Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Tulkens inspireert dichters

Tietulkens46e5_1 Om de twee jaar schrijven de gemeentes Tienen, Landen en Linter in samenwerking met hun respectievelijke cultuurraden een poëzieprijs uit ter nagedachtenis van de dichteres Julia Tulkens. In 2008 wordt de zesde editie van deze prijs ingericht door de stad Tienen. Een gedicht inzenden kan nog tot 1 juni ’08 op de gemeentehuizen.

Julia Tulkens werd op 6 oktober 1902 geboren in Tienen als Julia Boddaer, maar woonde ook een tijd in Landen en Wommersom. Op 12 maart 1995 stierf ze, op 92-jarige leeftijd, in haar geboortestad. De meeste bekendheid verwierf ze met ‘Ontvangenis’ (1936) en ‘De aardse bruid’ (1950), waarvoor zij de ‘Vijfjaarlijkse Poëzieprijs de Vlaamse provincies’ ontving. Julia Tulkens schreef vooral over de liefde en het contact met de natuur. Ze is ereburger van Tienen, Landen en Linter.

Trottoirs Ark van Noë aan de beurt

De stad Tienen is in 2006 gestart met de verbetering en vernieuwing van trottoirs. Ook in de begroting van 2008 wordt hiervoor een bedrag van 1,5 miljoen euro uitgetrokken. Deze week gingen de werken van start voor de vernieuwing van de trottoirs in de Ark van Noëstraat. Enkel de voetpaden aan de kant van de huizen worden heraangelegd. Verwacht wordt dat de werken na een maand afgerond zullen zijn.

Stadsomwalling: 500 jaar geleden...

Vijfhonderd jaar geleden begon de bouw van de vierde (kleinere) omwalling van Tienen. Dat staat bij Kempeneers die aanstipt dat de werken, zoals bij de eerdere omheining, weeral jaren in beslag namen. Dit keer met name van 1508 tot 1635. Het thema is niet zonder betekenis want de omwalling heeft de groei van de stad bepaald. Bezetting en vernieling heeft geen enkele stadsmuur, wal of gracht, in het Tiense geval kunnen beletten.

Naar de oude muren wordt continu gespeurd. De oude Bostsespoort kwam helemaal bloot te liggen bij de aanleg van de invalsweg, naast en op de Borchgracht. Enkele tijd geleden ontdekten archeologen aan de Spikdoornstraat (Zijdelingsestraat) resten van een van de verschillende omheiningen.

In 1489 was Tienen overrompeld door Albrecht van Saksen, op bevel van Maximiliaan van Oostenrijk. De tienmalige, erg ruime, omwalling had geen bescherming geboden. In 1507 leed Tienen opnieuw onder de opstand van Gelderland tegen het centrale Habsburgse gezag. Daarop reageerde Tienen met de vraag om een beter verdedigbare omheining te bouwen. In 1512 kwam de toelating van Maximiliaan er.

Manmanman met cd 'Zot van liefde'

Tiemanmanman_3 Bart Schollaert (Tienen, nu Linter) en kompaan Walter Janssens brengen de cd 'Zot van liefde' uit. Samen vormen zij cabaretgroep Manmanman. Zij waren de voorbije maanden in Tienen, Bierbeek, enz. te zien. De cd is voorgesteld in de Brusselse AB en kwam onder andere aan bod in Viva Vlaanderen op radio 2.

De liedjes geven een weemoedig amusante kijk op hun bestaan. 'Wij zijn niet mooi, maar we bestaan'. Het lot van druppel is onherroepelijk als 'houdt hij het graag droog.' Waarom je het niet stelt met één of drie oren. Kortom, waarom je (niet) zot wordt van Bart, de supermanmanman.

De voorstelling van de cd in Brussel is te zien op www.abconcerts.be

Enduro-rijders eisen hun plaats op
Tieenduroopicture332

Enduro-rijders uit Tienen reageren op de kritiek in de media op quadrijders en motocrossers. Eddy Fillee: 'Eerst en vooral zijn diegenen die reageren mensen die van onze sport niets afweten. Ten tweede, motocrossen doet men op een gesloten parcours. Ten derde: het zijn enduro-moto's die op de veldwegen rijden, machines die wettelijk in orde zijn om off-road te rijden, die motortaks en verzekering betalen, die met gedempte uitlaten rijden want anders worden de moto's niet goedgekeurd.' 'Nu wordt er ons verweten dat we de veldwegen stuk rijden (we rijden al bijna 20 jaar door die wegen) of de fauna en flora nadeel bezorgen... Maar van de jeeps of wandelaars wordt er niets gezegd. Wie met een jeep rijdt laat veel diepere sporen na. En kijk naar wandelaars die overal hun papiertjes weg gooien, drankblikjes, enz.' 'Laat ons a.u.b. onze sport. Wij zijn wel diegenen die onze motors stilleggen als er ruiters aankomen , die onze snelheid aanpassen aan mountainbikers en wandelaars. Als we vertrekken voor een rit tussen 80 en 120km denk je dat we dan alleen in de veldwegen rond Tienen rijden? Neen we vertrekken uit Tienen om onze tour te maken.' Het standpunt besluit met 'dit is een reactie van zeventien gefrustreerde  Enduro-rijders. Je kunt pas spreken van een bloeiend verenigingsleven als iedereen zijn hobby kan beoefenen.'

