Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Leuvense band 'Bad Cirkuz' ook gekend in Tielt-Winge

In de papieren versie van de krant stond onder de regionale pagina een artikel over de Leuvense band Bad Cirkuz, de sensatie van Marktrock 2008. 'Bad Cirkuz stoomt eerste plaat klaar,' lezen we.

Hier vind je een link naar het stuk dat je ook uitgebreid op de internetkrant kan lezen. Eén van de muzikanten heeft namelijk ook een link met Tielt-Winge. Veel inwoners kennen immers Ronny Vanden Bempt vanuit de jeugdwerking en als vriend van Gerlinde De Boodt. Hij is al jaren actief als animator bij de Grabbelpaswerking in onze gemeente.

Op de bijgevoegde foto zie je Ronny bij Schepen van Jeugd Marcel Smekens bij het vertrek van de Swappers op kamp afgelopen zomer.

IMG_0291 

IMG_0307

GeoCaching, moderne schattenjacht in Tielt-Winge

20721491 Toevallig kreeg ik in mijn mailbox een melding van een GeoCache van Janneke en Kareltje, genaamd 'Rondje Tielt-Winge'. Ik ging op zoek naar de personen achter die schuilnamen en zo kwam ik meer te weten over GeoCaching.

Deze 'sport' is ontstaan bij de lancering van GPS-toestellen en is ondertussen een echte rage in Amerika. Ook in Europa en België wint GeoCaching enorm aan populariteit.

Geocaching is een combinatie van sport, avontuur, techniek en groepsgeest.
Het is een soort ‘high-tech’ schattenjacht. Je gaat met een draagbaar gps-toestel op zoek naar ‘de schat’ die iemand ergens verstopt heeft: meestal een waterdichte doos met daarin een logboek en een aantal ‘goodies’ (kleine ruilspulletjes die de kinderen leuk vinden).
De persoon die de schat geplaatst heeft, publiceert de precieze coördinaten van de schuilplaats op de website: www.geocaching.com
.
De geïnteresseerde cachers kunnen aan de hand van de gegevens op zoek gaan naar de ‘cache’ (schat). Als ze hem gevonden hebben schrijven ze hun nickname en de datum in het logboek en mogen ze een goodie meenemen als ze er iets voor in de plaats leggen. Nadien loggen ze in op de website en vullen ook daar hun gegevens in.

Img_3413_2 Janneke en Kareltje zijn schuilnamen voor Dirk en Marie-Anne, beiden afkomstig uit Tielt-Winge en nu woonachtig in Aarschot. (alle cachers hebben een nickname)

Dirk Swinnen leerde deze sport vier jaar geleden kennen via een collega. Sindsdien zijn Marie-Anne en hij fervente cachers. ‘Het leuke aan GeoCaching is dat je mooie plaatsen, natuurgebieden, bezienswaardigheden leert kennen, waar je anders nooit zou komen’, vertelt Marie-Anne. Het is ook de filosofie die achter deze sport zit: mensen mooie streken laten ontdekken.

Ze hebben niet alleen in België schatten gezocht en gevonden, ze zijn ook in het buitenland op speurtocht geweest. 'Spanje was prachtig', vervolgt Marie-Anne, 'we zij daar via GeoCaching op subliem mooie plaatsen geweest, waar toeristen nooit komen.'

Img_3407_2 Een cache kan net zo goed ergens in een stad zitten als in de vrije natuur. Je hebt wandelcaches, fietscaches, nachtcaches, autocaches,… er zijn veel keuzemogelijkheden. De lengtes van de tochten zijn ook verschillend en er zijn gradaties in moeilijkheid. Op de website vind je dit alles bij elke cache duidelijk aangegeven. (we hebben hier een voorbeeldje geselecteerd).

Wie een cache in elkaar steekt, moet wel rekening houden met de algemene voorschriften die gelden (vb voor caches in natuurreservaten).

'In België zijn er op dit ogenblik reeds ± 3900 caches', aldus Dirk 'en er zijn ongeveer 7000 cachers, waarvan er ± 500 wekelijks actief zijn. Er zijn ook verschillende types van caches', vervolgt hij, 'zo heb je de traditionele caches, de multicaches, de mystery cache, de virtuele cache en de earth cache.' (Meer uitleg over de verschillende caches kan je hier lezen: Download traditionele_caches.doc)

Lees verder

Tielt-Winge vroeger en nu (in 2005)

F2bis

F2
(Blerebergstraat)

Enkele weken geleden hadden we een ontmoeting met Bart Moens. Bart is de zoon van Frans Moens en Lea Brants, onze regelmatige blogleveranciers van mooie streekfoto's. Zoals het spreekwoord zegt valt ook hier de appel niet ver van de boom. Bart kreeg het fotografievirus overgeërfd van zijn vader.
Hij werkt als begeleider in de gehandicaptensector en wilde naast deze job ook nog graag iets creatiefs doen. Hij startte met een opleiding fotografie aan de Leuvens kunstacademie en is nu ook part-time fotograaf. Hij groeide op in onze gemeente, maar is ongeveer 20 jaar geleden uitgeweken naar Kessel-Lo.

Een aantal dorpsgenoten zullen Bart nog wel kennen van zijn fototentoonstelling in 2005 in de kerk van O.-L.-Vr. Tielt, naar aanleiding van de erfgoeddag met als thema ‘Gevaar’. Aan de hand van een boekje met oude postkaarten over onze gemeente ging hij op zoek naar de locaties die er op stonden en die heeft hij opnieuw gefotografeerd en mooi uitgestald in de kerk. Hij wilde met zijn tentoonstelling de inwoners wijzen op het gevaar om ons patrimonium van vroeger te verliezen. Hij kreeg hiervoor de steun van het gemeentebestuur en de gemeentelijke diensten.

