Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Haantjes kraaien laatste seizoen bij Plas in Motbroek

Verenigingindekijker_gr

Op zondag 5 oktober begon het nieuwe seizoen ‘haantjeskraaien’ in café Bij Plas in Motbroek.

Haantjes_5

Img_1410Het ziet ernaar uit dat dit het laatste seizoen wordt voor deze vereniging die een oude volkssport in ere houdt. Het café, een monument in het sociaal en verenigingsleven in Motbroek, wordt immers in het voorjaar van 2009 verkocht. Na 38 jaar dreigen de haantjes, samen met de petanquers, de spaarders- en andere verenigingen, naar een ander lokaal te moeten uitkijken. Voorzitter Jef Van Maestricht (rechts op de foto), zelf reeds zestig jaar actief in deze sport, sluit niet uit dat de vereniging ophoudt te bestaan als het café stopt.

De wedstrijden gaan door op zondagvoormiddag van begin oktober tot maart. De hanen nemen het tegen elkaar op in twee sessies van 15 minuten. Enkele spelers leggen ons de spelregels uit: ‘De deelnemende hanen moeten minstens tien keer kraaien in één sessie. De spelers weten ongeveer hoeveel keer hun haan zal ‘slagen’ per kwartier. Bij koud weer zal dat iets minder zijn dan bij warm weer. Schrikt een haan op door een opvliegende duif of een flitslicht, dan stopt hij met kraaien. De speler die het best weet te voorspellen hoeveel keer zijn haan kraait in een sessie heeft gewonnen. Wie op het einde van het seizoen het meeste punten heeft, is kampioen.’

De haantjes mochten dan ook pas op het einde van de wedstrijd op de foto. ‘De meeste haantjes doen dit zo’n vijf à tien jaar. Daarna neemt het aantal ‘slagen’ af. Onze spelers zoeken jaren naar de goede soort die minstens tien keer per kwartier kraait. Hier spelen wij met Engelse haantjes’.
(klik op de foto's om ze in grotere versie te kunnen zien)

Img_1408 Img_1409

Img_1401_3 We maakten kennis met de keizer van de vereniging, Ernest Van Rijmenant, achtendertig jaar lid en dertien keer na elkaar kampioen geweest.

Hopelijk vindt de vereniging een nieuw onderdak, zodat het jongste lid, de twintigjarige Maarten Gilis uit de Wingerstraat, dit record nog kan evenaren. ‘Ik doe dit al veertien jaar’ zegt Maarten, ‘Mijn buurman liet mij kennismaken met deze sport en ik ben met één haan beginnen meedoen. Ik doe dit voor de goeie ambiance die hier is’.

De vereniging telt 43 leden. Zoals bij andere volkssportverenigingen is de verjonging ook hier een probleem: ‘Wij zijn allemaal begonnen in de tijd dat er nog geen dancings waren. Volkssporten in de lokale cafés waren dé uitgaansgelegenheid’, wordt ons nog verteld.

Wil u ook uw vereniging of uw sport in de kijker plaatsen ? Contacteer ons via tielt-winge@nieuwsblad.be

Img_1403_5

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Tielt-Winge blogt  • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

    Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

    Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!