Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Tienenaars zijn met meer

Img_0382 Voor het derde jaar op rij is het aantal inwoners in Tienen gestegen. Op 31 december 2007  telde de stad 32.188 bewoners.

De stad pakt uit met gunstige bevolkingsstatistieken.  Op 31 december 2007 waren er 32.188 personen ingeschreven in Tienen. Dat zijn er 133 meer dan in 2006, goed voor een stijging van 3,5 %. 

Er werden 396 overlijdens geregistreerd. Deze worden voor een groot stuk gecompenseerd met geboortes (366 in 2007, 21 meer dan het jaar voordien). Van de 15.090 gezinnen in de stad zijn er 10.045 zonder kinderen.

De stad verwacht met het Arena- en Anemonenproject nog bijkomende woongelegenheid te crëeren.

Is dat nu weer mijn stad?

Tietulkens46e5_1 Vandaag is Gedichtendag. In Tienen staat de naam van de bekendste dichteres op een plakket aan de gevel van het stadhuis: Julia Tulkens. Van haar drukte de Vereniging van Vreemdelingenverkeer dit gedicht af in 1956.

Is dat nu weer mijn stad, ontwakend uit haar slapen,

met haar geronnen luchten en mijne stille woon?

De torens rijzen mild als vrome dankgebeden,

en elke vrouw, die gaat, vindt weer het leven schoon.

En elke vrouw, die mint, draagt weer in haar gewaden

de zoete innigheid van liefde en van licht;

zij spiegelt elke droom in nieuwe dageraden

en 't zingen van haar stap verjongt haar aangezicht.

En ' zingen van haar lied doet weer mijn ogen klaren.

Zie, hoe mijn oude tuin nu weer aan 't bloeien gaat,

en hoe mijn rijpe hart zijn roep niet kan bedaren,

en hoe ik, blij verrukt, weer hoor de merels slaan.

Kunstenaars van Hestia in Kruisboog
Ter gelegenheid van de muzikale voorstelling ‘Te Gek!’, kunnen bezoekers op zaterdag 2 februari ’om 19u in CC De Kruisboog naar een tentoonstelling van Arto. De kunstwerken werden gemaakt door psychiatrische patiënten, begeleid door de kunstenaar Fred Boffin. Arto is een initiatief voor mensen met psychiatrische problemen. De deelnemers kunnen zich op een vrije, onbevangen manier picturaal uitleven via tekeningen, schilderijen, collages, abstracte composities … Iedere vorm van expressie wordt gewaardeerd. Kunstenaar Fred Boffin uit Boutersem en Els Van De Sompel van het activiteitencentrum ‘Het Werkhuis’ van de vzw Hestia in Tienen zetten hun schouders onder het project.
Gezocht (10): artiesten voor vrij podium

Ben jij jonger dan 18? Kan jij heel goed de ukelele bespelen? Ben je een kei in Ierse dans?

Is ballet dansen voor een groot publiek jouw grote droom?

Of ben je gewoonweg goed in alles?

Laat het dan weten aan BOK (Bunsbeekse Ontspanningskring) voor 17 maart want op 29 maart, dat is het weekend middenin de paasvakantie, vind er in het PC’ke van Bunsbeek een ‘Free podium’ plaats. 

Daarin kan en mag je alles doen waar je al altijd van hebt gedroomd. 

Dansen, zingen, voordragen, vertellen, acteren, noem maar op.  Alles mag!

Er kunnen maar veertien groepen aantreden dus beslis snel. 

Inschrijven : via mail info@bok.be of Koen Stroobants 0499/424335

Rusthuis rekent op zonne-energie

Tiekeienhof Het OCMW rekent erop dat de senioren in rusthuis Keienhof in Kumtich zich kunnen verwarmen met zonne-energie. Een deel van de installaties zullen worden aangesloten op foto-voltaische cellen. Normaliter komen die op het dak.

Keienhof vangt valide, mindervalide en dementerende bejaarden op.Eerder is al geïnvesteerd in de aankoop van een nieuwe badlift en het plaatsten een metaalfilm op alle ruiten zodat de warmte weerkaatst wordt en het rustoord koeler blijft.

Stadspersoneel trekt dikke trui aan

Tiedikke_truien_dag Op vrijdag 15 februari ’08 organiseert het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid de 4de editie van de Dikke-truiendag. Ook de stad Tienen draait die dag de verwarming een graadje lager en roept haar personeelsleden op om een warme trui te dragen op de werkvloer. Door rationeel energieverbruik verlagen we met z’n allen de CO2-uitstoot.

