Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Duitse belangstelling voor speeltuin senioren

Dscn0719 Dscn0717_2 

Met de installatie van een bewegingspark voor senioren (nu al omgedoopt tot speeltuin voor senioren) kreeg Sint-Truiden de internationale pers over de vloer. Bij de ingebruikneming van het park was er gisteren ook een Duits televisiestation aanwezig.

Het Truiense park is een primeur voor Vlaanderen. Schepen Johnny Vangrieken (SP.A) haalde de mosterd in Engeland. Intussen zijn dergelijke parken ook al in Finland en Spanje geinstalleerd. Nu is er ook belangstelling vanuit Duitsland.

'Onderzoeken in Finland en Spanje toonden aan dat het gebruik van deze bewegingstoestellen een positief effect heeft op het fysieke functioneren en het algemeen welbevinden van vijftig- en zestigplussers', zegt Vangrieken. De stad liet het park achter 't Meiland aanleggen, zodat het ook ter beschikking staat van de bewoners, de familieleden en buitenstaanders.

't Meiland liet het pad naar 't Speelhof verharden, zodat rolstoelgebruikers van het rusthuis makkelijker naar het Speelhof kunnen. Daar wordt binnenkort een fytometer aangelegd, zo kondigde de schepen aan.

Kevin Lambrechts sportman van het jaar

Kampioen_20081114_213444kampioenKevin Lambrechts uit Groot-Gelmen werd voor de derde keer sportman van het jaar (1994, 1996 en 2007). Lambrechts was één van de Limburgse deelnemers aan de Paralympics, de Olympische Spelen voor personen met een handicap in China. Hij behaalde er in zijn sport zwemmen weliswaar geen medailles, maar wel schitterende resultaten: in de 200 meter wisselslag wist hij in de finale beslag te leggen op de zesde plaats, bij de 100 meter rugslag behaalde hij de negende tijd in de reeksen, en bij zijn favoriete discipline, namelijk de 50 meter vlinderslag, zwom hij een mooie vijfde tijd.

Lambrechts is op de 50 meter vlinderslag Belgisch, Europees en wereldkampioen. Ook het wereldrecord op die discipline staat op zijn naam. Voorts is hij Europees kampioen bij de 200 meter wissel. Voor zijn prestaties op de Paralympics werd hij in september uitbundig gehuldigd in zijn geboortedorp.

Vrijdagavond werd hij als nieuwe sportman van het jaar gehuldigd in de Academiezaal. Daar werden ook alle andere Truiense kampioenen en kampioenenploegen in de bloemetjes gezet. Joany Looijer werd verkozen als sportvrouw van het jaar. Death Row (thai-kickbox) is sportclub. Speciale trofeeën waren er voor damesbasketbalclub Femina Habac, voor de sportploeg Sint-Truidense Reddingsclub en voor de beloftevolle jongere Kelly Lefever. De G-Sporttrofee ging naar Wiric.

Starteam speelt kunstgrasveld in

Vanavond werd het kunstgrasveld aan de Sporthal Nieuw-Sint-Truiden in gebruik genomen. De aanleg van het veld kostte 570.000 euro. 'Het grote voordeel van het kunstgras is dat het zomer en winter bespeelbaar is', zegt schepen van sport Johnny Vangrieken (SP.A).

Om 18 uur had een exhibitiewedstrijd door de voetbalschool De Dribbelaar plaats. Om 19.15 uur namen vedetten en BV's het in een galawedstrijd op tegen Truiense competitie- en recreatievoetballers.

