Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

'Welgevormd', interessante vormingsdag voor vrijwilligers

Welgevormd Ben jij actief in het bestuur van een vereniging of organiseer je allerlei activiteiten voor jouw organisatie? Dan willen Vormingplus Oost-Brabant en de gemeentebesturen van de gemeenten Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Aarschot, Bekkevoort, Haacht, Rotselaar, Holsbeek en Diest jou ondersteunen en bedanken!  Ze doen dit met een gratis vormingsdag en een receptie op zaterdag 7 maart 2009 in Gemeenschapscentrum Den Egger, August Nihoulstraat 74 in Scherpenheuvel-Zichem. Dit alles met de steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Tijdens deze dag kan je kennismaken met allerlei items die voor jou als vrijwilliger en je organisatie interessant kunnen zijn. Je kan je inschrijven voor de workshop die jou aanspreekt, maar geef ook een tweede keuze op voor het geval dat de eerste reeds volzet is. Vanaf 16u is er een open leermarkt met demonstraties, infoloketten en animatie met o.a. website bouwen, stoomcursus evenementen organiseren, infoloketten over wetgeving, tafeldecoratie, administratie op PC, EHBO, tapcursus, klussen voor verenigingen.

Programma:

13u15-13u45: Onthaal
13u45-14u00: Officiële start + omkadering
14u00-16u00: Workshops (inschrijven verplicht)
16u00-17u30: Open leermarkt met demonstraties en infoloketten
17u30-19u00: Afsluitende receptie.

Inschrijven voor de workshops van 14u is verplicht.

Dit kan door onderstaande strook binnen te brengen bij onze gemeentelijk cultuurdienst

(Leuvensesteenweg 187 - 3390 Tielt-Winge - tel. 016 46 82 76 - cultuur@tielt-winge.be) of online via de website: www.vormingplusoostbrabant.be/welgevormd


Het inschrijvingsdocument en meer info vind je ook hier.


Achter de schermen van de eetdag van Chiro EsJeeWee

Vrijwilliger_gr 

IMG_3640   

Vandaag organiseerde Chiro EsJeeWee een eetfestijn in GC De Maere om geld in kas te krijgen voor de renovatie van de keuken in hun lokaal. Zo'n evenement vraagt altijd heel wat voorbereiding. Gelukkig kan de jeugdbeweging rekenen op heel wat helpende handen van ouders en leiding om alles tijdig klaar te krijgen. Zaterdagvoormiddag waren al heel wat vrijwilligers aan de slag bij het klaarmaken van het eten. Toen we zondagvoormiddag rond 9 u even een kijkje gingen nemen in De Maere, was er ook al heel wat volk aan het werk om de zaal klaar te zetten en om in de keuken alles klaar te maken voor de grote toestroom van sympathisanten. De koks van dienst vertelden ons dat er ongeveer 400 mensen verwacht werden.

De vrijwilligers die een vereniging ondersteunen mogen ook eens in de kijker gezet worden. En dat doen we dan ook met de bijgevoegde foto's.

Wie meer wil te weten komen over Chiro EsJeeWee kan hiervoor terecht op hun website: http://www.chiroesjeewee.be/

(klikken op de foto's)

IMG_3657

IMG_3638

IMG_3642 IMG_3644 IMG_3633 IMG_3641 IMG_3634

Nieuwe verantwoordelijke bij de kinderoppasdienst Gezinsbond Tielt

De Gezinsbond Tielt heeft sinds kort een nieuwe verantwoordelijke voor de babysitdienst. Martine Vandebon vervangt Kaat Zeeuwts, die deze dienst jarenlang draaiende hield. Gezinnen, aangesloten bij de bond van Tielt, konden vele jaren op Kaat rekenen als ze een babysit nodig hadden. Nu vond ze het de tijd om de fakkel aan anderen over te dragen. We hadden een kort gesprekje met de kersverse verantwoordelijke, Martine.

Martine_2 Martine is in ons dorp gekend als onthaalmoeder. Ze woont in de Kraasbeekstraat en heeft zelf 3 kinderen. Ze werkt in het weekend ook als verpleegster in de Interne Mobiele Equipe in Gasthuisberg. 'Ik ken Kaat al heel lang, vertelt ze, via mijn kinderen die babysitten.' 'Ze heeft me gevraagd om de babysitdienst van haar over te nemen omdat ze de laatste tijd vaak moeilijk bereikbaar was', aldus Martine.

