Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Te paard door Tielt-Winge

Gespot 

IMG_4093 

Niet alleen wandelaars, fietsers en motards hebben dit weekend geprofiteerd van het mooie weer om op stap te gaan. Op onze wandeling kwamen we ook ruiters te paard tegen. Via de vele mooie holle wegen die onze gemeente rijk is, kunnen zij immers ook aangename uitstappen maken.

Tielt-Winge onthaalt nieuwe inwoners

IMG_3990

Sinds enkele jaren organiseert het gemeentebestuur regelmatig een onthaalmoment voor nieuwe inwoners. Deze worden dan rondgeleid doorheen Tielt-Winge, waarbij een woordje uitleg wordt gegeven bij de verschillende gemeentediensten en de belangrijke plaatsen in onze gemeente.

Dit jaar werd de datum vastgelegd op 28 februari, vandaag dus.

Om 9.45 u werden de nieuwe inwoners ontvangen in de raadszaal van het gemeentehuis waar eerst burgemeester Chris Desaever-Cleuren hen verwelkomde en voorstelde aan de aanwezige schepenen en gemeenteraadsleden. Vervolgens nam schepen van informatie, Marcel Smekens, het woord en gaf uitleg over de rondleiding. De deelnemers kregen bij aanvang een pakket met nuttige documentatie over onze gemeente.

IMG_3988  IMG_3984

Vanuit het gemeentehuis was het enkel de straat oversteken naar de hoofdbibliotheek van Tielt-Winge, in 't Jongensschool. Griet Truyens, personeelslid van de bib, leidde de bezoekers rond en gaf informatie over de werking en de openingstijden van de verschillende filialen.

IMG_3993  IMG_3998

IMG_4008 Daarna ging de trip verder met de bus. Via de Heuvelstraat en de Kruisstraat werd naar sporthal 't Solveld gereden. Daar wachtte sportfunctionaris Marc Laeveren de inwoners op met een voorstelling van de gemeentelijke sportaccomodatie. Marc had er tevens aan gedacht om een 'sportagenda' te maken met de belangrijkste sportgebeurtenissen voor 2009.

De reis verliep verder langs het containerpark en zo richting Houwaart. Onderweg schetste schepen Marcel Smekens telkens kort de geschiedenis van de deelgemeentes.

IMG_4018 Via Houwaart reed de bus naar Sint-Joris-Winge waar een tussenstop ingelast was in gemeenschapscentrum De Maere

Cultuurfunctionaris Piet Celis deed daar de rondleiding. In de Vivaldizaal was koffie, frisdrank en taart voorzien voor de deelnemers.

Tijdens deze pauze gaf OCMW-voorzitter Fons Lemmens een voorstelling van de OCMW-diensten.

IMG_4020  IMG_4023

De rondrit werd daarna verdergezet richting Meensel-Kiezegem met een tussenstop aan kinderdagverblijf 't Elfenhuisje. OCMW-secretaris  Jeannine Coekaerts leidde de inwoners rond in de kribbe. Via Meensel-Kiezegem reed de bus richting Huize Hageland.

IMG_4027 Daar was het de beurt aan schepen van toerisme, Jos Michiels, om meer te vertellen over het gebouw en de diensten die er gehuisvest zijn.

Dat was de laatste halte van het onthaalmoment.

Bij navraag vertelden de nieuwe inwoners dat ze de rondleiding zeer interessant vonden en dat het zeker een aanrader was voor de volgende lichting nieuwkomers.

Meer foto's,waaronder enkele leuke, vind je onder 'lees verder'

(en zoals gewoonlijk: klikken op de foto's voor een grotere versie)

 

 

 

Lees verder

Carnavalstoet in Houwaart

IMG_3825 

Het was een kleurrijk schouwspel aan de Vrije Basisschool in Houwaart deze namiddag. Om de krokusvakantie in te zetten werd een echte carnavalstoet georganiseerd die door de straten rond de school trok. Leerlingen en leerkrachten zetten hun beste beentje voor om zich origineel te verkleden. We zagen hier en daar zelfs enkele toeschouwers die in de verkleedkoffer gedoken waren. Het thema was 'muziek'. De politie zorgde voor een veilige begeleiding van de stoet. Om 14.30 u stonden er reeds veel ouders, grootouders, sympathisanten aan de schoolpoort om de stoet te zien vertrekken.

