Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Nog even geduld aub

  Geduld 

Het loopt nog niet zoals het zou moeten, maar er wordt hard gewerkt om alles in orde te brengen.
We hebben verschillende artikels klaarstaan die u kan lezen zodra we ze kunnen plaatsen.

Structuurplan goedgekeurd ondanks hevig protest

Regiobutton_gr_gemeenteraad 

IMG_3981

De oproep van het actiecomité Kraasbeek om massaal aanwezig te zijn op de gemeenteraad van deze avond sloeg aan, want de raadszaal van het gemeentehuis was veel te klein. Eerste punt op de agenda was immers de definitieve goedkeuring van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Een belangrijk onderdeel daarvan betreft de inplanting van een lokaal bedrijventerrein in Kraasbeek, achter de site van De Lijn aan Tielt-Statie. Tegen dit bedrijventerrein rees protest bij de omwonenden.

IMG_3965 Met slogans, (luide) toeters en fluitjes, getooid met de ondertussen alom gekende zwarte vlaggen stonden ze om 19 u reeds de raadsleden op te wachten. Telkens een raadslid het gemeentehuis binnenging, klonk er een fluitconcert dat zeker een paar straten verder te horen was.

De politie was massaal aanwezig en liet de betogers pas binnengaan kort voor 20 u.

Het actiecomité bood tijdens het wachten warme, verse soep aan.

IMG_3973 De parking aan 't Jongensschool werd volledig ingepalmd door tractoren van boeren uit deel- en buurgemeenten die hun steun kwamen betuigen aan de actievoerders. Toen één van die tractoren met opstaande laadbak de parking aan de hoofdingang opreed, rees even paniek. Het was echter een schijnmanoever want er zat niets in de laadbak.

Ondanks het massale protest en een negatief advies van Gecoro (gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening) werd het structuurplan goedgekeurd, meerderheid tegen oppositie.

De actievoerders lieten meteen verstaan dat zij het hierbij niet zullen laten en dat zij naar de Raad van State zullen trekken. Dat zou volgens sommigen de uitwerking van het gehele structuurplan met vele jaren kunnen uitstellen.

Zonder incidenten verlieten de Kraasbekenaars na het eerste punt van de agenda de zaal en na een korte schorsing werd de rest van de dagorde door de gemeenteraad afgewerkt.

De persbelangstelling was groot. Morgen ziet u hierover ongetwijfeld meer op ROB.

  IMG_3977 

Meer foto's vind je onder 'Lees verder'. (klikken op de foto's!)

Lees verder

Fietspoëzieroute loopt langs vindplaats van het lijk in de Haksberg

IMG_3921 De ganse voormiddag bleef een stuk van de Berkendreef en de Haksberg afgesloten, dranghekkens en politie verhinderderden de doorgang. Het labo kwam ter plaatse om speurwerk te verrichten.

De voorbije nacht bewaakte de politie de omgeving waar het lijk gevonden werd.

De Berkendreef en de Haksberg is een regio waar nogal wat fietsers en wandelaars langskomen. Vlakbij de vindplaats bevindt zich trouwens één van de gedichten van de 'poëzieroute
( 'Eerste Vlaams-Brabantse Fietspoëzieroute in Tielt-Winge .Deze, voor Vlaams-Brabant, unieke lusvormige route loopt langs 10 bijzonder en poëtische plekjes van de gemeente Tielt-Winge. Natuur en literatuur bundelen hier hun krachten. Ina Stabergh (Berthy Stas), geboren en getogen in de gemeente Tielt-Winge en aangesteld als eerste vrouwelijke stadsdichter in Vlaanderen, voor de stad Diest, schreef voor elk van deze plekjes gedichten. Deze werden gebundeld in een fraai poëzieboekje, dat prachtig werd geïllustreerd door Isabelle Geeraerts, eveneens talent van eigen bodem.
Dit project kwam tot stand door een samenwerkingsverband tussen de diensten toerisme en openbare bibliotheek Tielt-Winge
.' Bron: gemeentelijke website: www.tielt-winge.be )

In het Nieuwsblad van morgen lees je hierover meer.

