Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Onze beste wensen voor 2009

Nieuwjaar

'Tielt-Winge blogt' wenst haar lezers een heel gelukkig Nieuwjaar!

'Neem een liter wijsheid
van alle volkeren op deze aarde,
meng het met respect voor alles wat leeft.
Smelt een klontje verdraagzaamheid,
snipper een handje vol wederzijds begrip.
Laat alles een uur met liefde sudderen.
Besprenkel het met hoop
en verdeel het met zorg over heel deze planeet'
.

(www.surigifts.com)

Waaraan besteedt het gemeentebestuur ons geld de komende jaren?

Regiobutton_gr_gemeenteraad

Op de gemeenteraad van 29 december 2008 werd het budget voor 2009 goedgekeurd. Uit dat budget en het meerjarenplan leren we wat de gemeentelijke overheid in de volgende jaren van plan is. We willen jullie een kort overzicht geven van deze plannen, nu 2009 vlak voor onze deur staat.

In de begroting werd een bedrag van 600.000 € ingeschreven voor de eerste faze van de verbouwing van het gemeentehuis. Er komt een deel nieuwbouw en het bestaande gebouw wordt verbouwd. In het totaal wordt de kostprijs van het gehele project geraamd op 1.500.000 €, maar er wordt, zeer tegen de zin van de oppositie, die vreest dat niemand nog zicht zal hebben op het geheel, gewerkt in verschillende fazen.

Dezelfde werkwijze wordt gevolgd voor de bouw van een nieuw gebouw voor de buitenschoolse kinderopvang in O.L.V.Tielt. Voor 2009 wordt alvast 400.000 € voorzien op een totale geraamde kost van 720.000 €.

Ook de loods aan Huize Hageland zal worden uitgebreid (geraamde kost 25.000 €) om plaats te bieden aan de uitleendienst voor de jeugd. Het materiaal ligt nu opgeslagen in de gangen en burelen van Huize Hageland, hetgeen een negatief brandweerverslag voor gevolg had.

20.000 € wordt ingeschreven voor de aankoop van gronden in de omgeving van Sporthal 't Solveld.

De meerderheid had zich voorgenomen per jaar niet meer dan 1.500.000 € te investeren. Voor 2009 ligt dat bedrag boven de 2.000.000 €, maar er was in 2008 blijkbaar minder uitgegeven.

Ook aan andere bestedingen wordt geld besteed. Zo voorziet schepen van Financiën Jos Michiels (sp.a) een strenge winter, want hij trok het budget voor sneeuw- en ijzelbestrijding op van 7.000 naar 14.000 €. Omdat de installatie van zonnepanelen in de lift zit, werd voor de subsidiëring ook een bedrag van 15.000 € ingeschreven.

Er is ook een hoger bedrag voorzien voor de belijning van de fietspaden, de verlichting van de bushokjes en voor toeristische propaganda. De gemeente is van plan iets te doen rond de Hagelandse wijnen, hetgeen de plaatselijke wijnbouwers graag zullen horen.
Meer geld is ook voorzien voor de intergemeentelijke archeologische dienst, die een archeoloog zal aanwerven, en voor de monitoren van de Grabbelpas, waar vermoedelijk meer monitoren zullen ingeschakeld worden.

De oppositie mopperde dat deze meerderheid de uitgaven van de gemeente in de laatste twee jaar met 2.000.000 € heeft laten stijgen, terwijl de totale stijging over de zes jaar ervoor ook maar 2.000.000 € was.

Waar al dat geld vandaan moet komen, leest u in een later bericht.

'Koeken zingen' in Tielt-Winge

Banner_nieuwjaar_2

Oud jaar, nieuw jaar,
Twee koeken is een paar,
‘k Wens u een gelukkig nieuwejaar.

Nieuwejaarke zoete,
Ons varken heeft vier voeten,
Vier voeten en een staart,
Is dat soms geen koekske waard?