Een tijdje terug hebben we al vermeld dat onze gemeente geen carnavalsgebeuren heeft, maar toch een carnavalsvereniging: CV De Tieltwingenaars. Tot groot jolijt van de kinderen kwam deze vereniging de stoet vervoegen met hun praalwagen en een echte 'Prins Carnaval'. En de weergoden waren de optocht gunstig gezind: het was koud en zwaar bewolkt, maar het bleef droog.

IMG_3802 IMG_3806   

IMG_3807IMG_3820    

 Voor meer foto's, ga naar 'lees verder'

Lees verder

Ervaringsgerichte milieudag in basisschool 't Hagekind

Dino%20011

Blijkbaar is vrijdag 13 februari een zeer leerrijke dag geweest voor al onze lagereschoolkinderen, want ook basisschool 't Hagekind heeft ons een verslag gestuurd van hun Dikke Truiendag.

Om 9 uur werden alle leerlingen in de turnzaal samengebracht, waar directeur Willy Verhaegen en juf Ann de dag inleidden en een woordje uitleg gaven waarom de Dikke Truiendag een bijdrage levert aan het milieu: minder energieverbruik betekent minder uitstootgassen.

Aan de leerlingen werd ook gevraagd om aandacht te hebben voor de 'energiegriezels'. Dat zijn de vele lichtjes die blijven branden aan computers, TV-toestellen, CD-spelers...

Dino%20014 Op een originele en ervaringsgerichte wijze werd het belang van isoleren in de kijker geplaatst. Elke klas kreeg een ijsblok die ze met zelfgekozen materiaal mocht inpakken. Als isolatiemateriaal werd gebruik gemaakt van stro, zand, plastieken balletjes, aluminiumfolie, lakens, piepschuim, glaswol,..

Op het einde van de dag werd dan nagegaan welke blokken ijs het minst ontdooid waren. Een fotoverslag vind je op de website van de school.

Op de website van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie lezen we ondertussen dat op 13 februari 810.000 deelnemers geteld werden voor de Dikke Truiendag, verdeeld over 604 bedrijven en overheden, 1445 scholen en 1277 gezinnen. Men spreekt van een groot succes.

Wat de aanleiding is voor deze organisatie kan je er ook lezen: 'In 2005 organiseerde Milieuzorg Op School (MOS) van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (Vlaamse overheid) de eerste Dikke-truiendag. 16 februari 2005 was precies de dag waarop het Kyotoprotocol goedgekeurd werd. De bedoeling van dit protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, te verminderen. De Dikke-truiendag herinnert sindsdien iedereen aan de afspraken van dat belangrijke verdrag: we moeten ook in Vlaanderen de uitstoot van broeikasgassen verminderen!'

Dat het jonge deel van onze inwoners er alles over kan vertellen, daar zijn we ondertussen zeker van. Het onderwerp is ook belangrijk genoeg om veel aandacht te krijgen.

Met dank aan al de leerkrachten en directies voor hun medewerking.

Ook de basisschool in Houwaart trok een dikke trui aan

IMG_3731 

IMG_3729

Minder uitgebreid maar daarom niet minder efficiënt deed ook de vrije gemengde basisschool van Houwaart mee aan de Dikke Truiendag op 13 februari.

De verwarming werd ook wat minder gezet en de kinderen kregen de uitdaging om op vrijdag met een mooi versierde dikke trui naar school te komen.

Deze oproep viel niet in dovemansoren en zowel klein als groot hadden hun creativiteit boven gehaald. De directrice en de leerkrachten gaven het goede voorbeeld.

IMG_3726 Er waren leuke, origineel versierde truien te bewonderen. 
En op onze vraag waarom ze nu die dag met een warme dikke trui naar school gekomen waren, kregen we als antwoord dat ze zo die dag de wolken in de hemel een beetje minder vuil maakten.

En dat het niet alleen bij theorie bleef in de school merkten we toen op een deur volgende nota zagen hangen: 'staat de verwarming af? Verspil niet zomaar electriciteit!'

Verdient dit ook geen aandenken?

