Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Meerderheid voor parallelweg naar E40

N80_20090302_152012N80 Volgens de poll over de aansluiting van Sint-Truiden naar de E40 kiest een meerderheid voor een parallelweg met de Naamsesteenweg (N80). Van de zestig uitgebrachte stemmen koos 58,33 procent voor die oplossing, 26,67 procent was voor een ontdubbeling van de N3 via Tienen en 15 procent wilde het behoud van de huidige toestand mits enkele kleine aanpassingen.

Het resultaat verschilt van de studie die het provinciebestuur liet uitvoeren. Daarin ging de voorkeur naar aanpassingen van de bestaande wegen.

Stad verwelkomt nieuwkomers

Inwoner_20090228_141814Inwoner 

Het stadsbestuur ontving deze namiddag de nieuwe inwoners die tussen 1 september 2008 en 1 februari 2009 in de stad zijn komen wonen. Zeventien gezinnen schreven in, in totaal drieëndertig personen. De burgemeester ontving hen in de Keizerszaal. Daarna kregen de nieuwkomers een rondleiding in de stad. Op het programma stond onder meer een bezoek aan de abdijtoren en een klim naar boven. Voor de meeste nieuwelingen een gelegenheid om het stadscentrum van boven uit te bekijken.

Op stap met straffe madammen

Toerisme Sint-Truiden begeleidt zondag 8 maart 100 vrouwen op de première van de stadswandeling Straffe Madammen. De tocht vindt plaats bij gelegenheid van de Internationale Vrouwendag.

Madam_20090224_135126Madam Op 8 maart kwamen de New Yorkse vrouwen massaal op straat om te reclameren tegen de slechte werkomstandigheden in de textielindustrie. Het was het begin van de vrouwenemancipatie. Toerisme Sint-Truiden wil op die verjaardag de vrouwen extra verwennen. Centraal op de route staan straffe madammen uit Sint-Truiden, geen straffe nummers van vandaag, maar straffe exemplaren uit het verleden. Net als de huidige straffe madammen vielen ze op door uitzonderlijke gaven.

Neem nu Christina de Wonderbaarlijke. In haar jeugd was ze veehoedster. Ze stierf een eerste keer in 1182 op 32-jarige leeftijd. Maar nog tijdens de lijkmis begint het dode lichaam zich op de lijkbaar te bewegen, springt plotseling recht, en gelijk een duif, verheft ze zich boven de kerk. Ze wordt daarom ook afgebeeld met vleugels. Op bevel van de pastoor komt ze naar beneden en vertelt ze over haar verblijf in de hemel, de hel en het vagevuur. Sedert die tocht beschikt ze over bijzondere krachten. Men zag haar in bomen en op torens, ze stortte zich soms in gloeiende ovens of ze stak armen en benen in het haardvuur, ze dompelde zich in ketels met ziedend water, in volle winter ging ze zich te Luik in de Maas ophouden en meer dan eens vluchtte ze door hagen en heggen terwijl razende honden haar verscheurden. Ze stierf voor de derde en laatste keer in 1242 en werd heilig verklaard. Zanger Nick Cave vereeuwigde haar in zijn hit Christina the astonishing. Geen enkele straffe madam van vandaag die Christina nadoet.

Maar de stad kende in het verleden nog straffe voorbeelden: Maria Nijs. Ze wordt één van de meest fascinerende vrouwen van de twintigse eeuw genoemd. Haar gaven liggen dichterbij. Ze was afkomstig van de bekende familie Balthus uit Sint-Truiden. Maria Nijs was zestien toen ze in 1914 naar Engeland vluchtte en het kindermeisje werd van Bloomsbury. Zij zat aan het doodsbed van D.H.Lawrence en werd verliefd op Virginia Woolf. In 1919 trad zij in het huwelijk met de halfblinde Britse romanschrijver Aldous Huxley, auteur van Heerlijke Nieuwe Wereld. Maria Nijs genoot intens van het liefdesspel met een man maar de echte liefde vond zij bij een vrouw. Eerst bij Lady Ottoline en Costanza, in Hollywood bij Greta Garbo, Marlene Dietrich en Audrey Hepburn. Zij wisselde hartsgeheimen uit met onder andere Charlie Chaplin. Van haar kunnen onze madammen alleen maar opkijken. Over Maria Nijs gaan we nog horen. In 1210 komt er een Aldous Huxley-jaar.

Nog een voorbeeld. De drie vrouwen van Suske de Poup, een legendarische bokkenrijder uit de 18deMadam_20090224_135032Madam eeuw. De Bokkenrijders (ze verplaatsten zich op de rug van een bok door de lucht!) waren roversbendes. Ze leefden van geldafpersing met brandbrieven. Suske de Poup en Het Voorvelleken waren twee arme sukkelaars die in 1784 de winning van Nijsken van den Hove (nu bekend als De Gebrande Winning op de Zepperenweg) afbrandden. Op 8 oktober 1784 werden ze levendig verbrand. Maar Suske de Poup stond ook bekend voor zijn drie vrouwen. Daaraan zou hij ook zijn bijnaam te danken hebben: de voorloper van de bospoeper. Achter Suske stonden zeker drie sterke vrouwen.

