Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Het kan een jaartje later worden, meneer

Tievianderhuis Een familie van het Breynissebergpad kijkt al twee en een half jaar uit naar de dag waarop ze hun nieuwbouw kunnen betrekken. Haar lijdensweg heeft ze op een website geplaatst. Daarop staat een teller die de vertraging aftelt, per seconde. De afwerking van het huis "kant-en-klaar" is nu 364 dagen en zoveel uren, minuten en seconden, achter op het schema.

Het contract werd ondertekend op 8 mei 2005 met het vooruitzicht dat het papierwerk nog wel zes maanden in beslag zou nemen en de bouw ook zes maanden. Maar de aflevering van de bouwvergunning ging al niet meteen vlot, wegens gewijzigde isolatievoorschriften. Vandaag het aantal klachten zodanig op dat de bouwheer er vijf velletjes mee vult: fouten aan de dakconstructie, water dat omhoog loopt, verkeerde vensters, een te klein trapgat... (Foto van de site).

Op de jongste werfvergadering daagde elf man op: de gerechtelijke expert, de ontwikkelaar, de aannemer, de bouwheer, iedereen zijn advocaten.

De familie leidt lotgenoten rond op de bouwplaats. Ze vragen verdere reacties op via hun site. U kunt ook reageren door een bericht te plaatsen hieronder.

Dit is ook een nieuwjaar

Een Tiense familie verwijst naar BG een meisje met onderstaande vraag op haar blog:

Tiekankerblogbrittgezel "Ik zou graag eens weten hoeveel mensen mijn verhaal lezen. Niet iedereen laat een berichtje achter en daarom weet ik natuurlijk niet hoeveel personen mijn belevenissen volgen. Ik begin woensdag aan mijn allerlaatste week chemo (normaal gezien toch, als jullie allemaal meeduimen lukt dat wel !).
Om een beetje een gedacht te hebben wie er allemaal met mij meeduimt zou ik willen vragen gewoon even een berichtje te laten bij dit vraagje zodat ik eens kan tellen. Alvast bedankt !!!"

De blog vertelt over de ruggenprik en de chemo van de lopende week en het vooruitzicht op een laatste behandeling meteen na nieuwjaar. Het verhaal zit te paard op twee jaren, te paard op Gasthuisberg en thuis. Er was de jongste dagen het relaas van een kerstviering... Er kwam tussendoor een extra neefje op de wereld... Mama kwam haar verhaal op kerstdag vertellen op Vitaya... En dan kampte papa nog met die verschrikkelijke "tandvleespijn"...

Bij de foto staat: "Om de laatste chemo te vieren".

Jubilarissen op de foto

Andr_smets In het stadhuis werden deze maand de huwelijksjubilarissen gevierd. Dit zijn echtparen die 50, 60, 65 of 70 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Schepen van burgerlijke stand Martine Rens zet hun foto's op haar persoonlijke website

Daar voegt ze foto's aan toe van de fotografen van dienst, met name de jongste en de oudste (zie foto). Rens organiseert drie keer per jaar een receptie voor de jubilarissen. De oudste fotograaf, André Smets,  is daar telkens bij, maar nooit bij de jubilarissen. Hoe zou dat heten? Een diamanten fotograaf, een briljanten? Zoals al die edelstenen is André ook bijzonder geslepen.

Waar ben jij op oudejaarsavond?

Russischeonafhankelijkheidsdag De voorbije weken klaagden restauranthouders over de trage reserveringen voor oudejaarsvond. Sommigen stelden dat het rookverbod de gezelligheid kapot maakt. Consumenten hebben gewezen op de hoge prijzen, zowel in de horeca als in de handel. Zien wat dat geeft bij de late beslissers.

Jeugdhuis 't Alternatief in Tienen ziet helemaal geen probleem. Uit een enquête blijkt dat 68% zegt zeker buitenshuis te zullen vieren, 18% thuis en 14% weet het nog niet. Een stil vermoeden bestaat dat hier vooral leden aan het woord zijn en dat die dus massaal zullen opdagen voor de eigen eindejaarsfuif op 31 december in de Evenementenhal in Tienen.

Voor wie op stap gaat in Tienen is er de JAT-actie met vrijwilligersvervoer tijdens de nacht. Er rijden drie gratis feestbussen. De Lijn heeft busdiensten in de brede regio. Verplaatsen zal dus wel lukken, maar hoe zit het met de babysit?

Over babysitting met oudjaar hoorden we klachten dat een oppas tussen de 150 en de 60 euro kost en dat is dus minstens drie keer duurder dan op een ander weekend. Het stond in Flair en dat is een vakblad. In Tienen meldt scoutsgroep De Hinde dat ze een heel stel babysitters ter beschikking heeft. Tenzij die nu natuurlijk allemaal bij die eerste groep horen uit de enquête van 't Alternatief...

Ervaringen mee? Laat het weten.

Alcohol- en snelheidscontroles op til

De lokale politie van de zone Tienen-Hoegaarden kondigt voor het weekend van 11, 12 en 13 januari alcohol-en drugcontroles aan. Snelheidscontroles zijn er op volgende dagen: woensdag 9 januari tussen 09.00 en 16.00 uur; vrijdag 18 januari tussen 05.00 en 13.00 uur; dinsdag 22 januari tussen 09.00 en 16.00 uur; maandag 28 januari tussen 14.00 en 22.00 uur. Bij alle politiecontroles wordt toegezien op het dragen van de veiligheidsgordel in de wagen en het niet overschrijden van de tonnagebeperkingen. Verder zal ook het wildparkeren beboet worden.

