor het afhalen van een kop warme chocolademelk.

Samen met vele andere scholen uit Vlaanderen en Brussel zette KCST de temperatuur in de lokalen enkele graden lager en vroeg de computerschermen uit te schakelen wanneer de pc niet gebruikt wordt.

Truien_20090213_130518Truien  Truien_20090213_130430Truien  

Truien_20090213_130414Truien   Truien_20090213_130202Truien

BT's promoten citytrip

Blauwe_20090210_115204blauwe 

Een hele rits Bekende Truienaren (BT's) promoot de stad bij gelegenhied van de verjaardagsfuif die Blauwe Vogel Willy-Paul Carlier op zondag 29 maart geeft. De reisagent kondigde de dag vol verrassingen al eerder aan, maar nu zet zich ook een grote groep bekende figuren uit Sint-Truiden achter het initiatief: oud-burgemeester Jef Cleeren, VRT-journalist Alain Coninx, beeldend kunstenaar Koen Vanmechelen, schepen van Toerisme en cafébaas Pascal Vossius, oud-Gouden Schoen Odilon Polleunis, filmregisseur Michaël Roskam, STVV-kapitein Peter Delorge, bijna-Truienaar Armand Schreurs, burgemeester Ludwig Vandenhove, senator en STVV-boss Roland Duchâtelet, bekend groenteboer-politicus Pascy Monette, deurwaarder Marcel Smeets, Johny Vanderheyden van de Commanderie en restauranthouder 't Veilinghuis Luc Withofs.

Het oudste reisbureau van het land wil zijn vierhonderdste verjaardag niet onopgemerkt voorbij laten gaan.Blauwe_20090210_115434blauwe Er zijn die dag tal van activiteiten. De meest in het oog springende is zeker de wereldrecordpoging open paraplu's. Elke bezoeker aan de stad krijgt op die dag een geel-blauwe paraplu en die moet iedereen om 17.30 uur openen op de Grote Markt.

Een aanvraag voor het wereldrecord is binnen bij de organisatie Guinness World Records. Op dit ogenblik noteerde De Blauwe Vogel al drieduizend inschrijvingen voor de citytrip naar Sint-Truiden.

Info:www.truienaarvooreendag.be  

Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied

Speelhof_20090128_101718Speelhof 

Het waterbekken in 't Speelhof is ook een mooi natuurgebied. Het pas aangelegde wachtbekken, dat het water van de Cicindria en de Trudobronbeek opvangt, is meer dan een overstromingsgebied. Joggers vinden er naast het bekken een Finse piste, wandelaars kunnen via een knuppelpad dwars door het domein wandelen of ze kunnen de steiger gebruiken. Bij voldoende vorst zijn de poelen geschikt om te schaatsen. Gedeputeerde Frank Smeets (CD&V) bezocht gisteren het domein en stelde het wachtbekken als model voor andere projecten in de provincie voor.

Het bekken heeft in de eerste plaats een nuttige functie. Het heeft een oppervlakte van 8 hectare en kan bij wateroverlast 41.800 m³ water uit de Cicindria en de Trudobronbeek opvangen. De Trudobronbeek werd vrij gemaakt. Ze wordt meanderend door het overstromingsgebied geleid. In de oever van de Cicindria is een inlaatsysteem voorzien om het water van de beek in tijden van nood in het bufferbekken op te vangen. In de overstromingszone zijn 3 poelen uitgegraven.

Het hele project kostte 454.629 euro. De stad Sint-Truiden betaalde daar 105.049 euro van, het overige werd door het Vlaams Gewest en de provincie betaald.

Vergeet je wortels niet!

Alle Truienaren kregen vorige week de folder en bijpassende magneet in de bus met de opmerkelijke slogan Vergeet je wortels niet!. Een mooie teaser met wortels erbij en dat wekte de aandacht. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van het Museum Vlaamse Minderbroeders en de Erfgoedcel Sint-Truiden. Zij zetten samen een grootscheepse actie op om de Truienaren hun roots te laten ontdekken. Het verleden ligt vaak dichtbij de deur in een kappelletje in een lindeboom, in een gedenksteen of in een verhaal. Van nu tot het einde van het jaar krijgen alle Truienaren de gelegenheid om het verleden in hun directe omgeving te ontdekken. 

Elke laatste zaterdag van de maand hebben een erfgoed- en een museumwandeling plaats. Het Museum Minderbroeders nodigde voor zaterdag de mensen uit de onmiddellijke buurt uit. Er zijn al  50 buren ingeschreven en een deel van de kandidaten moest naar een volgend bezoek worden verwezen. Het Museum nodigt alle bewoners per straat voor een bezoek uit.

Erfgoed_20090127_135540Erfgoed De Minderbroeders organiseren een rondleiding in het klooster en in het Museum. Het bezoek duurt ongeveer een uur. Na de rondleiding krijgen de buren gratis een kop koffie met taart en een frisse pint Monnebruur.

De Erfgoedcel Sint-Truiden nodigt de inwoners van de kerkdorpen uit om via gratis wandelingen kennis te maken met het lokaal erfgoed. Tijdens deze wandelingen leer je, onder begeleiding van een gids, alles over de rijke geschiedenis van je dorp: het landschap, de historische gebouwen, maar ook en vooral de voorwerpen, verhalen en legendes die jouw dorp uniek maken. Elke laatste zaterdag van de maand vindt zo’n erfgoedwandeling in een andere deelgemeente plaats.

Telkens worden de inwoners van de gemeente of van de straten via een persoonlijke brief uitgenodigd om deel te nemen. Volgende zaterdag gaat de eerste wandeling van start in Kerkom (voor inwoners van Kerkom!). Afspraak om 14 uur aan de brouwerij. Na afloop kan er nog gezellig worden nagepraat, want de deelnemers worden getrakteerd op een drankje in de brouwerij.

(Foto: De Heemkundige Kring van Kortenbos bezocht deze week al de tentoonstelling Stukjes Hemel op aarde, relieken en reliekverering).

Fruit uit de schoolautomaat

Fruitaut_20090123_142154Fruitaut In de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw, de basisschool Sint-Rita, de basisschool Wilderen en het Koninklijk Atheneum kunnen voortaan leerlingen appels en peren uit de eigen fruitautomaat halen.

Het proefproject werd vrijdagavond op een bijeenkomst van Studiekring Guvelingen voorgesteld. Met een druk op de knop kunnen leerlingen een appel krijgen op het ogenblik dat ze dat zelf wensen. 'De fruitautomaat is een goed alternatief voor de frisdranken. De consumptie van fruit loopt terug en soortgelijke acties kunnen het verbruik wat opkrikken. De toestellen passen ook bij de leefwereld van de jongeren. Ze zijn gewoon die toestellen te bedienen', legt Eddy Leclère, voorzitter van de Studiekring en lid van de Gemeentelijke Landbouwraad uit.

Na een maand wordt het experiment geëvalueerd en kan het naar andere scholen worden uitgebreid.

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!