Michael Van Damme

Communicatieblunder

Michael Van Damme | 19 augustus 2010 om 05:24
We stonden te kijken van de reprimande van Wim Vandeven op de persconferentie waar we enkel lachende gezichten hadden verwacht. Hoewel wij als eerste het nieuws brachten dat het seizoen van Tia erop zat, voelden wij ons geenszins aangesproken toen hij het over would-be Sherlock Holmes’en had.

Uiteraard vinden we het jammer dat sommige mensen uit hun omgeving blijkbaar nog niet op de hoogte waren toen wij maandag de e-mail kregen die alle puzzelstukjes in elkaar deed vallen. Jammer, omdat zo’n communicatieblunder makkelijk te vermijden was. Simpel, door eerst alle intimi op de hoogte te brengen en pas aan de vooravond van de persconferentie de media te verwittigen dat Tia nieuws had.

Wij hoefden onze loep en regenjack niet boven te halen om te bedenken welk nieuws Tia zou brengen. Voor het EK in Barcelona had ze ons in een interview gezegd dat er een tweede kind kwam. En gegniffeld toen we vroegen of dat voor Londen2012 zou zijn. Toen maandag een zelfde aankondiging kwam als wanneer ze haar eerste zwangerschap bekend maakte, hadden we ons hoofd wel in het zand moeten steken om geen argwaan te krijgen. Slechts twee vriendelijke telefoontjes hebben we gepleegd en een paar vrijblijvende sms’jes verstuurd, onze journalistieke plicht. Dinsdag werd het nieuws al langs alle kanten bevestigd. Ook door Kim Gevaert en Kim Clijsters. De tennisster was al een tijdje op de hoogte, zei ze. Waarom dan niet de mensen die voor Tia Hellebaut en Wim Vandeven zo belangrijk zijn? Was Wim Vandeven misschien ook wat boos op zichzelf? Omdat hij het nieuws blijkbaar eerder had verteld aan mensen die zijn vertrouwen zouden beschamen dan aan familie en vrienden.
Hans Jacobs

Een verrassing? Ga weg

Hans Jacobs | 17 augustus 2009 om 14:37

Buitenaards! Supersonisch! Verschroeiend! Het regent superlatieven na het wereldrecord van Usain Bolt, maar de realiteit is deze: het wereldrecord van 9.58 is geen verrassing.

Niet na wat Bolt vorig jaar op de Olympische Spelen in Peking liet zien, toen hij met een losse veter en een wapperend T-shirt een toptijd van 9.69 liep. Haast nonchalant haspelde hij toen de 100 meter af en keek nog eens rustig heen en weer voor hij de finishlijn overschreed.

Niet na wat Bolt dit seizoen op een erg regenachtige dag in Parijs liet zien en 9.79 uit zijn doorweekte sloffen schudde. Het was enkel wachten op de race waarin Bolt van begin tot einde zou geconcentreerd blijven, in de juiste omstandigheden.

Is dit het einde van het wereldrecord voor Usain Bolt? Natuurlijk niet. Het is enkel wachten op nog iets betere omstandigheden – nog wat meer toegelaten rugwind dan de 0.9 van Berlijn, een nog iets snellere piste, nog wat meer tegenstand – en klaar is Kees, weer een wereldrecord voor Bolt. Want Bolt zit nog lang niet aan het einde van zijn Latijn.

Marc Mercy

Zwanger

Marc Mercy | 11 maart 2009 om 12:28

Zoals iedereen die iet of wat naam heeft in de Belgische sport is nu ook Kim Gevaert zwanger. Het gerucht dat het zover was, bereikte ons de jongste maanden al een keer of honderd. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk, want de Vlaamse spurtgazelle stak nooit onder stoelen of banken dat haar biologische klok een van de voornaamste redenen was waarom ze de atletiekpiste de rug toekeerde.

Ik kan me zo voorstellen dat ze relatief snel spijt had van die openhartigheid, want hoe snel Gevaert ook liep op het einde van haar carrière of waar ze haar schitterende neus ook liet zien na haar carrière, de vraag was onvermijdelijk. 'Nee, ik ben nog niet zwanger.' Ze bleef glimlachen, maar het kan niet anders of achter die glimlach zat een grimlach omdat een stukje van haar ultieme privé-leven werd op straat gegooid.

Vorige vrijdag nog hadden wij Kim Gevaert aan de telefoon voor een reactie op de Europese indoortitel van Eline Berings. Enthousiast bejubelde ze de jongedame die misschien in haar voetsporen kan treden. En net voor op het rode gsm-knopje werd gedrukt, probeerden we toch maar eens de lastige vraag. Nee, Kim Gevaert had niks te melden, ook niet op persoonlijk vlak.

Eigenlijk heeft ze dus een beetje gelogen. Maar wij nemen het haar absoluut niet kwalijk. Het moment om wereldkundig te maken dat je zwanger bent, kies je zelf. Dat hang je niet zomaar even terloops aan de neus van een journalist. Ook niet als je willen of niet een BV bent.

Maandag landde het gerucht over Kims zwangerschap weer op de redactie. Het werd gecheckt maar verder dan iemand die haar gezien had op een concert en die vond dat ze toch wel een 'dikke buik' had, kwamen we niet.

De collega's van Het Laatste Nieuws deden hun werk beter, telefoneerden moeder Gevaert en feliciteerden haar. Een beetje verbouwereerd gaf zij toe dat ze grootmoeder gaat worden. Kim en haar moeder zullen nog altijd wel dikke vriendinnen zijn, maar uit de mail die haar managementbureau kort daarna stuurde blijkt dat Gevaert niet echt gelukkig was met de 'slip of the tongue' van haar moeder. 'Kim betreurt deze berichtgeving omdat ze graag zelf met dit heuglijke nieuws naar buiten was gekomen omdat het hier gaat om een privé-aangelegenheid.'

Beste Kim, neem het je moeder niet kwalijk. Niet iedereen heeft de gave om zo gracieus om te gaan met de pers al jij.