De dienst Leefmilieu van de stad Tienen schaart zich achter de actie en roept de werknemers van het stadhuis, het stadsmagazijn, zwembad De Blyckaert en de stadsbibliotheek op om op vrijdag 15 februari ’08 extra warm gekleed naar het werk te komen. Voor elk personeelslid is er die dag een kopje warme soep.

Ook gezinnen, scholen en bedrijven kunnen deelnemen aan de Dikke-truiendag. Aanmelden kan via http://dikke-truiendag.lne.be/klikken op de rubriek ‘Deelname registreren’.

Nieuwe trottoirs in deel Gilainstraat

In de Gilainstraat moet je met werkzaamheden rekening houden. In februari starten de werken aan de voetpaden in het gedeelte tussen de Oude Vestenstraat en het Koninklijk Atheneum. Het bovenste gedeelte van de Gilainstraat komt in een volgende fase aan bod. Aanleiding zijn weriken aan de nutsleidingen.

Vanaf 4 februari ‘08 zal SBS Bouw de trottoirs vernieuwen in het gedeelte tussen de Oude Vestenstraat en het Koninklijk Atheneum Tienen. Er wordt van start gegaan ter hoogte van de school. Hier wordt de stoep verbreed om de wachtzone voor de reizigers van de lijnbussen voldoende groot te maken. Op deze plaats zal bijkomende verlichting geplaatst worden en wordt een nieuwe bushalte uitgebouwd. De stopplaats voor de bussen zal gedurende deze periode tijdelijk hogerop geplaatst worden.

Parkeerbonnen: is het hek van de dam?

'De manier waarop privébedrijven de parkeerretributies innen, is een schending van de wet op de privébeveiligingsfirma's en de wet op de privacy." Met dat argument sprak een rechter in Oostende een bestuurder vrij. Hij moet de parkeerbon niet betalen. Meteen is een precendent geschapen. Als deze retributie niet geldig is omdat de verbalisant niet het recht had om de privé gegevens van de automobilist te gebruiken, wat dan met de zovele andere in steden met een privé parkeerbewaking?

De wet op de privébewakingsfirma's van 1990 verbiedt privé personen vaststellingen te doen over medeburgers. En door de wetswijziging van 2004 is het hen ook verboden de identiteit van medeburgers na te gaan of op te sporen. Dringt zich dan een herziening op in Tienen?

Streekgenoten in het buitenland (4) Carcassone

Deantaschahometh1_2 Dean D'Heedene (Minderbroedersstraat )en Natacha Moreau openden vorige zomer hun pension Les Deux Arches in een middeleeuws huis in Caunes Minervois nabij Carcassone (Frankrijk). Ze verhuren er drie kamers, samen goed voor negen personen. Dean en Tacha zijn intussen bedreven gidsen in de streek. Ze verkenden die al langer, tijdens restauratiewerken aan hun huis. Dat is intussen geselecteerd voor de editie 2008 van het boek 'Logeren bij Belgen in het buitenland'.

Caunes-Minervois is een middeleeuws dorp met smalle straatjes en zandkleurige gebouwde woningen rond een abdij die dateert uit de 8ste eeuw. Caunes (ook bekend van zijn vermaarde rode marmer in Versailles, opera van Parijs, enz) ligt in de Languedoc-Roussillon, meer bepaalt in de Aude, aan de voet van de Montagne Noire. Het Unesco erfgoed is dichtbij: Carcassone, Canal du Midi.

Info: http://www.lesdeuxarches.com/

Wilt u ons laten kennsmaken met andere stadsgenoten in het buitenland? Geen hun gegevens door.

Dierenasiel zoekt meer vrijwilligers

Het Tiense dierenasiel zoekt dringend vrijwilligers die wat tijd over hebben om voor de dieren te komen zorgen. Het asiel draait momenteel op enkele mensen en er zijn dagen dat die moeten sluiten omdat er niemand voor de dieren kan zorgen.

Vandaar deze oproep van Claudien: 'Het zou zéér jammer zijn dat we op termijn definitief de dieren die nu worden opgevangen moeten doorverwijzen. Er is vooral vraag naar mensen die in de voormiddag en voornamelijk in de vakantieperiode de kattenkamers zouden willen komen schoonmaken. Eén voormiddag is ook al goed! Verder is het eten geven, afwassen, honden uitlaten, administratie rond opgevangen en geadopteerde dieren.'

Meer informatie vind je op www.pets.be (ga naar dierenasielen, Vlaams-Brabant, dierenasiel Tienen). Telefonisch: 016-76.78.37 of 0473-600.406

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!