'Het is een vorm van vrijwilligerswerk', vervolgt ze, 'ik zie het als een kans om me in te zetten voor de maatschappij'. 'Ik wil hier echt mijn schouders onder zetten en de dienst verder uitbouwen,' besluit ze. Zo wil ze opnieuw kandidaat-babysitters aantrekken en motiveren, want de groep is niet groot. Ze zal eerdaags de babysitters samenroepen om kennis te maken.

Ze wil op termijn ook een soort vorming geven aan de nieuwkomers, zodat ze een basis hebben als ze aan hun 'job' beginnen.

Kaat_3We willen via deze weg Kaat bedanken voor haar jarenlange inzet voor de oppasdienst en we wensen Martine veel succes in haar nieuwe functie.
(foto Kaat -rechts- tijdens de tweedehandsbeurs van de Gezinsbond Tielt)

Leden die een babysit nodig hebben mogen Martine Vandebon bellen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag, tussen 8 u en 17 u. Tel: 016/63 57 05.

Ook jongeren die zich geroepen voelen om aan te sluiten bij de dienst mogen haar contacteren.

Meer info is ook te vinden op de website van de Gezinsbond Tielt: www.gezinsbondtielt.be

         
                                                            

5 december: internationale Dag van de Vrijwilliger

Vrijwilliger_gr

Pic_20040510_023111_2 1 Vlaming op 5 doet vrijwilligerswerk. Meer dan 1 miljoen mensen engageren zich in hun vrije tijd met veel enthousiasme en belangeloos in een of andere vereniging (jeugd, sport, senioren, sociale, culturele, politiek, filantropische,...)

In 1985 werd 5 december door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de internationale Dag van de Vrijwilliger. Op deze dag kunnen we hun engagement in de kijker zetten, hen bedanken voor hun inzet.

We doen een warme oproep om vandaag onze vrijwilligers eens wat extra aandacht te schenken, hen (al dan niet figuurlijk) in de bloemetjes te zetten.

Solidariteit op het Wereldcafé

P1010016

't Jongensschool van Tielt-Winge werd, als afsluiter van de 11.11.11-actie, zaterdagavond even omgetoverd in een Wereldcafé.

Het Wereldcomité van onze gemeente zorgde voor een hapje en een drankje aan democratische prijzen. De multiculturele hapjes werden bereid door mensen uit het Zuiden die in onze gemeente wonen met

ingrediënten afkomstig uit de wereldwinkel. De avond stond in het teken van 'recht op waardig werk'.
Zes jongeren uit onze gemeente,die het afgelopen jaar ervaring opdeden in een Noord-Zuid-uitwisselingsproject, zaten in de rustige hoekjes van de zaal met heel wat documentatie en deden hun verhaal aan de toehoorders.
P1010012 P1010015P1010019 P1010020
Els en Tine Bellemans waren respectievelijk in Kenia en in Senegal. Pandora Versteden deed haar verhaal over Paraguay. Gerlinde De Boodt en Ronny Vandenbempt vertelden over hun project in Guatemala en Lander Vermeerbergen over het zijne in Peru.

Als laatste kreeg Roland Van Criekingen het woord. Hij was voor Wereldsolidariteit in Zuid-Amerika.

P1010021_2 P1010022
Achteraan in de zaal was een wereldwinkelstand, waar je allerlei producten uit de wereldwinkels kon aankopen.
Het was een boeiende avond, spijtig dat de opkomst niet zo heel groot was.

Het Wereldcomité organiseert elke laatste zaterdag van de maand een info- en verkoopsstand van wereldwinkelproducten achter GC De Maere en aan 't Jongensschool. Je kan er terecht tussen 9.30 u en 11 u.

Nieuwe look voor kleuterschooltje in Meensel-Kiezegem

Img_2076_2 Verleden vrijdag was het feest in de kleuterschool van Meensel-Kiezegem.

Na enkele maanden hard labeur werden de twee nieuwe kleuterklasjes officieel geopend met een receptie waarop de inwoners van Meensel-Kiezegem waren uitgenodigd.
De genodigden konden het resultaat van de renovatiewerken bewonderen.

