Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Tielt-Winge onthaalt nieuwe inwoners

IMG_3990

Sinds enkele jaren organiseert het gemeentebestuur regelmatig een onthaalmoment voor nieuwe inwoners. Deze worden dan rondgeleid doorheen Tielt-Winge, waarbij een woordje uitleg wordt gegeven bij de verschillende gemeentediensten en de belangrijke plaatsen in onze gemeente.

Dit jaar werd de datum vastgelegd op 28 februari, vandaag dus.

Om 9.45 u werden de nieuwe inwoners ontvangen in de raadszaal van het gemeentehuis waar eerst burgemeester Chris Desaever-Cleuren hen verwelkomde en voorstelde aan de aanwezige schepenen en gemeenteraadsleden. Vervolgens nam schepen van informatie, Marcel Smekens, het woord en gaf uitleg over de rondleiding. De deelnemers kregen bij aanvang een pakket met nuttige documentatie over onze gemeente.

IMG_3988  IMG_3984

Vanuit het gemeentehuis was het enkel de straat oversteken naar de hoofdbibliotheek van Tielt-Winge, in 't Jongensschool. Griet Truyens, personeelslid van de bib, leidde de bezoekers rond en gaf informatie over de werking en de openingstijden van de verschillende filialen.

IMG_3993  IMG_3998

IMG_4008 Daarna ging de trip verder met de bus. Via de Heuvelstraat en de Kruisstraat werd naar sporthal 't Solveld gereden. Daar wachtte sportfunctionaris Marc Laeveren de inwoners op met een voorstelling van de gemeentelijke sportaccomodatie. Marc had er tevens aan gedacht om een 'sportagenda' te maken met de belangrijkste sportgebeurtenissen voor 2009.

De reis verliep verder langs het containerpark en zo richting Houwaart. Onderweg schetste schepen Marcel Smekens telkens kort de geschiedenis van de deelgemeentes.

IMG_4018 Via Houwaart reed de bus naar Sint-Joris-Winge waar een tussenstop ingelast was in gemeenschapscentrum De Maere

Cultuurfunctionaris Piet Celis deed daar de rondleiding. In de Vivaldizaal was koffie, frisdrank en taart voorzien voor de deelnemers.

Tijdens deze pauze gaf OCMW-voorzitter Fons Lemmens een voorstelling van de OCMW-diensten.

IMG_4020  IMG_4023

De rondrit werd daarna verdergezet richting Meensel-Kiezegem met een tussenstop aan kinderdagverblijf 't Elfenhuisje. OCMW-secretaris  Jeannine Coekaerts leidde de inwoners rond in de kribbe. Via Meensel-Kiezegem reed de bus richting Huize Hageland.

IMG_4027 Daar was het de beurt aan schepen van toerisme, Jos Michiels, om meer te vertellen over het gebouw en de diensten die er gehuisvest zijn.

Dat was de laatste halte van het onthaalmoment.

Bij navraag vertelden de nieuwe inwoners dat ze de rondleiding zeer interessant vonden en dat het zeker een aanrader was voor de volgende lichting nieuwkomers.

Meer foto's,waaronder enkele leuke, vind je onder 'lees verder'

(en zoals gewoonlijk: klikken op de foto's voor een grotere versie)

 

 

 

Lees verder

Sp.a-afdeling Tielt-Winge koos donderdag voor het algemeen belang

Banner_nieuwsflits

Na de gemeenteraadszitting van donderderdagavond verspreidde sp.a-afdeling Tielt-Winge een mail waarin ze de stemming van hun gemeenteraadsleden ivm het ruimtelijk structuurplan Tielt-Winge toelichten. 'Sp.a Tielt-Winge kiest voor het algemeen belang', aldus Philip Vanhelmont en Luc Coekaerts.

'Na heel wat gepraat, discussie, aanpassingen, luisteren naar de bevolking werd het structuurplan meerderheid tegen minderheid goedgekeurd', aldus de sp.a-leden.

Ze verbazen zich tevens over het feit dat Open-VLD tegen het structuurplan stemde, terwijl ze in juli 2008 met de meerderheid meestemden.

