Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Helikopterpiloten buiten levensgevaar

De piloot en de copiloot van de gecrashte helikopter werden met verscheidene breuken in het CHU-ziekenhuis in Luik opgenomen. Hun toestand is ernstig, maar ze zijn buiten levensgevaar. Ze hebben geen schedeltrauma, bloedingen of neurologische complicaties, verzekerde het ministerie van Defensie. De co-pilote is deTiense Christel Struyven.

Het dertigtal Agusta-helikopters blijft voor onbepaalde tijd aan de grond. Een helikopter stortte vorige week vrijdag neer in een veld in de Ardennen.

Ook twee Tiense jongeren naar Werelddagen in Sydney

460 Belgische jongeren nemen in juli deel aan de Wereldjongerendagen (WJD) 2008 in Sydney (Australië). 200 Nederlandstalige en 260 Franstalige Belgen trekken volgende maand naar Australië. In hun midden bevinden zich twee jongeren uit Tienen. Ook pastoor Sylvester Mpia Bokomagaat mee.

Dat cijfer omvat zowel mensen van de bisdommen, als jongeren die alleen, in groep of met hun parochie naar Sydney gaan. In totaal zullen naar schatting 125.000 niet-Australiërs de Wereldjongerendagen van 15 tot 20 juli bijwonen, met als thema 'Wanneer de Heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en mijn getuigen zijn'. Aan de editie van de Wereldjongerendagen in 2005 in Keulen namen bijna 3.560 Belgen deel op een totaal van bijna 800.000 jongeren.

Ruiters, fokkers en rijpaarden op nieuw terrein

Natkampkur De prijskamp van het Belgische warmbloedpaard vindt op zaterdag 5 juli plaats op een andere locatie, nl. bij de Gunningenruiters (Vissenaken, foto lrv) op hun terrein aan de Attenrodestraat in Glabbeek. Om 9 uur starten de wedstrijden voor merries, nadien voor veulens om in de namiddag te eindigen met de huldiging van de fokker van het jaar, plus de wedstrijden voor jonge merries.

De organisatoren doen een warme oproep tot het publiek. Ze stellen vast dat de intresse voor buitenconcours taant, maar er zal wel degelijk een massa paarden en ruiters deelnemen.

Van waar komt de naam Giroulle?

John E. Giroulle vraagt waar zijn familienaam vandaan komt. Hij situeert de naam vooral in Tienen maar ook her en der in Frankrijk. Reageren kan via het seniorennet.

In heel België blijken maar 105 Giroulles te wonen. In Tienen is de naam verbonden aan de houthandel. Ook in Hoegaarden en in de regio Charleroi blijkt de naam het meest voor te komen. In Frankrijk komt een Romain Giroulle voor op de deelnemers van de World Cup boogschieten (2007) in Zuid-Korea.

Allemaal vrienden in de stedelijke musea

Tieverenigingindekijker_gr Tievanclooster1454 Herman Vanclooster (op de foto met zijn eerste roman '"Margot') nodigt namens de Vrienden van de Stedelijke Musea uit op een rondleiding op zondag 6 juli, om 11uur op het binnenplein van de Erfgoedsite (Grote Markt). 'We nodigen leden én vrienden uit op de exclusieve wandeling door de tentoonstelling ‘Geletterd Hageland’ in het Toreke. Archivaris-Conservator Staf Thomas is onze deskundige gids. Na afloop offreren de Vrienden een drankje-met-babbel in de cafetaria. De leden kunnen er ook nog de publicatie ‘Geletterd Hageland’ aankopen à 20 i.p.v. 25 € .

Vrienden van ‘De Vrienden’ zijn hartelijk welkom.'

De Vrienden promoten de musea in Tienen, brengen een Museumopener uit. Ze willen van de musea levendige plekken maken. Ze leggen de band tussen verhalen en voorwerpen uit het verleden met de commentaren van het heden. Ze ijveren vooàr de toegankelijkheid van regionaal erfgoed en hedendaagse kunst. De vereniging kon heel wat schenkingen in ontvangst nemen. Die worden in depot bewaard en leiden nadien tot publicaties. De kring gaat ook op verplaatsing: naar monumenten in de stad, ter verdediging van de Romeinse tumuli, voor deelname aan de Open Monumentendagen, enz.

