Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Miss STVV speelt weer kort op de bal

Het Miss STVV-bestuur gooit voor de zestiende uitgave het roer helemaal om en maakt komaf met de glamour- en glitterverkiezing van de voorbije edities.

Dsc_1381'Geen badpakkenshow meer, geen geldverslindende optredens en dure artiesten om het publiek te overbluffen en geen culinaire menu's meer in de zaal. 'We zoeken geen mannequin met de perfecte maten, maar een sportieve meid, die iets afweet van voetbal en STVV goed kent. Ze moet de ploeg overal zonder blozen kunnen vertegenwoordigen. Dik mag er ook zijn. We willen niet naast onze schoenen lopen en keren terug naar de roots. De Miss-verkiezing kwam er als steun voor de jeugdwerking en dat wordt opnieuw ons hoofddoel. We kregen daarom de volledige steun van het jeugdbestuur en van de spelers', zegt voorzitter Marcel Ladang, die zestien jaar geleden de verkiezing uit de grond stampte, maar drie jaar geleden zijn functie aan Marcel Smeets doorgaf.

Na drie jaar neemt Ladang het roer weer over en ook dat is een terugkeer naar het begin. Voor de begeleiding krijgt hij de hulp van Kim Poelmans (Tina Brinde) en voormalige Miss STVV Celine Malyster (ook voormalige eredame Miss Belgian Beauty 2006). Er zijn 13 kandidaten voor de wedstrijd ingeschreven. De verkiezing heeft op 25 april in zaal Manege plaats.

Op de foto het vernieuwde Miss STVV-bestuur. (Foto Danny Claes).

Voor info: www.missstvv.be

Prijzen voor mooiste bloemen

Voor de jaarlijkse prijskamp bebloeming en tuinen schreven 41 deelnemers in.

Laureaten_bebloemingswedstrijd De jury heeft in de zomer de tuinen en gevels bezocht en beoordeeld en weerhield 6 laureaten: Paul Benaets en Georges Millet (bebloemde gevel), Roland Boiten, Paul Benaets en Ernest Spiritus (bebloemde tuin) en Raoul Wauters (siertuin). Er werden ook nog 2 eervolle vermeldingen gegeven aan eigenaars van tuinen die verleden jaar laureaat waren. Twee jaar na elkaar laureaat zijn in dezelfde categorie is uitgesloten. De eervolle vermeldingen waren voor Joseph Bronckart en Eduard Hasevoets (collectief initiatief en bebloemde gevel).

Elke deelnemer krijgt een oorkonde en een waardebon van 25 euro in te ruilen in een tuincentrum. De laureaten krijgen daarbovenop nog een boek over het begijnhof.

Ook de deelnemers aan Open Tuinen, georganiseerd door Volkstuinen, werden in de bloemetjes gezet met een waardebon van 25 euro. Zij stellen elk jaar gedurende een weekend in de zomer hun tuin open voor het publiek.

Truiense maakt beste fruittob van het jaar

Fruittob_20081128_202930fruittob_2

Godelieve Cleynen uit Sint-Truiden maakte de beste fruittob van het jaar en kreeg de gouden medaille. Cleynen nam al voor de dertigste keer deel aan de wedstrijd van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie. Ze won de wedstrijd voor de derde keer.

Zilver was voor Alda Bierwaerts uit Alken en het brons ging naar Hilde Vandeperre uit Lummen. Godelieve Cleynen maakte dit keer gebruik van een mengeling van rode seizoensvruchten: aardbeien, rode bessen, frambozen, kersen, rode stekelbessen en rode druiven. Na elke laag fruit wordt een hoeveelheid suiker toegevoegd. Het geheel wordt met jenever overgoten.

Voor de wedstrijd werden 56 fruittobben ingeleverd. Aan de oude bereidingen namen zes kandidaten deel.

Fruittob_20081128_203848fruittob Fruittob_20081128_202346fruittob

(foto: (links beneden) Godelieve Cleynen;(rechts beneden) de medaillewinnaars en leden van de Commanderie.(klikken om te vergroten)

Meer foto's over Fruittob 2008: www.picasaweb.google.com/fotobink

Steun de Tiramisu van Yvan!

Dsc02433 Yvan Kempeers uit Zepperen deed mee aan de wedstrijd van onze krant voor het beste recept met streekgerechten en hij werd genomineerd voor de provincie Limburg. Yvan koos voor een Tiramisu op basis van streekgerechten.

Vooraan staat natuurlijk de Jonagold. 'De appel is een kruising tussen Golden Delicious en Jonathan en is één van onze beste appelrassen. De Jonagold heeft een heel goed aroma. De kleur is geel met een oranje tot helderrode blos. Hij heeft geelwit vruchtvlees en smaakt zoetzuur. De appel is het lekkerst als handappel en als dessertappel', stelde Yvan Kempeneers vast.

