Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Prikbord voor dit weekend

Prikbordkopie

Activiteiten die ons gemeld werden voor dit weekend:

 • Zaterdag 31 februari: familiequiz van badmintonclub De Voskes in GC De Maere. Aanvang om 20 u stipt.
 • Zondag 1 februari: Brunch bij KVLV Tielt OLV in 't Jongensschool. Aanvang om 10.30 u
 • Zondag 1 februari: 10de eetdag van Chiro EsJeeWee in Gemeenschapscentrum De Maere van 11.30 u tot 19 u.
 • Zondag 1 februari: feestelijke koekenbak bij KVLV Meensel in het Ontmoetingscentrum in Meensel-Kiezegem. Aanvang 14 u.

Voetbalmatchen voor dit weekend:

 • Zaterdag spelen de reserveploegen van SJV Motbroek en FC Meensel-Kiezegem een derbywedstrijd in Motbroek. Aanvang om 15 u.
 • De eerste ploegen spelen volgende wedstrijden:

FC Meensel-Kiezegem speelt zondag 1 februari tegen VV Gelrode (thuis)

Tielt-Sport speelt in Booischot tegen KFC.KO Begijnendijk op zondag 1 februari om 15 u (uit)

SJV Motbroek speelt zondag 1 februari tegen SNA Keiberg om 15 u (thuis)

FC Groene Heide Houwaart speelt zondag 1 februari tegen KFC Zichem om 15 u (uit)

Zijn we iets vergeten, laat het ons dan weten

: tielt-winge@nieuwsblad.be

Kinderopvang van Tielt-Winge hangt witte ballonnen en lintjes als teken van hoop en medeleven

'Vanuit Kind en Gezin wensen wij ons diepste medeleven te uiten met alle slachtoffers van het drama in Dendermonde. In de eerste plaats de ouders die geraakt zijn in wat hun het meest dierbaar is, hun kinderen. Daarnaast ook de personeelsleden die dag in dag uit het beste gegeven hebben voor elk kind. Kind en Gezin zal al het mogelijke doen om te blijven ijveren voor de kindvriendelijke samenleving, waar kinderen de plaats krijgen die ze verdienen. We wensen ieder veel sterkte.' (Website Kind en Gezin)

IMG_3601  
(klikken op foto's voor grotere versie)

IMG_3612 Kind en Gezin rouwt en deed een oproep aan alle opvangvoorzieningen om vandaag, 30 januari, een wit symbool aan de deur te hangen, als teken van medeleven en hoop op een veilige, kindvriendelijke samenleving.

Ondertussen loopt het debat over de veiligheid van de kinderen in de opvangvoorzieningen. Kind en Gezin deelt mee dat men zich in de kinderopvang ten volle inzet om te zorgen dat ouders hun kinderen met een gerust hart aan de opvang kunnen toevertouwen. Op de website van Kind en Gezin werd een pagina besteed aan tips voor een veilige toegang van de opvangdiensten.

Ook de opvanginitiatieven uit onze gemeente gingen in op de oproep van Kind en Gezin. Op de 3 locaties van Buitenschoolse Opvang werden witte ballonnen en lintjes opgehangen als symbool van medeleven. Kinderdagverblijf 't Elfenhuisje gaf uiting aan hoop op een veilige en kindvriendelijke samenleving.

Het OCMW-bestuur onderneemt samen met de administratie en het personeel van het Kinderdagverblijf dringende stappen om de opvang veiliger te maken.

IMG_3615

'Sinds het verschrikkelijke gebeuren van vorige vrijdag zijn alle deuren van de kribbe, behalve die van de hoofdingang, gesloten,' aldus OCMW-voorzitter Fons Lemmens.

'Maandagvoormiddag komt er een beveiligingsfirma langs die zal nagaan welk veiligheidssysteem kan toegepast worden', vervolgt hij .'Het kinderdagverblijf is geen privé-initiatief en dus moet de officiële weg gevolgd worden: de beslissing moet via de OCMW-raad genomen worden. Volgens de wettelijke voorschriften moeten er 3 firma 's aangeschreven worden om een prijs op te maken. 'We hopen op de volgende OCMW-raad bij hoogdringendheid te kunnen gunnen en toewijzen', aldus de voorzitter. 'Anders wordt er op de OCMW-raad van februari gegund en kan de opdracht toegewezen worden op de OCMW-raad van maart.'

'Er worden 3 mogelijkheden overwogen om te beveiligen', vervolgt Fons Lemmens, 'het bestuur opteert voor het systeem van de videocamera met druktoetsen om de deuren te openen vanuit de verschillende afdelingen.' 'Maar het moet voor het personeel ook haalbaar blijven', aldus Fons, 'de personeelsleden kunnen via de videocamera zien wie aan de deur staat en via druktoetsen de mensen binnenlaten, maar het is niet de bedoeling dat dit systeem een extra belasting wordt ten nadele van de kindjes,' vervolgt hij. 'We zullen met het personeel dan ook overleggen welke optie het best haalbaar is', besluit hij.

