Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Buskers for Bochabela concerteren in wachtzaal

DKO_20090214_102152DKO  DKO_20090214_095502DKO

Zaterdagvoormiddag traden de Buskers for Bochabela, een groep zwarte Zuid-Afrikaanse straatmuzikanten, in de wachtzaal van het station op. De Buskers maken deel uit van het wereldvermaarde Bochabela String Orchestra uit de buurt van Bloemfontein in Zuid-Afrika. Het fameuze orkest rekruteert jonge muzikanten in de sloppenwijken van Bloemfontein en geeft hen een kans in het orkest.

Tot 22 februari zijn ze op tournee in Vlaanderen. Zaterdag vertrokken ze met de trein in Leuven. Ze hielden een eerste halt in het station in Sint-Truiden. De Buskers kregen de steun van het strijkorkest Violet uit Oud-Heverlee en van leerlingen en strijkers van de Haspengouwse Academie voor Muziek, Woord en Dans.

De jongeren maakten er een kleurrijk, muzikaal feest van. Het publiek genoot van de stemmige, Zuid-Afrikaanse deuntjes.

Het optreden kwam er ter gelegenheid van de Dag Van het Kunstonderwijs. Thema van die Dag was Grenzeloos. De komst van de Buskers past in dat thema. Over de grenzen heen zamelen ze geld in voor het orkest en voor de straatkinderen. De Buskers krijgen ook de opbrengst van de optredens die de leerlingen van de Academie zaterdag hielden. Er waren optredens in Huis Claes, De Bogaard en de Begijnhofkerk.

(zie ook verslag in krant van maandag 16/02: nieuwsblad.

Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn

GrietWiame De achttienjarige Griet Wiame uit Velm treedt vrijdag 14 februari op in het Concert Jong Talent in de Begijnhofkerk. Met dit concert geven VerDi Limburg en het Limburgs Orkest Jeugd & Muziek jaarlijks 6 of 7 (oud-)leerlingen uit het Deeltijds Kunstonderwijs de kans om solistisch op te treden met een symfonisch orkest.

Dit jaar heeft het concert niet alleen plaats in Sint-Truiden, maar is er ook een oud-leerling van de Haspengouwse Academie voor Muziek, Woord en Dans (HAMWD) die de selectie gehaald heeft: Griet Wiame. Ze vetolkt het eerste deel van het vioolconcerto van Mendelssohn.

Griet Wiame groeide samen met haar tweelingzus Lien en haar broer en zus op in een gezin van beroepsmuzikanten. Moeder An geeft les aan de academies van Sint-Truiden, Maasmechelen en Maaseik, vader Benny is solo-trompettist van het Limburgs Symfonieorkest in Maastricht en docent trompet aan de Conservatoria van Gent en Maastricht en aan het Lemmensinstituut.

Gestimuleerd door haar ouders begon ze op 6 jaar viool te spelen, eerst aan de academie van Herenthout en nadat het gezin naar Sint-Truiden verhuisde, aan de Haspengouwse Academie.

Viool studeren ging vlot, zo vlot dat Griet in 2007 besliste om naar de kunsthumaniora in Leuven te gaan. Eindelijk kon ze er echt voor gaan! Viool spelen, in het koor zingen, in het orkest spelen, samenspel, viool, allemaal cursussen waar een muzikant als Griet voor leeft.

Op 25 januari kreeg Griet op de Prinses Christina Concours nog een eervolle vermelding in de hoogste categorie voor leerlingen die aan een conservatorium studeren.

Wie de toekomstige virtuozen van de Limburgse klassieke muziekscène wil ontdekken: zaterdag 14 februari om 20.15 uur, Begijnhofkerk, Begijnhof. Tickets kosten 2 euro.

Bestel ze nu via 011-70.17.00 of via tickets.cc@sint-truiden.be.

Volksbal als weleer

DSC_1484 Vier Sint-Truidense orkesten slaan de handen in elkaar en brengen zaterdag 31 januari vanaf 19.30 uur in zaal Manege nog eens een echt volksbal uit de oude doos. Duo Classic Illustration, Millers' Group, Duo Celebration en Easyline draaien de klok 30 jaar terug.

