Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Verhaaltjes in de bibliotheek

6a00d8341c782453ef010536a2f27f970b-800wi Zaterdag 7 februari is de eerste zaterdag van de maand en dan is het weer voorleessessie in de bibliotheek. Van 9.30 u tot 10.30 komt een professionele verteller/vertelster verhaaltjes voorlezen aan de kinderen, terwijl hun ouders ondertussen rustig hun boeken kunnen uitzoeken.

Dit initiatief vindt plaats in de hoofdbibliotheek in 't Jongensschool en is gratis.

Pannenkoeken op 2 februari: Lichtmis

‘Al is het vrouwtje nog zo arm, bij lichtmis zet zij haar pannetje warm.’

Kaarsen 2 februari is de feestdag van Maria Lichtmis. Op deze dag werden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis, vandaar de naam Lichtmis. Een andere traditie is het eten van pannenkoeken op deze dag.

Het verband tussen Lichtmis en pannenkoeken gaat terug tot de heidense (Keltische) oorsprong van dit feest. Rond deze datum werd in het oude Europa het ontstaan van het nieuwe leven gevierd. Het was het tijdstip dat er voor het eerst weer geploegd en gezaaid kon worden. Bij de viering werden ook kaarsen gebruikt om het lengen van de dagen te symboliseren. De pannenkoek verwees dan met zijn ronde vorm en gouden kleur naar de zon, het teken dat de lente voor de deur staat.

In de katholieke traditie staat Lichtmis voor de ‘Kerkgang’ van Maria, na de geboorte van Jezus. Die kerkgang gaat terug op een Joods gebruik. Om zich te zuiveren moesten jonge moeders veertig dagen na de geboorte in de tempel twee duiven of een lam offeren. De heidense pannenkoeken hebben gelukkig deze bloederige offers vervangen.

In menige keukens zullen vandaag misschien pannenkoeken op de menu staan.
In ons dorp vieren ook enkele verenigingen Lichtmis.

  • De Landelijke Gilde O.L.V.Tielt houdt vanavond om 19 u een Lichtmisviering in de kerk op de Berg en daarna is er een fakkeltocht richting zaal Nut&Vreugd waar de leden pannenkoeken en koffie geserveerd krijgen.
  • Ook het Lokaal Dienstencentrum Zonnedries houdt dinsdagnamiddag een pannenkoekennamiddag van 13.30 tot 16.30 u.

We voegen nog een filmpje toe dat we gevonden hebben op YouTube. Het kan een hulp zijn voor wie vandaag met deeg en pan aan de slag gaat.


Donderdag, Gedichtendag in de gemeentelijke bibliotheek

Gedicht Donderdag 29 januari is het gedichtendag, hét poëziefeest van Vlaanderen en Nederland. Voor de 10de keer op rij wordt dit evenement georganiseerd op de laatste donderdag van januari en wordt de poëzie in de kijker geplaatst.Op de Gedichtendag worden telkens door heel Nederland en Vlaanderen tal van activiteiten georganiseerd door scholen, bibliotheken, culturele instellingen en zelfs door particulieren. Gedichtendag vond voor het eerst plaats op 27 januari 2000, naar het voorbeeld van de succesvolle National Poetry Day in Engeland.

Ook de (hoofd)bibliotheek van Tielt-Winge doet mee aan de activiteiten. Donderdag krijgt elke bezoeker 4 poëtische kaarten die je opengeplooid ook als miniaffiche kan gebruiken. De gedichten die gekozen werden zijn van Mark Insingel, Bart Blouvier, Riet Wille en Rutger Kopland. De bibliotheek is donderdag open van 18 tot 20 u.