De 2 andere mogelijkheden die overwogen worden zijn: het systeem van een kaartlezer, waarbij al de betrokkenen (ouders inclusief) enkel met een badge kunnen binnenraken, of het systeem met de vingerafdruk, zoals bij de kinderopvang in Gasthuisberg.

De veiligheid van onze kinderen gaat voor alles en we zijn blij dat er stappen ondernomen worden, al bieden ze nooit volledige garantie.

De Vlaamse minister voor Welzijn, Veerle Heeren, zal vandaag op de ministerraad een voorstel doen voor financiële tussenkomst bij de beveiliginsgmaatregelen van de kinderopvanginitiatieven.

IMG_3603

IMG_3599  IMG_3605   

IMG_3607    

Marianne De Mol in 'Het bestuur na de uren'

Bestuurnadeuren_2

IMG_2424

We pikken terug in op onze lijst van raadsleden voor ons hoofdstuk 'het bestuur na de uren’. Deze keer is het de beurt aan een vrouwelijk raadslid van Open-Vld: Marianne De Mol.

Marianne is de dochter van dierenarts De Mol en Louisa Mars, voormalig burgemeester en schepen van onze gemeente. Marianne heeft een aantal jaren elders gewoond, in Antwerpen en in Oostende, maar is sinds 1987 definitief terug in Tielt-Winge gedomicilieerd.

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 is ze in de voetsporen van haar moeder getreden. Ze kwam voor de eerste keer op en was meteen verkozen. 'Ik vind de politiek een boeiende materie, maar het kan ook niet anders, want ik heb het met de paplepel binnengekregen', vertelt ze me. 'Mijn moeder was al politiek actief toen ik nog een tiener was', aldus Marianne. 'Wat me vooral bijgebleven is uit die tijd waren de periodes rond de verkiezingen. Ons huis zal altijd vol met plakkersploegen. In die tijd was het plakken nog niet gereglementeerd en was het altijd spannend als de ploegen er op uit trokken', voegt ze toe. Marianne is blij dat ze via haar lokale mandaat iets kan doen voor de inwoners.

Beroepshalve werkt Marianne op dit ogenblik 4/5e bij een firma die de verpakkingen en logistiek doet voor Duracell. Sinds 1987 werkte ze bij Duracell zelf. Toen haar afdeling van Duracell naar Amerika verhuisde, kon ze aan de slag bij het logistieke centrum in Heist-op-den-Berg.

Afb037 In haar vrije uurtjes heeft ze altijd veel aan sport gedaan. In Antwerpen ging ze volksdansen. Na haar verhuis naar Oostende is ze beginnen aerobicen. Toen ze in 1987 bij Duracell begon te werken kreeg ze de smaak voor tennis te pakken. Het bedrijf had een eigen tennisterrein en een collega van haar was er tennisleraar. Toen het tennisterrein daar werd afgebroken, zijn de tennissers van de Duracellclub naar Meetshoven verhuisd en toen dat verkocht werd, zijn ze via Putte uiteindelijk in Hulshout terechtgekomen. De club telt nu 19 actieve leden, allemaal nog afkomstig van de club bij Duracell. Tennissen doet Marianne dus al bijna 22 jaar. Ze speelt 1 maal per week gedurende 1 à 2 uren, afhankelijk van het seizoen.

Ski2

Op haar 27ste heeft ze leren skiën en sindsdien ging ze elk jaar met familie de sneeuw opzoeken, eerst in Oostenrijk en daarna in Frankrijk. Haar favoriete periode om te gaan skiën is rond de paasvakantie. 'Dan is het meestal goed weer, waardoor ik dubbel geniet', vertelt ze, ‘zowel van de zon als van de sneeuw.'

Deze hobby ligt nu een tijdje stil, sinds de geboorte van haar kleindochters. Door de gezinsuitbreiding haakte haar zoon af en ging ze zelf ook niet meer. 'Maar we gaan ongetwijfeld opnieuw skiën als de kleinkinderen groot genoeg zijn om mee te doen', voegt ze toe.

Marianne is ook een tijdje gaan joggen bij Pegasus. Ze heeft haar brevet van 'start to run' gehaald (5km lopen). Met 'start to run' wilde ze haar grenzen verleggen en dat heeft ze ook gedaan. Ze ging 2 avonden per week lopen in groep en 1 maal per week alleen. 'Ik wilde vooral bewijzen dat ik dit kon', zegt ze. ‘Nadat ik mijn 5 km-brevet had, ben ik nog een tijdje blijven lopen, maar fysiek werd dit uiteindelijk te zwaar en ik ben er mee gestopt’, vervolgt ze.