'Open VLD kon niet akkoord gaan met de locatie Kraasbeek voor het bedrijventerrein', aldus sp.a. 'Deze partij is gezwicht voor de druk van het actiecomité uit Kraasbeek,' vervolgen Philip en Luc, ' ze ziet hierin waarschijnlijk meer potentieel electoraat dan bij haar traditionele achterban van bedrijfsleiders, handelaars,.. ', vervolgen ze.

Sp.a is tevreden dat het ruimtelijk structuurplan na jarenlange discussies eindelijk goedgekeurd werd. 'Dit houdt immers in dat er nu meer mogelijkheden kunnen gecreëerd worden voor jeugd, sport, wonen en recreatie in Tielt-Winge', meldt de partij. 'Problemen die al jaren aanslepen kunnen nu eindelijk opgelost worden', vervolgt ze.

'Als sp.a zijn we trots dat deze meerderheid gekozen heeft voor het algemeen belang en niet voor het individueel belang waar Open VLD uiteindelijk voor bezweken is', aldus Philip en Luc.

Het afdelingsbestuur bedankt schepen Filip Broos voor de ernst en het doorzettingsvermogen waarmee hij dit dossier heeft aangepakt. Ook schepenen Jos Michiels en Fons Lemmens worden bedankt voor hun ondersteuning.

Sp.a is fier dat ze eendrachtig dit moeilijk dossier tot een positief einde hebben gebracht.

'Als sp.a zijn we er van overtuigd dat we met dit structuurplan in de hand oplossingen kunnen aanreiken voor mensen en verenigingen in gans de gemeente', besluit de partij.

Prikbord voor dit weekend

Prikbordkopie 

Dit vakantieweekend is een vrij rustig weekend, toch voor wat de activiteiten betreft.

Volgende evenementen werden ons gemeld:

  • Okra St.-Joris-Winge viert haar 45-jarig bestaan met een dankmis om 10 u in de kerk in Winge. Daarna vindt een receptie plaats in GC De Maere.

Zoals we reeds eerder op de blog vermeldden start dit weekend het fietsseizoen:

  • De Tieltse Wielervrienden trekken er met de fiets op uit (voor meer info ivm vertrekuren zie artikel)
  • Ook de wielertoeristen van Meensel-Kiezegem beginnen zondag aan een nieuw seizoen. Zij vertrekken zondag om 9 u aan het Boerenhof in Meensel-Kiezegem.

Voetbalmatchen voor dit weekend:

Zondag 1 maart om 15 u speelt FC. Meensel-Kiezegem tegen KFC Werchter (thuis)

Tielt-Sport is vrij dit weekend.

Zondag 1 maart gaat FC. Groene Heide Houwaart naar Kortrijk-Dustel voor hun wedstrijd. Aanvang 15 u.

Lente-3Tielt-Winge blogt wenst haar lezers nog een aangenaam eerste lenteweekend.

Geniet er van!

Structuurplan goedgekeurd ondanks hevig protest

Regiobutton_gr_gemeenteraad 

IMG_3981

De oproep van het actiecomité Kraasbeek om massaal aanwezig te zijn op de gemeenteraad van deze avond sloeg aan, want de raadszaal van het gemeentehuis was veel te klein. Eerste punt op de agenda was immers de definitieve goedkeuring van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Een belangrijk onderdeel daarvan betreft de inplanting van een lokaal bedrijventerrein in Kraasbeek, achter de site van De Lijn aan Tielt-Statie. Tegen dit bedrijventerrein rees protest bij de omwonenden.

IMG_3965 Met slogans, (luide) toeters en fluitjes, getooid met de ondertussen alom gekende zwarte vlaggen stonden ze om 19 u reeds de raadsleden op te wachten. Telkens een raadslid het gemeentehuis binnenging, klonk er een fluitconcert dat zeker een paar straten verder te horen was.

De politie was massaal aanwezig en liet de betogers pas binnengaan kort voor 20 u.

Het actiecomité bood tijdens het wachten warme, verse soep aan.

IMG_3973 De parking aan 't Jongensschool werd volledig ingepalmd door tractoren van boeren uit deel- en buurgemeenten die hun steun kwamen betuigen aan de actievoerders. Toen één van die tractoren met opstaande laadbak de parking aan de hoofdingang opreed, rees even paniek. Het was echter een schijnmanoever want er zat niets in de laadbak.

Ondanks het massale protest en een negatief advies van Gecoro (gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening) werd het structuurplan goedgekeurd, meerderheid tegen oppositie.

