Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Lena Symons in 'Het bestuur na de uren'

Bestuurnadeuren_2 

IMG_3797    

Het is alweer enkele weken geleden dat we nog een bestuurslid onder de loep namen voor onze reeks 'Het bestuur na de uren'. Na Nicole, Agnes, Anne, Veerle en Marianne is het nu de beurt aan een van de oudere gemeente- en OCMW-raadsleden: Lena Symons. Lena is 72 lentes jong en nog zeer actief in haar vrije tijd.

Ze zetelt al verschillende jaren in de OCMW-raad. Door het ontslag van Nathalie Foulon kwam zij als opvolgster ook in de gemeenteraad terecht.

Café

Lena heeft een heel bewogen leven achter de rug. Samen met haar man runde ze een boerderij in diens ouderlijk huis. Aan die boerderij was ook een dorpscafé dat heel goed draaide.


Café2 'De ganse buurt kwam in ons café, vooral op zondag was het er erg druk,' vertelt Lena. 'Dan kwamen de mensen bij ons kaartspelen en we hadden ook een 'spaarkas', vervolgt ze.

Haar man werd zwaar ziek en enkele weken voor hij gestorven is, heeft ze het café met pijn in het hart moeten sluiten. 'Die 15 jaar in het café was een gezellige periode,' zegt ze, 'maar ik zag het niet zitten om dit verder te zetten als alleenstaande vrouw met 3 dochters,' aldus Lena.

Dat ze een kranige vrouw is blijkt uit haar levensverhaal. Ze heeft heel zware tegenslagen gekend: 3 jaar na het overlijden van haar man, overleed ook haar dochtertje. Kort daarna verloor ze ook haar vader en haar moeder. 'Maar ik moest me sterk houden voor mijn twee andere dochters', aldus Lena.

De boerderij heeft ze wel nog een tijd verder beheerd. Ze hield er varkens, koeien en kippen en op het veld teelde ze graangewassen. Na een aantal jaren liet ze deze activiteit zachtjes uitdoven en besloot ze om onthaalmoeder te worden. Ze was in die tijd de eerst en enige onthaalmoeder uit het dorp. Deze job was ideaal voor Lena en haar kinderen: hun huis was groot genoeg om een aantal kinderen op te vangen.

(klikken op de foto's!) 

Lees verder

Marianne De Mol in 'Het bestuur na de uren'

Bestuurnadeuren_2

IMG_2424

We pikken terug in op onze lijst van raadsleden voor ons hoofdstuk 'het bestuur na de uren’. Deze keer is het de beurt aan een vrouwelijk raadslid van Open-Vld: Marianne De Mol.

Marianne is de dochter van dierenarts De Mol en Louisa Mars, voormalig burgemeester en schepen van onze gemeente. Marianne heeft een aantal jaren elders gewoond, in Antwerpen en in Oostende, maar is sinds 1987 definitief terug in Tielt-Winge gedomicilieerd.

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 is ze in de voetsporen van haar moeder getreden. Ze kwam voor de eerste keer op en was meteen verkozen. 'Ik vind de politiek een boeiende materie, maar het kan ook niet anders, want ik heb het met de paplepel binnengekregen', vertelt ze me. 'Mijn moeder was al politiek actief toen ik nog een tiener was', aldus Marianne. 'Wat me vooral bijgebleven is uit die tijd waren de periodes rond de verkiezingen. Ons huis zal altijd vol met plakkersploegen. In die tijd was het plakken nog niet gereglementeerd en was het altijd spannend als de ploegen er op uit trokken', voegt ze toe. Marianne is blij dat ze via haar lokale mandaat iets kan doen voor de inwoners.

Beroepshalve werkt Marianne op dit ogenblik 4/5e bij een firma die de verpakkingen en logistiek doet voor Duracell. Sinds 1987 werkte ze bij Duracell zelf. Toen haar afdeling van Duracell naar Amerika verhuisde, kon ze aan de slag bij het logistieke centrum in Heist-op-den-Berg.