Nu houdt ze het bij gewoon wandelen, meestal met haar 2 honden. Ze is meter van de Gempewandeling in onze gemeente. Dit houdt in dat ze enkele keren per jaar de wandeling gaat controleren en de mankementen aan paaltjes, banken en dergelijke meldt aan de betrokken diensten.

Lees verder

Tielt-Winge vroeger en nu

Dit zijn opnieuw 2 foto's uit de tentoonstelling van Bart Moens (zie vroeger artikel op onze blog).
Dit keer zijn het plaatjes uit Sint-Joris-Winge. Er is heel wat veranderd als je de 2 foto's vergelijkt (de recentere foto dateert van 2005). Als je in de rechter kolom van de blog klikt op de categorie 'uit de oude doos', krijg je al de vorige foto's op een rijtje.


F4bis

F4

Gratis judo initiatie in Sporthal 't Solveld

Judo   
(foto: uit 1993 - klikken op de foto voor een grotere versie)

Na al de eetactiviteiten van de komende dagen is het hoognodig om ook nog eens aan sport te denken. Op dat vlak hebben we goed nieuws voor onze inwoners die aan gevechtsport willen doen. De gemeentelijke sportdienst organiseert namelijk, samen met judoclub Bushido, 10 gratis initiatielessen judo.

De initiatietrainingen starten op 14 februari en gaan door in de sporthal, telkens van 16 tot 17 u. (volgende data: 21, 28 februari, 7, 14, 21, 28 maart, 4, 18 en 25 april). Geïnteresserden hoeven nog niet onmiddellijk een kimono te kopen. Voor de kennismaking volstaan een joggingbroek en een T-shirt met lange mouwen. Iedereen, jong en oud is welkom.

Een aantal jaren geleden had onze gemeente ook een goed draaiende judoclub, met als trainers Rita Verbiest en Kurt Cornelissen (zie foto). Deze club had heel wat talentvolle judoka's onder haar leden, maar is gestopt. De judoka's zijn naar de club in Rillaar mogen overgaan.
Hopelijk kan er vanaf 14 februari opnieuw een Tielt-Wingese judoclub groeien. Ik kan het u verzekeren: judo is echt een toffe sport.

Voor meer informatie kan je terecht op de sportdienst of bij Sam Reniers (0479/97.42.61) en Filip Vos (0494/79.95.25): judo.bushido@hotmail.com

Feestelijke koekenbak bij KVLV Meensel

Dame_pannenkoekkopie 2009 is voor de KVLV Meensel een feestjaar.

De afdeling bestaat dan reeds 75 jaar. In mei zal er een groot feest gehouden worden, maar ook hun 'koekenbak' van nu zondag 1 februari krijgt alvast een feestelijk accent. Je kan vanaf 14 u terecht in het Ontmoetingscentrum voor de traditionele pannenkoeken en/of voor een 'Crêpe Poire Jubilée'. Het recept voor deze specialiteit is van de hand van Jeannine Nys (fruitbedrijf Vanhellemont uit Meensel-Kiezegem) gekend voor haar diverse streekproducten zoals de minipeertjes, perenjenever,...  en actief lid van KVLV Meensel 

Annie Laeremans, voorzitster van KVLV Meensel verklapt ons dat het 'specialleke' dat ze zullen opdienen bestaat uit een pannenkoek met een peer, ijs en een lekker sausje.

Wie deze lekkernij wil proeven : the place to be is het Ontmoetingscentrum in Meensel-Kiezegem.

10de eetdag bij Chiro EsJeeWee

Esjeewee Op zondag 1 februari organiseert Chiro EsJeeWee een 10de grote eetdag. Met de opbrengst van dit gebeuren willen ze de keuken in hun EsJeeWeelokaal een beetje opknappen.

Vanaf 11.30 u tot 19 u kan je terecht in GC De Maere voor een lekker etentje. Je kan er kiezen tussen soep, kip, vidé, koude schotel, stoofvlees, vispannetje. Alle menu's worden opgediend met frietjes of met brood. Als dessert kan je kiezen tussen ijs (dame blanche) of rijstpap.

Als je voor het 'steunmenu' kiest, krijg je voor de prijs van 18 euro aperitief, soep, keuzemenu, dessert en en consumptie.

In de namiddag is er ook taart en koffie verkrijgbaar.

