Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Lena Symons in 'Het bestuur na de uren'

Bestuurnadeuren_2 

IMG_3797    

Het is alweer enkele weken geleden dat we nog een bestuurslid onder de loep namen voor onze reeks 'Het bestuur na de uren'. Na Nicole, Agnes, Anne, Veerle en Marianne is het nu de beurt aan een van de oudere gemeente- en OCMW-raadsleden: Lena Symons. Lena is 72 lentes jong en nog zeer actief in haar vrije tijd.

Ze zetelt al verschillende jaren in de OCMW-raad. Door het ontslag van Nathalie Foulon kwam zij als opvolgster ook in de gemeenteraad terecht.

Café

Lena heeft een heel bewogen leven achter de rug. Samen met haar man runde ze een boerderij in diens ouderlijk huis. Aan die boerderij was ook een dorpscafé dat heel goed draaide.


Café2 'De ganse buurt kwam in ons café, vooral op zondag was het er erg druk,' vertelt Lena. 'Dan kwamen de mensen bij ons kaartspelen en we hadden ook een 'spaarkas', vervolgt ze.

Haar man werd zwaar ziek en enkele weken voor hij gestorven is, heeft ze het café met pijn in het hart moeten sluiten. 'Die 15 jaar in het café was een gezellige periode,' zegt ze, 'maar ik zag het niet zitten om dit verder te zetten als alleenstaande vrouw met 3 dochters,' aldus Lena.

Dat ze een kranige vrouw is blijkt uit haar levensverhaal. Ze heeft heel zware tegenslagen gekend: 3 jaar na het overlijden van haar man, overleed ook haar dochtertje. Kort daarna verloor ze ook haar vader en haar moeder. 'Maar ik moest me sterk houden voor mijn twee andere dochters', aldus Lena.

De boerderij heeft ze wel nog een tijd verder beheerd. Ze hield er varkens, koeien en kippen en op het veld teelde ze graangewassen. Na een aantal jaren liet ze deze activiteit zachtjes uitdoven en besloot ze om onthaalmoeder te worden. Ze was in die tijd de eerst en enige onthaalmoeder uit het dorp. Deze job was ideaal voor Lena en haar kinderen: hun huis was groot genoeg om een aantal kinderen op te vangen.

(klikken op de foto's!) 

Onthaal Gedurende 17 jaar zijn heel veel kinderen bij haar gepasseerd.

Ze deed dit heel graag en heeft er ook vele mooie verhalen over. Zo vertelde ze dat koning Boudewijn op bezoek geweest is in Meensel-Kiezegem in 1984. Zij had met haar onthaalkindjes bloemetjes gemaakt en ging met hen in Kraasbeek staan om een glimp van hem op te vangen. De koning had hen opgemerkt en gaf opdracht om bij hen te stoppen. Ze is heel trots op deze speciale herinnering.

In haar vrije tijd geniet Lena van haar kinderen en kleinkinderen. Ze is ook heel actief in het vrijwilligerswerk. Ze is secretaris van de Gezinsbond van Tielt. Ze zorgt voor de administratie van deze dienst. Ze is hier vaak uren zoet mee, want er komt heel wat bij kijken. Ze brengt ook namens de Gezinsbond gezinnen met een pasgeboren babytje een bezoek om een geschenkje te overhandigen.

IMG_3789Lena is ook voorzitster van de gewestraad van Ziekenzorg van de Christelijke Mutualiteiten (voor Holsbeek, Lubbeek en Tielt-Winge). Ziekenzorg is een vereniging van en voor langdurig zieken en oudere mensen.

'Samen met vele vrijwilligers biedt Ziekenzorg CM een waaier van activiteiten aan om het sociale isolement van langdurig zieken te doorbreken en ze te steunen in hun leven met een chronische ziekte.' (website CM) Lena draagt zorg voor 15 zieken/bejaarden uit Tielt. Ze brengt hen met Nieuwjaar een cadeau en met hun verjaardag een kaartje.

Eén keer per jaar wordt een reis gepland. In mei van dit jaar maken ze een rondrit door het Hageland.

Lena neemt hier al vele jaren deel aan dit vrijwilligerwerk. 'Het is een heel dankbare functie', zegt ze, ' ik ben heel blij dat ik dit kan doen', voegt ze er aan toe.

Tijdens ons onderonsje haalt ze heel wat foto's te voorschijn. Fotografie is ook nog één van haar hobby's. Ze heeft al heel wat filmrolletjes opgetrokken, waaronder vooral veel foto's van de natuur. Ook van de opbouw van haar nieuwe huis heeft ze veel foto's gemaakt. Ze houdt vast aan haar analoge toestel omdat ze graag foto's op papier heeft. Het is zeker niet omdat ze niet overweg kan met de computer. Want ze heeft er eentje staan en heeft geleerd om daarmee te werken. Ze heeft namelijk een computercursus gevolgd in Zonnedries. En met de steun van haar kleinzoon Sam die een 'krak' is in informatica, kan ze zich heel goed behelpen met de muis en het toetsenbord.