Dit is nog maar een greep uit de Straffe Madammen. Er zijn er nog meer. Om die te leren kennen moet je meewandelen op zondag 8 maart. Toerisme kondigt de wandeling als ludiek aan, met veel verhalen en anekdotes. De uitstap duurt drie uur en daar hoort ook een brunch, een lekker vieruurtje of een aperitief met tapas bij. Voor meer info en inschrijvingen: Toerisme Sint-Truiden, 011-70.18.18

(foto: Drie straffe gidsen begeleiden de vrouwen zondag 8 maart)

Kant en klank in kerkje van Guvelingen

Kant is weer helemaal in en verovert design en mode. Al enkele jaren maakt het product opgang als kunst.

Kant_20090220_111550Kant De traditionele kantproductie heeft de reputatie oubollig te zijn en was meer huisvlijt dan kunst. Recentelijk kwam daar verandering in. Kant wordt meer en meer een kunstproduct. Het tradionele klossen wordt vervangen door artistieke experimenten. Kunststoffen, vlasvezel, metaaldraad, jutekoord en allerlei andere materialen vervangen de oorspronkelijke draad. Kant wordt ook meer en meer verwerkt in kleren, schoenen, tassen, hoeden en sieraden.

Intussen werd op vele plaatsen de traditionele kantopleiding afgebouwd, ook in de Academie van Sint-Truiden. Maar de traditie gaat niet verloren. KantelinK, een collectief van kantkunstenaars onder leiding van Juliana Swinnen, nam de traditie over en voegt aan het klossen een nieuwe dimensie toe. De vereniging komt regelmatig samen bij de Ursulinen, de grondleggers van de traditionele kant in Sint-Truiden. De zusters beschikken over een rijke collectie kantwerken.

KantelinK werkt nieuwe vormen uit en toont op initiatief van Kunstig Sint-Truiden zijn creaties van hedendaagse kant- en transparante textielkunst komend weekend in het kerkje van Guvelingen. Daar vindt een expo plaats die kant ook aan klank linkt. Het Sint-Augustinuskoor luistert vrijdag 27 februari om 19 uur de opening van de tentoonstelling op. Zondag 1 maart is er van 11 uur tot 13 uur een aperitiefconcert in samenwerking met de Haspengouwse Academie voor Muziek, Woord en Dans.

Dertig jeugdige carnavalvierders op de bon

De lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken stelde gisteren tijdens de Verloren Maandagstoet 30 processen-verbaal op tegen carnavalvierders voor het gebruik van spuitbussen en andere attributen. Het gaat voornamelijk om minderjarige daders.

De politie nam heel wat producten in beslag die schade konden toebrengen aan andere feestvierders en gebouwen. In totaal kon de lokale politie vier grote huisvuilzakken vullen met spuitbussen, verfbussen, bussen scheerschuim, bloem en afwasdetergenten.

Aan de jongeren wordt een gemeentelijke administratieve sanctie opgelegd. De sanctie loopt tot maximaal 125 euro op. 'Alle secundaire scholen hadden nochtans een brief ontvangen waarin de verboden handelingen tijdens het carnavalsgebeuren stonden opgesomd. Ook wisten zij dat zij bij een overtreding het risico liepen op een proces-verbaal met administratieve sanctie', aldus hoofdcommissaris Philip Pirard.

'Uit deze vaststellingen concluderen we dat een strenger politieoptreden volgend jaar noodzakelijk zal zijn. Op die manier hopen we het carnavalsgebeuren in alle rust en in een aangename sfeer te kunnen laten verlopen', besluit de commissaris

Wat is verboden tijdens de stoet?

1. het werpen of gooien van opgeraapte confetti of slingerpapier.

2. het werpen of gooien van confetti of slingerpapier in openbare plaatsen waar dranken of eetwaren verkocht of verbruikt worden.

3. het werpen van vuurpijlen, poffers of andere ontplofbare voorwerpen, die kunnen hinderen of doen schrikken.

4. het gebruik van computerconfetti en spuitbussen met schuim of kleurstoffen en spuitbussen met haarlak, schoensmeer of enig ander middel dat verwondingen of schade kan veroorzaken aan personen of goederen, op de openbare weg of in de openbare inrichtingen. (Met computerconfetti wordt bedoeld de confetti vervaardigd uit afval van computerpapier. Enkel biologische afbreekbare confetti met een diameter van ongeveer 10 mm wordt toegelaten)

5. het werpen van voorwerpen die mensen of dieren kunnen verwonden, doen schrikken of bevuilen, of gebouwen en voertuigen kunnen bevuilen of beschadigen.