Er ging wel heel wat speurwerk aan deze tentoonstelling vooraf, want sommige plaatsen waren niet makkelijk herkenbaar. Rondvraag bij de inwoners heeft hem gelukkig vaak op de goede weg geholpen. Deze voorbereidingen hebben ongeveer vier maanden in beslag genomen, maar Bart vond dit boeiend om te doen. Op deze manier kwam hij immers met dorpsgenoten in contact.
Bart is zo vriendelijk geweest om me enkele beelden van die tentoonstelling te bezorgen en we zullen ze regelmatig op deze blog zetten, zodat we ons nog eens kunnen voorstellen hoe ons dorp er vroeger uitzag.

Deze fototentoonstelling was niet de eerste en zeker niet de laatste van deze sociaal geëngageerde fotograaf. We kennen hem ook nog van de fotoreeks uit de campagne rond preventieve borstkankerscreening. Ook voor palliatieve zorg heeft hij een fotoreportage gemaakt. En soms geeft hij ook workshops fotografie aan mensen met een handicap.
Hij doet dit soort fotoreportages graag, omdat hij op die manier anders met mensen in contact komt.
Hij vindt het leuk om bepaalde thema’s te lanceren en mensen te raken met zijn reportages zodat ze blijven hangen, nazinderen.

Wil je graag enkele werken zien van Bart of wil je nog meer info, dan kan dit via zijn website: www.fotobart.be

Week van de smaak in Tielt-Winge: vervolg

VanhellemontGisterennamiddag stond onze dorpsgenote Jeannine Nijs (fruitbedrijf Van Hellemont in Meensel-Kiezegem) op de markt in Tienen met haar 'mini-peren', naar aanleiding van de 'Week van de Smaak'. Dit product wordt bereid volgens een oud recept: de mini-peertjes worden gestoofd in suiker.

Op zondag 23 november zal ze ook aanwezig zijn op de ‘markt van de smaak’ in het gemeenschapscentrum. Je kan er niet alleen haar nieuw recept proeven, maar ook de gekende perenadvocaat, appel-perenconfituur, haar appel- en perenjenevers.

Banner2_3 Dit weekend vinden immers in ons dorp opnieuw allerlei activiteiten plaats in het kader van 'Week van de Smaak'.

Zaterdag 22 november kan je wijn degusteren onder begeleiding van een Franse wijnboer uit de Loirestreek. Aanvang om 14 u in GC De Maere. De toegang tot deze proeverij is gratis.

Zondag zal het gemeenschapscentrum omgevormd worden tot marktplaats voor een aanbod van Hagelandse en Franse streekproducten (van 14 tot 18 u). Er zullen typische Hagelandse streekproducten worden aangeboden zoals de ijzerzandsteenkoeken, Hagelandse wijnen, fruit- en broodsoorten, appel- en perenjenevers. Maar ook 'Speltbrood uit de Ariège' zal er te koop zijn.

In en rond het gemeenschapscentrum zullen tevens allerlei randactiviteiten plaatsvinden: workshops (waarom Franse vrouwen niet dik worden), petanque-initiaties, 'Tour de France': fietsen op rollen, koken rond het kampvuur, toeristische informatiestand over het Hageland en Frankrijk.

Rugby1926Wat je zeker niet mag missen is de rugbyinitiatie en demonstratiewedstrijd op het voetbalveld achter het gemeenschapscentrum om 15 u.

Marieke blogt af en toe mee.

De eerste bloghulp heeft zich aangemeld.

262119915_3de9121aac_m_4Marieke Van Autreve is pas afgestudeerd als journaliste. Ze woont in Tielt-Winge en in afwachting van haar reis naar het buitenland wil ze haar pen af en toe nog eens trainen. We leerden haar kennen als een zeer gedreven en enthousiast persoontje. Sommigen kennen haar nog wel als monitor bij de Grabbelpas.

Tijdens haar reis (naar Zuid-Oost Azië), die ze in november aanvangt, zal ze regelmatig een origineel verslagje doormailen onder de noemer 'Tielt-Wingenaar in...'

We hebben haar onmiddellijk ondergedompeld in de opendeurdag van Het Balanske. Ze heeft er een rondleiding gekregen door Jan Gyselen en daarover heeft ze haar bevindingen neergeschreven.

                                                         

                                                        Marieke_3

Oudere berichten:
> Hapje-Trapje bij TW3000
> Sjokotof viert carnaval in de krokusvakantie
> Kraasbeek bereidt gemeenteraad van 26 februari voor
> Studieavond over fietsen is schot in de roos
> Ruud De Ridder en het 'Echt Antwaarps Teater' in GC De Maere
> Sportkampen in sporthal tijdens de krokusvakantie
> Infoavond voor jeugdvoetbalbegeleiders door Herman Vermeulen
> Ervaringsgerichte milieudag in basisschool 't Hagekind
> Ook de basisschool in Houwaart trok een dikke trui aan
> Dikke Truiendag in basisschool De Winge
> Valentijn
> Valentijnskoppel
> Prikbord voor dit weekend
> Aperitiefconcert van Profundo in GC De Maere
> Leuvense band 'Bad Cirkuz' ook gekend in Tielt-Winge
> PWA is verhuisd en opent strijkatelier
> Wie zijn de Sint-Jorisvrienden van het Walenbos?
> Klein en groot naar de chirofuif van Jevati op Valentijn
> Miniemen TW3000 zoeken supporters
> Kaartavond bij KWB Houwaart en Houwaartse Vrienden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008

Tielt-Winge blogt  • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

    Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

    Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!