Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Sint-Gillisvrienden van Kumtich: tofste fietsers

Verenigingindekijker_gr_3 Tiekumtichwielertoeristen De Sint-Gillisvrienden verzamelen bij David aan het Sint-Gillisplein in Kumtich. De groep wil het wielertoerisme in en om de streek van Tienen promoten. De leden rijden het hele jaar door.

De officiële kalender loopt van maart tot half oktober. De ritten - 50-80 km - worden gereden in de voormiddag, elke zondag en feestdag. Op 1 juni staat de deelname aan 'Tienen fietst' op het programma.

Elke dinsdag wordt er eveneens gereden in de namiddag, zij het in clubverband met de 50+ers, een organisatie van de Sportraad. Elke donderdag tenslotte, sluiten ze aan bij de bevriende club 'De Flandriens' met vertrek op het dorpsplein van Kumtich om 18.15 uur. Voorzitter Jacky De Ruyter noemt zijn 'vrienden' de tofste club van Tienen en omstreken.

Zondag 1 juni: Tienen Fietst

Tiefietshagelanddag27_2 Mooie stukjes natuur en cultuur ontdekken, dat kan op zondag 1 juni tijdens de 23ste editie van de fietsklassieker ‘Tienen Fietst’. Op het programma staan verschillende ritten, zodat zowel de recreatieve fietser als de doorgewinterde wielertoerist aan zijn trekken komt. <\p>

Zo is er het Gezinsfietstochtje over 20km. Een bewegwijzerde fietswandeling door de Hagelandse natuur. Een aanrader voor gezinnen met kinderen en gelegenheidsfietsers. Individueel vertrek tussen 08.30 en 14.30 uur. Groepsstart om 13.30 uur.

Daarnaast is er de Gulden Middenweg die over 40km fietst. Een tocht langs rustige verkavelingswegen door de golvende natuur. Een absolute aanrader voor iedereen. Bewegwijzerd. Individueel vertrek tussen 08.30 en 14.30 uur.

Voor de getrainde fietsers is er dan weer de Koninginnenrit over 60km. Geen snelheidswedstrijd, maar een stevige fietstocht voor echte wielertoeristen langs rustige, bewegwijzerde secundaire wegen. Individueel vertrek tussen 08.30 en 14.30 uur.

Start- en aankomstplaats is het Torekesplein, Grote Markt 3 te Tienen. Dit is ook de plek waar er op zondag ingeschreven kan worden. Het inschrijvingsgeld bedraagt 1,60 euro per persoon, drankje en ongevallenverzekering inbegrepen. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen gratis meefietsen en dienen vergezeld te zijn door een meerderjarige. De Sportdienst zorgt voor een pechverhelpingswagen die tot 18uur uitrijdt. Alleen de ingeschreven deelnemers zijn verzekerd.

Meer info vind je op 016 80 48 88 of via sport@tienen.be. (foto stad Tienen)

Foto's van aankomst Ronde van België

Tierondeval2 Julie Mertens maakte voor de stad Tienen een reeks foto's van de aankomst van de Ronde van België in Tienen. Het evenement leverde reclame op voor de stad, niet in het minst door de rechtstreeks Canvasuitzending van meer dan twee uur. Daarmee kwam de regio goed in beeld en de commentatoren lieten niet na de sponsors (zie de gulle premie van Bosch) te vernoemen.

Het stadsbestuur zette de foto's op haar website. Op onze site staan nog beelden van de val op de Hannuitsesteenweg van Ken Devaere (met goede afloop, zie ook hiernaast). De Ronde loopt zondag af.

IJsventers welkom tot 22 uur

Tieijskar_vcbmm IJsventers mogen tijdens de zomer (opnieuw) muziek maken tot 22 uur. De dienst Leefmilieu ontving in het verleden regelmatig klachten van bewoners over de geluidsoverlast die rondrijdende ijsventers en andere verkopers veroorzaken. De wagens blijven soms tot een halfuur in de straat staan. Daarom werd het politiereglement in april 2007 op dit punt aangepast. Lawaai maken mpocht in de zomer slechts tot 20uur.

Omdat deze aanpassing op groot verzet van de ijsventers stuitte en na een evaluatie niet het gewenste effect bleek te hebben, besliste het stadsbestuur de maatregel te herzien. In overleg met de ijsventers werd afgesproken dat de verkopers elkaars ronde zouden respecteren en niet tegelijkertijd of vlak na elkaar in dezelfde straten zouden rijden. Het politiereglement werd bij gemeenteraadsbeslissing aangepast. Voortaan mogen rondrijdende verkopers tijdens de zomerperiode tot 22 uur muziek afspelen. In de winterperiode mag dit tot 20uur.

Goossensvest eind volgende week open

Het stadsbestuur deelt mee dat voor het weekend van 7 juni de Goossensvest opnieuw zal worden opengesteld. Riobra hoopt tegen dan de nodige herstellingswerken aan de riolering te hebben afgerond.