Verloren Maandagstoet

DSC_1105 DSC_1078 

DSC_1088 DSC_1099 

DSC_1067 DSC_1061  

Politie schenkt combi aan dierenasiel

DSC_1022 De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken heeft in 2006 een protocol afgesloten met vzw Dierenvrienden Sint-Truiden, waarbij alle loslopende dieren 24 uur op 24 worden opgehaald door het dierenasiel. Daardoor kan de lokale politie rekenen op een kwalitatieve opvang van loslopende en verloren dieren, meestal honden.

Voor het uitvoeren van de taak van hondenvanger heeft het dierenasiel Sint-Truiden naast de bestaande vzw Dierenvrienden Sint-Truiden een aparte vzw Dierenasiel opgericht.

De lokale politie draagt bij in de werking van de vzw Dierenasiel Sint-Truiden door middel van een tussenkomst van 1 personeelslid en de werkingskosten. Dit vertegenwoordigt een bedrag van 30.000 euro per jaar. Deze samenwerking komt bovenop de al bestaande overeenkomst tussen het stadsbestuur en het dierenasiel, waarbij de stad huisvesting en een jaarlijkse subsidie verleent van 1.388 euro. Voor haar werking in 2008 heeft de vzw Dierenasiel 31.25O euro subsidie ontvangen van de lokale politie.

In totaal deed de vzw Dierenasiel in 2008 406 interventies waarbij 294 honden, 91 katten, 5 hamsters, 3 duiven, 2 reeën, 2 varkens, 2 vogels, 1 geit, 1 eend, 1 kip, 1 pauw, 1 uil, 1 slang en 1 marter naar het asiel werden overgebracht. Behalve de katten en de honden worden alle dieren overgebracht naar het vogel- en zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder.

De lokale politie schenkt ook een combi aan de vzw Dierenvrienden Sint-Truiden. De combi heeft geen striping en is met zijn 200.000 km afgeschreven.

Het dierenasiel vzw Dierenvrienden Sint-Truiden werkt al jaren uitstekend samen met het justitiehuis Hasselt en de lokale politie. Veroordeelden voeren in het dierenasiel bepaalde werkstrafen uit. Aangezien de begeleiding van de veroordeelden tijdens hun werkstraf een aanzienlijke en belangrijke taak is, heeft het dierenasiel aan het stadsbestuur ondersteuning gevraagd. Het stadsbestuur ondersteunt dit project. De projectaanvraag voor de coördinatie van de uitvoering van de werkstraffen werd overgemaakt aan het justitiehuis Hasselt. Het werd gunstig geadviseerd. Indien ook de federale overheidsdienst (FOD) Justitie dit project goedkeurt, start er spoedig een voltijdse medewerker in het dierenasiel om de uitvoering van de werkstraffen in goede banen te leiden.

PWA en Studiekring leiden werkzoekenden op tot tuinman

PWATUIN_20090219_140846PWATUIN PWA, Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw (SOLV) en Studiekring Guvelingen namen eind vorig jaar het initiatief om een opleiding op maat te organiseren voor de PWA’ers.

Begin februari vatten de PWA’ers de opleiding tuinonderhoud bij particulieren aan. In de opleiding leren ze praktische dingen zoals snoeien van fruitbomen, sierstruiken en laanbomen. Ook de veiligheid op de werkvloer komt aan bod door de lessenreeks veilig en goed gebruik van materialen. Er werd eveneens ruimte gelaten voor eigen inbreng en ideeën, zodat specifieke vragen en bemerkingen van de PWA’ers behandeld konden worden.

De opleiding werd beëindigd na vier intensieve dagen, verspreid over twee weken. 'De PWA’ers vonden het een zeer leerrijke opleiding. Zij kregen een getuigschrift van de cursus, zodat ze bij een eventuele sollicitatie een opleidings- en ervaringsbewijs kunnen voorleggen', zegt voorzitter Eddy Leclère van de Studiekring Guvelingen.

'De PWA'ers onthaalden deze cursus zeer positief. We zullen zeker meer mensen de kans geven omPWATUIN_20090219_141436PWATUIN zich bij te scholen als tuinman. Daarnaast zijn ook heel wat PWA’ers al jaren actief in de fruitteelt. Voor hen zullen de school en het PWA hun samenwerking uitbreiden naar een specifiek gevorderdencursus voor de fruitsector', kondigde PWA-voorzitter Carl Nijssens aan.

PWA Sint-Truiden is het grootste PWA-kantoor van Limburg met meer dan 300 gebruikers en 170 actieve PWA’ers. Het PWA-systeem stelt langdurige of oudere werkzoekenden te werk. Ze verdienen bovenop hun werkloosheidsuitkering iets bij, maar doen vooral ervaring op om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. 'Vroeger werden veel PWA’ers tewerkgesteld als huishoudhulp, maar die zijn veelal overgenomen door het dienstenchequesysteem. Nu zijn 80 procent van de PWA’ers actief in het tuinonderhoud bij particulieren of in de tuinbouw bij landbouwers en fruittelers', besluit Nijssens.

