Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Tielt-Winge vroeger en nu (in 2005)

F2bis

F2
(Blerebergstraat)

Enkele weken geleden hadden we een ontmoeting met Bart Moens. Bart is de zoon van Frans Moens en Lea Brants, onze regelmatige blogleveranciers van mooie streekfoto's. Zoals het spreekwoord zegt valt ook hier de appel niet ver van de boom. Bart kreeg het fotografievirus overgeërfd van zijn vader.
Hij werkt als begeleider in de gehandicaptensector en wilde naast deze job ook nog graag iets creatiefs doen. Hij startte met een opleiding fotografie aan de Leuvens kunstacademie en is nu ook part-time fotograaf. Hij groeide op in onze gemeente, maar is ongeveer 20 jaar geleden uitgeweken naar Kessel-Lo.

Een aantal dorpsgenoten zullen Bart nog wel kennen van zijn fototentoonstelling in 2005 in de kerk van O.-L.-Vr. Tielt, naar aanleiding van de erfgoeddag met als thema ‘Gevaar’. Aan de hand van een boekje met oude postkaarten over onze gemeente ging hij op zoek naar de locaties die er op stonden en die heeft hij opnieuw gefotografeerd en mooi uitgestald in de kerk. Hij wilde met zijn tentoonstelling de inwoners wijzen op het gevaar om ons patrimonium van vroeger te verliezen. Hij kreeg hiervoor de steun van het gemeentebestuur en de gemeentelijke diensten.

Er ging wel heel wat speurwerk aan deze tentoonstelling vooraf, want sommige plaatsen waren niet makkelijk herkenbaar. Rondvraag bij de inwoners heeft hem gelukkig vaak op de goede weg geholpen. Deze voorbereidingen hebben ongeveer vier maanden in beslag genomen, maar Bart vond dit boeiend om te doen. Op deze manier kwam hij immers met dorpsgenoten in contact.
Bart is zo vriendelijk geweest om me enkele beelden van die tentoonstelling te bezorgen en we zullen ze regelmatig op deze blog zetten, zodat we ons nog eens kunnen voorstellen hoe ons dorp er vroeger uitzag.

Deze fototentoonstelling was niet de eerste en zeker niet de laatste van deze sociaal geëngageerde fotograaf. We kennen hem ook nog van de fotoreeks uit de campagne rond preventieve borstkankerscreening. Ook voor palliatieve zorg heeft hij een fotoreportage gemaakt. En soms geeft hij ook workshops fotografie aan mensen met een handicap.
Hij doet dit soort fotoreportages graag, omdat hij op die manier anders met mensen in contact komt.
Hij vindt het leuk om bepaalde thema’s te lanceren en mensen te raken met zijn reportages zodat ze blijven hangen, nazinderen.

Wil je graag enkele werken zien van Bart of wil je nog meer info, dan kan dit via zijn website: www.fotobart.be

Koninklijke Harmonie St.Jozef reikt eretekens uit

  Img_2501

De Koninklijke Harmonie St.Jozef Tielt organiseerde gisteren, 29 november, haar jaarlijkse ledenfeest. Om de 5 jaar worden tijdens dit festijn eretekens uitgereikt aan verdienstelijke leden.

Dit jaar werden 15 muzikanten 'in de bloemetjes gezet' door de Provinciale voorzitter van de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie, Luc Desiron. De voorzitster van de Harmonie, Katrien Verbeke gaf bij elke muzikant die naar voor geroepen werd een woordje uitleg bij de uitreiking van het ereteken. Secretaris Nadine Vanden Dries bezorgde ons een lijst van de gedecoreerden:

 • 15 jaar muzikant:
  Vanderwaeren Julka
  Nolmans Liliane
  Vanden Dries Mieke
  Reggers Eric
  Vanwinkel Kris
 • 25 jaar muzikant:
  Verhaegen Jules
  Berings Els
  Vanderwaeren Rudy
  Berings Chris
  Vranken Micheline
 • 35 jaar muzikant:
  Vanden Dries Nadine
  Timmermans Paul
  Broos Mia
  Schrooten Jan
 • 45 jaar bestuurslid:
  Robeyns Romain

Onder 'lees verder' vind je meer foto's. Door op de foto' s te klikken krijg je een grotere versie.

Lees verder

Prikbord voor dit weekend

Prikbordkopie

Hierna vindt u een opsomming van de activiteiten die ons gemeld werden voor dit weekend. Sommige evenementen werden reeds uitgebreider in de blog vermeld.