Meer info vind je ook op: www.gedichtendag.org

'Marathon' door Bert Coosemans en Bart van Avermaet in GC De Maere

 Zaterdagavond, 24 januari, kan je in GC De Maere gaan kijken naar 'Marathon' door Komedie Theater 21.
Foto Het stuk is geschreven door Rob Sian en Tony Dunham en gaat over vriendschap en obsessie.
Bert Cosemans speelt een maniakale marathonloper die zijn leven hoopt te vergeten in de zuiverheid van het lopen. Bert Cosemans kennen we van zijn rol als Pierre in Lili en Marleen, als Dirk in Thuis en uit Flikken. Hij heeft ook meegespeeld in de film Daens.
Bart van Avermaet is de pragmaticus, die niet verlegen zit met een mop.
Bart is bij het brede publiek bekend als Waldek uit thuis. In de theaterwereld is hij ook geen onbekende. Hij was onder meer actief bij Arca, Malpertuis, het Toneelhuis en het Raamtheater. De verschillende kijk op de wereld van deze twee vrienden levert een voorstelling op die zowel humoristisch als ontroerend is. Toptheater dat zeker de moeite loont om te gaan bekijken.

 Aanvang: 20.15 u in de Breugelzaal. Tickets: 11 euro - 10 euro voor CJP, +55, -16j., werklozen en gehandicapten.

Nog 2 maal 'De nieuwe euromiljonairs'

6a00d8341c782453ef010536bc6a9d970b-800wi 't Theatertje van Tielt-Winge treedt dit weekend nog twee keer op met hun toneelvoorsteling 'De nieuwe euromiljonairs, de komedie in vier bedrijven van Louis Boonen: op zaterdagavond, 24 januari om 20u en zondagnamiddag, 25 januari om 15 u.

De voorstellingen vinden plaats in 't Jongensschool in Tielt-Winge. Voor meer info verwijs ik naar het artikel van 2 weken geleden op deze blog.

Tentoonstelling hedendaagse kunst in H8x12

Img_1384_4_3 Kunstgalerij H8x12 (Horenweg 37, OLV Tielt) opent het jaar met een tentoonstelling van twee Belgische kunstenaars, Francis Schmetz (Eupen) (Download francis_schmetz.pdf) en Warner Berckmans (Wilrijk) (Download warner_berckmans.pdf).

Meer informatie over deze kunstenaars vind je door op het document achter hun naam te klikken.

De vernissage vindt zondag 18 januari plaats. Francis Schmetz geeft er een lezing om 8u36 en om 17u11. Daarna is de tentoonstelling te bezichtigen op zaterdag en zondag van 12u tot 17u en op afspraak en dit tot 8 februari.

Lifestyle, trips en hits uit onze buurt

Vrijuit_blog

Op zoek naar een lekker restaurant, knusse bioscoop of toffe kledingwinkel in je buurt? Voortaan krijg je een pak lifestyletips in Vrijuit, een gloednieuwe bijlage van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vrijuit steekt elke vrijdag in de krant.

Wil je meer weten? Bekijk het filmpje.

Introductie in de digitale fotografie in de gemeentelijke bibliotheek

FotografieDe gemeentelijke bibliotheek organiseert begin februari een kennismaking met digitale fotografie. Deze korte cursus wordt gegeven in samenwerking met MIK, wat staat voor de Mobiele Internetklas.

Mik is een project van Vormingplus Oost-Brabant en 14 kleine en middelgrote bibliotheken uit het arrondissement Leuven. Dit initiatief wordt gesteund door de Provincie Vlaams-Brabant (Streekgericht bibliotheek beleid) en OCR-internet voor iedereen.
MIK laat volwassenen kennismaken met alle facetten van de computer, internet, teksten schrijven en opmaken, foto's bewerken,.. De introducties worden gegeven in de plaatselijke bibliotheken.
Vormingplus voorziet in het materiaal (waaronder 11 laptops) en in samenwerking met deze bibliotheken in een educatief aanbod.
('Sinds 1 januari 2004 gingen in Vlaanderen dertien nieuwe streekgerichte volkshogescholen van start. Hun roepnaam is Vormingplus. Vormingplus Oost-Brabant, gevestigd in Leuven, is pluralistisch en werkt voor de bevolking van de regio Oost-Brabant. Vormingplus wil programma's brengen voor iedereen, jong en oud, laag- en hooggeschoold, stedeling en dorpsbewoner.
De thema's waarrond gewerkt wordt zijn divers: Onze omgeving en de wijde wereld, Mezelf en de anderen, Vaardig en creatief, Hoe zit het in elkaar, Zingeving en filosofie, Gezondheid en zorg, Kunst en cultuur.
Vormingplus realiseert dit niet alleen maar werkt samen met anderen die met vorming bezig zijn: landelijk gespecialiseerde vormingsinstellingen, verenigingen, gemeenten, bibliotheken, culturele centra'.
- website Vormingplus Oost-Brabant).