IMG_3934 

Lijk gevonden in de Haksbergstraat

Klik hier door naar het nieuwsitem van één. Meer lees je morgen in onze krant. Je kan de updates ook volgen op de site van het Nieuwsblad

Kaart

Sjokotof viert carnaval in de krokusvakantie

Beweeg_week-vh_ibo-2008 Tijdens de krokusvakantie vinden er in onze gemeente niet alleen sportkampen plaats, ook het Sjoko-Tof team staat klaar om onze kinderen een leuke week te bezorgen in de buitenschoolse opvang. Dit Initiatief voor Buitenschoolse Kinderopvang vangt kinderen van 2,5 tot 12 jaar op, voor en na school, op woensdagnamiddag en op schoolvrije dagen. Tijdens de vakantieperiode kunnen de kinderen op 2 locaties terecht van 7 tot 18 u, namelijk in Houwaart (voor de kleuters) en in Tielt (voor de oudere kinderen).

Het thema voor de komende vakantieweek is (hoe kan het ook anders): carnaval. Gedurende de ganse week wordt er geknutseld, gespeeld, gefeest. Of er ook een carnavalstoet bij zal zijn weten we niet. Inschrijvingen voor deze activiteiten dienden op voorhand te gebeuren.

Meer info over Sjoko-Tof vind je hier  Wil je het weekprogramma bekijken, klik dan hier:Download Krokusvakantie_2009[1]

Nieuwe openingsuren GC De Maere vanaf 16 februari

Banner_nieuwsflits

Vanaf maandag 16 februari kan men in het Gemeenschapscentrum De Maere terecht op dezelfde openingstijden als in het gemeentehuis.

De bedoeling van de eenvormige openingstijden is om het de inwoners en cultuurliefhebbers makkelijker te maken om ze te onthouden.

Het gemeenschapscentrum zal dus vanaf maandag open zijn: 

  • op elke werkdag van 9 - 12 uur.
  • op dinsdag kan men er ook terecht van 14 tot 19 uur
  • en op woensdag ook van 14 tot 17 uur.

Kinderopvang van Tielt-Winge hangt witte ballonnen en lintjes als teken van hoop en medeleven

'Vanuit Kind en Gezin wensen wij ons diepste medeleven te uiten met alle slachtoffers van het drama in Dendermonde. In de eerste plaats de ouders die geraakt zijn in wat hun het meest dierbaar is, hun kinderen. Daarnaast ook de personeelsleden die dag in dag uit het beste gegeven hebben voor elk kind. Kind en Gezin zal al het mogelijke doen om te blijven ijveren voor de kindvriendelijke samenleving, waar kinderen de plaats krijgen die ze verdienen. We wensen ieder veel sterkte.' (Website Kind en Gezin)

IMG_3601  
(klikken op foto's voor grotere versie)

IMG_3612 Kind en Gezin rouwt en deed een oproep aan alle opvangvoorzieningen om vandaag, 30 januari, een wit symbool aan de deur te hangen, als teken van medeleven en hoop op een veilige, kindvriendelijke samenleving.

Ondertussen loopt het debat over de veiligheid van de kinderen in de opvangvoorzieningen. Kind en Gezin deelt mee dat men zich in de kinderopvang ten volle inzet om te zorgen dat ouders hun kinderen met een gerust hart aan de opvang kunnen toevertouwen. Op de website van Kind en Gezin werd een pagina besteed aan tips voor een veilige toegang van de opvangdiensten.

Ook de opvanginitiatieven uit onze gemeente gingen in op de oproep van Kind en Gezin. Op de 3 locaties van Buitenschoolse Opvang werden witte ballonnen en lintjes opgehangen als symbool van medeleven. Kinderdagverblijf 't Elfenhuisje gaf uiting aan hoop op een veilige en kindvriendelijke samenleving.

Het OCMW-bestuur onderneemt samen met de administratie en het personeel van het Kinderdagverblijf dringende stappen om de opvang veiliger te maken.

IMG_3615

'Sinds het verschrikkelijke gebeuren van vorige vrijdag zijn alle deuren van de kribbe, behalve die van de hoofdingang, gesloten,' aldus OCMW-voorzitter Fons Lemmens.