 • Vrijdag 28 november: quiz over wereldoorlog II in GC de Maere. Aanvang om 19.30 u.
 • Zaterdag 29 november: ledenfeest bij de Koninklijke Harmonie St Jozef in Tielt. Aanvang 18 u in zaal Nut en Vreugd.
 • Zaterdag 29 en zondag 30 november: Colleke's Mini Kerstmarkt bij Nicole Mellaerts, Tombergstraat 4 in Tielt-Winge. Telkens vanaf 13 u.
 • Zaterdag 29 en zondag 30 november: tentoonstelling WO II in 't Jongensschool, Blerebergstraat 4 in Tielt-Winge.
 • Zondag 30 november vanaf 19 u: 'Boomke Wies' in de kantine van SJV Motbroek. Telkens 4 superprijzen per tafel.

Er werd gevraagd om een voetbalmatch aan te kondigen, dus doen we dit vanaf nu voor alle 4 de eerste ploegen van Tielt-Winge.

 • Tielt-Sport tegen Wezemaal op 30/11 om 14.30 u. (thuis)
 • Everbeur Sport tegen FC Groene Heide Houwaart op 30/11 om 14.30 u (uit)
 • Keiberg tegen FC Meensel-Kiezegem op 30/11 om 14.30 (uit)
 • SJV Motbroek tegen Tremelo op 30/11 om 14.30 (thuis)

De KBVB meldt voor de provincie Brabant geen afgelastingen voor dit weekend, de scheidsrechter beslist ter plaatse.

Zijn we iets vergeten, meldt ze dan via: tielt-winge@nieuwsblad.be

Tielt-Winge bij tien beste sorteerders van arrondissement Leuven

Afval

Onze gemeente scoort redelijk goed in de statistieken over sorteren van het afval. We eindigen in het arrondissement Leuven op de 25ste plaats met 95 kg restafval per inwoner. Hoe minder afval we overhouden hoe beter. Als we het zo bekijken staan we op de negende plaats. Lubbeek is de sorteerkampioen met 79 kg.

Als we terugkijken naar de vorige jaren, merken we opnieuw een lichte stijging van het restafval in onze gemeente. In 2006 werd er 88,6 kg restafval per inwoner genoteerd, en in 2005 was dit zelfs maar 86,18 kg.
De cijfers komen van Ovam en geven een overzicht voor 2007. Het Nieuwsblad van vandaag heeft er een uitgebreid artikel aan gewijd. Je kan dit hier lezen en hier

Wil je graag de volledige inventarisatie huishoudelijk afval van Ovam bekijken, kan je dit hier downloaden:

Download ovvr081128_inventarisatie_ha_20071.pdf

Minister Vandenbroucke opent tentoonstelling WO II

Op 26 november openden Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke en burgemeester Chris Desaever-Cleuren de tentoonstelling over Wereldoorlog II, georganiseerd door de Stichting Meensel-Kiezegem '44, in 't Jongensschool (Blerebergstraat 4).

Voorzitter Guido Hendrickx leidde de academische zitting in.

Img_2442_4 Img_2440

Img_2438 Img_2437

De plechtigheid werd opgeluisterd door enkele leerlingen van de plaatselijke kunstacademie. Het koor van de academie, onder leiding van Lou Vancleynenbreugel, zong gevoelvol liederen die pasten in het kader van de tentoonstelling. De Woordklas van de academie bracht een dialoog die bleef nazinderen, over het leed van enkele joodse kinderen tijdens de oorlog.

De Burgemeester benadrukte in haar speech het belang van het handvest van de ‘Rechten van de Mens’.
Daarna sprak Adjudant-chef Jacques Bloemen aan de hand van een fotomontage over de humanitaire missies van het Belgisch leger, waarbij de nadruk nu vooral ligt op het bewaren van de vrede en de rust in de wereld. Hij beklemtoonde op die manier het menselijke facet van het leger.

Img_2447_2 Img_2449Img_2453 Img_2455_2

Commandant-vlieger Peter Celis schetste het verhaal van de Canadese oorlogspiloot Blekinsop. Hiervan vindt u een uitgebreid artikel in de krant van collega Fernand.

Vlaams Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke mocht de zitting afronden. Hij gaf een woordje uitleg bij zijn project van herinneringseducatie, waarbij de vzw kazerne Dossin een centrale rol zal spelen om het aanbod van herinneringseducatie in kaart te plaatsen en op een gebruiksvriendelijke manier tot bij de scholen te brengen.

Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat gebeurtenissen uit het verleden (zoals de twee wereldoorlogen) de jongeren wijzen op de fouten die toen gemaakt zijn. De herinneringseducatie zal binnenkort opgenomen worden in de eindtermen van alle scholen.