Meer info vind je terug in deze bijlage Download 10e_Grote_Eetdag[1]

Donderdag, Gedichtendag in de gemeentelijke bibliotheek

Gedicht Donderdag 29 januari is het gedichtendag, hét poëziefeest van Vlaanderen en Nederland. Voor de 10de keer op rij wordt dit evenement georganiseerd op de laatste donderdag van januari en wordt de poëzie in de kijker geplaatst.Op de Gedichtendag worden telkens door heel Nederland en Vlaanderen tal van activiteiten georganiseerd door scholen, bibliotheken, culturele instellingen en zelfs door particulieren. Gedichtendag vond voor het eerst plaats op 27 januari 2000, naar het voorbeeld van de succesvolle National Poetry Day in Engeland.

Ook de (hoofd)bibliotheek van Tielt-Winge doet mee aan de activiteiten. Donderdag krijgt elke bezoeker 4 poëtische kaarten die je opengeplooid ook als miniaffiche kan gebruiken. De gedichten die gekozen werden zijn van Mark Insingel, Bart Blouvier, Riet Wille en Rutger Kopland. De bibliotheek is donderdag open van 18 tot 20 u.

Meer info vind je ook op: www.gedichtendag.org

Familiequiz van BC de Voskes op Facebook

Quiz Zaterdag 31 januari organiseert BC de Voskes haar jaarlijkse familiequizavond. Die gaat door in GC De Maere en begint om 20u stipt. Het belooft een (ont)spannende, gezellige en leerrijke avondvullende activiteit te worden. BC De Voskes maakt op een hippe, eigentijdse manier reclame voor hun quiz. Je ziet niet alleen overal uitnodigende affiches hangen, ook op Facebook wordt het evenement aangekondigd en kan je inschrijven ( Wikipedia uitleg voor facebook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Facebook).

We lezen in de aankondiging dat er een 80-tal vragen gesteld zullen worden over volgende onderwerpen: actualiteit 2008 - 2009, sport, algemene kennis, film/literatuur/TV. Er worden ook muzikale rondes ingevoegd, met muziekfragmenten uit de afgelopen 50 jaar en filmfragmenten uit 2008. Tussen de grote rondes door worden allerlei 'hersenkronkels' voorgelegd die moeten opgelost worden (foto's herkennen, raadsels oplossen, vraagstukken, droedels,..).

Ook dit jaar is het maximaal aantal deelnemers vastgesteld op 10 personen per team.

Wie reeds meedoet aan de Facebookrage, vindt de aankondiging terug door op zoek te gaan naar 'BC De Voskes'.
Op de website van de club (www.bcdevoskes.be) vind je de uitslag van de vorige quiz. Toen wonnen de 'Tezz Maniacs' met 350 punten. Sol-Fit werd tweede en Pegasus derde met respectievelijk 329 en 328 punten. Zaterdagnacht weten we wie dit jaar de winnaars zijn.

Brunch bij KVLV TIELT OLV.

Brunch KVLV TIELT OLV organiseert op zondag 1 februari een gezellige brunch. Je kan er voor een zacht prijsje gezellig en uitgebreid komen eten: assortiment broodjes, assortiment kaas en vlees, spek met eieren, yoghurt met vers fruit, tomatensoep met balletjes, schartong met preisaus, stoofvlees, een assortiment groenten en een dessertenbuffet.

De brunch gaat door in 't Jongensschool, van 10.30 tot 14.30 u.

Volwassenen betalen 20 euro, kinderen van 12 jaar en jonger 10 euro en de allerkleinsten, jonger dan 7 jaar, eten gratis mee.

Inschrijven kan nog tot woensdagavond bij Lucie Van der Borght (016/50 14 32) of bij Dominique Van Aerschot (016/63 59 33) of bij de andere bestuursleden. Die vind je op de website: http://www.bloggen.be/kvlvtieltwinge/


Oudere berichten:
> Hapje-Trapje bij TW3000
> Sjokotof viert carnaval in de krokusvakantie
> Kraasbeek bereidt gemeenteraad van 26 februari voor
> Studieavond over fietsen is schot in de roos
> Ruud De Ridder en het 'Echt Antwaarps Teater' in GC De Maere
> Sportkampen in sporthal tijdens de krokusvakantie
> Infoavond voor jeugdvoetbalbegeleiders door Herman Vermeulen
> Ervaringsgerichte milieudag in basisschool 't Hagekind
> Ook de basisschool in Houwaart trok een dikke trui aan
> Dikke Truiendag in basisschool De Winge
> Valentijn
> Valentijnskoppel
> Prikbord voor dit weekend
> Aperitiefconcert van Profundo in GC De Maere
> Leuvense band 'Bad Cirkuz' ook gekend in Tielt-Winge
> PWA is verhuisd en opent strijkatelier
> Wie zijn de Sint-Jorisvrienden van het Walenbos?
> Klein en groot naar de chirofuif van Jevati op Valentijn
> Miniemen TW3000 zoeken supporters
> Kaartavond bij KWB Houwaart en Houwaartse Vrienden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008

Tielt-Winge blogt • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

  Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

  Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!