Afb037 In haar vrije uurtjes heeft ze altijd veel aan sport gedaan. In Antwerpen ging ze volksdansen. Na haar verhuis naar Oostende is ze beginnen aerobicen. Toen ze in 1987 bij Duracell begon te werken kreeg ze de smaak voor tennis te pakken. Het bedrijf had een eigen tennisterrein en een collega van haar was er tennisleraar. Toen het tennisterrein daar werd afgebroken, zijn de tennissers van de Duracellclub naar Meetshoven verhuisd en toen dat verkocht werd, zijn ze via Putte uiteindelijk in Hulshout terechtgekomen. De club telt nu 19 actieve leden, allemaal nog afkomstig van de club bij Duracell. Tennissen doet Marianne dus al bijna 22 jaar. Ze speelt 1 maal per week gedurende 1 à 2 uren, afhankelijk van het seizoen.

Ski2

Op haar 27ste heeft ze leren skiën en sindsdien ging ze elk jaar met familie de sneeuw opzoeken, eerst in Oostenrijk en daarna in Frankrijk. Haar favoriete periode om te gaan skiën is rond de paasvakantie. 'Dan is het meestal goed weer, waardoor ik dubbel geniet', vertelt ze, ‘zowel van de zon als van de sneeuw.'

Deze hobby ligt nu een tijdje stil, sinds de geboorte van haar kleindochters. Door de gezinsuitbreiding haakte haar zoon af en ging ze zelf ook niet meer. 'Maar we gaan ongetwijfeld opnieuw skiën als de kleinkinderen groot genoeg zijn om mee te doen', voegt ze toe.

Marianne is ook een tijdje gaan joggen bij Pegasus. Ze heeft haar brevet van 'start to run' gehaald (5km lopen). Met 'start to run' wilde ze haar grenzen verleggen en dat heeft ze ook gedaan. Ze ging 2 avonden per week lopen in groep en 1 maal per week alleen. 'Ik wilde vooral bewijzen dat ik dit kon', zegt ze. ‘Nadat ik mijn 5 km-brevet had, ben ik nog een tijdje blijven lopen, maar fysiek werd dit uiteindelijk te zwaar en ik ben er mee gestopt’, vervolgt ze.

Nu houdt ze het bij gewoon wandelen, meestal met haar 2 honden. Ze is meter van de Gempewandeling in onze gemeente. Dit houdt in dat ze enkele keren per jaar de wandeling gaat controleren en de mankementen aan paaltjes, banken en dergelijke meldt aan de betrokken diensten.

Lees verder

Veerle Baert in 'Het bestuur na de uren'

Bestuurnadeuren_2

Dscf0164
In onze reeks 'het bestuur na de uren' is het deze keer de beurt aan één van de jongste raadsleden, Veerle Baert.

Veerle is 29 jaar. Ze is farmaceutisch laborante in het Centrum Menselijke Erfelijkheid van de K.U.Leuven. Ze werkt er mee aan onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, een materie die haar intrigeert omdat haar grootvader aan deze ziekte overleden is.
Veerle is afkomstig uit West-Vlaanderen, meer bepaald van Brugge. Via Leuven en Aarschot is ze, samen met haar man Carl, 3 jaar geleden in Tielt-Winge aanbeland. Met de moto gingen ze op zoek naar een stekje in het Hageland en dat hebben ze gevonden langs de Rillaarseweg.
Politiek is niet nieuw voor haar. Ook in Aarschot waren Carl en Veerle al actief lid van het toenmalige Spirit. In Tielt-Winge hebben ze ook een afdeling opgericht, maar zoals we al eerder berichtten in de blog zijn ze nu overgestapt naar sp.a.
Sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen zetelt Veerle in de OCMW-raad. Ze voelt zich heel betrokken in haar functie van OCMW-raadslid en heeft het gevoel dat ze hierdoor echt iets kan doen voor de Tielt-Wingese bevolking.

Img_0608_2  Haar belangrijkste hobby is de opvoeding van hun 2 schattige kindjes: Joaquin (3,5 jaar) en Matteo (1 jaar). Net zoals bij velen van ons is het ten huize Lapière-Baert vaak hectisch door de combinatie van hun jong gezinsleven met een drukke job. Maar Veerle heeft zich voorgenomen om regelmatig tijd te maken voor zichzelf en voor haar man.

Motorrijden is sinds enkele jaren haar grote passie. Aanvankelijk nam ze genoegen met een zitje achter op de motor van manlief, maar uiteindelijk heeft ze zelf een rijbewijs gehaald en geniet nu van ritjes op haar eigen Suzuki. 'Ik vind het zalig om na een drukke werkdag te ontstressen met een ritje op mijn motor' vertelt ze me heel overtuigend. 'Carl en ik rijden heel rustig, relaxed. We doen dit niet zozeer voor de kick of het avontuur, maar eerder voor de kunst van het rijden’. Veerle heeft ondertussen al ongeveer 10 000 km afgelegd met haar machine.

