Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Pannenkoeken op 2 februari: Lichtmis

‘Al is het vrouwtje nog zo arm, bij lichtmis zet zij haar pannetje warm.’

Kaarsen 2 februari is de feestdag van Maria Lichtmis. Op deze dag werden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis, vandaar de naam Lichtmis. Een andere traditie is het eten van pannenkoeken op deze dag.

Het verband tussen Lichtmis en pannenkoeken gaat terug tot de heidense (Keltische) oorsprong van dit feest. Rond deze datum werd in het oude Europa het ontstaan van het nieuwe leven gevierd. Het was het tijdstip dat er voor het eerst weer geploegd en gezaaid kon worden. Bij de viering werden ook kaarsen gebruikt om het lengen van de dagen te symboliseren. De pannenkoek verwees dan met zijn ronde vorm en gouden kleur naar de zon, het teken dat de lente voor de deur staat.

In de katholieke traditie staat Lichtmis voor de ‘Kerkgang’ van Maria, na de geboorte van Jezus. Die kerkgang gaat terug op een Joods gebruik. Om zich te zuiveren moesten jonge moeders veertig dagen na de geboorte in de tempel twee duiven of een lam offeren. De heidense pannenkoeken hebben gelukkig deze bloederige offers vervangen.

In menige keukens zullen vandaag misschien pannenkoeken op de menu staan.
In ons dorp vieren ook enkele verenigingen Lichtmis.

  • De Landelijke Gilde O.L.V.Tielt houdt vanavond om 19 u een Lichtmisviering in de kerk op de Berg en daarna is er een fakkeltocht richting zaal Nut&Vreugd waar de leden pannenkoeken en koffie geserveerd krijgen.
  • Ook het Lokaal Dienstencentrum Zonnedries houdt dinsdagnamiddag een pannenkoekennamiddag van 13.30 tot 16.30 u.

We voegen nog een filmpje toe dat we gevonden hebben op YouTube. Het kan een hulp zijn voor wie vandaag met deeg en pan aan de slag gaat.


ReactiesLaat een reactie achter


Tielt-Winge blogt  • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

    Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

    Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!