'Het muziekaanbod is groot en er zijn dj's in overvloed, maar echte live muziek verdwijnt. In Sint-Truiden zijn er nochtans veel muzikanten die nog live muziek kunnen brengen. Ze hebben een ervaring van meer dan 30 jaar. We zetten hen op 31 januari op het podium en ze mogen nog eens hun gang gaan, ieder met zijn eigen sound

Het wordt een onvervalste dansavond. De orkesten trreden op in hun eigen stijl en brengen traditionele rock, jerk of wals. Ze brengen niet het volume, maar dansbare muziek. De Manege wordt weer de zaal van weleer, met tapkraan en hotdogtent voor de deur. Dit wordt een promotie voor live en dansmuziek', zegt initiatiefnemer Stephan Elen.

(Foto: Danny Claes)

Belgische première: Zwarte Romantiek in De Bogaard

Nieuwe_foto_hr_zwarteromantiekpress Na optredens in Nederland komt Zwarte Romantiek (Dez Mona, Emmanuel Lipp en Pearl Sweetlife) naar Vlaanderen. Cultuurcentrum De Bogaard krijgt zaterdag 17 januari de première. Daarna gaat de voorstelling op tournee in Antwerpen, Brugge, Lier en Genk. 

De kern van Dez Mona is zanger Gregory Frateur en bassist Nicolas Rombouts. Zij hebben een gemeenschappelijke passie voor jazz, drama en spirituals. Ze zijn mannelijk, feminien, ijl en krachtig. Een stem die je naar de keel grijpt. Hun stijl is soms overdreven, over de top, maar niets is zo bedwelmend als de esthetiek van de kitsch.

Steven Van Watermeulen en Oscar van den Boogaard zijn sinds 2005 samen de schrijver Emmanuel Lipp. Sinds het uitkomen van hun eerste literaire kasteelroman Zeeduivel voor Amalia zijn ze ook samen de schrijfster Pearl Sweetlife. Aan de oppervlakte beschrijft de roman weliswaar een mondain leven, daarachter gaat een diepgevoelde tragiek schuil die met literaire middelen wordt verbeeld.

De ontmoeting tussen beide duo’s wil op het toneel op de smalle koord balanceren tussen ongegeneerd melodrama en kritische pastiche en de duistere en de lichtere kant van het leven bezingen.

Zaterdag 17 januari 2009, 20.15 uur,

Tickets: 17 euro/16 euro (+55) / 10 euro (-26)

www.debogaard.be

Op naar de pop

Ben je weg van popmuziek, ouder dan twaalf en wil je meer weten over pop, rock, latin, blues of jazz? Dan is de Popacademie iets voor jou. Je kan er elektrische gitaar, basgitaar, drums en percussion, piano en keyboards en pop- en jazzzang leren. Je krijgt er vakken over instrumenten, combo en over de muziekcultuur.

Fotovanjrand Nieuw vanaf dit jaar is de geschiedenis van de pop en jazz. De cursus is zelfs uniek voor Vlaanderen.  Verspreid over drie jaar behandelt deze geïntegreerde cursus de geschiedenis van de lichte muziek, aan de hand van becommentarieerde muziekbeluistering en video-opnames. Ook de sociaal-economische geschiedenis waarin deze muziek tot stand is gekomen, de synergieën tussen pop- en jazzmuziek en de verbanden met de klassieke muziek en de ethnische muziek komen aan bod.

Docenten aan de Popacademie zijn Johan Vandendriessche (1958, saxofonist-fluitist),  Ian McCole (1972, elektrische gitaar), Roman Karolik (1970, basgitaar),  Jan De Maeyer (1977, drums en percussion). Johan Vandendriessche is coördinator.

De audities voor dit schooljaar hebben plaats op zondag 14 september om 10 uur in de Haspengouwse Academie voor Muziek, Woord en Dans. Wil je inschrijven en meer weten over de Popacademie: www.popacademie.be.