'Toen ik Carl nog niet zo lang kende, hebben we een motortrip gemaakt naar Frankrijk', vertrouwt ze ons toe. 'We zijn rondgetrokken via Duitsland, de Elzas, de Vogezen. Al de cols van de Franse Alpen hebben we gedaan en dan zijn we naar de Provence gereden en vervolgens nog naar de Ardêche. We hebben ongeveer een maand gedaan over deze trip’. 'Het was een droomreis', aldus Veerle, 'we hadden enkel het meest noodzakelijke mee en overnachten deden we in een tentje'. Het jaar daarop reed ze zelf al met de motor en toen hebben ze de passen in Oostenrijk, Italië en Zwitserland getrotseerd.

Lees verder

Anne Ver Berne in 'Het bestuur na de uren'

Bestuurnadeuren_2

Anne1

Gisteren hadden we een afspraakje met ons derde raadslid in de rij: Anne Ver Berne. Ze is sinds 2007 gemeenteraadslid voor CD&V.
Het was niet zo evident om een gaatje te vinden in de drukke agenda van deze actieve dame. Gelukkig is de kerstvakantie juist begonnen. We troffen haar aan in het fitness-centrum Befit. Na haar oefeningen maakte ze even tijd voor een babbel.

Veel dorpsgenoten kennen Anne als de kleuterleidster van het éénklassige schooltje in Meensel-Kiezegem (al de kleuters zitten samen in 1 klas). Ze doet deze full-time job heel graag, maar is toch blij dat ze 2 halve dagen per week hulp krijgt van een extra kleuterjuf, zodat de klas op die momenten kan opgesplitst worden. Op vrijdag werkt ze samen met het éénklassige schooltje van Kraasbeek.
Als ze 's avonds de schooldeuren achter zich laat, heeft ze nog heel wat werk voor de boeg. De voorbereidingen voor de volgende dagen moeten gebeuren en ze heeft ook nog een druk huishouden met 2 studerende kinderen, Bert (19) en Tine (17) en echtgenoot Dirk.

Toch vindt ze nog tijd voor haar passie : sport. Anne doet niets liever dan actief bewegen. Ze vertelt ons dat ze die sportkriebels al heel jong had. Als veertienjarige is ze beginnen voetballen bij damesvoetbalploeg de Femkes in Kiezegem. Daana is ze getransfereerd naar de Zwarte Duivels in Tielt. Ze was een hevige voetbalster, haar positie was mid-mid. Als ze ons heel gedreven uit de doeken doet hoe ze vanuit een corner een bal met effect in de goal kon binnendraaien, denken we dat ze nog altijd niet helemaal verlost is van de voetbalmicrobe.

Annegroep
Rond haar 17de wisselde ze haar voetbalspikes geregeld met dansschoenen. De combinatie van deze 2 sporten werd wat veel en Anne koos uiteindelijk voor het dansen. Ze was één van de eerste leden van Kmove (toen nog Gympy). Ondertussen geeft ze nu zelf al ongeveer 10 jaar dansles. Tot voor kort gaf ze 3 uren les per week, maar omwille van haar politieke loopbaan heeft ze dit moeten afbouwen tot 1 uur per week.
Om in vorm te blijven volgt ze op maandagavond zelf nog dansles en op dinsdagavond sluit ze regelmatig aan bij de aerobiclessen.
Sinds de opening van het Fitness-centrum Befit in Meensel, een aantal jaren geleden, gaat ze daar ook elke week trainen om haar conditie op peil te houden. Vroeger ging ze ongeveer 3 keer per week, maar ook dit heeft ze moeten afbouwen.

Befit is sinds kort gestart met een jogginggroepje en Anne sloot hier ook bij aan. Omwille van rugproblemen heeft ze deze activiteit voorlopig moeten stopzetten. Ze hoopt in het voorjaar voldoende fit te zijn om opnieuw te kunnen meelopen.

Dankzij haar job in het onderwijs, heeft ze tijdens de vakantieperiodes meer tijd voor haar vele hobby's.

