Hans Vandeweghe

Europa

Hans Vandeweghe | 28 augustus 2010 om 05:16

Elk jaar worden de golven van de emotie hoger en irrationeler, met dank aan de media. Neem nu Club Brugge. Crisis op de eerste speeldag. Feest op de tweede. Crisis op de derde speeldag. Een ramp op de vierde (afgelopen zondag), maar donderdag weer feest in Minsk, voor zover je daar feest kan vieren.
Even tussendoor iets over Minsk: dat staat met stip genoteerd als de meest vreemde bestemming die ik als journalist bezocht. We schrijven 1994 en we cruisden in een gecharterd vliegtuigje met de Olympische baas Samaranch (en Rogge) door het Oostblok.

Minsk stond op het programma, na Vilnius. We verbleven er in het presidentieel paleis want er stond een bezoek aan president Loekasjenko op het programma. Het is niet algemeen bekend maar de zot van Minsk is ook een sportgek en wilde voorzitter van zijn eigen Olympisch comité worden. Ons bezoek was precies een poging om hem op andere gedachten te brengen. Missie niet geslaagd. Loekasjenko werd kort daarop unaniem verkozen en is nog steeds voorzitter van het NOC van Belarus, zoals dat land internationaal heet.

Bij dat bezoek stelde Loekasjenko ook voor om een 27ste sport aan het programma toe te voegen: boksen voor staatshoofden. Luka meende het echt, maar dàt heeft de Sam ter plekke tegengehouden.
Genoeg oudemannenpraat, terug naar Club Brugge. Hulde voor de prestatie in Minsk, maar tegelijk met het feest kwam ook een oude kater: het Brugs stadion in de Chartreuse krijgt een negatief advies. Omwille van het verkeersinfarct. Sorry, maar zelfs van een laat gelijk gaat een mens spinnen. Er is maar één plek waar dat stadion moet, kan en zal komen en dat is ergens in het noorden van Brugge, al blijft een uitbreiding van Jan Breydel nog steeds de meest realistische oplossing. Zou The Bid dat al weten? En is de FIFA al ingelicht?

Over onzin gesproken, de grootste onzin die van de week over uw hoofd werd uitgestort, kwam ongetwijfeld uit de ether: Club Brugge zou zijn slechte seizoensstart hebben goedgemaakt met de kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League.

Hoezo? Tellen de punten van Europa ineens mee in de Jupiler League? Ik dacht het niet. Tellen de doelpunten gescoord in Minsk zondag mee in Westerlo? Ook niet toch?

Anderzijds: zullen ze de match en de trip naar Minsk voelen, zondag in Westerlo? Jawel, omdat in België maar heel weinig spelers rondlopen die fysiek en mentaal twee wedstrijden aankunnen. Als er al een verband is tussen Europa en de nationale competitie dan alleen dat Europa de betere waardemeter is voor het groeipotentieel van je spelers.

Belgische ploegen dreigen door hun irrationele hunkering naar Europa in de competitie door de mand te vallen en daar in de competitie de gevolgen van te dragen. Neem nu AA Gent. Dury vond Feyenoord een fantastische tegenstander, maar het Feyenoord van eergisteren is misschien de allerzwakste versie sinds Kindvall in extra time in San Siro de winst van Europacup I veilig stelde. Dat was veertig jaar geleden.
Voor Gent valt dan weer te vrezen dat hun middenveld met de getalenteerde maar fysiek fragiele as geblutst en gebuild uit de Europese veldslagen komt.

Die hunkering naar de groepsfase van de Europa League blijft een irrationele obsessie die de clubs vooral wordt aangepraat door de media.

Voor Anderlecht lag dat natuurlijk anders, maar van een match van 15 miljoen was natuurlijk nooit sprake. Standard verdiende vorig jaar 11,5 miljoen euro aan de Champions League, maar pakte een (voor Belgische ploegen) recordaantal punten en dus een hoge prestatiebonus. Vervolgens kregen ze nog eens 900.000 euro uit de Europa League waar ze tot de kwartfinale geraakten. Ook dat was bijzonder.
Bovendien was het Belgisch tv-contract vorig jaar het op twee na laagste van de Champions League, wat een zeer lage market pool-bonus opleverde. Die zal dit jaar nog lager uitvallen. Had Anderlecht de Champions League gehaald dan was het daar goed tien miljoen beter van geworden, en geen vijftien miljoen, want de recettes gaan doorgaans op aan onkosten en premies.

Die tien miljoen waren wel van pas gekomen, want de Anderlechtse rekeningen zijn sinds kort structureel verlieslatend. Met de uitbreiding van het stadion op stapel, en de UEFA die steeds nauwer zal toezien op de rekeningen, is dat bepaald zorgwekkend.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef0133f35cac74970b Listed below are links to weblogs that reference Europa:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.