Gezocht (8):alles van de Expo 58

Atomiumbrussel Kadoc is op zoek naar aandenkens van de Wereldtentoonstelling 1958 in Brussel: medailles, postzegels, vorkjes, bierviltjes... Het archief bereidt in Leuven namelijk een tentoonstelling voor over de deelname van het Vaticaan aan de Expo. Er bestaan foto's van koning Boudewijn en Grace van Monaco in het paviljoen 'Civitas Dei'. Het bevatte heel wat religieuze kunst die nadien verspreid raakte in binnen- en buitenland. Foto's, film, tekeningen... zijn welkom.

Van de Expo kwamen er ook delen in onze regio terecht. Een deel van het werkliedenmotel werd namelijk op het Rakkersveld in Tienen opgetrokken als jeugdlokaal. In 1998 werd de sloping aangekondigd. Diest nam het paviljoen van de chocolade Jacques over en verbouwde dat tot zwembad. De scouts van Vlierbeek (Kessel-Lo), het atheneum van Aarschot en de (verdwenen) Halteschool van Begijnendijk herbruikten delen van paviljoenen.

Wie heeft er nog weet van restanten van de Expo in de regio?

Goetsenhoven: stukje geschiedenis tegen 12 euro

Tiegoetskerkruine932_001 Delcampe.net heeft op het internet een prentkaart te koop van Goetsenhoven/Gossoncourt uit 1940. Die toont de vernielde Sint-Laurentiuskerk. 'Door oorlogsomstandigheden', staat erbij. Tot nu is op de kaart 12 euro geboden. Misschien is ze helemaal niet zeldzaam. Bij een tweede beeld uit Goetsenhoven is wel genoteerd 'zeldzaam'. Die prent toont het Gemeenteplein, met hoeve, nog zonder oorlogsmonument. Daar is nu 25 euro op geboden.

De site van de stad Tienen zegt over de oorlogsramp: 'De transeptloze pijlerbasiliek, met vijfzijdig koor in Brabantse hooggotiek uit de 15de eeuw, heeft een laatromaanse westertoren van rond 1200. De zijbeuken werden verbreed in 1774. Na een brand in 1940 werden de zijbeuken en de lichtmuur in de oorspronkelijke stijl heropgebouwd.'

Wat brengt 2008?: negentig jaar geleden stopte wereldoorlog

Tienecrop926_001 Tienen bereidt de herdenking voor van het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918. In 2008 zal trouwens ook de militaitre begraafplaats in de voormalige kerk van Grimde (de necropolis,1928) tachtig jaar bestaan. De bijgaande foto komt van een prentkaart van de necropolis, die nu op internet te koop wordt aangeboden. Ook de 'danseuse', het oorlogsmonument 1914-18 op de Kalkmarkt, staat op die site.

Over de Eerste Wereldoorlog in Tienen is uitstekende documentatie beschikbaar. Luc Vandeweyer ontving de provinciale prijs historisch onderzoek 2004 voor zijn werk Een kleine stad in een 'Groote Oorlog'. De Eerste Wereldoorlog en het activisme te Tienen en omgeving. Luc Vandeweyer maakte ervan een journalistiek werk met veel aandacht voor de sociale geschiedenis. Info: in de museumshop.

Waar koopt een kunstenaar? Waar koop je kunst?

Tiekunst Een kunstenaar schrijft (zie reacties 21 dec): 'En het aanbod aan winkels in Tienen, sorry laat me niet lachen. Waar moet je bv zijn als kunstenaar om je spullen te vinden? In de Gilainstraat? De Carrefour?
Droevig droevig.'

Eerder stelden kunstenaars dat ze geen gastvrije ruimtes vonden om te exposeren. De tijd dat elk bankfiliaal zijn hal voor hen openstelde is lang achter de rug. Hoe is het trouwens afgelopen met de plannen voor een nieuwe kunstkring? In de jaren zestig en zeventig kon je nog een startmomenten beleven met aankomend talent. Van Jonge Tiense Kunst (1971) is bijvoorbeeld Jean-Georges Massart internationaal doorgebroken.

Komt er nog 'ns een lading Jonge Tiense Kunst?

Kruispunt aan Delhaize deels open

Het kruispunt van de Mulkstraat met de Goossensvest/Sint-Helenavest (aan de Delhaize) is vandaag opengesteld voor het verkeer in de richting van de Ring en de Hoegaardenstraat. De Goossensvest blijft afgesloten.

De Mulkstraat is enkel nog bruikbaar voor plaatselijk tweerichtingsverkeer, inclusief bussen. Ter hoogte van de Defijngang komt er een afsluiting. Doorgaand verkeer wordt verwezen naar de Getestraat en de ringweg te gebruiken om de stad binnen te komen.

De stad laat weten dat er in de eindejaarsperiode niet worden gewerkt aan de Goossensvest, de Sint-Helenavest en de Meendijkstraat. De aannemer zal de rijweg wel verharden met steenslag. De Goossensvest wordt afgesloten tussen Mulkstraat en Rijschoolstraat. De Meendijkstraat zal afgesloten worden ter hoogte van huisnummer 28. De bewoners van de Goossensvest en de Meendijkstraat nr. 74 t/m 28 zullen gebruik mogen maken van het Martelarenplein. De rest van de Meendijk komt via de kazerne.

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!