Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

In twee richtingen door Academiestraat

De gemeenteraad van Tienen keurde een aantal verkeersmaatregelen goed. Na goedkeuring door het Ministerie van verkeer, zal de nodige signalisatie aangebracht worden. De dubbele richting door de Academiestraat is er een van.

TRAMSTRAAT

In de Tramstraat wordt ter hoogte van de stelplaats van De Lijn eenrichtingsverkeer ingevoerd in de richting van het station. Op die manier wil de stad de onveilige verkeerssituatie in de straat aanpakken, veroorzaakt door het veelvuldig doorgaand verkeer van en naar de parking van het station.

ACADEMIESTRAAT

De Nieuwstraat en Hennemarkt werden ingedeeld als een winkelerf. Dit betekent dat de voetganger in beide straten primeert en dat bestuurders van voertuigen de snelheid moeten matigen. Om het doorgaand verkeer uit het winkelerf te weren, wordt in de Academiestraat tussen de Alexianenweg en de Kalkmarkt permanent tweerichtingsverkeer ingevoerd. Aan beide zijden van de straat geldt er een parkeerverbod om een vlotte doorgang van de voertuigen in beide richtingen mogelijk te maken.

NIEUWSTRAAT EN HENNEMARKT

De rijweg in de Nieuwstraat en Hennemarkt wordt momenteel hersteld. Om nieuwe beschadigingen aan het wegdek te voorkomen en zwaar vervoer in beide straten te beperken, wordt er een tonnagebeperking van 5 ton van kracht. Deze maatregel is niet geldig voor de marktkramers en voor de leveranciers van de handelszaken tussen 07.00 en 10.00 uur. Op de Hennemarkt zal er eenrichtingsverkeer richting O.L.V.-Broedersstraat ingevoerd worden om de verkeersveiligheid te verhogen.

De herstellingswerken in de Nieuwstraat en op de Hennemarkt zijn ondertussen bijna voltooid. Vandaag wordt het voegwerk van de stenen beëindigd, nadien moeten de straten nog twee weken uitharden. Ondertussen worden de voetpaden en de rijweg wel al volledig opengesteld voor voetgangers. Vanaf vrijdag 14 december ’07 mag ook het verkeer er opnieuw door. De marktkramers van de dinsdagmarkt zullen vanaf 18 december ‘07 opnieuw postvatten in de Nieuwstraat en op de Hennemarkt.

Oorspronkelijk was voorzien de herstelwerken in twee fases aan te vatten, een gedeelte in 2007 en een gedeelte in 2008. Dankzij de gunstige weersomstandigheden en extra inspanningen van de aannemer verliepen de werken echter sneller dan gepland. Het schepencollege opteerde er dan ook voor om zowel de Nieuwstraat als de Hennemarkt nu al volledig aan te pakken. Hierdoor gaan beide straten een week later dan gepland open voor het verkeer, maar hoeven er in 2008 geen nieuwe werkzaamheden plaats te vinden.

Knikkers te koop in museum

Tienenknikkersimg_0369_3 Kiwanis schonk het beeld van knikkerende jongens op de Grote Markt  voor het Suikermuseum aan de stad. Kunstenaar Daniël De Ruyter maakte het beeld in opdracht van de serviceclub. Het heeft een waarde van 12.500 euro. Door de schenking verwerft de stad het auteursrecht van het kunstwerk en staat zij ook in voor het onderhoud. Het beeld behoort tot de betere creaties in Tienen. Het is speels en robuust tegelijk.

Het verbeeldt de Tiense uitspraak 'Go ge mai bè de mais spaile oep de braai van het kottegoar’ op de juiste plaats, nl. voor het oud politiekantoor. (Ga je mee met de knikkers spelen op het voetpad voor het corps-de-garde). Miniaturen van het beeld zijn te koop, in drie formaten, in brons en alumium, te koop in de vernieuwde Museumshop. (Het grootste tegen 2.475 euro).

Blijft nu de vraag of Tienen nog meer goede standbeelden verdient?  En zou men dan geen plaats  vinden voor het beeld Pikke Stijkès, een figuur uit volkse verhalen en dialectboeken. Pikke Stijkès is wegens vuil manieren verbannen. Hij kreeg asiel in Hoegaarden in de tuin vanYves Knaepen,

Gezocht (5): Speelgoed voor Sint

De Sint heeft Jong CD&V Tienen ingefluisterd om een actie op touw te zetten om speelgoed in te zamelen voor een goed doel in Tienen. Vrijwilligers willen graag de handen uit de mouwen steken en besloten om aan de oproep een gevolg te geven. Wie een bijdrage kan leveren neemt  contact op met Els Meerbergen, Slachthuisstraat 101, 3300 Tienen. Men speelgoed binnenbrengen in het parochiecentrum aan de Oude Vestenstraat op 15 en 16december, 10-12uur.
0472/39.61.75
elsmeerbergen@hotmail.com

Bijna alle deelgemeenten hebben site

De Tiense deelgemeenten hebben hun eigen sociale leven dat blijkt ook uit de onderscheiden nieuwssites die ze verzorgen. Vrijwilligers onderhouden de communicatie met hun achterban en linken naar de actua op onze andere sites.

Roger Vanhulst is zo continu in de weer voor Oorbeek.