Sinds 6 jaar organiseert de sportdienst in de grote vakantie een sportweek voor kleuters en Anne helpt hier aan mee. 'Dit is een activiteit waar ik veel voldoening van krijg', zegt ze. 'Gedurende 1 week laten we de kleutertjes proeven van verschillende sporten. Aanvankelijk namen ongeveer 30 kinderen deel, nu zitten we al aan het maximum van 85 kleuters'.

'Ik vind het heel leuk om met kinderen bezig te zijn', zegt ze. 'Al 25 jaar begeleid ik de kindjes van Meensel-Kiezegem bij de voorbereiding van hun eerste communie'. Een paar maanden voor de grote dag beginnen we met het zoeken van liedjes, teksten en stellen we de boekjes samen', vervolgt ze. 'We zorgen ook voor de bloemstukjes en we houden vergaderingen met de ouders', voegt ze toe.

Lees verder

Agnes Van de Gaer in 'Het bestuur na de uren'

Bestuurnadeuren_2_2

Img_2634kopie

Twee weken geleden lanceerden we ons nieuwe item: het bestuur na de uren, waarbij gemeenteraadslid Nicole Mellaerts de spits mocht afbijten. Het tweede raadslid dat we in de kijker zetten is Agnes Van de Gaer. Ze is gemeenteraadslid voor Open-Vld sinds 2007. Haar eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen resulteerde onmiddellijk in een zitje in de gemeenteraad.

Agnes werkt als bediende in het UZ Pellenberg op de dienst radiologie.
Met enige trots vertelt ze ons dat ze al bijna 38 jaar op deze dienst werkt. Ze denkt er nog niet echt over om het kalmer aan te doen.

Img_2639kopie_2Zij is geboren en getogen in Houwaart. Als kind groeide ze op in het ouderlijk huis tegenover het oud gemeentehuis in Houwaart. Nu woont ze met haar gezin aan de Tienbundersweg. Ze is een 'echte Houwaartse’, met hart en ziel. Volgens haar is het de mooiste deelgemeente van Tielt-Winge omwille van de prachtige natuur.

Agnes kreeg, net zoals Nicole Mellaerts, de smaak voor een politiek engagement te pakken via haar familie. Haar vader, Gust Van de Gaer, is altijd actief geweest in de gemeenteraad van Houwaart (voor de fusie). 'Hij was samen met Marcel Saenen de oprichter van de toenmalige PVV', vertelt Agnes ons.

In haar vrije tijd fietst ze veel. Vooral in de zomer trekt ze er in haar eentje op uit met haar fiets. Voor tochtjes van 50 km en meer draait ze haar hand niet om.
'Ik hou er van om alleen te fietsen en te genieten van de natuur', zegt ze, 'dan bepaal ik mijn eigen tempo en volg ik mijn eigen weg'.

Naast fietsen houdt ze ook veel van lezen en vooral de Engelse literatuur heeft haar voorkeur. Sinds 3 jaar volgt ze samen met 4 vriendinnen Engelse les in Kessel-Lo. Eén keer per week krijgen ze gedurende 2,5 uur les in de Engelse taal. Om het Engels vlot onder de knie te krijgen leest ze dus vooral Engelse boeken.

Cultuur ligt haar nauw aan het hart. Ze gaat regelmatig naar optredens (vooral met klassieke muziek), theatervoorstellingen, tentoonstellingen. Ook buiten onze landsgrenzen gaat ze geregeld proeven van het culturele leven. Cultuursteden zoals Parijs, Wenen, Madrid, Londen, Praag,.. trekken haar aan. In Praag is ze al verschillende keren geweest Ze vindt het een schitterende stad met een mooie cultuur. Vorige week is ze er nog naartoe getrokken om te genieten van Praag in kerstsfeer.

Agnes geeft toe dat er veel tijd kruipt in het politieke engagement. 'Als je het serieus wil doen, moet je er veel tijd insteken', vertrouwt ze ons toe. 'Je moet alles goed voorbereiden en veel vergaderingen bijwonen', voegt ze toe. 'Neem daar dan nog mijn job en mijn huishouden bij, dan schiet er jammer genoeg niet veel tijd meer over voor mijn hobby's, besluit ze.

Tot zover Agnes 'na de uren'. De overige raadsleden beginnen alvast maar na te denken over hun activiteiten na de uren, want ze komen allemaal aan bod en zullen op tijd en stond door ons gecontacteerd worden voor een date.