Winterplaatjes36kopie Er is geen ontkomen aan: de laatste uren van 2008 tikken weg. Morgen zal het voor velen onder ons nog een drukke dag zijn, met de laatste voorbereidingen voor de feestelijkheden van 's avonds.
Naar aloude traditie zullen op deze laatste dag van het jaar ook heel wat kinderen op pad gaan om te 'koeken zingen'. Ze trekken dan van deur tot deur om met een nieuwjaarsliedje wat snoep, koeken, fruit of geld te 'bedelen'.

Wees dus voorzichtig als je morgen in zeven haasten rondrijdt!

Benjamins van TW3000 overhandigen ingezamelde voetbalkledij aan Agoraclub Aarschot

Ag

Zoals we reeds aangekondigd hadden, hield TW3000 dit weekend voor de derde maal haar winter indoortornooi voetbal. Tijdens dit tornooi werden de voetbalkledij en voetbalschoenen, die de jeugdwerking de voorbije weken ingezameld had, plechtig overhandigd aan de afgevaardigden van Agoraclub Aarschot (Anne Marie Delsaerdt, Mia Van Dingenen en Patricia Pardon).

De jongste spelertjes (de debutantjes) van TW3000 mochten na hun match tegen het ploegje van FC Diest, de symbolische overdracht doen van de stapel kleding. De berg was iets te groot voor de kleine voetbalsterretjes om te verslepen.
Anne Marie Delsaerdt, bestuurslid van Agoraclub Belgium, legde aan de jonge toehoorders uit waarvoor de inzameling bestemd was.
Agoraclub wil de NGO 'Mãos que se Ajudam' of 'Handen die Helpen' steunen.('De term "niet–gouvernementele organisatie" (ngo) slaat op een organisatie die haar eigen acties kan opstellen en uitwerken zonder directe overheidsinmenging. Doordat ngo’s los van directe overheidsinmenging werken, is het vaak gemakkelijker om internationaal contacten te leggen en aan hulpverlening te doen, ook in landen waarmee op politiek niveau geen of slechte contacten bestaan', aldus het portaal van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging).

Deze organisatie creëert activiteiten voor de arme kinderen in Brazilië. Voetbal is daar dè therapie bij uitstek om de kinderen van de straat te houden. De voetbaluitrusting zal dus met veel dankbaarheid in ontvangst genomen worden in Brazilië.

Schepen van Ontwikkelingssamenwerking, Paul Delimon, was zo vriendelijk om de plechtigheid bij te wonen.

Img_3101_3 Schoenen_3

(klikken op de foto's!)

Gezellige winterdrink op de Glabbeeksesteenweg

Straatfeest

Img_3074

(klikken op de foto's!)

In winterse sferen hield de Glabbeekse steenweg (tussen Kerkstraat en Kiezegemstraat) gisteravond haar jaarlijkse winterdrink. Buiten was het barkoud.
Img_3078 Maar in de tent die voor deze gelegenheid werd opgesteld ter hoogte van huis nummer 100, was het aangenaam warm en genoten de buurtbewoners en vrienden van een gezellige drink met lekkere kleine hapjes. (de glühwein was zelf bereid naar een Oostenrijks recept - en was heel lekker!!)

De organisatoren vertelden onze dat deze buurt twee maal per jaar samenkomt: in de zomer bij een barbeque en in de winter met een winterdrink.

We vinden dergelijke gezellige evenementen meer dan de moeite waard om iets over te schrijven op deze blog. Misschien kan het een aanzet zijn voor andere buurten om ook een gezellig samenzijn op touw te zetten.

Img_3082

Vindt er in jouw straat/buurt ook een dergelijk evenenment plaats, geef ons dan een seintje. Je mag zelf foto's doormailen ofwel komt uw reporter ter plaatse.

Eén adres: tielt-winge@nieuwsblad.be

Img_3077_3Img_3084

Img_3080

Lokale Vl.Pro-kopstukken sluiten aan bij Sp.a

Twee weken geleden liet de Tielt-Wingese afdeling van de VlaamsProgressieven weten dat zij de werking stop zetten. Zij was het niet eens met de beslissing van het nationale partijbestuur om een onafhankelijke koers te varen.