In het Star Team stonden Carl Huybrechts (VT4-presentator), Sam Goris (zanger), Geert Hunnaerts (acteur), Zjef Vannuytsel (zanger kleinkunst), Filip D'Hollogne (TV Limburg Sport), Stef Wijnants (Sporza presentator), Daniel Kimoni (Genk Standard), Stijn Haeldermans (Lommel - Genk - Standard), Michel Noben (Lommel), Danny Boffin (Luik - STVV - Anderlecht - Metz), Steve Meert (FC Nerds), Bart Imbrechts (aannemer Lesuco) Albert Burghardt (Dribbelaar), Benny Budo (Dribbelaar), Bart Janssens (Dribbelaar), Francis Jaccqmijn (veteranen Velm), Kinat Manu (Fortuna). Coach was Aimé Antheunis, Jean-Marie Pfaff was mental coach en wielrenner Fons Dewolf physical trainer. Michel Vanderloop coachte Trudo United. Walter Sabbe was scheidsrechter.

Voetbal_20080929_185612_3 Voetbal_20080929_185804_2 Voetbal_20080929_185818 Voetbal_20080929_190246  

Mountainbikeparcours ingereden

2008_08_09_006 De ontbrekende Truiense schakel in het mountainbikenetwerk van de Euregio werd zaterdag 9 augustus officieel geopend. Het Sint-Truidense parcours maakt het netwerk dat al in Borgloon, Gingelom en Heers werd opengesteld helemaal af.

Voor de eerste rit door Sint-Truiden schreven een twintigtal mountainbikers in. Burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) en ereburgemeester Jef Cleeren (CD&V) (foto) voerden de baanbrekers aan. De rit startte op het domein Terbiest.

Het Truiens parcours bestaat uit 2 delen. De rode route is een verbindingsstuk via Speelhof, Bernissem, Melveren, Metsteren, Duras naar Zoutleeuw. De groene route maakt deel uit van een grote lus die via de gele pijlen leidt naar knooppunt Bernissem, Terbiest, Kortenbos, Zepperen, Wellen, Borgloon (Gotem), Helshoven, Rijkel, Ordingen en Bautershoven terug naar Bernissem. Beide routes vertrekken vanop het parkeerterrein van de Veemarkt (kant muur tennisclub).

'Het MTB-parcours is spijtig genoeg niet van het moeilijkste. De echte MTB-fanaten zullen misschien hun neus ophalen voor dit parcours maar dankzij een aantal moeilijke en onverharde stukken zullen de beginners en de recreanten veel plezier beleven aan onze MTB-route. Het prachtige Haspengouws landschap en onze mooie vergezichten compenseren in ruime mate het gebrek aan uitdaging', aldus schepen voor Sport Johnny Vangrieken (SP.A).

Ook met bemerkingen van de Sint-Truidense Adviesraad voor Leefmilieu (STAL) werd rekening gehouden. Zo moet alle gemotoriseerd verkeer op de route met alle mogelijke middelen vermeden worden. Wandelaars mogen geen hinder ondervinden van de mountainbikers en het onderhoud van de route moet verzekerd worden: geen zwerfuil of afval. Wat dit laatste punt betreft kan de Sportdienst rekenen op de hulp van Georges Morren, peter van het MTB-routenetwerk.  Morren controleert regelmatig het netwerk.

Er is een mooie set routekaarten te koop bij de Toerisme Sint-Truiden, Grote Markt 44 en bij Sportdienst Sint-Truiden in het Sportcomplex Sint-Pieter, Olympialaan 10.

Anekdote: De val van de burgemeester

Closeup20grijs_sm_2De openingsrit verliep niet helemaal vlekkeloos. Burgemeester Ludwig Vandenhove kwam al vroeg na de start in Gorsem ten val. De val van de burgemeester veroorzaakte wat opschudding in het peloton. Oud-burgemeester Jef Cleeren was nochtans niet in de buurt en er werd voordien nog niet gepauzeerd voor een pintje.  'Het was mijn eigen schuld', vertelt Vandenhove. 'Ik was aan 't babbelen met een vriend, ging zo in het gesprek op dat ik het vluchtheuveltje in Gorsem niet merkte. Ik wilde dat toch nog mijden, maar kwam tegen het achterwiel van mijn voorganger terecht. Daarna ging ik tegen de vlakte.' De burgemeester gaf toe dat hij niet gewoon is in groep te fietsen, maar dat vermoedden we al. Zijn val veroorzaakte ook geen schade en Vandenhove kon verder fietsen en  zonder letsel naar huis terugkeren. De politie kwam niet terplaatse.