Juf Anne Ver Berne geeft enige toelichting: ‘De plaats waar nu de twee nieuwe kleuterklasjes zijn ingericht, diende heel vroeger ook al als klaslokaal.

Img_2057_2De kleuters zijn dan verhuisd naar een gebouw achteraan omdat er nood was aan ruimte voor de verenigingen van het dorp. De school kon wel nog gebruik maken van de zaal als speelruimte bij slecht weer omdat we geen afdak hadden’.

‘Om de veiligheid te kunnen garanderen moest de elektriciteit van de klaslokalen dringend vernieuwd worden’, legt juffrouw Anne uit. En omdat de klasjes ook een nieuw, aantrekkelijker elan moesten krijgen werd er na overleg uiteindelijk geopteerd om twee klasjes in te richten in de vroegere zaal.

Img_2058_2‘De scholengemeenschap stelde hiervoor een vrij groot budget ter beschikking, maar dat was niet voldoende voor al de werken’, weet Anne te vertellen. ‘Gelukkig konden wij rekenen op de hulp van enkele sponsors en van de vriendenkring van de school. Samen met de werkman van de school hebben een aantal ouders en ikzelf de handen uit de mouwen gestoken.’

‘We zijn begonnen met de werken op 1 juli, de eerste dag van de grote vakantie,’ aldus Anne ‘en gedurende 3 maanden hebben we zo’n 2 à 3 dagen per week gewerkt’. ‘Enkel de elektriciteitswerken werden door een firma gedaan, al de rest hebben we zelf klaargespeeld’, zegt ze met terechte trots.

De vriendenkring van de school is een kern van ouders die opgericht werd om het buurtschooltje te ondersteunen. Zij organiseren allerlei activiteiten om geld in kas te krijgen. Dat is nodig om het behoud van het schooltje te kunnen garanderen, zodat de kleutertjes in hun eigen buurt naar school kunnen blijven gaan.

Img_2068_3 Img_2075_2

Tijdens zijn speech had directeur Willy Verhaegen van ’t Hagekind veel woorden van lof voor de inzet van de vriendenkring, de ouders, de sponsors, werkman Louis en juf Anne.

Ook mijnheer Carmen, afgevaardigd bestuurder van de scholengemeenschap ontbrak niet op de receptie en heeft het schooltje een hart onder de riem gestoken.

Img_2069_2De vriendenkring zelf bedankte al de sponsors en diegenen die de handen uit de mouw gestoken hebben bij de renovatieweken.

Img_2072_3

De kleutertjes van Meensel-Kiezegem zullen zich goed thuis voelen in de ruime en kleurrijke lokalen.

Een pluim voor al de vrijwilligers die bijgedragen hebben tot dit mooie resultaat!

Meer informatie over de school vind je via deze link: www.hagekind.be

Meer foto's kan je zien via 'lees verder' (klikken op elke foto voor een groter exemplaar)

Je kan ook iets toevoegen via het knopje 'reageer' hieronder.

Lees verder

Achter de schermen van Space in GC De Maere.

Het jaarlijkse optreden van de Koninklijke Harmonie is tot in de puntjes verzorgd dank zij de inzet van heel wat creatieve vrijwilligers. Zij zijn al wekenlang bezig met de opbouw van het decor en alles wat bij zo'n optreden komt kijken.

We gingen eens een kijkje nemen achter de schermen en we waren onder de indruk van het werk dat zij verricht hebben om er een mooi geheel van te maken.

Hieronder vind je enkele foto's die we genomen hebben.(Wil je ze in grotere versie zien, moet je er op klikken)

Img_2043 Img_2051

Img_2049_2 Img_2048_2

                                            Img_2045_6

 

11.11.11-actie in onze gemeente

Op zaterdag 8 november start in onze gemeente de straatactie van 11.11.11. Temidden van al de festiviteiten van volgend weekend wil 11.11.11  de aandacht vestigen op de vrijwilligers die dit weekend zullen aanbellen aan onze huizen om de campagne te steunen. Tielt-Winge blogt doet een warme oproep om hen niet in de steek te laten.

