Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Eerste lentesignalen

Al lijkt de lente vandaag nog ver weg, er zijn toch al eerste tekenen die aantonen dat de natuur zich voorbereidt op een nieuw seizoen. Aan Huize Hageland vonden we de eerste sneeuwklokjes. Ook de eerste wilgenkatjes staan in de knop. We willen jullie op deze winterse Lichtmisdag laten dromen van het lenteseizoen.

Heb je zelf ook al foto's van de ontwakende natuur in onze gemeente, mail ze dan door:
tielt-winge@nieuwsblad.be

IMG_3617

IMG_3570 IMG_3595

Informatieavond grondontleding en bemesting in de tuin

Tuinieren Binnen enkele weken mogen we weer de tuin intrekken en klaarmaken voor het lente- en zomerseizoen.

De Landelijke Gilde O.L.Vrouw Tielt organiseert op woensdag 28 januari een interessante informatieavond over deze voorbereidende werken, namelijk over grondontleding en bemesting in de tuin.

Je krijgt er tips over wanneer bemesten, welke soort en hoeveel meststoffen toedienen, heeft mijn tuin kalk nodig of gebruik ik stalmest of compost ?
Leden en niet-leden zijn welkom op deze uiteenzetting van Jan Bries van de Bodemkundige Dienst (Heverlee).

Landelijke%20Gilde De infosessie gaat door in zaal Nut en Vreugd, Rillaarseweg 23 in Tielt-Winge. De inkom is gratis. Aanvang om 20 u.

Milieudienst Tielt-Winge zoekt gastgezinnen voor jonge uiltjes.

In samenwerking met de Vogelwerkgroep Oost-Brabent en de Uilenwerkgroep start de milieudienst van onze gemeente een nestkastactie voor jonge steenuiltjes op.

Men wil een 20-tal nestkasten plaatsen op geschikte locaties. De nestkasten zijn langwerpige houten bakken die bevestigd worden aan oude fruitbomen (hoogstamfruitbomen) en knotwilgen, de favoriete broedplaatsen voor steenuilen.

Steenuil De steenuil is de kleinste in ons land voorkomende uil. Door het relatief dikke verenpak lijkt hij groter dan hij is. Hij heeft een lichaamsgrootte van 21 – 23 cm en een vleugelspanwijdte van 54 – 58 cm en is daarmee is nauwelijks groter dan een zanglijster. Hij heeft een platte kop met felle gele ogen, en heeft aan de bovenkant bruine veren met lichte vlekken.

'Het aantal steenuilen is sterk verminderd doordat het oude platteland veranderd is. Er zijn meer stedelijke gebieden en industrieterreinen waardoor er minder platteland is. Daarnaast is het overgebleven platteland grootschaliger geworden. Een deel van de achteruitgang is te verklaren door de vermindering van nestelgelegenheden, b.v. in oude schuren of knotwilgen. Veel hoogstamboomgaarden hebben plaats gemaakt voor laagstambomen. Hagen en houtkanten zijn nu veel schaarser dan vroeger. Dat zijn allemaal goede schuilplekjes voor de steenuil. Steenuilen worden ook relatief vaak slachtoffer van het verkeer' (wikipedia).

Inwoners die een geschikt plekje hebben voor de steenuil in hun weide of tuin, kunnen zich opgeven bij de milieudienst van de gemeente: tel. 016 63 95 40 of bij de Vogelwerkgroep (Philippe Smets 0475 605 543 of Marcel Jonckers 0497 44 72 33.
Een medewerker van de Vogelwerkgroep komt dan even kijken of de plaats al dan niet geschikt is. Als de plaats goedgekeurd is, wordt er een gratis nestkast geplaatst. Eens die nestkast in gebruik is genomen, volgt jaarlijks een bezoek met een ringbeurt voor de jonge uiltjes, wat een leuke belevenis is voor het gastgezin.
Meer info vind je ook op deze webpagina

Steenuil%2019%20-%20foto%20Philippe%20Smets 
(foto: website Vogelwerkgroep Oost-Brabant)

Voordracht 'natuurbeheer met schapen' bij Natuurpunt Tielt-Winge


Natuurpunt Tielt-Winge houdt op donderdag 22 januari haar jaarlijkse algemene (open) vergadering in de Oude Pastorie, aan GC De Maere in Tielt-Winge. De lokale afdeling doet tegelijk een oproep naar nieuwe, actieve leden. Ze kunnen zich lokaal inzetten door een functie op te nemen binnen het bestuur, door mee te helpen in het erkende natuurgebied 'Tussen 2 Motten in Tielt of 'Zilverberg' in Meensel-Kiezegem. Je kan ookhelpen meedenken rond het milieu- en ruimtelijk ordeningsbeleid in de gemeente, aan ledenwerving doen, de vereniging promoten,..

De verwelkoming en de algemene vergadering starten om 19.30 u.