Verzakking Avendorenstraat: omrijden!

Tiebord Door een verzakking aan de riolering werd het kruispunt van de Avendorenstraat met de Viaductstraat afgesloten. Het verkeer komende uit de Broekstraat wordt via de Astridvest omgeleid. Op de Astridvest werd de rijrichting omgekeerd. Om de bewoners van de Viaductstraat en Papenkelderstraat toe te laten hun woning te bereiken, werden de paaltjes na de spoorwegbrug tijdelijk weggenomen.

De bussen van De Lijn van en naar Hoegaarden rijden via volgend traject: Westelijke Ring, Grijpenlaan, Tramstraat, Grijpenweg, Leuvenselaan, Zijdelingsestraat, voorkant station, Vierde Lancierslaan, Delportestraat, Dr. J. Geensstraat, Grote Markt, Broekstraat, Astridvest, Leuvenselaan, Grijpenweg, Tramstraat, Grijpenlaan, Westelijke Ring. De halte op het Mulkplein zal niet meer bediend worden. Reizigers kunnen op dit traject enkel op- en afstappen op de Grote Markt en aan het station.

Schooldirecteur Smeyers overleden

In Glabbeekse Zuurbemde overleed  pastoor August Smeyers. Hij werd 91 jaar. Hij was 25 jaar onderpastoor in Bunsbeek en tot in 2006 deed hij ook de missen in de Sint-Catharinakerk van Zuurbemde.

Smeyers gaf in Tienen les in de katholieke normaalschool en de land-en tuinbouwschool, waarvan hij directeur werd. Op donderdag 5 juni volgt de uitvaartplechtigheid om 10.30. uur in de Sint-Hubertuskerk in de wijk Ten Aard in Geel.

Het is rood en groen en het leeft in Oplinter

Verenigingindekijker_gr_6 Tieroodgroenrgo1 Rood Groen is een (fusie)voetbalploeg uit het liefhebbersverbond in Oplinter. Haar doelstelling is duidelijk: 'Iedere wakkere burger kan lid worden van de club. Wij kennen geen numerus clausus of ingangstest. Lid worden van onze club kost U geen (voet)bal! Wij vragen enkel: gedrevenheid, inzet en enthousiasme. Indien je met een voetbal kunt omgaan is dit een pluspunt. Wij spelen op vrijdagavond (veteranen) en op zaterdagnamiddag (eerste ploeg) en trainen 'in principe' op dinsdag en donderdag.'

'Er hoeft geen entree betaald te worden. Het bier is er koud en de koffie ruikt er als nergens anders. De sfeer is niet te beschrijven. Verder is Rood-Groen Oplinter een club van vrienden. Geen enkele speler of bestuurslid ontvangt er een vergoeding voor bewezen diensten. Voetballen doe je bij ons voor je plezier. Kosteloos engagement is de enige formule om te overleven. De groepsdynamiek, teambuilding en andere uitvluchten worden verstevigd en bevestigd bij activiteiten zoals de jaarlijkse barbecue en het kerstfeest (enkel voor de leden). De club engageert zich ook ten volle als partner van andere Oplinterse verenigingen.'

Terrein en kantine bevinden zich aan de Dalweg in Oplinter.

Reageer: gratis ritje op paardenmolen

Van vrijdag 30 mei tot en met maandag 2 juni is het ‘Bost kermis’. De fanfare Koninklijke Harmonie Onze Taal Kumtich opent het gebeuren op zaterdag 31 mei om 15 uur. Van 15.30 tot 16 uur trakteert de stad Tienen de kinderen op een gratis ritje op de paardenmolen. De kramen staan opgesteld op het plein aan de Gallicstraat.

Hebt u foto's van de kermis? Stuur ze ons voor opname op deze blog.

Het wel en wee van onze kapellen

Img_0514 In aan aantal Hagelands-Haspengouwse gemeenten is een inventaris in de maak van de (bedreigde) kapellen, nissen en kruisen. Ter illustratie van het nut: op een blog voor Goetsenhoven werd vorig jaar gewezen op de slechte staat van een kapel op de hoek van de Sint-Rochusstraat en de Konijnenberg. De beelden verdwenen. Nog een jaar eerder stopte de processie er nog. Vandaag is het gebouwtje weg.

Anders verging het in Goetsenhoven de kapel aan de Nodevoortstraat (Noduwezstraat). De verwaarlozing werd ooit aangeklaagd maar vandaag staat de kapel er keurig bij, onder haar bloeiende robinia, aan een landweg. De kapel is blauw-geel herschilderd. Dak en muurconstructie zijn in goede staat. Ogenschijnlijk zijn de beelden vervangen door symbolen die geen dief zullen interesseren. Wel is de kapel, buiten en binnen, bekogeld met plakken modder.

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!