Img_2459
Violiste Herlinde Verjans vertolkte het thema van Schindler’s List om de plechtigheid af te sluiten.

Na de academische zitting werden de aanwezigen rondgeleid door de tentoonstelling.

De tentoonstelling kan de volgende dagen nog bezocht worden en loont zeker en vast de moeite.

Voor het programma verwijzen we naar het artikel dat we enkele dagen geleden op deze blog plaatsten.

Onder 'lees verder' plaatsten we nog andere foto's.

Klikken op de foto's!

Img_2461

Lees verder

Opendeur-weekend bij El Zita

Geraak je stilaan in de ban van de eindejaarsfeesten, dan moet je dit weekend zeker ook eens langsgaan bij bloemen- en geschenkenwinkel El Zita.

El_zita

Tijdens dit opendeur-weekend kan je de nieuwe kerstdecoratie bekijken, terwijl je een glaasje glühwein aangeboden krijgt.

De winkel zal op zaterdag open zijn van 10 tot 18 u en op zondag van 10 tot 16 u en is gelegen aan de Blerebergstraat nr 2 in Tielt-Winge.

De voetbalvrouwen van Tielt-Sport

Terwijl hun mannen zich opwarmen voor de match tegen de reserveploeg van Rotselaar A, maken de voetbalvrouwen het zich gezellig aan het raam in de kantine.

Voetbalvrouwen_2
Ze hebben gelukkig niet veel gemeen met de voetbalvrouwen uit de tv-serie. Het zijn gezellige, sympathieke dames die bijna geen enkele match van manlief missen.

Ze maken er telkens een leuk onderonsje van. Met zicht op het voetbalveld halen ze een handwerkje boven of een kruiswoordraadsel en keuvelen wat bij over de voorbije week, genietend van een tas koffie, een frisdrank. De doos koekjes en chocolaatjes ontbreken ook zelden op het tafereel.

De mannen verloren met 2-6, maar dat lieten zij niet aan hun hart komen.

We vonden het zo’n leuk beeld dat we er een foto van genomen hebben. Geen fictie maar realiteit

P1010041

Nicole Mellaerts in 'het bestuur na de uren'

Bestuurnadeuren_2

Vanaf vandaag starten we met een nieuwe reeks. We zijn van plan om regelmatig een praatje te maken met een lid van de gemeenteraad of de OCMW-raad. We gaan het met de dames en heren mandatarissen vooral niet over politiek hebben. Wel willen we graag weten wie ze zijn, wat ze doen naast hun politieke bezigheden, welke hun hobby's zijn, wat hen bezig houdt, wat zij leuk vinden aan onze gemeente.

Na deze reeks kent u onze bestuurders dan misschien iets beter. En - eigen geslacht eerst - we beginnen met de vrouwen. Nicole Mellaerts (Sp.a) was bereid de spits af te bijten.

Nicole_3 Nicole Mellaerts is sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen gemeenteraadslid voor Sp.a. Ze is in de politiek gerold via haar nonkel, Frans Mellaerts, oud-burgemeester en een icoon in de Tielt-Wingese politiek.

Nicole werkt al 25 jaar als verpleegster in het ziekenhuis op de dienst oncologie. Om te ontsnappen aan de stress die deze job met zich meebrengt, houdt ze zich tijdens haar vrije uurtjes creatief bezig met het ontwerpen van juwelen.

Temidden van haar parels komt ze helemaal tot rust. Deze hobby beoefent ze nog maar sinds enkele jaren. Vroeger uitte ze haar creativiteit in het werken met klei, maar hiervoor moest ze in een apart atelier werken.

(Haar kleicreaties staan wel nog sfeervol uitgestald in haar huis, zodat elke bezoeker deze kunstwerkjes kan bekijken). Met haar parels kan ze gezellig in de buurt van haar huisgenoten blijven werken.

Img_2383 Img_2395

Img_2387Het werken met parels vraagt ongetwijfeld een zeer fijne coördinatie: ze worden niet zo maar aan een draadje geregen. Ze worden genaaid, gehaakt, geknoopt. Ze is er al zo bedreven in dat ze zelf workshops geeft in het Elfenatelier van Un-Roen Maramato in Leuven.

Nicole is zelf ook trouwe klant in het Elfenatelier. Ze verklapte me dat ze soms zelfs tijdens haar middagpauze naar de winkel gaat. 'Als ik daar dan wat kan rondhangen, voel ik me helemaal ontspannen', vertelt ze.