Een tweede ingrediënt is Stroop van Vrolingen: een siroop gemaakt op ambachtelijke wijze zonder toevoeging van suikers, bewaarmiddelen of kleurstoffen en met Haspengouwse appelen. Een derde belangrijk streekproduct is een fruitjenever van Marc Schleck uit Zepperen. Hij exploiteert een artisanale bottelarij. Een van de lekkere producten van het huis is appeljenever met appel uit eigen aanplantingen.

Het recept, dat Kempeneers instuurde, werd genomineerd voor de provincie Limburg. De bereiding vanDsc02423_2   de Tiramisu vond plaats in het befaamd restaurant Clos Saint Denis in Kortessem, onder het oog van kok Christian Denis (foto: Christian Denis en Yvan Kempeneers).

Met de bereiding van Tiramisu is Yvan niet aan zijn proefstuk toe. 'Koken heeft me altijd geboeid. 30 jaar geleden werden in Zepperen door de Landelijke Gilde de eerste lessen Koken voor mannen georganiseerd. Ik was bij de eerste cursisten. Een tiental jaar geleden heb ik opleiding kok gevolgd aan het avondonderwijs hotelschool Ter Hercke, Herk-de-Stad. Eén van de specialisaties was Streekgerechten. Het is me dan ook altijd blijven boeien om zo veel mogelijk producten uit de directe omgeving te verwerken in mijn gerechten. Ondertussen heb ik enkele groepen kokers waar ik mijn kookkennis mee deel en waar de streekproducten steeds worden gepromoot', vertelt Kempeneers.

In de zaterdagkrant verschijnen de vijf finalisten met hun recept. Er kan online meegestemd worden. woensdag 22 oktober worden de gerechten klaargemaakt en beoordeeld in Brugge. De eindwinnaar wordt zaterdag 25 oktober bekendgemaakt. Stemmen kan op www.nieuwsblad.be

BBQKing in Chateau de la Motte

Dsc_7121

Een jury onder leiding van Alain Coninx kiest vrijdag 15 augustus in Chateau de la Motte samen met leden als Caroline Gennez, Johan Leten en andere fijnproevers de tweede barbecue-king. Kruisen onder meer de tangen: restaurants De Zwaan, De Bink, Barza, De Horne en Dai Cugini. Aan de wedstrijd nemen 15 teams deel. Ze presenteren op een Weberbarbecue een Italiaans voor-, hoofd- en nagerecht. Het publiek mag toekijken, maar kan ook meegenieten van de culinaire hoogstandjes en zeker iets opsteken van de koninklijke BBQ-technieken. Wijnhuis Christiaens selecteert de Italiaanse wijnen en biedt die in zijn wijnbar aan. De toegang is gratis en voor de proeverij zijn jetons te koop. Wie ook een trip door het Haspengouws landschap wil maken, kan ter plaatse een Vespa huren. Als ook de (Italiaanse) zon wil meewerken, wordt deze tweede editie een exclusief feest in het prachtige decor van Chateau de la Motte. Het eerste gerecht is om klokslag 12 uur klaar!

(foto: Danny Claes)

Leuke foto's uit Sint-Truiden

Toerisme Sint-Truiden organiseert een fotowedstrijd voor bezoekers van de stad. BenenMaak tijdens je bezoek aan Sint-Truiden een gekke, leuke, mooie, originele foto en maak kans op een diner voor twee personen in klasserestaurant De Fakkels, ter waarde van 200 euro. 

De foto moet tijdens de maanden augustus of september in Sint-Truiden getrokken worden en Toerisme Sint-Truiden voor 1 oktober via mail bereiken.

De foto's verschijnen op de website www.toerisme-sint-truiden.be. Voor deze weblog selecteren we enkele van de grappigste kiekjes.                                       

Assepoesters ruimen kamer van jongeren op!

20080701dsc_8525

Drie Cinderella's van de gemeenteraad zijn bereid je kamer op te ruimen, als ze maar vuil genoeg is. De kamer moet er uitzien als een rampgebied.

Voor jongeren is de vakantie de ideale periode om er een rotzooi van te maken. Dit jaar is dat geen erg. Liesbet Leemans (CD&V), Marleen Thijs (SP.A) en Huguette Maes (Open VLD), drie dames van de meerderheid, knappen in september het werk voor u op. Ze ruimen natuurlijk niet alle kamers op, maar selecteren er één, de smerigste.