Carnaval in Sintruin

KindCar_20090220_145138KindCar 

De Kindercarnavalsstoet opent morgen het feest om 11 minuten voor 13 uur. De kinderstoet wordt vanaf 12.30 uur gevormd op de overdekte parking van het oude Coca-Colagebouw. Om 11 voor 13 u. vertrekt de stoet via de Stationsstraat, de Stapelstraat, de Grote Markt, de Luikerstraat en de Minderbroederstraat naar het Minderbroederplein. Na de apotheose zorgt de Crazy Disco Show daar voor extra ambiance.

In de optocht krijgen de scholen de gelegenheid met de leerlingen van hun basisonderwijs deel te nemen. Ruim tien scholen bevestigden hun aanwezigheid wat zal resulteren in een carnavalsoptocht met meer dan 1.750 kinderen.

Zaterdag 21 februari kan je vanaf 21.11 uur terecht in de stadsfeestzaal Manege voor het verkleed Prinsenbal. DJ Peter zorgt voor de carnavals- en dansmuziek. Het aantal verkleden neemt elk jaar toe en de sfeer is supertof. De toegang is gratis.

Zondag 22 februari vindt om 19.11 uur op de pui van het stadhuis op de Grote Markt de officiële machtsoverdracht plaats. Na de proclamatie van zijn geloften ontvangt stadsprinscarnaval Sie den eerste uit de handen van burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) de sleutel van de stad. De macht over de Trudostad wordt dan voor heel de Verloren Maandag overgedragen aan de prinscarnaval. In de stadsfeestzaal Manege vindt vervolgens de acadekomische zitting plaats met onder meer de uitreiking van de carnavalsonderscheidingen: ’t Zeegske, ’t Nachtlempke en de Groewette Latsjaan. Het geheel wordt beklonken met een stadsreceptie.

Maandag 23 februari is het VERLOREN MAANDAG. De Truiense carnavallisten komen al om 10.11 uur samen aan het monumentje van het Raadsvriendje op het pleintje van Schurhoven voor een moment van huldebetoon aan de overleden carnavallisten. Vervolgens start het bezoek aan de praalwagens van de Sint-Truidense carnavalsgroepen die dit jaar allen staan opgesteld op het Minderbroedersplein. Nadat prinscarnaval hun wagen heeft gedoopt bieden de groepen gratis een hapje en een drankje aan alle aanwezigen aan. Het is een kwestie van heel het leutig gezelschap tijdig te vinden en te volgen.

Vanaf 14.11 uur trekt de grote carnavalsstoet door het stadscentrum. Zoals steeds garandeert de OrdeKindCar_20090220_145002KindCar van de Commeduur een bonte parade van carnavallistische groepen en prachtige praalwagens. Traditioneel wordt de stoet voorafgegaan door een reclamekaravaan. De Verloren Maandagstoet behoort nog steeds tot de succesvolste carnavalsevenementen in België. Gezien de werken aan de O.-L.-Vrouwkerk trekt de stoet van de Diesterstraat naar de Abdijstraat waar het podium voor de schouwing en apotheose staat opgesteld. De toegang blijft gratis al mogen de bezoekers hun sympathie betonen via een vrijblijvende steunkaartje van 1 euro. Om 19.11 uur start het Vesteloovetbal in de stadsfeestzaal Manege met achter de draaitafel de beste carnaval DJ van Limburg. Ook hier is en blijft de toegang gratis.

Dinsdag 24 februari  komen de Truiense carnavallisten en hun sympathisanten om 19.11 uur samen op de Groenmarkt voor het uitblazen van de Elf-latsjanen. Daarmee wordt dan symbolisch de carnavalsvijfdaagse afgesloten. Om het af te leren vindt er tot slot nog een ultieme kroegentocht plaats.

(foto's van kindercarnavalsstoet van vrijdagnamiddag toegevoegd

Nieuwe ziekenwagen voor Sint-Trudoziekenhuis

Ziekwag_20090219_143624Ziekwag Het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo neemt voor de dienst 100 een nieuwe ziekenwagen in gebruik. Het gaat om een Mercedez-Benz Sprinter met automaat die voldoet aan de hoogste norm qua ziekenwagens in Europa.

De kostprijs van 105 000 euro wordt volledig door het ziekenhuis gedragen. Bij de inrichting en uitrusting was het maximaal comfort voor de patiënt en de veiligheid van de medewerkers prioritair. Voortaan zal deze ziekenwagen als eerste uitruk-voertuig worden gebruikt.