Schapen Om 20.45 u komt Roland De Saever een voordracht geven over 'natuurbeheer met schapen'.

Deze vorm van landschapsbeheer geraakt langzaam maar zeker ingeburgerd. Het beheer van natuurgebieden door begrazing is een goed alternatief voor het arbeidsintensieve maaien en afvoeren. Kleine en grote herkauwers worden hiervoor ingezet, waaronder bepaalde schapenrassen. Ben je geïnteresseerd om hierover meer te vernemen, moet je zeker naar de voordracht gaan luisteren.

Nadien wordt de vergadering afgesloten met een hapje en een drankje.

Regionaal Landschap Noord-Hageland plant feesteik aan Huize Hageland

Natuurbanner

P1010082 Dit jaar vierde de vzw Regionaal Landschap Noord-Hageland zijn tiende verjaardag. 2008 werd uitgeroepen tot een feestjaar. Gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts trok op 22 februari de festiviteiten op gang met het planten van een zomereik aan het bezoekerscentrum Webbekoms Broek in Diest. In elk van de negen gemeentes werd een activiteit georganiseerd. In Tielt-Winge heeft men op de tiende verjaardag van het Geboortebos ( op 9 november) samen een grote kindernatuurdag georganiseerd in de tent van Sinte Mette Vuu aan Huize Hageland (zie vroeger op onze blog).

P1010084 Om het feestjaar af te sluiten werden de voorbije week in elk van de negen gemeentes een jubileumboom geplant. Aan Huize Hageland pronkt de boom op de hoek van de weide, pal naast het huis.

De vzw bedankt alle besturen, partners en particulieren voor hun enthousiasme, vertrouwen en steun. Men kijkt al uit naar de memorabele datum van 12.12.2012 om de 15e verjaardag te vieren.

Een overzichtje van de 9 gemeentelijke jubileumbomen

Aarschot Elzenhof
Begijnendijk Grote baan/Molenberg
Bekkevoort Gemeentehuis
Diest Weerstandsplein
Holsbeek Gemeentehuis
Lubbeek Gemeentehuis
Rotselaar Monument
Scherpenheuvel-Zichem Gemeentehuis
Tielt-Winge Huize Hageland

De bomen werden geplant door de gemeentelijke groendiensten en de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsteams van IGO-Leuven.

Eitjes tellen in Houwaart met Regionaal Landschap Noord Hageland

Vlinder_2Zondag 7 december organiseert Regionaal Landschap Noord Hageland een sessie 'eitjes tellen' in Houwaart.

Het gaat om de eitjes van de zeldzame sleedoornpage, die we bijna nooit zien als volwassen vlinder. Dan vliegt hij namelijk meestal in de toppen van de bomen. In de winter kan je deze soort wel makkelijk waarnemen onder de vorm van hun eitjes. Die vindt je terug op de jonge scheuten van de sleedoorn.

Om te weten hoe zo'n eitjes er nu uitzien en waar je moet zoeken, wordt zondag meer informatie gegeven tijdens de zoektocht naar eitjes aan de rand van het Walenbos.

Sleedoornpageeitjeindekrant_2Om 13.30 u worden geïnteresseerden verwacht aan de kerk van Houwaart in de Haldertstraat.

'Deze excursie kadert in een actie over heel Vlaanderen om de soort beter in kaart te brengen. De uitstap is ook een kennismaking, zodat je achteraf zelf in je eigen tuin of in een natuurgebied eitjes kan zoeken', aldus RLNH.

Voor meer info kan je terecht bij:
Koen Berwaerts: 0496/73 14 39 of koen.berwaerts@versateladsl.be
of
Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw:
Tinne Cockx: 016/61 92 26 of tinne.cockx@rlnh.be

Oudere berichten:
> Hapje-Trapje bij TW3000
> Sjokotof viert carnaval in de krokusvakantie
> Kraasbeek bereidt gemeenteraad van 26 februari voor
> Studieavond over fietsen is schot in de roos
> Ruud De Ridder en het 'Echt Antwaarps Teater' in GC De Maere
> Sportkampen in sporthal tijdens de krokusvakantie
> Infoavond voor jeugdvoetbalbegeleiders door Herman Vermeulen
> Ervaringsgerichte milieudag in basisschool 't Hagekind
> Ook de basisschool in Houwaart trok een dikke trui aan
> Dikke Truiendag in basisschool De Winge
> Valentijn
> Valentijnskoppel
> Prikbord voor dit weekend
> Aperitiefconcert van Profundo in GC De Maere
> Leuvense band 'Bad Cirkuz' ook gekend in Tielt-Winge
> PWA is verhuisd en opent strijkatelier
> Wie zijn de Sint-Jorisvrienden van het Walenbos?
> Klein en groot naar de chirofuif van Jevati op Valentijn
> Miniemen TW3000 zoeken supporters
> Kaartavond bij KWB Houwaart en Houwaartse Vrienden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008

Tielt-Winge blogt  • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

    Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

    Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!