4_4 Gisteren lieten vier ontslagnemende bestuursleden, Philippe Vanhelmont, Katrien Achten, Carl Lapierre en OCMW-raadslid Veerle Baert, weten dat zij overstappen naar de Sp.a.

Voormalig voorzitter Vanhelmont legt uit : 'We zijn vanuit de Sp.a altijd met enorm veel respect en openheid behandeld. We werden van in het begin uitgenodigd op alle vergaderingen en verkregen alle documenten in de belangrijke dossiers. Tevens konden we steeds ook onze visie en mening naar voor brengen en werd hiermee wel degelijk rekening gehouden. We zijn samen in 2006 een project gestart en we willen hier in de toekomst ook verder aan mee werken.'

OCMW-raadslid Veerle Baert vult aan : 'We wilden nog voor nieuwjaar onze keuze bekend maken. We balen van de spelletjes die de groep rond Bert Anciaux aan het spelen is, wat ons inziens getuigt van weinig respect. We willen niet bekeken worden als de slippendragers van Bert, we wilden een eigen keuze maken los van wie of wat dan ook'.

Sp_a_logo_3 De plaatselijke Sp.a-afdeling is verheugd met de beslissing. 'De mensen van VlaamsProgressieven kunnen zeker een meerwaarde betekenen voor onze politieke werking. Het verheugt ons dat ze lid geworden zijn van de Sp.a. Wat hun verdere functie zal zijn, moet de toekomst uitwijzen en zal bekeken worden op onze statutaire ledenvergadering van 12 januari', aldus Sp.a-voorzitter Luc Coekaerts.

Van Oud naar Nieuw in Jeugdclub Contact

Nieuwjaar

15_3 JeugdClub Contact organiseert op 31 december een spetterend Oudejaarsfeest.

Leden en niet-leden zijn welkom vanaf 20u om de overgang naar het nieuwe jaar te vieren. Er zijn verschillende formules mogelijk.

Eten en drinken à volonté kan je voor 45 €. Op het menu staan apertief en hapjes, soep, uitgebreid gourmet en een dessert om de laatste gaatjes te vullen. Alles wordt geserveerd met aangepaste wijnen.
Kom je wat later en sla je de maaltijd over, dan betaal je 25 € voor drank à volonté vanaf 22u30.
Voor de echte laatkomers is er nog een formule van 15 € voor drank vanaf 1u30.

Voor het eten moet je vooraf inschrijven bij een van de bestuursleden :

 • bij de leden van het dagelijks bestuur: Giovanni Vleminckx, Niel De Ruyter, Jeroen Vandamme, Jeroen Merckx, Tom Vuerinckx, Laurens Seldeslachts, Jimmy Verhoeven en Dries Laureyn
 • bij de leden van het bestuur van de vzw: Tom Gilis, Gino Vleminckx en Nelly Verbiest of via bestuur@jeugdcontact.be

  Organiseert u ook iets voor Oudejaarsavond, laat het ons weten op tielt-winge@nieuwsblad.be

Prikbord voor dit weekend

Prikbordkopie

Hieronder vind je de activiteiten die ons gemeld werden voor dit weekend:

 • Zaterdag 27 en zondag 28 december: indoor wintertornooi TW3000. Zie het artikel hieronder.
 • Dinsdag 30 december:
  Bloed !! Bloedinzameling door het Rode Kruis, van 18 u tot 20.30 u in GC De Maere, Leuvensesteenweg 187.
  Bloed geven kan vanaf 18 tot en met 65 jaar.

Je vindt meer informatie op: www.bloedgevendoetleven.be of via www.rodekruis.be.

Je vindt het artikel over de bloedinzameling dat we eerder publiceerden hier.

Derde indoor wintertornooi van TW3000

Logo_tw_3000_groot De jeugdopleiding van de 4 gemeentelijke voetbalclubs, TW3000, organiseert dit weekend voor de derde keer een indoor wintertornooi in kerstsfeer.

De wedstrijden gaan door in de sporthal van basisschool 'De Winge' in St-Joris-Winge (ingang langs de Perklaan).

De inkom is gratis.