Bij de inrichting en uitrusting van de nieuwe ziekenwagen werd maximaal rekening gehouden met het comfort voor de patiënt en de veiligheid van de medewerkers. Het voertuig is uitgerust met een fleetlogsysteem. Dat is een soort van zwarte doos die via een geïndividualiseerde sleutel gegevens registreert over het rijgedrag van de bestuurder. Het systeem laat toe om de bestuurder positieve feedback te geven en zo het verkeersveiliger rijden te bevorderen.

Andere nieuwigheden zijn: een koelkastelement voor het bewaren van bepaalde medicatie en airco niet alleen in de stuurcel maar ook in de patiëntenruimte achteraan. Om het efficiënt werken te bevorderen, is de wagen aan beide zijkanten voorzien van schuifdeuren en worden de courante uitrustingsmaterialen (materialentas, zuurstofflessen, spalken, brancard …) in de zijkant van de ziekenwagen opgeborgen zodat deze vlot kunnen meegenomen worden naar de plaats van interventie en het personeel hiervoor niet meer in de patiëntenruimte moet zijn.

De ziekenwagen is uitgerust met een centrale zwevende brancardtafel, 2 comfortzetels tegen de zijwand en 1 aan het hoofdeinde. Ook binnenin werden richtingaanwijzers voorzien zodat de inzittenden makkelijk vooraf de rijrichting en eventuele afwijkingen van de ziekenwagen kunnen volgen. Het werkblad tegen de stuurcel is zo ontworpen dat de materialenkoffer van de MUG hierop kan geplaatst en bijkomend gefixeerd worden. Het voertuig is voorzien van alle noodzakelijke materialen zoals rugplank, vacüummatras, lepelberrie, KED, spalken, stoelberrie, brancardtafeltje, helmen en airbaghoes.

De 100-dienst van het Sint-Trudoziekenhuis bestrijkt de regio Sint-Truiden, Zoutleeuw, Heers, Nieuwerkerken en Hoepertingen. In 2008 telde de dienst 100 van het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo 1.898 ziekenwagenuitritten. Hiermee is het de derde drukste 100-dienst in heel de provincie Limburg.

Cosmogolem op Europaplein

Vandaag werd op de Internationale dag van de rechten van het kind, de Cosmogolem van kunstenaar Koen Vanmechelen definitief geplaatst op het parkeerterrein van het Europaplein.

Cosmogolem 01 De Cosmogolem is drager van gevoelens, symbool van hoop en leven In 2007 en 2008 ontwikkelde de stad, in samenwerking met de centra voor geestelijke gezondheidszorg in Sint-Truiden (GGZ), de scholen voor bijzonder onderwijs de Regenboog en Zonnegroen, het opvangcentrum voor asielzoekers (Fedasil) en de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL), het project Gevoelens in Beeld. In dit project staat de Cosmogolem centraal.

De Cosmogolem, één van de internationale ankerpunten in het werk van veelzijdig kippenkunstenaar Koen Vanmechelen, is een 4 meter hoog, geslachtsloos beeld met enorme handen en voeten. Deze houten gigant staat symbool voor de helper en de beschermer van kinderen in nood, mensen met behoefte aan hulp, hoop en moed. De Cosmogolem ontvangt en beschermt.

De idee voor dit Cosmogolem project in Sint-Truiden is ontstaan in juni 2005, enkele weken nadat de Truienaar Koen Vanmechelen ereburger van de stad geworden was. Burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) nam het initiatief in 2007 om dit project effectief te realiseren.

Ergotherapeuten, verpleegkundigen, begeleiders, leerkrachten, besturen en de stad zetten zich onder begeleiding van Koen Vanmechelen aan het werk. Infomomenten voor de patiënten, de bewoners, de leerlingen en het personeel werden georganiseerd. In 2008 werden 3 Cosmogolems gebouwd door GGZ, door de scholen voor bijzonder onderwijs en door Fedasil. Op 29 april 2008 werd het project officieel voorgesteld. In de resterende maanden van 2008 werden de Cosmogolems voorgesteld op tal van publieke evenementen in en buiten Sint-Truiden. De Cosmogolem gebouwd door Fedasil kreeg een vaste plaats in het opvangcentrum in Bevingen.

Op stap met de Gloob-Fanfare

Gloob_20090216_151558Gloob Gloob_20090216_150026Gloob

Gloob_20090216_150420Gloob Gloob_20090216_151018Gloob

Leerlingen van de basisschool Sint-Rita zijn al het ganse schooljaar op stap met de Gloob-Fanfare. De fanfare is een beweging van kinderen, leerkrachten en ouders die zich inzetten voor onze globe.