Nicole Mellaerts in 'het bestuur na de uren'

Bestuurnadeuren_2

Vanaf vandaag starten we met een nieuwe reeks. We zijn van plan om regelmatig een praatje te maken met een lid van de gemeenteraad of de OCMW-raad. We gaan het met de dames en heren mandatarissen vooral niet over politiek hebben. Wel willen we graag weten wie ze zijn, wat ze doen naast hun politieke bezigheden, welke hun hobby's zijn, wat hen bezig houdt, wat zij leuk vinden aan onze gemeente.

Na deze reeks kent u onze bestuurders dan misschien iets beter. En - eigen geslacht eerst - we beginnen met de vrouwen. Nicole Mellaerts (Sp.a) was bereid de spits af te bijten.

Nicole_3 Nicole Mellaerts is sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen gemeenteraadslid voor Sp.a. Ze is in de politiek gerold via haar nonkel, Frans Mellaerts, oud-burgemeester en een icoon in de Tielt-Wingese politiek.

Nicole werkt al 25 jaar als verpleegster in het ziekenhuis op de dienst oncologie. Om te ontsnappen aan de stress die deze job met zich meebrengt, houdt ze zich tijdens haar vrije uurtjes creatief bezig met het ontwerpen van juwelen.

Temidden van haar parels komt ze helemaal tot rust. Deze hobby beoefent ze nog maar sinds enkele jaren. Vroeger uitte ze haar creativiteit in het werken met klei, maar hiervoor moest ze in een apart atelier werken.

(Haar kleicreaties staan wel nog sfeervol uitgestald in haar huis, zodat elke bezoeker deze kunstwerkjes kan bekijken). Met haar parels kan ze gezellig in de buurt van haar huisgenoten blijven werken.

Img_2383 Img_2395

Img_2387Het werken met parels vraagt ongetwijfeld een zeer fijne coördinatie: ze worden niet zo maar aan een draadje geregen. Ze worden genaaid, gehaakt, geknoopt. Ze is er al zo bedreven in dat ze zelf workshops geeft in het Elfenatelier van Un-Roen Maramato in Leuven.

Nicole is zelf ook trouwe klant in het Elfenatelier. Ze verklapte me dat ze soms zelfs tijdens haar middagpauze naar de winkel gaat. 'Als ik daar dan wat kan rondhangen, voel ik me helemaal ontspannen', vertelt ze.

Nicole heeft al een hele collectie gecreëerd die ze tentoonstelt op haar Kerstmarkt, volgend weekend. Samen met een zevental mensen die ook creatief bezig zijn (schilderen, keramiek, beeldhouwen) organiseert ze deze Kerstmarkt bij haar thuis. Hun doel is vooral om mensen gezellig samen te brengen in de sfeer van Kerstmis, rustig genietend van een hapje en een drankje. De opbrengst van de verkoop gaat, na aftrek van de onkosten, naar een goed doel.

Nicole_4Reden te meer om eens een kijkje te gaan nemen op 'Colleke 's Mini Kerstmarkt'. Het is een aanrader om de collectie van deze creatieve dame te gaan bekijken! Iedereen is van harte welkom op 29 en 30 november, telkens vanaf 13 u.

Onder 'Lees verder' hebben we nog enkele foto's geplaatst.

Lees verder

Oudere berichten:
> Hapje-Trapje bij TW3000
> Sjokotof viert carnaval in de krokusvakantie
> Kraasbeek bereidt gemeenteraad van 26 februari voor
> Studieavond over fietsen is schot in de roos
> Ruud De Ridder en het 'Echt Antwaarps Teater' in GC De Maere
> Sportkampen in sporthal tijdens de krokusvakantie
> Infoavond voor jeugdvoetbalbegeleiders door Herman Vermeulen
> Ervaringsgerichte milieudag in basisschool 't Hagekind
> Ook de basisschool in Houwaart trok een dikke trui aan
> Dikke Truiendag in basisschool De Winge
> Valentijn
> Valentijnskoppel
> Prikbord voor dit weekend
> Aperitiefconcert van Profundo in GC De Maere
> Leuvense band 'Bad Cirkuz' ook gekend in Tielt-Winge
> PWA is verhuisd en opent strijkatelier
> Wie zijn de Sint-Jorisvrienden van het Walenbos?
> Klein en groot naar de chirofuif van Jevati op Valentijn
> Miniemen TW3000 zoeken supporters
> Kaartavond bij KWB Houwaart en Houwaartse Vrienden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008

Tielt-Winge blogt  • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

    Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

    Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!