De actievoerders lieten meteen verstaan dat zij het hierbij niet zullen laten en dat zij naar de Raad van State zullen trekken. Dat zou volgens sommigen de uitwerking van het gehele structuurplan met vele jaren kunnen uitstellen.

Zonder incidenten verlieten de Kraasbekenaars na het eerste punt van de agenda de zaal en na een korte schorsing werd de rest van de dagorde door de gemeenteraad afgewerkt.

De persbelangstelling was groot. Morgen ziet u hierover ongetwijfeld meer op ROB.

  IMG_3977 

Meer foto's vind je onder 'Lees verder'. (klikken op de foto's!)

Lees verder

'Start to bike' met de Tieltse Wielervrienden

Size_907_450_749 Het weerbericht belooft veel goeds voor het komende weekend. Het is waarschijnlijk nog te vroeg om van lente te spreken, maar de zachtere temperaturen komen net op tijd want het fietsseizoen gaat dit weekend van start.

De Tieltse Wielervrienden nodigen iedereen uit om eens met hen te komen meefietsen. Ze vormen een recreatieve fietsclub die van maart tot oktober er elk weekend met de fiets op uittrekt in het mooie Hageland en omgeving.

Ze vertrekken steeds aan café Berg & Dal, aan de Blerebergstraat in Tielt. Groepsgeest en gezellig samen fietsen staan bij hen centraal. Hun leuze is: samen uit, samen thuis.

Bij de Tieltse Wielervrienden kan je kiezen uit 4 fietsgroepen.

Allereerst zijn er de mountainbikers. Deze groep fietst meestal op verplaatsing en volgt de kalender van de Vlaams-Brabantse mountainbike-organisaties. Er wordt meestal in groep vanuit Tielt vertrokken, zodat aan de startplaats in groep kan ingeschreven worden.

Dan zijn er ook de recreanten. Zij fietsen elke zondagvoormiddag vanaf 9 uur (tijdens de maand maart is dit 9.30 uur) een tweetal uurtjes aan een gemiddelde snelheid van om en bij de 20 km per uur. De klemtoon ligt bij deze ploeg vooral op het recreatieve en minder op het aantal km. Vandaar dat in deze groep kan deelgenomen worden met een gewone fiets.

De grootste/strafste sportieve presaties worden geleverd door de "A-ploeg".  Zij fietsen op zaterdagen (semi)klassiekers waarbij de kalender van de Vlaamse Wielrijdersbond gevolgd wordt. En op zondag om 8u30 (de eerste weken op 9u00) trekken ze erop uit voor tochten die, afhankelijk van de periode in het seizoen, kunnen gaan tot ongeveer 90km.

En last but not least is er de "B-ploeg". Deze groep fietst elke zaterdagnamiddag met start om 15.00 uur voor een afstand tot ongeveer 65 km. Deze groep houdt het op een gemiddelde snelheid van rond de 25 km per uur.  Het is deideale manier om op een aangename wijze je conditie wat op te schroeven. Vanaf zaterdag 28 februari wordt er gestart met relatief korte fietstochten om zo op te bouwen tot afstanden +/-  65km.  De snelheid ligt niet hoog en de afstanden zijn eerder beperkt zodat het voor bijna iedereen haalbaar is om met een sportieve fiets met de groep mee te fietsen. 

Voel je je na deze uitnodiging geroepen om eens een keertje mee te fietsen dan vind je ongetwijfeld nog meer uitleg op de website: www.twv.be. Je kan ook contact opnemen met Hans Broos via gsm: 0476/ 96 34 97 of via mail: info@twv.be

Op zaterdag 2 mei organiseert deze club trouwens zijn eigen semiklassieker: de Hagelandse Heuvels.  

Lena Symons in 'Het bestuur na de uren'

Bestuurnadeuren_2 

IMG_3797    

Het is alweer enkele weken geleden dat we nog een bestuurslid onder de loep namen voor onze reeks 'Het bestuur na de uren'. Na Nicole, Agnes, Anne, Veerle en Marianne is het nu de beurt aan een van de oudere gemeente- en OCMW-raadsleden: Lena Symons. Lena is 72 lentes jong en nog zeer actief in haar vrije tijd.