Dikke Truiendag in basisschool De Winge

IMG_3690

Basisschool de Winge ging in op de vraag van de Vlaamse Overheid om mee te doen aan de vijfde editie van de Dikke Truiendag op vrijdag 13 februari.

De school deed andere jaren ook al mee, maar ging nu een stapje verder: ze zetten niet alleen de verwarming een paar graden minder, er werd de ganse dag gewerkt rond het milieu.

Elke klas probeerde zoveel mogelijk 'voetstappen' te verzamelen. Dat kon door o.a. een milieuvriendelijke activiteit te organiseren, lessen rond het milieu en het broeikaseffect te volgen, te knutselen rond dit thema,..

   

IMG_3719 De dag ging van start met een opwarmer van formaat voor de ganse school: een sessie aerobic die gegeven werd door een juf met ervaring. Zij had geen last van koudere temperaturen, want ze vloog er onmiddellijk stevig in. Ook een aantal kinderen speelden na een tiental minuten springen en huppelen hun truien uit. Na deze opwarming werd er in groepen verder gewerkt rond het milieu.

Om deze leerrijke dag af te sluiten werd een kort feestje gehouden met chocolade melk en wafels en hoog bezoek: burgemeester Chris Desaever-Cleuren, schepen van milieu Rudi Meeus en schepen van duurzaamheid Filip Broos kwamen op uitnodiging een kijkje nemen in de school en ze zagen dat het goed was.

IMG_3739 De burgemeester gaf een aanmoedigende speech die je hieronder kan beluisteren. De school kreeg van het gemeentebestuur ook een aandenken aan deze milieudag overhandigd.

Want om het broeikaseffect te verminderen moeten we niet alleen die ene dag per jaar aandacht besteden aan het milieu, maar elke dag opnieuw.

Voor meer foto's: ga naar 'lees verder'
 

Lees verder

Valentijn

Jong geleerd is oud gedaan. Meer uitleg hoeven we niet te geven bij deze hartverwarmende foto die we gisteren namen op de dikketruiendag in de basisschool De Winge (we komen nog terug op deze leuke dag)

Valentijn 
(zie kaartje in handen van het jongetje links)

Een 'grensconflict' tussen Tielt-Winge en Bekkevoort: de Watermanstraat

Tielt statie 1924 
(Foto van Rudi Beeken)

Volgens de officiële site van het Vlaams Gewest (www.wegenwerken.be) vinden er in Tielt-Winge werken plaats aan het kruispunt van de Leuvensesteenweg, Blerebergstraat, Statiestraat en Watermanstraat. Fernand had dit opgemerkt en schreef er op 27 januari een kort stukje over in de krant. Hij vermeldde dat de Watermanstraat in Tielt-Winge al jaren niet meer bestaat. Verschillende lezers reageerden op dit bericht. Volgens hen bestaat de Watermanstraat nog steeds.

Een verdwenen straat is altijd een goede aanleiding om op onderzoek uit te trekken. We gingen onder andere ons licht opsteken bij twee oud-burgemeesters, Romain Robeyns en Rudi Beeken. De eerste was burgemeester toen de straatnamen aangepast werden en Rudi Beeken is zeer goed op de hoogte van de (voor-) geschiedenis van onze gemeente.


IMG_3597 Rudi verwees naar de Gemeentelijke Wegenatlas die dateert van 1841, waarin de toenmalige buurtwegen vastgelegd werden. Deze wegenatlas is een beetje in onbruik geraakt, maar bestaat nog. Op het gemeentehuis kan men die boeken nog altijd gaan inkijken.
'De Statiestraat van nu ziet er anders uit dan de Watermanstraat uit de Gemeenteatlas', aldus Rudi Beeken. Met de moderne technologie kan men de oude en nieuwe kaarten vergelijken en dan kan men het verschil goed zien. We kregen een afdruk van de beide kaarten van Katrien Van Robaeys, gemeentelijk ambtenaar.

Vroeger liep de Watermanstraat van Meensel-Kiezegem, ter hoogte van de vroegere tramstatie, richting Tielt, tot aan het (vroegere) pleintje aan de kruising van de Puttestraat en de Driesstraat. De Watermanstraat liep langs en over de grens met Bekkevoort. In Bekkevoort lag tegen de Watemanstraat een goedgekeurde verkaveling, waardoor op dit stukje van deze weg huizen gebouwd werden.
In de jaren 60 heeft men een rechte baan getrokken die aansloot op het Lykstraatje, zodat er een rechte verbinding was met de Leuvensesteenweg. Daardoor krijgt men de indruk dat de oorsponkelijke Watermanstraat een zijstraat is.