'Maandagvoormiddag komt er een beveiligingsfirma langs die zal nagaan welk veiligheidssysteem kan toegepast worden', vervolgt hij .'Het kinderdagverblijf is geen privé-initiatief en dus moet de officiële weg gevolgd worden: de beslissing moet via de OCMW-raad genomen worden. Volgens de wettelijke voorschriften moeten er 3 firma 's aangeschreven worden om een prijs op te maken. 'We hopen op de volgende OCMW-raad bij hoogdringendheid te kunnen gunnen en toewijzen', aldus de voorzitter. 'Anders wordt er op de OCMW-raad van februari gegund en kan de opdracht toegewezen worden op de OCMW-raad van maart.'

'Er worden 3 mogelijkheden overwogen om te beveiligen', vervolgt Fons Lemmens, 'het bestuur opteert voor het systeem van de videocamera met druktoetsen om de deuren te openen vanuit de verschillende afdelingen.' 'Maar het moet voor het personeel ook haalbaar blijven', aldus Fons, 'de personeelsleden kunnen via de videocamera zien wie aan de deur staat en via druktoetsen de mensen binnenlaten, maar het is niet de bedoeling dat dit systeem een extra belasting wordt ten nadele van de kindjes,' vervolgt hij. 'We zullen met het personeel dan ook overleggen welke optie het best haalbaar is', besluit hij.

De 2 andere mogelijkheden die overwogen worden zijn: het systeem van een kaartlezer, waarbij al de betrokkenen (ouders inclusief) enkel met een badge kunnen binnenraken, of het systeem met de vingerafdruk, zoals bij de kinderopvang in Gasthuisberg.

De veiligheid van onze kinderen gaat voor alles en we zijn blij dat er stappen ondernomen worden, al bieden ze nooit volledige garantie.

De Vlaamse minister voor Welzijn, Veerle Heeren, zal vandaag op de ministerraad een voorstel doen voor financiële tussenkomst bij de beveiliginsgmaatregelen van de kinderopvanginitiatieven.

IMG_3603

IMG_3599  IMG_3605   

IMG_3607    

Uitgebreid vastgoeddossier in het Nieuwsblad

Banner_vastgoed1

Img_3500_3Het Nieuwsblad pakt vanaf morgen uit met een uitgebreid vastgoeddossier. Via een aantal interessante modules kan je zelf berekenen hoeveel je kan lenen, hoeveel je notariskosten zullen bedragen en hoeveel je zal afbetalen.
De ganse week lees je meer over de prijs van vastgoed in de gemeente en provincie.
Koop op donderdag 22 januari zeker de krant want dan zit er een provinciale vastgoedbijlage bij.
Die dag kan je op www.nieuwsblad.be/vastgoed de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Tielt-Winge opzoeken.

Heb jij een straf verhaal over kopen en verkopen in Tielt-Winge? Laat dan weten op
vastgoed@nieuwsblad.be

Geen water - geen paniek

Banner_nieuwsflits_2

De watermaatschappij wordt blijkbaar overspoeld door meldingen van kapotte waterleidingen. De buurt van de Zandstraat - Dennenweg - Witte Weg, kon het vandaag aan den lijve ondervinden. Net op het middaguur zat de hele buurt zonder water. Verontruste buurtbewoners gingen op zoek naar lekkende leidingen, want er was geen mededeling van de watermaatschappij dat ze het water zou afsluiten .

Een telefoontje naar de maatschappij, waarbij je traditioneel eerst allerlei toetsen moet indrukken en je vervolgens verschillende keren wordt doorverbonden, leert ons dat de Vlaamse Watermaatschappij echt overrompeld is door dringende herstellingen die ze moet uitvoeren. Er rest geen tijd meer om de buurt te verwittigen dat het water wordt afgesloten.

Dus als je ineens zonder water zit, geen paniek!. Bel voor meer informatie naar 02/ 238 96 99.

Tip van de blog: haal enkele flessen water in huis, of zet een emmer/kruik water apart. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als er ineens geen water meer uit de kraan komt.