(op de foto: Johan Vandendriessche)

Rimpelrock in 't Meiland

Paulankamedium De bewoners van 't Meiland kunnen zondag 10 augustus Rimpelrock meemakenNicole2020hugomedium  op groot scherm. Ze kunnen in eigen tuin de Rimpelrock-sfeer beleven. Vorig jaar zorgde de uitzending voor heelwat ambiance. Dit jaar wil het OCMW de stunt overdoen. Alle optredens kunnen rechtstreeks worden gevolgd.

Behalve de bewoners van de OCMW-rusthuizen 't Meiland en Sint-Laurentius en hun familie zijn ook de residenten van alle Truiense rusthuizen en de bewoners van Wiric uitgenodigd. Om de festivalsfeer er in te houden zijn in de tuin van 't Meiland verschillende activiteiten opgezet met een drankenstand, een ijskar en een frietkraam.

Het programma is indrukwekkend:  Paul Anka, Frans Bauer, Laura Lynn, Rocco Granata met orkest Michel Bisceglia, Caals zingt Hazes, The Three Degrees, Bart Kaëll, Nicole & Hugo, The Majestical Fools, Begeleidingsband Rimpelrock: The Golden Bis Band en L&M-band

Fiesta Tropical op Grote Markt
Fiestatropicalflyer081

Morgen, 13 juli vindt voor de achtste keer op de Grote Markt Fiesta Tropical plaats, het grootste multiculturele festival van Zuid-Limburg.

Fiesta Tropical presenteert op twee podia onder andere Divan Express, La Mancha, Rooth J. and the Zionyouth Crew (the best Belgian reggae 2007), Tupolev, Youssef El Mousaoui (Comedy), Egwu Oma Dance, Paul Koko en Breath of Heaven.

Naast de traditionele standen met organisaties voor ontwikkelingssamenwerking en integratie wordt dit jaar ook een multiculturele markt georganiseerd. Lokale en regionale verkopers zullen het publiek verrassen met een grote keuze aan lekkere exotische ingrediënten en gerechten.

Terwijl ouders kunnen genieten van een tropische cocktail in een Nicaraguaans decor kunnen de kinderen hun hart ophalen in de verschillende workshops, de speelstraat of in een groot spel over hun rechten als kind.

Dit festival wordt gratis aangeboden door het stadsbestuur, voor een multiculturele, duurzame en verdraagzame samenleving

.

Divan Express

brengt muziek vanuit het hart.
Muzikaal een warme, Bourgondische mengeling van Spaanse gitaren die via Doe Maar en Gainsbourg
in een western spelen en dit in hun eigen moedertaal. De naturel waarmee de Nederlandstalige teksten met hun muziek versmelten, getuigt van enige rijpheid die die van Divan nu al bezitten!
Neem plaats in je divan en laat je ongeforceerd leiden van hier naar overal en terug.

La Mancha – afgezegd wegens ziekte van de frontman - wordt vervangen door Proyección Latina.

Proyeccion Latina is een groep jonge, in Antwerpen wonende Zuid-Amerikanen, die Caribische muziek brengen met de ritmes van de salsa, de cumbia, de merengue en de Cubaanse muziek.

Dankzij de impact en de kracht van de gevarieerde ritmes, heeft Proyeccion Latina zich een plekje tussen de grootste namen van het genre weten te veroveren.

Rootman J. and the Zionyouth crew – The best Belgische reggae release 2007. De prachtige stem van John Bantou wedijvert met de bekendste reggeastemmen in de wereld, hierin begeleid door een schitterende groep van muzikanten. De aanwezigheid op Fiesta Tropical 2008 is de start van een indrukwekkende reeks optredens die hen o.a. brengt op Sfinks, Reggae Geel en Handzame. Maar frontman John vergeet niet waar zijn roots liggen --- Sint-Truiden!!

Youssef El Mousaoui, de eerste Vlaamse-Marokkaanse Standup comedian. Van zijn eerste solo show "100%legaal" zijn er al meer dan 20 voorstellingen uitverkocht. Zijn doel is om de eerste en leukste Marokkaanse 'stand up comedian en cabaretier' te zijn van Vlaanderen. Hij wil Vlaanderen het bewijs leveren dat Marokkanen ook van humor houden.

