Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Met Kever door Haspengouw

Herbietours start met een nieuw toeristisch initiatief in Haspengouw. De legendarische Volkswagen Kever met racenummer 53 vult de bestaande wandel-, fiets-, auto- en Vesparoutes aan.

Dsc_8465_medium Met een oude Volkswagen Kever kan je voortaan door het Limburgse landschap toeren. De Kever is geschikt voor een gezinstrip, een uitstap met vrienden of voor bedrijfsbezoeken. 'De Limburgse toeristische autoroutes zijn uitstekend, alleen is er nog te weinig beleving. Wandelen en fietsen in onze provincie is gezond en blijft de number one-beleving. Alleen willen mensen eens wat anders. Vespa's zijn en blijven hot, maar de Herbie's rijden door weer en wind het hele jaar door. Heimwee naar de nostalgie van de Kever, de autozoektochten van de jaren zeventig en het prachtig landschap van Zuid-Limburg zijn de ideale mix voor een nieuwe frisse toeristische cocktail', zegt initiatiefnemer Dirk Selis.

De stad sint-Truiden steunt dit initiatief via zijn toeristische promotie. 'Dit is een slimme vorm van toeristische publiek-private samenwerking (PPS)', vindt Selis. Herbietours werkte arrangementen uit voor particulieren en voor bedrijven. 'De Vesparoute heeft ons geleerd dat bedrijven voortdurend op zoek zijn naar nieuwe belevingen en Limburg nog niet kennen', ondervond Selis.

De Kevers worden ondergebracht in de ondergrondse garages van de STVV-nieuwbouw. In dat gebouw komt ook een hotel met 56 kamers, een feestzaal en een themacafé. Zakenmensen en toeristen kunnen in het hotel overnachten en van daaruit een tocht met de Kever organiseren.

Voor meer info en huurprijzen: www.herbietours.be

Wereldrecordpoging met geel-blauwe paraplu's

Koets Op de Grote Markt heeft op zondag 29 maart 2009 een wereldrecordpoging geel-blauwe parapu's plaats. Het is een stunt van reisbureau De Blauwe Vogel in samenwerking met het stadsbestuur. De Blauwe Vogel viert in 2009 zijn 400 ste verjaardag. De familie Carlier is afkomstig uit Marseille en de Carriers hadden daar toen al een transportbedrijf. Van die afstamming heeft de familie Carlier de officiële bewijzen teruggevonden, die tot 1609 teruggaan.

Het reisbureau viert volgend jaar die verjaardag met een zeer uitgebreid programma, waaraanArt_large_314112  Toerisme Sint-Truiden en Trud'Or meewerken. Op het programma Truienaar voor één dag staan onder meer een toegangsticket voor alle musea, shopping, koffie met Limburgse vlaai, reuzentombola, hoogmis in Onze-Lieve-Vrouwkerk, Katarakt-rit per autocar, bezoek aan Abdijtoren, bezoek aan BFV en een feestreceptie op de Grote Markt.

Absolute stunt is de wereldrecordpoging met de geel-blauwe parapulu's. Elke bezoeker krijgt bij aankomst zo'n exemplaar. De reisagent wil 15.000 bezoekers op de Grote Markt samenbrengen.

Inschrijven voor 31 december, kostprijs 15 euro per persoon. Info: 011-70.55.00 en www.deblauwevogel.be

Pol Stas speelt Blankenberge

Blankenberge202041Groep Pol Stas speelt dinsdag 21, donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 oktober, telkens om 20.15 uur in de schouwburg van het cultuurcentrum De Bogaard Blankenberge van Tom Lanoye in een regie van Hans Royaards. Blankenberge speelt zich af in de brasserie Blankenberge op de zeedijk. Het is zomer - fin de saison - en zelfs om middernacht is het nog snikheet. Het is een zware dag geweest en het personeel is moe. Dat leidt tot kleine en grote ruzietjes tot de volgende dag een racistische moord de druppel is die de emmer doet overlopen!

Abonnementen en tickets te koop aan de balie van het cultuurcentrum.

Curieus wil jouw oude filmpjes digitaliseren

Voor v.z.w. Curieus is geen enkel super 8 filmpje in Vlaanderen nog veilig want de jacht op oud beeldmateriaal is geopend. Met het project 'De Jacht op Super 8' wordt sinds 25 september door de vereniging Curieus op verschillende plaatsen in Vlaanderen inzamelmomenten georganiseerd.

Voor een democratische vergoeding van 1 euro per minuut kan je de oude beelden op je super 8 filmpjes digitaal laten omzetten. Curieus zet deze filmpjes voor jou op DVD.