Al 100 ton zout gestrooid in Tielt-Winge

Ongeveer 100 ton zout werd er tijdens deze winterprik op de gemeentelijke wegen gestrooid. Dat vernamen we van milieuambtenaar Katrien Van Robaeys. Meestal wordt zoveel zout niet eens op een ganse winterperiode gebruikt. De 4 mensen van de strooidiensten zijn bijna dag en nacht in de weer om de wegen van de 4 deelgemeenten sneeuwvrij te krijgen. Katrien vertelde ons dat dit niet zo makkelijk is omwille van de stevige vriestemperaturen. Het zout krijgt geen vat op de sneeuw die gevallen is op een diepgevroren ondergrond. Van zondag op maandag alleen al werd 50 ton zout gestrooid!!

Om 20 u 's avonds begint de avondploeg te strooien tot ongeveer 4 u 's nachts. Dan wordt ze afgelost door een tweede ploeg die doordoet tot 's morgens. Voor deze mensen is het keihard werken met deze winterprik. Overdag is er meer personeel beschikbaar om bij te springen, maar 's nachts is het niet zo evident. De gemeente beschikt ook niet over een uitgebreid aantal strooiwagens.
Bij ijskoude temperaturen zijn verkeersluwe straten en de straten waar weinig zonlicht komt, zeer moeilijk te ontdooien. Het zout krijgt geen vat op de bevroren sneeuw. Het gemeentepersoneel probeert daar dan eerst met sneeuwruimers door te gaan om vervolgens nog wat zout te strooien.
Het valt inderdaad op dat sinds deze middag vele wegen makkelijker ontdooien nu de temperatuur niet meer zo diep onder nul zit. 'Wat er nodig is om het zout optimaal te laten werken is vocht en veel verkeer', beaamt de milieuambtenaar.

P1010182_2 P1010185_2

De fiets- en voetpaden in het centrum van Sint Joris-Winge liggen er zo goed als sneeuwvrij bij. Dit komt omdat het Gewest verantwoordelijk is voor de steenweg Leuven - Diest. En deze diensten beschikken over aangepaster materiaal om de kleinere stroken te strooien. We troffen deze namiddag zo'n 'strooiwagentje' aan in het centrum van Winge, terwijl het over de fietspaden reed. Het is een quad waaraan een kleiner formaat strooitoestel hangt.

De gemeentelijke diensten doen op de gemeentelijke website een oproep aan de inwoners om een handje toe te steken:
'De technische dienst van het gemeentebestuur is druk in de weer om de openbare wegen vrij te houden van sneeuw en ijzel.
Iedereen kan een handje helpen door de stoep voor eigen deur proper te houden.
De medewerkers van de technische dienst zijn elke dag uren in de weer om sneeuw te ruimen en zout tegen ijzelvorming te strooien op de gemeentelijke wegen.
Mogen we je vragen om het voet- en fietspad voor je woning sneeuwvrij te maken zodat voetgangers en fietsers zich veilig door Tielt-Winge kunnen verplaatsen?
'

Oudere berichten:
> Hapje-Trapje bij TW3000
> Sjokotof viert carnaval in de krokusvakantie
> Kraasbeek bereidt gemeenteraad van 26 februari voor
> Studieavond over fietsen is schot in de roos
> Ruud De Ridder en het 'Echt Antwaarps Teater' in GC De Maere
> Sportkampen in sporthal tijdens de krokusvakantie
> Infoavond voor jeugdvoetbalbegeleiders door Herman Vermeulen
> Ervaringsgerichte milieudag in basisschool 't Hagekind
> Ook de basisschool in Houwaart trok een dikke trui aan
> Dikke Truiendag in basisschool De Winge
> Valentijn
> Valentijnskoppel
> Prikbord voor dit weekend
> Aperitiefconcert van Profundo in GC De Maere
> Leuvense band 'Bad Cirkuz' ook gekend in Tielt-Winge
> PWA is verhuisd en opent strijkatelier
> Wie zijn de Sint-Jorisvrienden van het Walenbos?
> Klein en groot naar de chirofuif van Jevati op Valentijn
> Miniemen TW3000 zoeken supporters
> Kaartavond bij KWB Houwaart en Houwaartse Vrienden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008

Tielt-Winge blogt  • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

    Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

    Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!