Ze zetelt al verschillende jaren in de OCMW-raad. Door het ontslag van Nathalie Foulon kwam zij als opvolgster ook in de gemeenteraad terecht.

Café

Lena heeft een heel bewogen leven achter de rug. Samen met haar man runde ze een boerderij in diens ouderlijk huis. Aan die boerderij was ook een dorpscafé dat heel goed draaide.


Café2 'De ganse buurt kwam in ons café, vooral op zondag was het er erg druk,' vertelt Lena. 'Dan kwamen de mensen bij ons kaartspelen en we hadden ook een 'spaarkas', vervolgt ze.

Haar man werd zwaar ziek en enkele weken voor hij gestorven is, heeft ze het café met pijn in het hart moeten sluiten. 'Die 15 jaar in het café was een gezellige periode,' zegt ze, 'maar ik zag het niet zitten om dit verder te zetten als alleenstaande vrouw met 3 dochters,' aldus Lena.

Dat ze een kranige vrouw is blijkt uit haar levensverhaal. Ze heeft heel zware tegenslagen gekend: 3 jaar na het overlijden van haar man, overleed ook haar dochtertje. Kort daarna verloor ze ook haar vader en haar moeder. 'Maar ik moest me sterk houden voor mijn twee andere dochters', aldus Lena.

De boerderij heeft ze wel nog een tijd verder beheerd. Ze hield er varkens, koeien en kippen en op het veld teelde ze graangewassen. Na een aantal jaren liet ze deze activiteit zachtjes uitdoven en besloot ze om onthaalmoeder te worden. Ze was in die tijd de eerst en enige onthaalmoeder uit het dorp. Deze job was ideaal voor Lena en haar kinderen: hun huis was groot genoeg om een aantal kinderen op te vangen.

(klikken op de foto's!) 

Lees verder

KWB Houwaart en St.-Joris-Winge organiseren 'Hou je dak dicht!'

Isolatie  KWB van Houwaart en St.-Joris-Winge organiseren een samenaankoop dakisolatie. Het initiatief wordt ondersteund door de overkoepelende KWB-organisatie.

Om de inwoners uitleg te verstrekken, worden 2 informatiesessies gegeven. De eerste avond is gepland op woensdag 4 maart. Deze avond is een praktische informatiesessie over hoe je zelf een dak of zoldervloer goed kan isoleren. Er wordt uitleg gegeven over de verschillende premies en over het initiatief van samenaankoop dakisolatie. . Op de tweede avond, de "Investeringsavond", die op 7 april zal plaatsvinden, komt iemand van de firma toelichtingen over materiaal en leveringen geven, is er mogelijkheid om praktische vragen te stellen … en kunnen bestellingen geplaatst worden. Iedereen is vrijblijvend welkom! De informatie-avonden starten om 20u stipten gaan door in GC De Maere.

Dakjewel Nu de energieprijzen de pan uitswingen zijn, kan het de moeite lonen om naar deze informatieavonden te gaan luisteren. Volgens KWB kan je immers tot 40% besparen op je energiefactuur via dakisolatie. 'Het is een investering die zich na één winter terugverdient', aldus de mensen van KWB. Iedereen is vrijblijvend welkom!

Meer informatie over deze avonden kan je krijgen via: Jan Coosemans – tel. 016/63 48 29 en Gaston Vangramberen – tel. 016/63 39 45 en Patrick Vervoort - tel. 016/63 16 23. Ook op de website kan je meer lezen.

De samenaankoop dakisolatie is ook al op het regionale nieuws van RingTV geweest. We voegen het filmpje hieronder in.

Haantjes kraaien laatste keer in café 'Bij Plas' in Motbroek.

IMG_3918 Zondagvoormiddag vond de laatste wedstrijd haantjeskraaien plaats in café 'Bij Plas' in Motbroek. Het seizoen is gedaan en ook het café sluit binnen enkele weken de deuren. De uitbaatster stopt, want het huurcontract is opgezegd. Wat de eigenaars met het gebouw van plan zijn is niet duidelijk.

In het begin van het seizoen hebben we een reportage gemaakt over deze Sint-Joriskraaiers en zondag zijn we nog eens teruggeweest om de hanen nog 1 keer te horen kraaien.

De aanwezige haantjeseigenaars weten nog niet of ze in de toekomst op zoek gaan naar een andere club. Veel keuze hebben ze niet. Ze kunnen eventueel aansluiten bij de club in café St. Mette of bij een club in Attenrode-Wever.