Ook in haar tuin werken is één van haar favoriete bezigheden. Ze doet het onderhoud van haar tuin nog volledig zelf. Met het voorjaar in het vooruitzicht kan ze er binnenkort weer invliegen.

Ze verklapt ons ook nog dat ze vroeger heel graag en veel bakte. Vooral biscuits met verdiepingen waren haar specialiteit. Ze heeft er zo veel en voor allerlei gelegenheden gebakken. Jammer genoeg heeft ze daar nu de tijd niet meer voor.

Gedurende vele jaren is ze ook lid geweest van de Volksdansgroep Vodati. Maar ook dit heeft ze stopgezet omwille van tijdsgebrek. Want met twee politieke mandaten en het intensieve vrijwilligerswerk komt ze vaak tijd te kort.

Toen ik Lena contacteerde voor een interview twijfelde ze of ze wel iets te vertellen zou hebben.

Het tegendeel is hierbij wel bewezen denk ik.

Reacties

Proficiat voor uw inzet Lena.
Ik hoop dat je ook vanavond uw gezond verstand gaat gebruiken en tegen het bedrijventerrein "Kraasbeek" zult stemmen.
Op die manier kom je ook uw kiesbeloften van 2006 na.
Vergeet aub ook niet dat het ook de inwoners van Kraasbeek zijn die mee uw twee zitjes (OCMW en gemeenteraad) betalen.
Bedankt !

De Ongeruste Buurtbewoner op 26 februari 2009 om 07:12

Beste Lena en ook beste Ongeruste buurtbewoner,

Zeker proficiat met al uw inzet Lena ,en wees gerust , weinigen vinden het een last dat we belastingsgeld moeten betalen voor mensen zoals u ,die het verschil maken in het dorpsleven.
Waarvoor mijn en ongetwijfeld velen hun dank.
wat uw kiesbeloften van 2006 betreft, kan ik alleen maar aan u en de ongeruste bewoners zeggen dat als iedere politicus zijn beloftes zou nakomen zoals u, wij een dorp met alleen maar tevereden mensen zouden hebben.
en dat beetje dat de goegemeente aan uw
"2 plaatsjes" zou moeten betalen weegt zeker niet op tegen de dankbaarheid van
1) al de ouders die gerust konden gaan werken omdat jij er was voor hun kinderen.
2) al de leden van de gezinsbond, die door u blijft bestaan in Tielt.
3) al de mensen voor wie jij als ocmw'er een menselijker gelaat en een drempelverlagend effect aan het ocmw gaf.
4)al de zieken en ouderen wiens stem niet meer word gehoord ,en die ook hier niet kunnen reageren , maar die weten dat jij ze in je weinige vrije tijd gaat bezoeken en de tijd voor hun neemt ,en dit vanuit de org. ziekenzorg.
5) degene die terug in politieke beloftes geloven dank zij uw begrip en weerom menselijkheid.
6) al die ik nu vergeet op te noemen.
Daarom wil ik hier reageren en aan de ongeruste bewoners zeggen dat ook jij dit erg vind, en dat je samen met heel tielt en omstreken zou willen dat dit niet hoefde in ons dorp, zoals de buurtbewoners van alle appartements gebouwen liever hier niet op uitkeken enz....
Maar het zou klein zijn om u hier aLLEEN verantwoordelijk voor te stellen....
Ik hoop dat ik de helft van u kan verwezelijken en dan zal ik zeker terug kijken op een leven waarvan ik zag dat het goed was....

jaap op 27 februari 2009 om 09:42

Beste Lena,

Ik wil toch ook graag even reageren.
Het lezen van je artikel heeft me toch wel aangegrepen. Ik vind je een kranige vrouw. Dit getuigt van levenskracht en volharding. Ook in de politiek is dit een mooie eigenschap. Bedankt hiervoor.
Ik vind het wel jammer dat in deze "woelige" tijd over het "Kraasbeekterrein" enkel bij jouw artikel(bestuur na de uren) een reactie hierover staat.
Tenslotte heb je hier alleen niet veel in de pap te brokken. Ik begrijp wel deze mensen hun bezorgdheid. Niemand wil graag dat zulk bedrijventerrein in zijn buurt komt.
Nog veel succes met je verdere activiteiten.

Aan de redactie wil ik ook nog laten weten dat deze reeks "bestuur na de uren" een pluim verdient.

leeftijdsgenoot op 27 februari 2009 om 12:05De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Tielt-Winge blogt  • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

    Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

    Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!