ARQ

ARQ-tehosTehos, Andreas, Sherpa
Arq is zonder twijfel de meest ambitieuze en bizarre stripreeks van het laatste decennium. Andreas heeft de naam moeilijke en ontoegankelijke strips te maken. Met Arq lijkt hij die reputatie op een geestige manier te willen bevestigen. In elk album voegt hij verrassende elementen toe aan dit fantastische universum. Arq heeft een menselijke gedaante van enkele honderdduizenden jaren oud. In zijn brein bevindt zich een parallelle wereld. Op een of andere manier ontdekt Arthur Gilpatric dit en besluit hij enkele experimenten uit te voeren om door te dringen tot dit mysterie.
Andreas geeft een korte samenvatting op de schutbladen. En eerlijk gezegd, dat helpt om een overzicht te houden op de voorbije negen albums. Dat hij nog lang niet uitverteld is, blijkt uit de toevoegingen in dit tiende deel. Ondanks alle fantastische en hallucinante gebeurtenissen ontroert hij de lezer zoals geen ander stripauteur dat kan. Zo blijkt de koele wetenschappelijke Gilpatric veel menselijker dan verwacht wanneer hij beseft dat niet de parallelle wereld van Arq maar zijn wereld een verzinsel is. Ongelooflijk hoe die scène in dit onwerkelijke avontuur zo gevoelig uitpakt. Het doet me denken aan de prent waarin Rork, die andere stripheld van Andreas, huilt wanneer Deliah Darkthorn sterft. Dat blijft voor mij veruit de meest gevoelige stripplaat ooit.
Grafisch blijft Andreas meesterlijk. De bladindeling en composities blijven verbazen. In dit album vertelt hij opnieuw stukken met abstracte prenten. Het illustreert dat Andreas een stripmaker buiten categorie blijft. (wida)
10/10

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00d83549591669e2 Listed below are links to weblogs that reference ARQ:

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.