Home  Regio  tieltwinge  tieltwinge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tielt-Winge?
Laat het weten aan: Fernand of Carine
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Haantjes kraaien laatste keer in café 'Bij Plas' in Motbroek.

IMG_3918 Zondagvoormiddag vond de laatste wedstrijd haantjeskraaien plaats in café 'Bij Plas' in Motbroek. Het seizoen is gedaan en ook het café sluit binnen enkele weken de deuren. De uitbaatster stopt, want het huurcontract is opgezegd. Wat de eigenaars met het gebouw van plan zijn is niet duidelijk.

In het begin van het seizoen hebben we een reportage gemaakt over deze Sint-Joriskraaiers en zondag zijn we nog eens teruggeweest om de hanen nog 1 keer te horen kraaien.

De aanwezige haantjeseigenaars weten nog niet of ze in de toekomst op zoek gaan naar een andere club. Veel keuze hebben ze niet. Ze kunnen eventueel aansluiten bij de club in café St. Mette of bij een club in Attenrode-Wever.

Sommigen stoppen er gewoon mee. Ze houden hun haantjes wel maar, ze zullen er geen wedstrijden meer mee spelen.

Ook het jongste lid, Maarten Gilis, houdt deze volkssport voor bekeken.

IMG_3914 Zondag werd ook definitief vastgesteld wie de laatste kampioen van de vereniging geworden is.

Voor de veertiende keer is de titel voor Henri Van Rijmenant . Hij komt al 35 jaar met zijn haantjes naar café 'Bij Plas'.

Voor nieuwjaar stond Lemmens Frans aan de leiding, maar de laatste weken laat zijn haan het afweten en heeft hij geen punten meer kunnen pakken. Hij eindigt op de derde plaats.
Lemmens Paul wordt tweede met 6 punten minder dan de nummer één.

Op 7 maart vindt de laatste feestvergadering plaats van de Sint-Joriskraaiers. Die dag wordt de laatste kampioen gehuldigd en worden voor de laatste keer prijzen uitgereikt.

Deze festiviteit zal doorgaan in de voetbalkantine van SJV-Motbroek.
  IMG_3919 IMG_3911

Sollen in Zonnedries

Img_1702Gisterennamiddag zijn we een kijkje gaan nemen in het Lokaal Dienstencentrum Zonnedries. Hier worden tal van activiteiten georganiseerd voor de senioren van onze gemeente (koken, hobby, taallessen, lijndansen, quiz,..).

Gisteren werd er gesold.

Sollen is een oud volksspel uit de streek. Het wordt gespeeld met gele en zwarte oude 25 centiemen.

We kregen van Jef Smekens een korte introductie in de spelregels. 'De deelnemers moeten van op een afstand van 3,75 meter met de muntjes werpen naar een mat waarop een streep getrokken is'. 'Het spel wordt meestal twee tegen twee gespeeld,' voegt Jef toe, 'maar één tegen één kan ook.'

Img_1703 'Elke speler krijgt twee muntjes waarmee hij/zij mag werpen naar de mat. Wie op de lijn kan gooien krijgt 2 punten en wie er het kortst bij is, krijgt 1 punt.

De winnaar is degene die het eerst 21 punten gegooid heeft', besluit hij.

Gaston, die mee aan de tafel zat, treedt Jef bij dat het eigenlijk meer om het amusement gaat. 'De Olympische gedachte overheerst'. 'We komen hier veeleer voor de gezelligheid dan om te winnen', zegt hij.

Img_1710Het spel stamt nog uit de tijd dat veel mensen met de duiven speelden. Tussen 'het vallen van de duiven' verdreven de buren hun tijd op deze manier. Men trok lijnen op de grond en met muntjes werd er dan gemikt. Zo ontstond het 'sollen'.

Op onze vraag of het spel ook buiten onze gemeente gekend is antwoordt Jef dat er veel varianten zijn. 'Ik ken bijvoorbeeld 'teppe schiete', waarbij men met een muntstuk moet mikken naar een flesje'. 'Maar er zijn nog meer varianten in omloop', voegt hij toe.

Dat het er gezellig aan toe gaat, kan je op de foto's zien.

Img_1709

Gisteren was er ook een jarige: Jos. Hij is 85 geworden. De aanwezigen werden getrakteerd op een drankje en een stukje taart.

Proficiat Jos!

Oudere berichten:
> Hapje-Trapje bij TW3000
> Sjokotof viert carnaval in de krokusvakantie
> Kraasbeek bereidt gemeenteraad van 26 februari voor
> Studieavond over fietsen is schot in de roos
> Ruud De Ridder en het 'Echt Antwaarps Teater' in GC De Maere
> Sportkampen in sporthal tijdens de krokusvakantie
> Infoavond voor jeugdvoetbalbegeleiders door Herman Vermeulen
> Ervaringsgerichte milieudag in basisschool 't Hagekind
> Ook de basisschool in Houwaart trok een dikke trui aan
> Dikke Truiendag in basisschool De Winge
> Valentijn
> Valentijnskoppel
> Prikbord voor dit weekend
> Aperitiefconcert van Profundo in GC De Maere
> Leuvense band 'Bad Cirkuz' ook gekend in Tielt-Winge
> PWA is verhuisd en opent strijkatelier
> Wie zijn de Sint-Jorisvrienden van het Walenbos?
> Klein en groot naar de chirofuif van Jevati op Valentijn
> Miniemen TW3000 zoeken supporters
> Kaartavond bij KWB Houwaart en Houwaartse Vrienden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008

Tielt-Winge blogt  • Fernand Goyens en Carine Vanlingen bloggen over Tielt-Winge

    Fernand schrijft al jarenlang over Tielt-Winge, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek voor Het Nieuwsblad. Als je nieuws hebt, mag je het hem dus zeker melden.

    Carine (°1959) heeft Limburgse roots, maar woont al meer dan 20 jaar in Tielt-Winge. Ze heeft vier actieve kinderen, en een full-time job als ‘house manager’. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk. Nu de kinderen wat ouder zijn, heeft Carine zich toegelegd op webdesign, Photoshop en grafische vormgeving. Ze is gebeten door het fotovirus en legt ze de mooiste plekjes van het dorp voor de eeuwigheid vast.

Zoeken

Nieuws uit tieltwinge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!