Nicole heeft al een hele collectie gecreëerd die ze tentoonstelt op haar Kerstmarkt, volgend weekend. Samen met een zevental mensen die ook creatief bezig zijn (schilderen, keramiek, beeldhouwen) organiseert ze deze Kerstmarkt bij haar thuis. Hun doel is vooral om mensen gezellig samen te brengen in de sfeer van Kerstmis, rustig genietend van een hapje en een drankje. De opbrengst van de verkoop gaat, na aftrek van de onkosten, naar een goed doel.

Nicole_4Reden te meer om eens een kijkje te gaan nemen op 'Colleke 's Mini Kerstmarkt'. Het is een aanrader om de collectie van deze creatieve dame te gaan bekijken! Iedereen is van harte welkom op 29 en 30 november, telkens vanaf 13 u.

Onder 'Lees verder' hebben we nog enkele foto's geplaatst.

Lees verder

Sfeerbeelden van Week van de Smaak-happening op zondag

Het weer was gisteren (zondag 23 november) spelbreker op de slothappening van de Week van de Smaak in onze gemeente.

Er kwam niet veel volk opdagen, maar we hebben toch enkele leuke sfeerbeelden kunnen nemen van wat er te zien, te proeven en te beleven was.

Het was barkoud, en het sneeuwde. Dit weerhield enkele dappere chiromannen van Jevati niet om buiten mee te doen aan de initiatie rugby die op het programma stond. Supporters waren er amper.
We hebben een kort filmpje gemaakt zodat je kan zien met welk enthousiasme ze er in vlogen. (een aantal van hen zelfs in korte broek!)

In de Breugelzaal van het gemeenschapscentrum konden streekprodukten geproefd en gekocht worden, zoals de peertjes op grootmoeders wijze, brood, koeken, jenevers en het speltbrood uit de Ariège. Ook de Houwaartse wijnboeren waren aanwezig om hun wijnen te promoten. De kookworkshop in de keuken zorgde voor heerlijke geurtjes. Een twaalftal personen hadden ingeschreven voor deze les van Lieven David. Hij gaf een kookdemonstratie en nadien werden de gerechtjes ook gezellig opgegeten. Meer info over Lieven David vind je op: www.lusthof.org

Voor de foto's: ga naar 'lees verder'. (klikken op de foto's voor een grotere versie!)

Lees verder

Informatienamiddag over euthanasie

Informatienamiddag over euthanasie, palliatieve zorg en therapeutische hardnekkigheid

2005_04_ss8003 Vragen over het levenseinde zitten niet langer in de taboesfeer. Wat zal er met mij gebeuren als ik ongeneeslijk ziek word of ondraaglijke pijn lijd ?

Kiezen voor euthanasie of voor palliatieve zorgen ? En hoe zit het met de vrijwillige beëindiging van uitzichtloze behandelingen ?

Op donderdag 27 november organiseren de Actieve Senioren Tielt-Winge een informatie- en gespreksnamiddag over deze onderwerpen. Dr. F. Pauwels, LEIF-arts (Levens Einde Informatie Forum), zal op een zeer toegankelijke manier spreken over hoe men menswaardig kan leven tot op het einde. Er is ook voldoende tijd voorzien voor vragen.
Zowel leden als niet-leden zijn welkom op donderdag 27 november 2008 om 14u in zaal Wit Huis, Bergstraat (aan de kerk), O.L.V. Tielt.

De inkom is gratis.
Meer informatie bij André Van Winkel via andre.van.winkel@telenet.be

Oudere berichten:
> Hapje-Trapje bij TW3000
> Sjokotof viert carnaval in de krokusvakantie
> Kraasbeek bereidt gemeenteraad van 26 februari voor
> Studieavond over fietsen is schot in de roos
> Ruud De Ridder en het 'Echt Antwaarps Teater' in GC De Maere
> Sportkampen in sporthal tijdens de krokusvakantie
> Infoavond voor jeugdvoetbalbegeleiders door Herman Vermeulen
> Ervaringsgerichte milieudag in basisschool 't Hagekind
> Ook de basisschool in Houwaart trok een dikke trui aan
> Dikke Truiendag in basisschool De Winge
> Valentijn
> Valentijnskoppel
> Prikbord voor dit weekend
> Aperitiefconcert van Profundo in GC De Maere
> Leuvense band 'Bad Cirkuz' ook gekend in Tielt-Winge
> PWA is verhuisd en opent strijkatelier
> Wie zijn de Sint-Jorisvrienden van het Walenbos?
> Klein en groot naar de chirofuif van Jevati op Valentijn
> Miniemen TW3000 zoeken supporters
> Kaartavond bij KWB Houwaart en Houwaartse Vrienden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008

Tielt-Winge blogt • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

  Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

  Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!