Hij wijst op de inzet van zijn collega’s van de andere deelgemeenten:

Remy Paulus -> Bost

Patrick Massart -> Goetsenhoven

Roger Vanhulst -> Oorbeek

Luc Nagels - > Vissenaken

Kris Merckx -> Hakendover

Stein Hautekees -> Kumtich (onder constructie)

Kristof en Steven Janssens -> Oplinter (onder constructie)

Jozef Vandevorst -> Sint-Margriet-Houtem (onder constructie)

Plasbermen aan de Grote Gete

De Vlaamse Milieumaatschappij (afdeling Water) besteedt volgende week een aantal werken aan aan de Grote Gete in Tienen. Het gaat om het ruimen van de bedding tussen de Zuidelijke Ring en de Getestraat. Op de rechteroever worden een aantal aanpassingen uitgevoerd die ook de visserij ten goede kunnen komen. Het gaat samen om een uitlekzone, slibvang, plasbermen  en een paaiplaats.

Gezocht (4): Recept van bomma

Hakendover is op zoek naar oude recepten uit grootmoeders of voorvaderlijke tijd. Maakte uw bomma of overgrootmoeder een uniek drankje, koekje of gerecht? De heemkundigen willen het weten. Een  Hakendoverse kookrubriek moet mogelijk zijn zijn paasmaandag. www.hakendover.be.

Open Strijkdag op de vooravond van Sinterklaas

Strijktienen Sinds kort is er een strijkatelier in Tienen geopend. Het biedt extra jobs aan vrouwen in eigen streek en het levert bijkomende dienstverlening voor gezinnen die een stuk van hun huishoudelijk werk willen uitbesteden. Het strijkatelier bevindt zich op de Leuvenselaan (gebouwen van het bedrijvencentrum). Deze lokatie is gekozen omwille van de goede bereikbaarheid, zowel voor de inwoners van Tienen als van de buurgemeenten. Zowel auto- als treinpendelaars vinden vlot hun weg naar het strijkatelier.

Iedereen is welkom op de open dag op woensdag 5 december tussen 16 en 18 u. U krijgt de kans om kennis te maken met de werking en wie een te strijken stuk meebrengt kan zelf aan de slag. In het vooruitzicht van 6 december kan de Sint zijn kazuifel een laatste beurt geven. Of laten geven. Maar het weze duidelijk, deze en andere initiatieven maken een eind aan de tussenkomst van zwarte Pieten.

Extra bouwkavels aan Anemonenlaan

De gemeenteraad van Tienen bespreekt vandaag het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Woonproject Anemonenlaan’. Dit plan beslaat de terreinen van het voormalige provinciale internaat, gelegen tussen de Hamelendreef en de Anemonenlaan, en een terrein palend aan het Vianderdomein. De provincie Vlaams-Brabant en de stad Tienen zijn een publiek-private samenwerking aangegaan met Armada NV voor de herontwikkeling van dit gebied.

Op het gewestplan stond het terrein rond het oud PNT-internaat ingekleurd als zone voor openbaar nut. Een bestemmingswijziging tot woonzone was dus nodig. De bouwkavels zullen vermoedelijk in 2008 vrijkomen. Het gaat om een woonoppervlakte van maar liefst 24.000 vierkante meter.

En ja hoor: Bostsestraat afgesloten.

Vanochtend werd me op 't stad nog op het hart gedrukt om toch de Bostsepoort te gebruiken om de stad binnen te komen. Waarom het moeilijker maken? En wat blijkt even later: een omleidingsbord, vergezeld van een doorgangsverbod, een paar machines en een verwijzing naar de Driemolenstraat... Ja hoor, de Bostsestraat is afgesloten. Het wegdek is over de volle breedte opgebroken ter hoogte van de Gete.

En voor wie vanuit het noorden Tienen zou binenn willen: de Oude Leuvensestraat is geblokkeerd door een werfkraan. Omrijden langs de Gilainstraat en de Kliniekstraat.

Avendoren dicht. Goossensvest dicht.

Voor de kerstvakantie gaat het kruispunt Sint-Helenavest-Hoegaardenstraat-Mulk open in drie richtingen. Men zal echter niet van en naar de Goossensvest kunnen. Ook niet tot op het stuk tot aan de Meendijk (om de kazerneparking te bereiken).

Tienenhoegstrimg_0360 De aannemer van de rioleringswerken legt vanaf eind november de Goossensvest open tussen Meendijk en Rijschoolstraat. In de Mulkstraat blijft “voorlopig plaatselijk tweerichtingsverkeer van kracht.” Men kan langs daar niet de parking bereiken of verlaten. De Viaductsttraat blijft als parallelweg ook afgesloten “omdat de kassei er te slecht is”. Een bewoner deed daar malend over (in een reactie op ons bericht van 22 nov.): "Ik woon hier vijftig jaar. De straat was altijd al zo."

Nu is ook de Avendorenstraat afgesloten wegens een verzakking. De riolen moeten er worden hersteld. Daarom is de rijrichting in de Astridvest (stadspark) nu omgedraaid. De centrale parking bereiken wordt daardoor, zeker op een dinsdag, nog lastiger. De stad vanaf de kazerne verlaten is helemaal geen sinecure. De vreemde bezoeker zal met een vrolijke indruk Tienen verlaten langs de 'tintelende' Tramstraat.

Dus het blijft behelpen. De stad biedt maar één troost: de stand van zaken wordt dagelijks geactualiseerd op haar website.

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!