De wereld takelt af en heeft te lijden van grote voeten. Onze levenswijze vraagt te veel van de aarde. Er worden te veel grondstoffen weggenomen en te veel afvalstoffen in het milieu gedumpt. Tegen die ecologische voetafdruk is duurzame ontwikkeling de remedie. Afval, water, natuur, energie, vervoer en handel zijn de invalshoeken die op school aan bod komen. Begeleider is Gloob, een wereldreiziger, muzikant, levensgenieter en scherpzinnig waarnemer. Hij vertelt wat hij op zijn reizen in Senegal, Ecuador en de Filippijnen geleerd heeft.

De leerlingen van de basischool stelden vandaag hun project voor. In mei tonen ze hun reultaten met een optreden in het cultuurcentrum De Bogaard.

Gloob-Fanfare is een aanbod voor de lagere scholen en het kleuteronderwijs. Thema's zijn mondiale vorming, ontwikkelingseducatie, duurzame ontwikkeling en integratie. Djapo (www.djapo.be) ontwikkelde educatieve pakketten en biedt die aan lagere scholen aan. Burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) overhandigde vandaag de projectmappen aan de directies van de lagere scholen.

Buskers for Bochabela concerteren in wachtzaal

DKO_20090214_102152DKO  DKO_20090214_095502DKO

Zaterdagvoormiddag traden de Buskers for Bochabela, een groep zwarte Zuid-Afrikaanse straatmuzikanten, in de wachtzaal van het station op. De Buskers maken deel uit van het wereldvermaarde Bochabela String Orchestra uit de buurt van Bloemfontein in Zuid-Afrika. Het fameuze orkest rekruteert jonge muzikanten in de sloppenwijken van Bloemfontein en geeft hen een kans in het orkest.

Tot 22 februari zijn ze op tournee in Vlaanderen. Zaterdag vertrokken ze met de trein in Leuven. Ze hielden een eerste halt in het station in Sint-Truiden. De Buskers kregen de steun van het strijkorkest Violet uit Oud-Heverlee en van leerlingen en strijkers van de Haspengouwse Academie voor Muziek, Woord en Dans.

De jongeren maakten er een kleurrijk, muzikaal feest van. Het publiek genoot van de stemmige, Zuid-Afrikaanse deuntjes.

Het optreden kwam er ter gelegenheid van de Dag Van het Kunstonderwijs. Thema van die Dag was Grenzeloos. De komst van de Buskers past in dat thema. Over de grenzen heen zamelen ze geld in voor het orkest en voor de straatkinderen. De Buskers krijgen ook de opbrengst van de optredens die de leerlingen van de Academie zaterdag hielden. Er waren optredens in Huis Claes, De Bogaard en de Begijnhofkerk.

(zie ook verslag in krant van maandag 16/02: nieuwsblad.

Kinderraad heeft eigen uithangbord

Kinderrraad_20090214_110754Kinderraad De kinderraad treedt naar buiten met een eigen website en een eigen zuil. Schepen Els Sneijers (SP.A) onthulde vandaag de zuil op de pui van de Jeugddienst. Op de zuil staat het logo van de kinderraad, dat een kinderraadslid zelf ontwierp en de benaming en website van de raad.

De vernieuwde website is jeugdig en speels opgevat en bevat verslagen van vergaderingen. Je kan ook foto’s bekijken van diverse acties en projecten van de kinderraad. Heel handig is de agenda van de raad, waarin geplande vergaderingen en acties terug te vinden zijn.

Een en ander moet de kinderraad herkenbaarder maken bij de bevolking.  Berichten van de raad vind je hier        

Dresscode voor Dikketruiendag

Leerlingen van KCST namen met ludieke acties deel aan de Dikketruiendag van vrijdag 13 februari.

De leerlingen van de tweede graad kregen een dresscode mee. Iedere leerling kreeg voor trui, sjaal of jas een kleur toegewezen. In alle klassen werden daarvan foto's gemaakt en daaruit werden Miss en Mister Dikke Trui gekozen. De leerlingen zamelden ook kleren in voor het asielcentrum.

In de derde graad kregen de leerlingen een blanco trui, die ze zelf zo origineel mogelijk mochten aankleden. De leerlingen van 5OPR maakten de origineelste trui en elk van hun lessen werd met vijf minuten ingekort. Alle leerlingen die een dikke trui droegen, kregen een bon voor het afhalen van een kop warme chocolademelk.

Samen met vele andere scholen uit Vlaanderen en Brussel zette KCST de temperatuur in de lokalen enkele graden lager en vroeg de computerschermen uit te schakelen wanneer de pc niet gebruikt wordt.