Sommigen stoppen er gewoon mee. Ze houden hun haantjes wel maar, ze zullen er geen wedstrijden meer mee spelen.

Ook het jongste lid, Maarten Gilis, houdt deze volkssport voor bekeken.

IMG_3914 Zondag werd ook definitief vastgesteld wie de laatste kampioen van de vereniging geworden is.

Voor de veertiende keer is de titel voor Henri Van Rijmenant . Hij komt al 35 jaar met zijn haantjes naar café 'Bij Plas'.

Voor nieuwjaar stond Lemmens Frans aan de leiding, maar de laatste weken laat zijn haan het afweten en heeft hij geen punten meer kunnen pakken. Hij eindigt op de derde plaats.
Lemmens Paul wordt tweede met 6 punten minder dan de nummer één.

Op 7 maart vindt de laatste feestvergadering plaats van de Sint-Joriskraaiers. Die dag wordt de laatste kampioen gehuldigd en worden voor de laatste keer prijzen uitgereikt.

Deze festiviteit zal doorgaan in de voetbalkantine van SJV-Motbroek.
  IMG_3919 IMG_3911

Fietspoëzieroute loopt langs vindplaats van het lijk in de Haksberg

IMG_3921 De ganse voormiddag bleef een stuk van de Berkendreef en de Haksberg afgesloten, dranghekkens en politie verhinderderden de doorgang. Het labo kwam ter plaatse om speurwerk te verrichten.

De voorbije nacht bewaakte de politie de omgeving waar het lijk gevonden werd.

De Berkendreef en de Haksberg is een regio waar nogal wat fietsers en wandelaars langskomen. Vlakbij de vindplaats bevindt zich trouwens één van de gedichten van de 'poëzieroute
( 'Eerste Vlaams-Brabantse Fietspoëzieroute in Tielt-Winge .Deze, voor Vlaams-Brabant, unieke lusvormige route loopt langs 10 bijzonder en poëtische plekjes van de gemeente Tielt-Winge. Natuur en literatuur bundelen hier hun krachten. Ina Stabergh (Berthy Stas), geboren en getogen in de gemeente Tielt-Winge en aangesteld als eerste vrouwelijke stadsdichter in Vlaanderen, voor de stad Diest, schreef voor elk van deze plekjes gedichten. Deze werden gebundeld in een fraai poëzieboekje, dat prachtig werd geïllustreerd door Isabelle Geeraerts, eveneens talent van eigen bodem.
Dit project kwam tot stand door een samenwerkingsverband tussen de diensten toerisme en openbare bibliotheek Tielt-Winge
.' Bron: gemeentelijke website: www.tielt-winge.be )

In het Nieuwsblad van morgen lees je hierover meer.

IMG_3934 

Lijk gevonden in de Haksbergstraat

Klik hier door naar het nieuwsitem van één. Meer lees je morgen in onze krant. Je kan de updates ook volgen op de site van het Nieuwsblad

Kaart

Oudere berichten:
> Hapje-Trapje bij TW3000
> Sjokotof viert carnaval in de krokusvakantie
> Kraasbeek bereidt gemeenteraad van 26 februari voor
> Studieavond over fietsen is schot in de roos
> Ruud De Ridder en het 'Echt Antwaarps Teater' in GC De Maere
> Sportkampen in sporthal tijdens de krokusvakantie
> Infoavond voor jeugdvoetbalbegeleiders door Herman Vermeulen
> Ervaringsgerichte milieudag in basisschool 't Hagekind
> Ook de basisschool in Houwaart trok een dikke trui aan
> Dikke Truiendag in basisschool De Winge
> Valentijn
> Valentijnskoppel
> Prikbord voor dit weekend
> Aperitiefconcert van Profundo in GC De Maere
> Leuvense band 'Bad Cirkuz' ook gekend in Tielt-Winge
> PWA is verhuisd en opent strijkatelier
> Wie zijn de Sint-Jorisvrienden van het Walenbos?
> Klein en groot naar de chirofuif van Jevati op Valentijn
> Miniemen TW3000 zoeken supporters
> Kaartavond bij KWB Houwaart en Houwaartse Vrienden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008

Tielt-Winge blogt  • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

    Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

    Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!