Breath of Heaven, een nieuwe sensatie geboren in Sint-Truiden. Breath of Heaven is een nieuw initiatief dat het koorgebeuren in Sint-Truiden en omstreken nieuw leven wil inblazen. Moderne gospel gebracht door een uitgebreid orkest en een groot koor. Dit alles in een professionele omkadering waar je je meteen thuis zal voelen. Je mag dit absoluut niet missen!!

Een aantal jongen bands en artiesten krijgen hun kans om zich te tonen.

Sacré la musique, dans en zang op Kongolese beats

Egwu Oma Dance met traditionele muziek uit West-Afrika

Gastoptreden van de lokale dansgroep Himalyan Society.

De fiesta tropical 2008 start met een salsa-initiatie om 12.00 uur !!

Midweekfestival in 't Nieuwscafé

75_11114261671De Midweekfeesten wijken uit naar de parking van 't Nieuwscafé. Die werd tot een goed omsloten en gezellig binnenplein omgebouwd met podium achteraan. Ook het zomerterras van het café wordt ingenomen voor de feesten.

'Doordat de Onze-Lieve-Vrouwekerk op het Heilig Hartplein in de steigers staat, moesten we uitwijken naar de parking. We richtten die in als een zuiders terras. Dat zal ook nog volgende twee jaar zo zijn. Het einde van de restauratie van de kerk is pas over twee jaar gepland. Op het pleintje en in de omgeving kunnen we tot vijftienhonderd bezoekers ontvangen', aldus Pascal Vossius.

't Nieuwscafé is aan de veertiende editie toe en  programmeerde in die veertien jaar bijna 150 optredens. Vorig jaar knoopten de Midweekfeesten opnieuw aan bij de oorspronkelijke formule. Het fesival is gratis en er is een mix van dj's en covergroepen. Ook de traditionele topper Culinair staat opnieuw op het programma.  'We stappen af van de optredens met grote sterren en kiezen voor een kleiner en gezellig festival', aldus Vossius. Er zijn vier live optredens en vijf dj's geprogrammeerd. Woensdag 25 juni opent dj Regi het festival vanaf 20 uur. Daarna komen de dj's Peter Van De Veire (16 juli), Buscemi (30 juli), Gerrit De Cock (20 augustus) en discobar Lassy (27 augustus) aan de beurt.  Treden live op: Frituur Paula (2 juli), Tilt (9 juli), Nerveus (6 augustus) en Mike O (13 augustus). De culinaire avond vindt op 23 juli plaats. Voor meer info: www.nieuwscafé.be.

Foto: Dj Regi, trad op Midweekfeesten al op met Milk Inc. Nu brengt hij een Dj-set. Hij trad als dj onder meer op voor een volle Lotto Arena.

Adios Amigo

Bl30 Na vijftien jaar neemt Amici Cantemus afscheid van zijn dirigent Wilfried De Munter.

Aanvankelijk leek het erop dat Wilfried met zijn mooie tenorstem furore zou maken als solist en een professionele koorzanger zou worden bij het toenmalige BRT-koor. Maar na enige tijd koos hij voor het beroep van leraar muzikale opvoeding in het secundair onderwijs. In zijn vrije tijd hield hij eraan zijn liefde voor koormuziek te delen met amateurzangers.

Gedurende verschillende jaren was hij achtereenvolgens dirigent van het koor Cantores Servadie in Diepenbeek, dan van Laetare Musica in Herk-de-Stad, Gaudete in Halen en tenslotte Amici Cantemus in Sint-Truiden.

Wilfried De Munter stamt uit een muzikale familie. Zijn vader Jef De Munter, een fervent koorzanger uit Mechelen, heeft zijn muzische genen ongetwijfeld doorgegeven aan zijn zoon. Sinds 1993 heeft het koor Amici Cantemus een indrukwekkend parcours afgelegd. Jaarlijks stond het koor onder leiding van zijn dirigent op diverse podia: Historia der Geburth Jesu Christi van Heinrich Schutz, oratorium Paulus van Felix Mendelssohn, Requiem van Mozart, Spanisches Liederspiel  van Robert Schumann, romancero gitano van Castelnuovo Tedesco.