Staantribune STVV gaat tegen de vlakte

100_0522 De staantribune aan de Tiensesteenweg gaat tegen de vlakte. De voorbereidende werkzaamheden zijn al enkele dagen aan de gang. Eerst werd een nieuwe elektriciteitscabine gebouwd. Vorige maandag werd het asbest in het gebouw verwijderd en nu zijn de eternitplaten van de daken aan de beurt. De komende dagen volgen het gebouw en de tribune zelf.

De afbraakwerken moeten voor de bouwvakantie beëindigd zijn. Daarna kan de heropbouw beginnen. Dat is na de grote staantribune de tweede fase van een bouwproject dat moet leiden tot een modern stadion.

De staantribune heeft 1.800 zitjes en moet begin volgend jaar klaar zijn. Voorts komen er in de nieuwbouw een ondergrondse parking, een hotel, een café, een foyer met fanshop, winkel- en bureelruimtes voor het STVV-bestuur en voor verhuur. De nieuwbouw is op 11,5 miljoen euro geraamd.

De derde fase omvat de afbraak van de oude zittribune. Op die plaats komen parkings, commerciële03  ruimtes, een spelersaccommodatie, een fitnesscentrum, een zaal en kantoren. Die bouw is op 21 miljoen euro geraamd. Er is ook nog een vierde fase voorzien, maar daarvoor is nog geen vergunning afgeleverd. Het gaat om de bouw van een ondergrondse parking.

De STVV-plannen zijn zeer ambitieus en staan in contrast de positie waarin de ploeg verzeild is. Truienaren hebben vooral vragen bij de noodzaak van een dergelijk stadion, nu STVV naar tweede degradeerde.

Tegenover de investering staat de commerciële opbrengst van de winkelruimtes. STVV-baas Roland Duchâtelet weigert bovendien elke subsidie. Het project moet zelfbedruipend zijn.

Veel Truienaren stellen zich vragen bij de investering. U ook?

Foto links boven: de afbraakwerken; midden rechts: een schets van de voorgevel van het stadion.

Kind heeft rechten in de sport

20080428dsc_6898Een kind moet de kans krijgen kampioen te worden of het niet te worden. Maar elk kind heeft recht sport te beoefenen in de beste omstandigheden. Dat zijn een paar basisbeginselen van de Panathlonverklaring die 46 Truiense clubvoorzitters, vergezeld van een jeugdlid, in de Academiezaal ondertekenden.

Panathlon is een internationale sportserviceclub die ijvert voor begrip en wederzijdse waardering in de sportwereld. Sport en beweging hebben een positieve invloed op de algemene ontwikkeling van kinderen en jongeren, maar de evoluties in de sportwereld zijn niet altijd even kindvriendelijk en jonge sporters moeten beschermd worden tegen doping, racisme, fysieke en mentale mishandeling en agressie.

Op de ondertekening van de beginselverklaring werd de eenzijdige ontwikkeling en de prestatiedrang, die ouders, grootouders en sportclubs al te fel stimuleren bij jongeren, gelaakt. Sportclubs moeten niet uitsluitend kweekvijvers voor kampioenen zijn, zo klonk het. Kinderen moeten ook het recht hebben geen kampioen te worden en ontspannen aan sport te doen. De videobeelden van topprestaties van topatleten die op de avond werden getoond, stonden wel in schril contrast met de uitspraken.