Truien_20090213_130518Truien  Truien_20090213_130430Truien  

Truien_20090213_130414Truien   Truien_20090213_130202Truien

Groen licht voor bouw Sociaal Huis

SocHuis_20090212_152042SocHuis 

OCMW-voorzitter Robert Bamps (Open VLD) glundert. Zijn project voor de bouw van een Sociaal Huis aan de Hoge Veser kreeg groen licht van de drie coalitiepartners. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

In 2004 startte het OCMW met de bouwplannen. Het Sociaal Huis zou in de leegstaande, historische vleugel van het voormalig klooster gehuisvest worden. Na de verkiezingen in 2006 keerde het tij en Open VLD en CD&V hadden bezwaren tegen de verbouwing. Er waren plannen om het hele OCMW, inclusief het Sociaal Huis naar een andere site te verplaatsen in de buurt van het administratief centrum. Daar zouden dan zowel de administratieve als sociale diensten geconcentreerd worden. Het Sociaal Huis zou op de huidige parking aan het adminstrtief centrum gevestigd worden. Die plannen waren aanleiding tot felle polemieken tussen de OCMW-voorzitter en de Open VLD/CD&V. Deze week kwam een einde aan het dispuut. De drie coalitiepartners zetten het licht op groen voor de bouw.

De oorspronkelijke kantelen gevel met een lengte van 42,80 meter is beschermd en wordt gerestaureerd. In de muur komen bijkomend nieuwe raamopeningen om de lichtinval in de kantoren en op het gelijkvloers te verkrijgen. Achter de gevel komt een volledig nieuwe ruimte met kelderniveau, gelijkvloers en eerste verdieping. De poort aan de zijde van de Cartuyvelstraat wordt de hoofdingang . De boogpoort aan de zijde van de Veser wordt opengewerkt en gedicht met klaar glas om het uitzicht op het groen van de Veser toe te laten.

'De nieuwe constructie oogt licht door de combinatie van glas en slanke metaalprofielen. Het is een toegankelijk en transparant huis', aldus de voorzitter. In het gebouw komen een onthaal, een wachtzaal, een speelhoek voor kinderen, een informatiehoek, ontmoetingsruimtes en een polyvalante vergaderruimte. Het complex blijft verbonden met het huidige OCMW. De nieuwbouw is op 1.715.000 euro geraamd en moet midden 2011 operationeel zijn.

Het Sociaal Huis is een wegwijzer waar alle inwoners terecht kunnen voor informatie en aanvragen voor premies en tegemoetkomingen. Zie ook krant van vrijdag 13 februari. Klik hier.  

(foto: zicht op het OCMW-complex met afbeelding van het Sociaal Huis aan de Veserkant.)

BT's promoten citytrip

Blauwe_20090210_115204blauwe 

Een hele rits Bekende Truienaren (BT's) promoot de stad bij gelegenhied van de verjaardagsfuif die Blauwe Vogel Willy-Paul Carlier op zondag 29 maart geeft. De reisagent kondigde de dag vol verrassingen al eerder aan, maar nu zet zich ook een grote groep bekende figuren uit Sint-Truiden achter het initiatief: oud-burgemeester Jef Cleeren, VRT-journalist Alain Coninx, beeldend kunstenaar Koen Vanmechelen, schepen van Toerisme en cafébaas Pascal Vossius, oud-Gouden Schoen Odilon Polleunis, filmregisseur Michaël Roskam, STVV-kapitein Peter Delorge, bijna-Truienaar Armand Schreurs, burgemeester Ludwig Vandenhove, senator en STVV-boss Roland Duchâtelet, bekend groenteboer-politicus Pascy Monette, deurwaarder Marcel Smeets, Johny Vanderheyden van de Commanderie en restauranthouder 't Veilinghuis Luc Withofs.

Het oudste reisbureau van het land wil zijn vierhonderdste verjaardag niet onopgemerkt voorbij laten gaan.Blauwe_20090210_115434blauwe Er zijn die dag tal van activiteiten. De meest in het oog springende is zeker de wereldrecordpoging open paraplu's. Elke bezoeker aan de stad krijgt op die dag een geel-blauwe paraplu en die moet iedereen om 17.30 uur openen op de Grote Markt.

Een aanvraag voor het wereldrecord is binnen bij de organisatie Guinness World Records. Op dit ogenblik noteerde De Blauwe Vogel al drieduizend inschrijvingen voor de citytrip naar Sint-Truiden.

Info:www.truienaarvooreendag.be  

Monroe sluit een week de deuren

Schokdemperproducent Monroe  (Tenneco Automotive) sluit eind deze maand een week de deuren. De werknemers zullen dan collectief verlof moeten opnemen. Bij het bedrijf werden de contracten van 80 tijdelijken eerder al stopgezet.

Directie en vakbonden bij Tenneco Automotive bereikten vandaag een akkoord om de laatste week van februari collectief verlof in te voeren. Er zal dan gedurende vijf dagen niet geproduceerd worden.

Een andere maatregel die werd overeengekomen, is dat er op vrijdagen twee uur minder zal gewerkt worden om de dalende vraag naar schokdempers in Europa op te kunnen vangen. De vakbonden hadden er in dit verband bij de directie op aangedrongen om arbeidsduurvermindering te overwegen om zoveel mogelijk mensen aan boord te houden.