Tijdens de kennismaking digitale fotografie worden de belangrijkste aspecten van een digitaal fototoestel overlopen, leert men foto's opslaan op de pc en op een eenvoudige manier bewerken. Je leert ook een slide-show maken van je foto's, die je opslaat op een cd of dvd en die je op je televisietoestel kan bekijken. De introductie is bedoeld voor de echte beginnelingen.

De cursus gaat door op maandag 2, dinsdag 3 en woensdag 4 februari, van 14 tot 17 u in de hoofdbibliotheek in 't Jongensschool in Tielt-Winge. Inschrijven doe je via de bibliotheek en best zo snel mogelijk, want de plaatsen zijn beperkt (er kunnen maximum 10 personen deelnemen). Gisterennamiddag waren er 4 mensen ingeschreven, je kan informeren of er nog plaats is: 016/63 24 24. De openingsuren vind je hier

Verhaaltjes in de bib

VoorlezenVanaf januari van dit jaar, start de gemeentelijke bibliotheek met voorleessessies voor kinderen van 2 tot 8 jaar.

Elke eerste zaterdag van de maand komen professionele vertellers voorlezen aan de kinderen, terwijl de ouders rustig hun boeken en dvd's kunnen uitzoeken.

De voorleessessie vindt plaats in de hoofdbibliotheek in Tielt, in 't Jongensschool, van 9.30 u tot 10.30 u.

Deelname is gratis.

Morgen, 3 januari, wordt er een eerste keer voorgelezen.

Een blik op de werf van de pastorie in Kiezegem

Img_2819

Sinds enkele maanden is men volop bezig met de restauratie van het pastoriegebouw in Kiezegem, gelegen in de Kerkstraat. Het mooie gebouw, dat na het overlijden van pastoor Vranken in januari 2007 leegstaat, wordt volledig gerenoveerd en gemoderniseerd om te kunnen verhuren. Op deze manier blijft een stuk erfgoed van Tielt-Winge bewaard.

De gemeentediensten verwijderden vorige week de dennenbomen voor de pastorie. 'Nu kan je pas goed zien hoe mooi het gebouw is' meldt een dorpsgenoot ons.

Img_2816_2

Toen we een kijkje gingen nemen troffen we er de voorzitter(Gaston Maho) van de Kerkfabriek aan in werkplunje. Met terechte fierheid liet hij ons een kijkje nemen op de bouwwerf. Het resultaat van weken hard werken mag reeds gezien worden. We kijken al uit naar de dag dat het helemaal af zal zijn. We houden u op de hoogte.

Ter vergelijking: we vonden nog een oude prentkaart van de pastorie zoals ze er vroeger uitzag. (klikken op de foto's!)

Img_2815 Img_2821

1_2

Pastorie

Oudere berichten:
> Hapje-Trapje bij TW3000
> Sjokotof viert carnaval in de krokusvakantie
> Kraasbeek bereidt gemeenteraad van 26 februari voor
> Studieavond over fietsen is schot in de roos
> Ruud De Ridder en het 'Echt Antwaarps Teater' in GC De Maere
> Sportkampen in sporthal tijdens de krokusvakantie
> Infoavond voor jeugdvoetbalbegeleiders door Herman Vermeulen
> Ervaringsgerichte milieudag in basisschool 't Hagekind
> Ook de basisschool in Houwaart trok een dikke trui aan
> Dikke Truiendag in basisschool De Winge
> Valentijn
> Valentijnskoppel
> Prikbord voor dit weekend
> Aperitiefconcert van Profundo in GC De Maere
> Leuvense band 'Bad Cirkuz' ook gekend in Tielt-Winge
> PWA is verhuisd en opent strijkatelier
> Wie zijn de Sint-Jorisvrienden van het Walenbos?
> Klein en groot naar de chirofuif van Jevati op Valentijn
> Miniemen TW3000 zoeken supporters
> Kaartavond bij KWB Houwaart en Houwaartse Vrienden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008

Tielt-Winge blogt  • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

    Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

    Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!