Tieverenigingindekijker_gr_2

Vanaf vandaag in de krant: rapport verenigingen

Tiebutton_verenigingenrapport Het Nieuwsblad publiceert vandaag en de volgende dagen zijn verenigingenrapport. De verslaggevers van elk streekeditie gingen op onderzoek. Leuven blijkt hoog te scoren door het ruim aanbod en de steun van stadswege. Leuven is een voorbeeld voor andere steden qua jeugdsubsidies, zeker nu  het bedrag voor de huisvestingssubsidies voor jeugdlokalen er is verdriedubbeld. Ook opvallend: in Tienen is hoe de brandveiligheid van jeugdlokalen prioriteit geniet.

Tienen scoort in punten voor Aarschot, Lier, Dilbeek en vele andere. Maar er is in Tienen geen cinema, dus CC De Kruisboog organiseert filmvoorstellingen. De stad had vroeger verschillende filmzalen, nu niet meer, en dat verbaast de onderzoekers 'voor een stad met meer dan 30.000 inwoners'. Ook een gebrek aan een goede fuifzaal valt op in Tienen. Zoals bekend zijn er op de beide terreinen 'plannen in de maak'.

Ook op deze blog plaatsen we de komende maanden 'Verenigingen in de Kijker.' Mail ons een bericht over uw club uit sport-, cultuur-, jeugdleven, over het vormingswerk en de recreatie. Voeg er een foto bij en wordt "Vereniging van de maand' in Tienen:

tienen@nieuwsblad.be

Bibliotheek verkoopt jeugdboeken

Vrijdag 14 en zaterdag 15 maart : De stad verkoopt de jeugdboeken die ze niet meer nodig heeft. Sla je slag! Het is een opruimactie in het kader van de Jeugdboekenweek die nog een aantal andere aktiviteiten in petto heeft.

Zaterdag 1 maart om 10.30 uur: Roodvonk brengt de allermooiste kinderboeken tot leven tijdens een spetterende voorstelling waarin er verteld, gezongen en voorgelezen wordt. IJdeltuiten kunnen zich in een heus beautysalon laten omtoveren tot ‘glamourqueen of –king’, waarna de modefotograaf van de bibliotheek hen vereeuwigt. Het salon is doorlopend open van 09.30 tot 12.30 uur. Voorts verwent de bib je graag met een kleurige ballon, lekkere snoepjes en een verrassing!

Van zaterdag 1 tot en met zaterdag 15 maart : De allermooiste kinderboeken van de bib liggen op de boekentafel te wachten: je mag telkens één boek van deze tafel lenen. Genieten kan, maar met mate!

Van zaterdag 1 maart tot en met zaterdag 5 april : In de hele bibliotheek kan je een tentoonstelling bewonderen met kunstwerken gemaakt door de leerlingen van de stedelijke academie voor beeldende kunst ‘A. Knaepen’.

Ouders volgen kleuter op filmpje

Tieschoolthumbnailserver2 Basisschool De Luchtballon zorgt voor een primeur in Tienen. Op de website van de school kunnen de ouders vanaf heden het filmpje ‘een dagje in de kabouterklas’ bekijken. Voor het eerst krijgen de ouders de kans om op zo’n manier een kijkje te nemen achter de schermen van het klassengebeuren in de instapklas. Van het vroege afscheid tot de laatste knuffel aan het einde van de dag… De ouders kunnen zelf het belang van de kleuterschool ontdekken.

Nieuwe kunstkring gebruikt villa Roseraie

Tieartx_3 Art-X heet de pas opgerichte kunstenaarskring voor Tienen. Er traden reeds 35 beeldende kunstenaars toe. Ze kregen van de firma Smolders de Villa Roseraie ter beschikking (Kabbeekvest 67) voor het jaar 2008. Daar zal in de Week van de Amateurkunsten een eerste evenement plaats vinden (25april-4 mei). Het gaat om een groepstentoontselling, die ook tegelijk op andere locaties zal te zien zijn. Ook de Kruisboog, Concipio (Vissenaken), Incognito (Grote Markt) vangen delen op. Men kan voor deelname inschrijven tot 28 februari: 016-81.73.27.

Voorzitter van de kunstkring is Karin Massin (foto).

Toerisme: zelfbewuste reclame

Tiereclameimg_0457 In de toerismemedia verschijnen dezer dagen advertenties voor 'Tienen'. Grotere steden, maar ook Diest, doen dat al een jaren. Ik vind Tienen nu samen op een pagina met Roeselare en Menen. Het zijn alle drie steden die de jongste jaren een evolutie ten goede meemaakten, inzake centrumbeleid. Zij zijn van mening dat ze iets te tonen hebben en betreuren dat de buitenwereld daar geen weet van heeft. Vandaar: reclame. Of beter gezegd: propaganda, want deze boodschappen zijn niet noodzakelijk objectief.

Tienen toont zich van drie kanten. Er is het algemene stadsbeeld: markt en monumenten, de gerenoveerde Geteloop en de fietspaden door de natuur. Daarnaast pakt de stad uit met de faam van de suikerindustrie/suikermuseum, met een verleidende blik op de kinderen. Tenslotte zijn er de oude en nieuwe ontdekkingen inzake het romeinse verleden: de grafcultuur, de kunstobjecten, de musea.

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!