Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Minister Vandenbroucke opent tentoonstelling WO II

Op 26 november openden Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke en burgemeester Chris Desaever-Cleuren de tentoonstelling over Wereldoorlog II, georganiseerd door de Stichting Meensel-Kiezegem '44, in 't Jongensschool (Blerebergstraat 4).

Voorzitter Guido Hendrickx leidde de academische zitting in.

Img_2442_4 Img_2440

Img_2438 Img_2437

De plechtigheid werd opgeluisterd door enkele leerlingen van de plaatselijke kunstacademie. Het koor van de academie, onder leiding van Lou Vancleynenbreugel, zong gevoelvol liederen die pasten in het kader van de tentoonstelling. De Woordklas van de academie bracht een dialoog die bleef nazinderen, over het leed van enkele joodse kinderen tijdens de oorlog.

De Burgemeester benadrukte in haar speech het belang van het handvest van de ‘Rechten van de Mens’.
Daarna sprak Adjudant-chef Jacques Bloemen aan de hand van een fotomontage over de humanitaire missies van het Belgisch leger, waarbij de nadruk nu vooral ligt op het bewaren van de vrede en de rust in de wereld. Hij beklemtoonde op die manier het menselijke facet van het leger.

Img_2447_2 Img_2449Img_2453 Img_2455_2

Commandant-vlieger Peter Celis schetste het verhaal van de Canadese oorlogspiloot Blekinsop. Hiervan vindt u een uitgebreid artikel in de krant van collega Fernand.

Vlaams Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke mocht de zitting afronden. Hij gaf een woordje uitleg bij zijn project van herinneringseducatie, waarbij de vzw kazerne Dossin een centrale rol zal spelen om het aanbod van herinneringseducatie in kaart te plaatsen en op een gebruiksvriendelijke manier tot bij de scholen te brengen.

Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat gebeurtenissen uit het verleden (zoals de twee wereldoorlogen) de jongeren wijzen op de fouten die toen gemaakt zijn. De herinneringseducatie zal binnenkort opgenomen worden in de eindtermen van alle scholen.

Img_2459
Violiste Herlinde Verjans vertolkte het thema van Schindler’s List om de plechtigheid af te sluiten.

Na de academische zitting werden de aanwezigen rondgeleid door de tentoonstelling.

De tentoonstelling kan de volgende dagen nog bezocht worden en loont zeker en vast de moeite.

Voor het programma verwijzen we naar het artikel dat we enkele dagen geleden op deze blog plaatsten.

Onder 'lees verder' plaatsten we nog andere foto's.

Klikken op de foto's!

Img_2461

Img_2445kopie

Img_2463 Img_2464Img_2466 Img_2468Img_2471 Img_2469

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Tielt-Winge blogt  • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

    Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

    Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!