Nico Vanhee

De Orde van de Hoed

Nico Vanhee | 12 februari 2009 om 14:54

‘Ik kijk vijf minuten en ik zie wie kan voetballen en wie niet.’ Zo ongeveer omschreef Antoine Vanhove zijn veelgeroemde neus voor talent. De dinsdag overleden bestuurder van Club Brugge onderschatte zichzelf zwaar met die woorden. Met zijn ontelbare geslaagde transfers bouwde hij in dertig jaar tijd Club quasi op zijn eentje uit van een modale eersteklasser tot de populaire topclub die het nu is. Hij was niet alleen een talentscout eerste klas, maar wist ook op onnavolgbare wijze spelers te overtuigen om in Brugge te tekenen. Of even belangrijk: hij wist ook voetballers te overtuigen om Club niét te verlaten. Dat Jan Ceulemans in 1980 een miljoenendeal met AC Milan afsloeg, is de verdienste van Vanhove en van niemand anders. Ook op zijn conto: Jean-Pierre Papin, Ronnie Rosenthal, Mario Stanic, Robert Spehar, Daniel Amokachi en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Nu en dan zat er een misser bij maar - zo sprak Vanhove, de gewezen groentenhandelaar - ‘dat heb je met kroppen sla ook wel eens’. De Brugse fans droegen Vanhove op handen: met ‘de Orde van de Hoed’ brachten een groep supporters wekelijks hulde aan het onafscheidelijke hoofddeksel van Antoine.

Maar toen kwam de 21ste eeuw en ook bij Club Brugge meenden ze dat ze mee moesten gaan met hun tijd: professionalisering! Antoine Vanhove, met zijn hoedje, met zijn Annie, met zijn duiven, hoorde daar niet meer in thuis. Een hippe kerel werd aangesteld: Marc Degryse, in de jaren tachtig verdorie nog één van de toptransfers van Vanhove bij Club. Degryse kreeg ook een hippe functie - sportleider, wie verzint het - en mocht doen wat Vanhove dertig jaar lang quasi belangeloos en o zo succesvol gedaan had: op zoek gaan naar goeie en betaalbare spelers. Het werd een mislukking van formaat en zijn opvolger, sportief manager Luc Devroe (niet meer sportleider, gelukkig), is met vallen en opstaan nog altijd bezig om puin te ruimen. Als Club in deze barre tijden één man mist, dan is het niet een scorende spits of een trainer die het eens langer dan een jaar volhoudt, maar wel Antoine met zijn hoedje, zijn koopmansgeest en zijn gezond West-Vlaams boerenverstand.

Vandaar deze oproep: wie zondagavond naar Club Brugge-Genk trekt, denk eens aan Antoine. En draag een hoedje. De Orde van de Hoed kan nooit genoeg leden tellen.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef0105372263fd970b Listed below are links to weblogs that reference De Orde van de Hoed:

Reacties

Innige deelneming ok, maar laat ons niet vergeten dat Vanhove niet meer mee kon op de laatste zeven jaar. Hij woog teveel op de club en was niet mee ge-evolueerd, ook niet in zijn functies in de voetbalbond. Hij heeft dertig jaar zijn waarde gehad, maar hij is ook voor een deel verantwoordelijk voor de huidige malaise. Wie denkt dat een voetbalclub nu nog gerund kan worden zoals de Club dat dertig jaar lang heeft gedaan, vergist zich. Een gelijkaardig voorbeeld is Verschueren. Wanneer die zal sterven, zal men ook lof tekort komen, maar tijdelijk blind zijn voor zijn gebreken die er voor hebben gezorgd dat Anderlecht volledig is weggegleden op Europees niveau. Maar ja, "petit pays, petits esprits"; in het land der blinden is eenoog koning! Wat de Club nu nodig heeft is een soort Van Gaal, geen Vanhove...
Dat hij rust in vrede...

Marco Aurelio op 17 februari 2009 om 17:00

wat me vooral zal bijblijven van Antoine : hij was er ook voor, en luisterde ook naar de supporters wat van vele van onze ploegleiders niet kan gezegd worden.
rust in vrede, Antoine en sterkte voor Annie

clarysse franky op 13 februari 2009 om 13:36

Antoine rust in vrede.
We gaan je zeker niet vergeten , dank voor alles
Innige deelneming aan de nabestaanden

provoost Gino op 13 februari 2009 om 12:50

innige deelneming aan Annie.
Zij verliest haar steun en toeverlaat.
Ook Club Brugge en de Belgische voetbalbond verliezen een groot mens.De altijd immer vriendelijke Antoine.Rust in vrede.

 linda op 13 februari 2009 om 12:25

innige deelneming aan de getroffen familie

cottenierdany op 13 februari 2009 om 10:08

Innige deelneming,een groot man is heen gegaan

Clubbrugge supporters in europa op 12 februari 2009 om 21:20

Mijn innige deelneming aan de familie, wij verliezen een grote MENEER,

luc desmet op 12 februari 2009 om 20:12De reacties op dit bericht zijn afgesloten.