Recto_2

Van al het ingezamelde beeldmateriaal maakt Curieus een selectie en verwerkt ze in een filmmontage. Op slotavonden worden deze filmmontages in de verschillende provincies getoond en krijg je je oud beeldmateriaal terug, samen met de gedigitaliseerde DVD. In Limburg zullen de filmmontages gemaakt worden rond het thema carnaval.

Zo zeggen ze het bij Curieus: "De super 8 filmpjes waren hip en hot in de 'pré-historische' jaren '50, '60 en '70 en het is tijdens de slotavonden dat je deze oude, vervlogen tijden kunt herbeleven." Nadien worden de filmpjes ook op de gemeentesites van Nieuwsblad.be getoond.

Wie graag z'n super 8 filmpjes gedigitaliseerd ziet, kan in Sint-Truiden terecht op onderstaande datum. 

Woensdag 8 oktober 2008 - Sint-Truiden

Frame Works (voormalig Bioscoop City) - Rijschoolstraat 51

Tussen 18u en 21u


Moeder aller volkscafés: De Key

De Key is een begrip: Het is niet alleen het oudste, maar ook één van de meest volkse cafés van de stad, pleisterplaats van burgemeester, dokter, ingenieur, leraar, politicus, sportman, bediende en arbeider. Het publiek is een mengeling van standen, jong en oud, intellectueel en idioot, maar het is vooral een mannenwereld.

Nwjr2008 Achter de toog: cafébazin Marie-Jeanne, joviaal, breedlachend, bier tappend en onderwijl pratend met de gasten. Ze kent ze allemaal met naam. Ze kent hun gewoontes, hun hebbelijkheden, hun leven. 'Ik weet wie op welk moment van de dag komt, ik weet wanneer ze naar huis moeten en hoeveel pinten ze drinken', vertelt ze. 'De kapitein op het schip', vult een bezoeker aan. De huismoeder aan de tapkraan: wat ouderwets en envoudig gekleed en vooral bekommerd om haar klanten. 'Warke' komt er veel op café, maar is arm en hulpbehoevend. De cafébazin moet af en toe bijspringen. Vaste stamgast is ook 'de bisschop'. Hij heeft zijn vaste stek langs de schouw. De bijnamen zijn er gebruikelijk, al kent niemand nog de oorsprong. Ook de naam van het café is wellicht een bijnaam, maar zelfs de familie weet niet hoe die er gekomen is.

Het interieur: oude woonkamer, met centraal de schouw, alleen de kachel ontbreekt. Het café was vroeger een ruimte waar vader het haar kapte en moeder de wachtenden iets te drinken aanbood. Een ruimte waar de buren samenkwamen om te praten, te discussiëren en te roddelen. Vandaag zit de sfeer er nog altijd in, alleen wordt er geen haar meer gekapt. Het café bestaat honderd jaar en achter de toog staat de derde generatie. 'De tafels zijn nooit vervangen, de stoelen wel. Alles is hier gebleven, alleen de gevel is ooit verbouwd', weet Marie-Jeanne. De tafels zijn klein, de stoelen met gemakkelijke ronde rug. De hele set nodigt uit tot kaarten.  Aan de muur: recente en verkleurde foto's, affiches van weleer en van nu. Zachte muziek of op vraag televisie. Het mannentoilet is via een achterkamer, een binnenkoer en tuintje, onder een afdak te bereiken. Aan de muur hangt een lange ronde open bak, die uitnodigt om tooggesprekken voort te zetten. Een toilet zonder spoeling, maar in openlucht en dat beperkt de geurhinder.

Het bier: Van oudsher vloeit één bier uit de kraan: Stella. 'We hebben hier nooit Cristal geschonken.100_0130  soms kregen we daarop kritiek, maar we blijven bij onze Stella', zegt de bazin. Bier is de meest verkochte drank. Maar verklappen hoeveel tonnen ze tapt, wuift ze knipogend weg. Voor een koffie kan je er er niet terecht, tenzij voor een ouderwetse 'filter', die Marie-Jeanne in de keuken moet klaar maken. Regelmatig serveert de eigenares een hapje bij de drank, van de obligate nootjes tot zoute en zoete koekjes. 

De verenigingen: Hoe kan het anders. Waar volk is, ontstaan verenigingen. Verscheidene hebben in De Key hun standplaats. Van de voetbalploeg Grammerode tot de wielerclub de Pistiers. elke week houden dames er hun darts-wedstrijden. Het verenigingsleven bloeit er en evenementen zijn er regelmatig: van Halloween tot wielerwedstrijden, kermis en carnavaltoestanden. Het café heeft zijn eigen fietsroute: De Key-route.

De Key is het eerste volkscafé dat we voorstellen. We plaatsen vanaf nu elke maand één café in de kijker. Wie tips heeft, kan dat laten weten.

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!