Ludo Vandewalle

Liever megalomaan

Ludo Vandewalle | 11 augustus 2010 om 09:23

Straks trekt de FIFA-delegatie naar het vernieuwde Luzhniki Stadion in Moskou, het fabelachtig gemoderniseerde Wembley in Londen, het indrukwekkende Camp Nou in Barcelona en het fonkelende Arvelade-stadion in Lissabon. Ook Rusland, Engeland en Spanje/Portugal zijn immers kandidaat voor het WK 2018.

Onze Belgische delegatie voerde voor het binnenhalen van het WK 2018 de hoge heren van de FIFA naar de velden van vierdeklasser Overijse en de onaangeroerde site van het in Antwerpen te bouwen stadion.

Zo wilde ons landje indruk maken. Klein, sympathiek en ecologisch, luidt het motto. Wie de levensstijl en de arrogantie van de bonzen van de wereldvoetbalbond kent, weet dat die verf niet pakt. Pronkerig en megalomaan moet het zijn. Helemaal naar het beeld van FIFA-leider annex zonnekoning Sepp Blatter. We mogen dan nog acht jaar en veel bouwmogelijkheden voor de boeg hebben, ons land zou zonder Nederland op het vlak van stadions een belabberd figuur slaan.

We beseffen dat al langer want eigenlijk is onze WK-kandidatuur geboren uit de nood om nieuwe stadions te bouwen in ons land. Veel meer dan het echte geloof om dat WK daadwerkelijk binnen te halen, moest de kandidatuur een locomotief zijn om nieuwe voetbalinfrastructuur in België op te trekken. Die opzet is mislukt want er is nog altijd nergens een concreet begin gemaakt van een WK-stadion van minstens 40.000 plaatsen.

Ware het niet van de Nederlanders, de Belgische kandidatuur was al lang gefnuikt. Dan was die zinloze discussie over hoeveel dat WK nu zal kosten of opbrengen ons bespaard gebleven. Niemand weet immers hoeveel dat zal kosten of opbrengen. Naargelang de studie die wordt uitgevoerd, krijgen we verschillende zwarte en rode cijfers in onze maag gesplitst. Veel gegooi met cijfers maar het valt gewoon niet te berekenen, zeker niet vooraf.

Het gaat er gewoon om of het publiek een WK in ons land echt wil en of het land er baat bij heeft. Zou het de mensen gelukkiger maken? Al de rest is economisch nattevingerwerk.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef013486208784970c Listed below are links to weblogs that reference Liever megalomaan:

Reacties

Op het lijstje dat experts geven voor de oorzaken van de huidige malaise in griekenland, staat steevast de organisatie van de Olympische Spelen in 2004.

jos dekeukeleire op 13 augustus 2010 om 10:40

Waauw, zelfs een achterlijke "adriaan BROUWER" mag hier reacties achterlaten. De vrijheid van meningsuiting gaat dus toch soms te ver...

Overijsenaar op 13 augustus 2010 om 00:23

De terreinen van vierdeklasser Tempo te Overijse? Dit is werkelijk om je te bescheuren. Maar als dit ertoe kan leiden dat het WK naar Rusland of naar Spanje-Portugal gaat ipv België/Nerderland dan zal ik die achterlijke gemeente Overijse voor eeuwig dankbaar zijn.

adriaan BROUWER op 12 augustus 2010 om 20:35

Welke journalist gaat eens duidelijk maken hoeveel deze kandidatuur ons al heeft gekost?

Pieter op 12 augustus 2010 om 07:48

Wie heeft het ooit in zijn hoofd gehaald om te proberen het WK naar de Lage Landen te halen? Dat moet pas een megalomane geest geweest zijn! Toegegeven, iedereen trapt in zijn leven wel eens een balletje, en voetballen is leuk. Maar laat het daar bij blijven. Een bepaalde maffia de kans geven om, onder het mom van brood en spelen, sommigen nog rijker te maken op kosten van de rest van de bevolking, gaat me echt een beetje te ver. Weg dus met die rotzooi.

Gie Janssens op 11 augustus 2010 om 23:10

De studies die aantonen dat een WK geen economisch voordeel opleveren zijn me bekend. Ik heb een studie van het Planbureau dat een breakeven toont. Maar de studies die een positieve economische balans tonen mag u altijd doorsturen.

En deze studies gaan er wel van uit dat de organisator correct zijn belastingen betaalt in het organiserende land.

geert Noels op 11 augustus 2010 om 20:39

De studies die aantonen dat een WK geen economisch voordeel opleveren zijn me bekend. Ik heb een studie van het Planbureau dat een breakeven toont. Maar de studies die een positieve economische balans tonen mag u altijd doorsturen.

En deze studies gaan er wel van uit dat de organisator correct zijn belastingen betaalt in het organiserende land.

geert Noels op 11 augustus 2010 om 20:39De reacties op dit bericht zijn afgesloten.