Alle ploegen van TW3000 doen mee aan dit tornooi. Ze nemen het op tegen de ploegen van KFC Diest, KFC Rapide Wezemaal, Union Lovenjoel,...

Veldtw Ook de damesploeg treedt aan: zij spelen een wedstrijd tegen mekaar. Ze zijn ondertussen met voldoende speelsters om in de zaal op te delen in 2 ploegen.

Naast de ploegen van TW3000 komen er ook zaalvoetbalclubs uit de regio spelen, o.a. De Sjocosjotters, Tiwi, MVC Kraasbeek, de Hoorn en de TW Boys.

De papa's van de jeugdspelers blijven ook niet aan de kant staan. Zij halen hun korte broek en (zaal)voetbalschoenen boven en zullen de kinderen laten zien hoe het moet. Ongetwijfeld zullen deze wedstrijden veel supporters aantrekken.

Om de honger te stillen en om u te verwarmen zullen er doorlopend belegde broodjes, hotdogs, soep, croques, pannenkoeken en drank aangeboden worden.

Het schema van de verschillende wedstrijden kan je hier bekijken: Download wintertornooi.pdf

Op zondag 28 december, om 15 u, zullen de ingezamelde voetbalkledij en -schoenen overhandigd worden aan Agora Aarschot. We deden op deze blog eerder al een oproep hierover. Wil je het artikel nog eens bekijken, klik dan hier.

Dus iedereen die de jeugdwerking van TW3000 wil aanmoedigen: kom gerust eens langs in de sporthal 'De Winge'!!

Meer info over TW3000 vind je op hun website: www.tw3000.be

Tielt-Winge in de kijker

Gespot

Wandeling_0112

Lea Brants mailde ons 2 foto's door die aansluiten bij deze feeërieke periode van het jaar. 'Reeds geruime tijd zie ik regelmatig een ree in de trage weg achter mijn tuin', mailt ze ons. 'Onlangs stond ik oog in oog met het dier terwijl ze aan 't eten was (bramen, takken, knoppen). Ik was zo verbouwereerd dat ik zelfs vergat een foto te nemen. Iets later kwam ze terug, maar ze bleef verder weg. De camouflage is subliem', besluit ze. We laten onze lezers meegenieten van de knappe foto's die Lea toevoegde. Het is niet heel duidelijk, maar als je goed naar de foto kijkt zie je inderdaad het silhouet van de ree.

Lea observeert het dier regelmatig, kent haar loop- en vluchtwegen en één van haar rustplaatsen.

Dit moet een unieke ervaring zijn, die bewijst dat de Tielt-Wingese natuur nog 'leeft' en dat we haar met het nodige respect moeten behandelen.

Met dit mooie verhaal gaan we kerstavond in en wil ik onze lezers nog een warm en gezellig kerstfeest toewensen!

Lea en Frans: bedankt voor de mooie foto's die jullie regelmatig doormailen!

Holleweg

Oudere berichten:
> Hapje-Trapje bij TW3000
> Sjokotof viert carnaval in de krokusvakantie
> Kraasbeek bereidt gemeenteraad van 26 februari voor
> Studieavond over fietsen is schot in de roos
> Ruud De Ridder en het 'Echt Antwaarps Teater' in GC De Maere
> Sportkampen in sporthal tijdens de krokusvakantie
> Infoavond voor jeugdvoetbalbegeleiders door Herman Vermeulen
> Ervaringsgerichte milieudag in basisschool 't Hagekind
> Ook de basisschool in Houwaart trok een dikke trui aan
> Dikke Truiendag in basisschool De Winge
> Valentijn
> Valentijnskoppel
> Prikbord voor dit weekend
> Aperitiefconcert van Profundo in GC De Maere
> Leuvense band 'Bad Cirkuz' ook gekend in Tielt-Winge
> PWA is verhuisd en opent strijkatelier
> Wie zijn de Sint-Jorisvrienden van het Walenbos?
> Klein en groot naar de chirofuif van Jevati op Valentijn
> Miniemen TW3000 zoeken supporters
> Kaartavond bij KWB Houwaart en Houwaartse Vrienden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008

Tielt-Winge blogt • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

  Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

  Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!