Als je vindt dat je kamer een rampkamer is, neem dan een foto, stuur die binnen en je kamer maakt kans om geselecteerd te worden. Ook de ouders kunnen de kamer van zoon- of dochterlief nomineren, stiekem een foto insturen en de nalatigheid van hun kind aan de schandpaal spijkeren.

De volwaardige Carmen's krijgen de steun van een man. De voorzitter van het Sint-Truidense dienstenchequebedrijf Carl Nijssens en ook gemeenteraadslid, beslist samen met hen welke kamer best een poetsbeurt krijgt.

Voor het SDB is het initiatief een middel om het huishoudelijk werk met dienstencheques te promoten. Voor de Charlie's Angels een manier om de politieke bedrijvigheid op een luchtige manier in een ander daglicht te stellen. 

Op één van de komende zaterdagmarkten delen ze eigenhandig en in Carmen-outfit flyers uit. Het hele idee komt van de Truiense internetgazet Truineer.be.

Voor meer info: www.truineer.be.

Sint-Truiden, een garnizoenstad

Afbeelding_485Sofie Marckx, Pieter Grauls, Katleen Pirard , Sara Kelchtermans, Shana Everaerts, Liesbeth Bielen en Inez Coppens werden de laureaten van de verhalenwedstrijd die het Historische Centrum Luchmachtbasis Brustem voor leerlingen van de derde graad uitschreef. Het doel ervan is de band tussen de burgers en de militairen in actieve dienst of op rust dichter aan te halen. In en rond Sint-Truiden wonen talrijke militaire families. Aan de wedstrijd namen vijf leerlingen van het Koninklijk Atheneum en twee van het KCST deel. De laureaten kregen een helikoptervlucht aangeboden.  De helivlucht had zondag 8 juni op het vliegveld bij Crown Helicopters plaats. De Burgerlijke Militaire Samenwerking (BMS) bood de vlucht aan. De verhalen waren gelijkwaardig, maar dat van Liesbeth Bielen was het best gedocumenteerd. We geven u dit verhaal mee:

Dat de stad Sint-Truiden veel te bieden heeft, was al eerder een bekend feit. Maar de bloeiende Haspengouwstreek met vele toeristische aantrekkingspunten staat niet enkel bekend om zijn sympathieke inwoners, appelen en peren. Ook het militaire leven bloeit open in deze bruisende stad. Sint-Truiden heeft via de militaire basissen Saffraanberg en Bevekom al jaren een goede relatie ontwikkeld met de militaire overheid.

Deze goede relatie leidde onder meer tot de ondertekening van het samenwerkingsverband Burgerlijke Militaire Samenwerking door burgemeester Ludwig Vandenhove en André Flahaut (minister van Defensie). Het geld dat door het stadsbestuur zal vrijgemaakt worden, zal gebrukt worden om diverse activiteiten te organiseren die de Sint-Truidenaren dichter bij de militairen moeten brengen.  De Sint-Truidense bevolking is ook nu al trots op zijn militairen, dat bleek onder andere uit de talrijke opkomst tijdens de militaire parade op 25 oktober 2007. 2.500 toeschouwers begaven zich naar de Grote Markt in Sint-Truiden, ter viering van de opening van het Nieuwe Academiejaar van Campus Saffraanberg. Talloze overdekte tribunes sierden de Grote Markt, en de militairen waren druk in de weer om het de 1620 genodigde gasten naar wens te maken. In Sint-Truiden overheerste een gevoel van trotsheid. De uitbreiding in Saffraanberg, als gevolg van de sluiting van scholen in Zedelgem en Dinant, zorgen ervoor dat op een toch wel ijskoude avond 650 miltairen het beste van zichzelf gaven, uitzonderlijk op de Grote Markt, 1 van de Sint-Truidense paradepaardjes.

De samensmelting van de scholen van Saffraanberg, Zedelgem en Dinant bracht nog andere voordelen met zich mee. Tien jaar geleden besliste Leo Delcroix het militaire vliegveld te sluiten. Na deze sluiting bleef slechts 255 van de 377 hectaren eigendom van het leger. Van die 255 hectaren zal er nu 200 hectaren beschikbaar gesteld worden als oefenterrein voor de nationale onderofficierenschool. Saffraanberg zal er een schietstand en bosomgeving bijkrijgen, dit alles maakt het mogelijk om de trransportkosten te drukken. Deze vlogen de pan uit na de uitbreiding van de school. Na verloop van tijd willen ze ook de luchtvaartbedrijven die zich nu nog op militair domein bevinden, herlokaliseren.

De mitaire voetdruk en trotsheid van de stad Sint-Truiden straalt, en is meer dan ooit ook merkbaar op de gezichten van de fiere burgers.

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!