Vanaf deze maand werden er bij Tenneco Automotive in Sint-Truiden ook al geen weekendshifts meer gedraaid en werd het nachtwerk tot een minimum herleid.

Bij de schokdemperproducent in Sint-Truiden werken momenteel nog 940 arbeiders en ruim 300 bedienden. Zowat 100 interim-arbeiders verlieten het bedrijf in oktober van vorig jaar in het kader van een wereldwijde reorganisatie binnen de Tenneco-groep.

Schermkring Skirmjan bestaat twintig jaar

Verenigingindekijker_gr 

Scherm_20090207_114412scherm 

Net op zijn twintigjarige verjaardag krijgt de Schermkring Skirmjan onverwachte steun van Freek Braeckman, De slimste mens ter wereld. Freek was ooit zelf een schermer, die tot de Belgische top behoorde. Naar eigen zeggen dankt hij zijn zelfbeheersing en koelbloedigheid onder meer aan zijn schermverleden. Die koelbloedigheid demonstreerde hij vooral bij de finale tegen Bart De Wever.

'Bij het schermen is het man tegen man en komt het erop aan geconcentreerd te blijven en niet in paniek te raken. Je moet jezelf de baas blijven en je dan opleggen aan de tegenstrever. Het zijn houdingen die je ook buiten de schermsport kan gebruiken', zegt voorzitter Jos Lambrechts van de Truiense schermclub Skirmjan. De schermkring viert 12 februari zijn twintigjarig bestaan.

Schermkring Skirmjan startte in 1988 in Borgloon onder leiding van de Roemeense schermmeester PaulScherm_20090207_114716scherm Radulescu en sloot op 12 februari 1989 aan bij de Vlaamse Schermbond. De vereniging kreeg haar naam van het middelnederlandse woord voor schermen.

Opzet van de Schermkring was de vroegere belangstelling voor het schermen nieuw leven in te blazen. Via allerlei initiatieven konden honderden kinderen kennismaken met de schermsport. Vanaf 1993 werd in Sint-Truiden training gegeven. In Sint-Truiden nam de club de traditie uit de jaren '20 opnieuw op. Toen waren er in de stad twee schermclubs.

De vereniging behaalde ook diverse onderscheidingen. In juli '94 kreeg de club op de training bezoek van Elena Belova, de viervoudig Olympische kampioen floret. Skirmjan telde ook kampioenen in eigen rangen. In diverse reeksen behaalden leden goud, zilver en brons. De schermers nemen nu regelmatig deel aan wedstijden en tornooien.

'Basisopdracht van de club is nog altijd goede en stijlvolle schermers te vormen. Om een voldoende brede basis te hebben, blijven we naar nieuwe leden zoeken, zowel jong als oud. Schermen is vooral een technische sport. Maar iedereen met een beetje aanleg kan leren schermen. We promoten de sport dit jaar vooral bij meisjes en dames. We organiseren afzonderlijke tornooien, eind juni houden we opnieuw ons debutantentornooi en op stapel staat een bewegingsproject in samenwerking met Bloso. We leren de jeugd lenigheid, techniek en coördinatie aan', legt de voorzitter uit.

Schermkring Skirmjan telt op dit ogenblik zestig leden. De trainingen vinden plaats in de sporthal van het Oud-Atheneum in de Zoutstraat. Voorzitter is Jos Lambrechts (foto). Voor meer info: Jos Lambrechts, tel. 011-69.28.57 of hier.     

Dertienhonderd kinderen volgen verkeersles

DSC_0868 De Truiense jeugd is er vroeg bij om de verkeersregels aan te leren. Dertienhonderd leerlingen uit het lager onderwijs, vooral uit de derde graad, volgen de komende zes weken verkeerslessen op de verkeerspiste van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken.

Tussen 2 februari en 20 maart vinden zevenenvijftig lessen plaats, waarin een aantal basiselementen rond de verkeersveiligheid van de jonge en zwakke weggebruikers aangehaald worden.

De aandacht gaat vooral naar de voorrangsregeling, het gebruik van fietspaden en de plaats op de openbare weg. Bij elke les wordt er ook een toelichting gegeven over de nieuwe straatcode voor steps, skaters en skeelers en over de wetgeving rond fietsverlichting.

Het is de bedoeling om in de politiezone om de twee jaar dit initiatief te organiseren. Zo heeft elke leerling van het lager onderwijs deel kunnen nemen aan deze vorm van verkeerseducatie. De verkeerslessen kaderen in de eindtermen van het basisonderwijs en zijn tevens een aanvulling op het vak wereldorïentatie.

De verkeerspiste staat opgesteld in het bedrijf Transport Hendricx, Schurhovenveld in Sint-Truiden. De stad Sint-Truiden en de gemeenten Gingelom en Nieuwerkerken staan in voor het busvervoer van de leerlingen van de school naar de verkeerspiste.

(foto: Ralf Eicker)

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!