Watermanstraat2kopie

Watermanstraat1kopie 
(bij deze laatste foto werden de oude kaart en de nieuwe over mekaar gezet! - klikken voor een grotere versie) De recente kaart vind je Download Water

IMG_3627 Het nieuwe rechte stuk weg werd eerst ook Watermanstraat genoemd, maar in de jaren 90 werden in de gemeente Tielt-Winge de straatnamen en huisnummers aangepast. De 'nieuwe' Watermanstraat veranderde van naam en werd Statiestraat genoemd omdat ze aansloot op de Statiestraat in Meensel-Kiezegem.
De gemeente Bekkevoort heeft de naam van 'haar' deel van de Watermanstraat nooit veranderd. Het gevolg is dat de Statiestraat vanuit Meensel loopt tot op het kruispunt met de Halensebaan. Vanaf dit kruispunt tot en met de insteekweg loopt nog steeds de Watermanstraat, omdat dit stukje deel uitmaakt van Bekkevoort. Na de insteekweg tot aan de Leuvensesteenweg loopt de Statiestraat verder.


Lees verder

Ree gespot op parking Tielt Berg

Gespot

Ree Op de parking aan de O.L.Vrouwkerk van Tielt is zaterdag om 17u15 een ree gespot. Het beestje was duidelijk de weg kwijt, drentelde enkele minuten rond de wagens over de parking en verdween daarna tussen de huizen opnieuw het open veld in.

En niemand van de ooggetuigen had een fototoestel of GSM met camera in de aanslag !

Slaagt u erin een opname te maken van dergelijk ongewoon tafereel, zendt ze dan door naar

tielt-winge@nieuwsblad.be. Ze krijgt zeker een plaats op de blog.
(deze foto komt van www.hielkje.nl/wallpapers.htm)

Sneeuwwandeling Sint Jorisvrienden Motbroek

Img_3424

De Sint Jorisvrienden hadden geen betere dag kunnen kiezen voor hun eerste wandeling van het jaar.

Zondag bleek de laatste sneeuwdag van dit winteroffensief te zijn. Bovendien was de zon van de partij.

De wandeling ging van Motbroek naar Gempe en terug. We mochten een stukje over het ondergesneeuwde golfterrein, waar de jeugd op de heuvels aan het sleeën was.

Onderweg vernamen we van gids Boni allerlei wetenswaardigen o.a. over ijzerzandsteen, de verdwenen afspanning de Drie Haringen en zelfs over de golfsport.

Misschien overtuigen bijgaande foto's jullie om ook eens mee te gaan op een volgende wandeling.
(klikken op de foto's

Img_3418 Img_3427 Img_3434 Img_3423

Oudere berichten:
> Hapje-Trapje bij TW3000
> Sjokotof viert carnaval in de krokusvakantie
> Kraasbeek bereidt gemeenteraad van 26 februari voor
> Studieavond over fietsen is schot in de roos
> Ruud De Ridder en het 'Echt Antwaarps Teater' in GC De Maere
> Sportkampen in sporthal tijdens de krokusvakantie
> Infoavond voor jeugdvoetbalbegeleiders door Herman Vermeulen
> Ervaringsgerichte milieudag in basisschool 't Hagekind
> Ook de basisschool in Houwaart trok een dikke trui aan
> Dikke Truiendag in basisschool De Winge
> Valentijn
> Valentijnskoppel
> Prikbord voor dit weekend
> Aperitiefconcert van Profundo in GC De Maere
> Leuvense band 'Bad Cirkuz' ook gekend in Tielt-Winge
> PWA is verhuisd en opent strijkatelier
> Wie zijn de Sint-Jorisvrienden van het Walenbos?
> Klein en groot naar de chirofuif van Jevati op Valentijn
> Miniemen TW3000 zoeken supporters
> Kaartavond bij KWB Houwaart en Houwaartse Vrienden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008

Tielt-Winge blogt  • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

    Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

    Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!