Bert Heyvaert

Slangenbezweerder

Bert Heyvaert | 14 augustus 2010 om 07:35
‘Basso of Riccò, ik zie het verschil niet. Jij wel?’ Dat vroeg Patrick Lefevere toen ik voor het eerst polste naar een mogelijke transfer van de Cobra. Geen slechte repliek natuurlijk. De vraag terugkaatsen is altijd goed in een netelige situatie, en in principe viel er nog weinig tegenin te brengen ook. Basso deed aan bloeddoping, Riccò pakte cera. Inderdaad: weinig verschil.

Nu ja, dat is wat er op Wikipedia staat. De realiteit is anders. Ivan Basso sloeg - toen hij geen andere uitweg meer zag - mea culpa op een menselijke manier. Riccò reageerde zoals het hem past: kust mijn kl***. Pas in maart dit jaar, om zijn comeback een beetje op te blinken, excuseerde de Modenees zich voor zijn dopinggebruik. Voordien wentelde hij zich jaren in arrogantie en een gebrek aan respect. Het is de reden waarom zijn collega’s sissen als hij door het peloton rijdt. En waarom Mark Cavendish hem deze winter ‘een parasiet’ noemde. ‘Iedereen kan een fout maken’, zei de Brit. ‘Maar Riccò ziet het niet eens als een fout. Dat is wat me zo tegen de borst stoot.’

Nog een verschil met Basso: Riccò heeft ook de perceptie tegen. Hij staat op het collectieve netvlies gebrand met dat beeld uit Lavelanet, waar hij door de Franse politie als een gangster werd weggevoerd. Daarmee komt hij in hetzelfde rijtje als dief-in-de-nacht Rasmussen en ik-kan-niet-snel-genoeg-weg-zijn Vinokourov. Geen fraaie compagnons. Maar diezelfde Vino leert ons ook dat zo’n imago relatief is. In Luik-Bastenaken-Luik werd hij nog uitgefloten, na zijn etappezege in de Tour was er vooral applaus. ’t Kan snel verkeren.

Op zo’n scenario hoopt Lefevere nu allicht ook. Het lukte hem al eens met Richard Virenque, die in Domo-shirt weer de chouchou werd van weleer. Deze keer heeft Lefevere echter geen Franse teddybeer in handen, maar een Italiaanse cobra. En slangenbezweerders weten één ding: zolang je het beestje onder controle houdt, gaapt het publiek je bewonderend aan. Maar verlies je het uit het oog, dan is het aartsgevaarlijk.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef0134862fcdba970c Listed below are links to weblogs that reference Slangenbezweerder:

Reacties

In elke ploeg zijn ex-dopingzondaars welkom, iedereen geeft er wel een draai aan. Indien Lefevre andere mogelijkheden had, zou hij voor die keuzes opteren. Momenteel is budget niet groot genoeg en kiest hij voor een rastalent, weliswaar met zéér zwarte kantjes! Ricco heeft overigens toegegeven dat hij doping gepakt heeft, in tegenstelling tot Vinokourov, en ook Basso heeft slechts zéér vage bekentenissen gedaan.

jan op 15 augustus 2010 om 08:58

De hypocriet Lefevere,
alle dopingzondaars zijn welkpù bij deze ploeg, zie Virenque, Dufeau , Bruylants, en vele andere.

werbrouck Wilfried op 14 augustus 2010 om 20:46De reacties op dit bericht zijn afgesloten.