Er werden op de avond ook voorbeelden van agressie en gebrek aan respect voor kinderen geciteerd.20080428dsc_6851   Onder meer werd het voorval bij de voetbalwedstrijd tussen Gravelo (Gingelom) en Zepperen vermeld. Een grootvader uit Zepperen liep het veld op nadat een tegenstander zijn kleinzoon enkele keren zwaar had getackled. Hij trapte en verwondde het spelertje. Het is net tegen dergelijke uitwassen dat het charter wil beschermen.

Alle sprekers riepen op de Panathlonverklaring actief toe te passen. Het is de eerste keer dat de verklaring in Vlaanderen en in Limburg door lokale sportclubs wordt ondertekend.

Foto's: Danny Claes

Over de sportopleiding van jongeren zijn de meningen verdeeld. Moeten clubs topprestaties nastreven en zwakkeren laten vallen of moeten clubs volledig in de breedte werken en ervoor zorgen dat iedereen kan sporten?

Rouwen om STVV

Nb080419gba01 De STVV-supporters rouwen, maar blijven niet bij de pakken zitten. Her en der hoopt men er na één of twee jaar vagevuur opnieuw bij te zijn.

Het voetbalseizoen is nog niet helemaal afgelopen, maar in Sint-Truiden denken de supporters al aan volgend seizoen. 'Sint-Truiden hoort in eerste klasse', schreeuwen de supporters. Maar hoe en wanneer moet dat gebeuren? De ploeg is helemaal uitgeteld. De voorbije jaren ging het constant bergaf.

De degradatie van dit jaar was de kroniek van een aangekondigde dood. De voorbije jaren kon STVV ploegen achter zich houden die nog slechter waren. Dit jaar waren ze zelf de slechtsten. Of toch niet. De Kanaries hebben enkele knappe prestaties geleverd, vooral tegen grote ploegen. Waarom lukte het niet tegen gelijkwaardige tegenstanders? Ligt het aan de motivatie of inzet van de spelers, de trainer, de omkadering, verkeerde scheidsrechterlijke beslissingen? En wat moet STVV doen om het tij snel te doen keren? Starten met een jonge ploeg en enkele seizoenen de heropstanding voorbereiden in tweede?

Wat zou u doen als u voorzitter was en veel geld had? Laat het weten.

(Groot)ouders hitsen jeugdvoetballertjes op

Het incident in de wedstrijd tussen de Duiveltjes van VK Zepperen en RDK Gravelo (Gingelom) doet toch wel vragen rijzen bij het jeugdvoetbal en de jeugdopleiding.

Ouders en grootouders, die de wedstrijden van hun kinderen volgen, gedragen zich bijwijlen (te) fanatiek en zwepen de jeugdspelers meer dan nodig op en beïnvloeden ook de scheidsrechters. De jongeren gedragen zich dan op hun beurt vrij agressief op het veld. Ook voor sommige trainers is het resultaat vaak heilig. Ook zij gaan te ver in hun aanmoedigingen.

In de wedstrijd Gravelo-Zepperen ontaardde dat in een knokpartij. Vader en zoon werden het slachtoffer van de vetes tussen ploegen, jongeren en ouders en raakten ernstig gekwetst. Het voorval haalde het grote nieuws. 'Het is goed dat die incidenten niet in de doofpot worden gestopt', reageerde een supporter, die regelmatig getuige is van scheldpartijen tegen jonge spelertjes en scheidsrechters.

Volwassenen bemoeien zich te nadrukkelijk met het spel, dat voor jongeren tenslotte toch ontspanning moet zijn. Ook jeugdspelertjes hebben geen respect meer voor elkaar en gaan zich te buiten aan buitensporigheden. Het onderwijsblad Klasse startte een campagne voor meer sportiviteit in de sport. Voor meer info: www.klasse.be

Is het beeld over jeugdvoetbal te negatief? Vindt u ook dat er iets moet gebeuren om het (verbale en fysisch) geweld in te dijken? Was u zelf getuige van buitensporige gedragingen van supporters bij jeugdwedstrijden? Ziet u een oplossing? Laat het weten en klik op REAGEER.

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!