De campagneslogan van 11.11.11 voor dit jaar is: 'Werknemers zijn geen gereedschap, recht op waardig werk en op een leefbaar loon voor iedereen'. Deze tekst komt van de website van Wereldsolidariteit, en doet ons even stilstaan bij de slogan.

'Kleine schoenpoetser, kleine sleper van het brandhout, straatventertje met de grote ogen. Het kan toch niet dat dit jullie uitzichtloze toekomst blijft. Aan de ene kant van de wereld leert een grootvader zijn kleinkinderen het verschil tussen eetbare en giftige paddestoelen. Aan de andere kant slepen peuters brandhout langs bergflanken, poetsen ze schoenen en proberen beste straatverkoper te zijn… want alleen voor de besten is er ’s avonds bruine bonenpasta bij de tortilla. Het is onze verdomde plicht onze volle steun te verlenen aan de organisaties die het extreme onrecht bestrijden!' Roland Van Criekingen tijdens ervaringsreis in Guatemala, oktober 2005

Aansluitend op de straatactie organiseert 11.11.11-Tielt-Winge op zaterdag 15 november een solidariteitsavond in 't Jongensschool, waarop Roland van Criekingen uit Lubbeek zijn ervaringen komt vertellen (18.30 u).

Vanaf 17.30 u - 20 u wordt een forum geboden aan een vijftal jongeren uit onze gemeente, die net terug zijn van een Noord-Zuid-uitwisselingsproject in Latijns-Amerika en Afrika. Ze komen vertellen over hun ervaringen ginder met arbeid en waardig werk. Er zal doorlopend wereldcafé zijn met dessertjes uit Noord en Zuid. De opbrengst gaat naar de gemeentelijke campagne.

Eetdag TW3000 mobiliseert talrijke vrijwilligers

Vrijwilliger_gr

Img_1820Op zaterdag 25 oktober hield TW3000, de gezamenlijke jeugdwerking van drie Tielt-Wingese voetbalclubs, Tielt Sport, SJV Motbroek en FC Meensel-Kiezegem, een restaurantdag in GC De Maere.

Voor de organisatie van deze restaurantdag konden zij beroep doen op talrijke vrijwilligers. Niet alleen in de zaal, maar ook in de keuken waren ouders, trainers en délégués aan de slag. In onze fotoreportage zetten we hen dan ook speciaal in de kijker.

TW3000 is nog op zoek naar vrijwilligers voor hulp achter de toog, na de trainingen en de wedstrijden. Gegadigden kunnen zich melden via de website: www.tw3000.be of aan de toog in de kantine op het trainingsveld achter GC De Maere.

Niet alleen TW3000 draait mede dank zij de inzet van een aantal vrijwilligers, dit is ook zo bij al de andere verenigingen uit onze gemeente.

Wil je als vereniging ook uw helpers in de kijker zetten, mail het ons dan: tielt-winge@nieuwsblad.be

Img_1830_2 Img_1834

Img_1835 Img_1815_2

Oudere berichten:
> Hapje-Trapje bij TW3000
> Sjokotof viert carnaval in de krokusvakantie
> Kraasbeek bereidt gemeenteraad van 26 februari voor
> Studieavond over fietsen is schot in de roos
> Ruud De Ridder en het 'Echt Antwaarps Teater' in GC De Maere
> Sportkampen in sporthal tijdens de krokusvakantie
> Infoavond voor jeugdvoetbalbegeleiders door Herman Vermeulen
> Ervaringsgerichte milieudag in basisschool 't Hagekind
> Ook de basisschool in Houwaart trok een dikke trui aan
> Dikke Truiendag in basisschool De Winge
> Valentijn
> Valentijnskoppel
> Prikbord voor dit weekend
> Aperitiefconcert van Profundo in GC De Maere
> Leuvense band 'Bad Cirkuz' ook gekend in Tielt-Winge
> PWA is verhuisd en opent strijkatelier
> Wie zijn de Sint-Jorisvrienden van het Walenbos?
> Klein en groot naar de chirofuif van Jevati op Valentijn
> Miniemen TW3000 zoeken supporters
> Kaartavond bij KWB Houwaart en Houwaartse Vrienden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008

Tielt-Winge blogt  • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

    Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

    Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!