Zaterdag 24 mei neemt Amici Cantemus om 20 uur afscheid van zijn dirigent met het concert Adios Amigo in de Begijnhofkerk. De Spaans luidende titel werd speciaal gekozen omdat voor Wilfried en zijn echtgenote Spanje hun tweede vaderland is geworden.

Vanaf begin juni wordt Wilfried opgevolgd door Philippe Benoit, een professionele muzikant verbonden als fluitist aan het Limburgs symfonieorkest en docent aan diverse conservatoria. Philippe neemt als fluitist deel aan het afscheidsconcert. Andere medewerkers zijn Lindy Vanden Berk, dwarsfluitiste, Frans Vanbekbergen, pianist en Ingrid Vanrutten, voordrachtkunstenares.

Bloesemkoorfoto

Jong Truiens muzikaal talent

Ciedoetmie Wat is Cie Doetmie? Een verenigng van jongeren en voor jongeren die creatief willen zijn en met creatieve ideeën rondlopen. De vereniging wil meehelpen om de ideeën ook uit te werken. Doetmie wil tijdens de zomer ontspanning, muziek en cultuur voor jonge mensen in eigen stad organiseren. De jongeren vinden dat ze nu te veel moeten uitwijken naar Hasselt, Genk of Leuven. Voor deze zomer heeft Cie Doetmie al vier activiteiten op het programma. Voorlopig houden ze die plannen nog geheim.

Op 2 mei starten ze alvast met een eerste alternatief evenement. In plaats van de massa rockoptredens, pakken ze uit met een akoestische set van bands. Sint-Truidens jong talent palmt het café van het cultuurcentrum De Bogaard in. In 'Allo micro' gaat lokaal jong talent akoestisch. Vier groepen treden op:

The Executive: rock meets pop en al wat daar tussenin ligt. Opgestart in september 2007 hebben ze de afgelopen maanden opgetreden in het Gentse, Leuvense en in Sint-Truiden. De groep bestaat uit een gitarist, een bassist en een drummer uit Leuven. De zanger is afkomstig uit Sint-Truiden. Hun muziek is een afwisseling van nummers die richting pop en rock gaan, waardoor ze moeilik geplaatst kunnen worden. www.myspace.com/theexecutiveband.

Juggernaut Jones: De groep bestaat uit vier jonge kerels uit Sint-Truiden, waarvan drie elkaar leerden kennen op het basketbal en waarvan één gewoon wat kwam meedrummen. Ze brengen funky, jazzy & bluesy nummers, die het best te vergelijken zijn met die van Colour me Monkey. Ze spelen al een heel tijdje samen, maar zijn pas sinds enkele maanden goed beginnen doorwerken. www.myspace.com/jugjugjones.

JnJ Deltablues: J' n J' Deltablues bestaat uit Jan Viggria (zang, harp, sologitaar) en Jo HulstersDeltablues2  (dobroslide, gitaar, wasbord). Jan & Jo begonnen zich te interesseren in muziek toen ze ongeveer dertien jaar oud waren, dankzij Feedback, een bluesrockband met invloeden van The Who, ZZ Top en Canned Heat. De jongemannen hebben het gevoel dat er niet zoveel deltablues gespeeld wordt in België en dat is een reden te meer om het te brengen. Het duo wil de oude meesters niet imiteren, ze spelen blues omdat ze houden van de muziek. In Nederland zijn ze enorm populair. www.myspace.com/joeandcharlie.

Colourmemonkey Colour me Monkey: Op hun my spacesite beweren ze dat ze klinken als een zak suiker en een goede knuffel. Poprock van de bovenste plank of zoals ze zelf zeggen: vijf jonge knaapjes met een wall of sound en een neus voor catchyness. Neem een duik in de modderpoel van dromerigheid en lekker luid, die Colour me Monkey heet, en u zal het zich niet beklagen! Of toch...? Neen. www.myspace.com/colourmemonkeyband.

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!