Ludo Vandewalle

Frankie en Hein klaar voor hun revanche

Ludo Vandewalle | 16 augustus 2010 om 08:55
Of het initiatief om zijn baard te laten staan een succes is, daarover worden in het Fenixstadion wel eens discussies gevoerd. De uitkomst daarvan hoort niet thuis in deze kolommen. In Genk is men het er wel over eens dat het aantrekken van Frankie Vercauteren de beste zet is die in het vorige turbulente seizoen werd gedaan. De Brusselaar loodste de Limburgers, die bijna een jaar geleden op sterven na dood leken, nog naar Europees voetbal. Nu staat KRC Genk na drie speeldagen bovenaan te pronken met negen op negen uit wedstrijden tegen dezelfde clubs waartegen ze vorig seizoen in dezelfde fase van de reguliere competitie slechts één puntje puurden.

Na slechte ervaringen bij zijn Anderlecht en de Rode Duivels - ook hij werd door Philippe Collin publiekelijk de tactische les gespeld - heeft Vercauteren conclusies getrokken. De retoriek over collectieve instelling klinkt afgezaagd en het belerende toontje is ook niet geweken. Maar de achtervolgingswaanzin die tot de verkramptheid leidde die hem in het grootste deel van zijn paars-witte periode kenmerkte, is verdwenen. Het ligt voor hem nog allemaal te gevoelig om toe te geven, maar Vercauteren heeft zijn gedrag aangepast na zijn wrange trainerservaringen in de hoofdstad. Koppel daaraan zijn gedrevenheid en de 53-jarige wordt als hoofdtrainer hoogstwaarschijnlijk een blijvertje in eerste klasse. Spijtig dat Genk donderdag kansloos is tegen Porto, anders had het in de Europa League voor een verrassing kunnen zorgen.

Nog zo’n keikop die zijn fouten uit het verleden moeilijk publiekelijk zal toegeven, is Hein Vanhaezebrouck. De huidige trainer van KV Kortrijk kan ook niet anders dan vaststellen dat Vercauteren met nagenoeg dezelfde Genkse spelersgroep waarmee hij vorig seizoen zo zwaar de mist inging wel aan het voetballen kreeg en, tot nu toe, uitstekende resultaten neerzet.

Vanhaezebrouck bewijst bij Kortrijk andermaal dat hij het trainersvak in de vingers heeft. Dan gaat het niet zozeer over de knappe 7 op 9, maar over het voetbal dat hij spelers laat brengen. Weinig coaches in de hoogste afdeling hebben zo’n positieve kijk, taxeren spelerskwaliteiten zo juist en kunnen het ook nog eens zo goed onder woorden brengen.

 De 46-jarige Lauwenaar zal nog altijd evenzeer achter zijn voetbalvisie staan, maar de profileringsdrang is verminderd. De hunkering om voor de hele wereld zijn grote gelijk te bewijzen, is onder controle. Het defensieve persbeleid van KV Kortrijk helpt hem daarbij. We horen Vanhaezebrouck niet meer klagen over scheidsrechters, de eigen spelers, bestuur of zelfs supporters zoals in Genk het geval was.
 Corrigeren is ook een kwaliteit.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef0133f318d890970b Listed below are links to weblogs that reference Frankie en Hein klaar voor hun revanche:

Reacties

Inderdaad, dat Genk kansloos zou zijn is een belachelijke opmerking...

De Valkenaere Pieter op 17 augustus 2010 om 11:12

kansloos is zo overdreven, dat is van dat typisch Belgisch pessimisme.

In Portugal is de competitie nog maar net begonnen, de automatismen bij Porto zijn dus nog niet wat ze moeten zijn. Genk daarentegen is in vorm en maakt zeker een kans, als ze tenminste niet van te voren denken dat ze kansloos zijn

Seppe op 16 augustus 2010 om 12:50De reacties op dit bericht zijn afgesloten.