In het bestuur zetelen: Bruno Van Lindt, Betty Mellaerts, Leen Verbeurgt, Christiane Lontie, Herman Vanclooster. Gewoon lid: 13 euro. Steunend lid:min. 25 euro. Op rekening nr. 230-0285801-59 van Vrienden van de Stedelijke Musea (zijnde Toreke, Suikermuseum, Uurwerkgezelschap, Oude Ambachten). Leden hebben daar gratis toegang.

Verdacht overlijden aan Diestsesteenweg

Het gerecht onderzoekt een verdacht overlijden van een man van 57 aan de Diestsesteenweg in Tienen. Zaterdag werd zijn lichaam gevonden in zijn woning. Politie, brandweer en parket kwamen ter plaatse. Vier personen uit de omgeving van de overledene worden ondervraagd.

Tiense piloot bij helikoptercrash

Bij de twee gewonde helikopterpiloten van het Belgische leger die vrijdag gewond raakten in de Ardennen was er een uit Lanaken en een uit Tienen. Ze vlogen met een Agusta A109-helikopter naar de Mars van Herdenking en Vriendschap toen ze nabij La Roche een noodlanding moesten maken. Een van de piloten is Christel Struyven uit Tienen, een van de twee vrouwelijke helikopterpiloten in het Belgische leger. De twee hadden een arts en verpleger als passagier. Twe beide piloten zijn zwaargewond.

Op bezoek in tuinen

Open Tuinendag

14.00 tot 18.00 uur. Organisatie: dienst leefmilieu i.s.m. de Tiense compostwerking en Velt Tienen

Vrij te bezoeken:

Roland Grugeon - Dragonderstraat 21

Pierre Van den Broeck - Medekersveld Kumtich

Pierrette Duchamps - Sint-Rochusstraat 14

André Poelmans - Residentie Beatrijs, Leopoldvest

Troet en Trees Demey-Geeraerts - Tiensebaan 128

Steven en Marijke Steyaert-Huygh - Sint-Barbarastraat 89

Ivan en Karin Bruers – O.L.V.-ten-Steenstraat 13

Yggdrasil - Vissenakenstraat 381

Druk weekend

Zaterdag 28-06-2008:

Groot Brabants Gildenfeest van 17 tot 21 uur. feesttent Meierstraat, Hakendover. Sint-Sebastiaansgilde Hakendover.

Activiteiten kinderboekhandel Ekanayas. Signeersessie Geronimo Stilton, kleurwedstrijd, rad van fortuin ... 13 tot 17.00 uur. Beauduinstraat 21

Brazilian Party Met 2 top DJ’s: mixmaster Erwin de Nul van radio Donna en Bart-Jan Depraetere van Q music. Daarnaast zijn er de traditionele Samba Dance optredens. Dit jaar door niemand minder dan Miss Brazilian Carnival. Als de temperatuur in de zaal te zwoel wordt kan men zich verfrissen aan de OLA Icecream-bar. De ganse party krijgt trouwens een tropisch tintje door de firma Tropical Decorations. Nog leuk om weten: wie zich laat bodypainten op de fuif in Braziliaanse kleuren mag gratis binnen. Evenementenhal, sportcentrum Houtemveld

Koolzaaddag. Demonstraties 13-18u. Koolzaad op het veld, als branstof... 20u. animatie met o.a. De Totale Waanzin.

Zaterdag 28-06-2008 en zondag 29-06-2008

Opendeur brandweer Tienen. Zaterdag 28-06: spel zonder grenzen. Zondag 29-06: barbecue, demonstraties, kinderanimatie, tuimelwagen, rondritten, uitzending finale EK voetbal op groot scherm ... 14.00 uur, brandweerkazerne, Diestsesteenweg

Zondag 29-06-2008

Postzegelruildag, 09.30 tot 12 uur, zaal De Serre, stadspark. Organisatie: Fila Thuinas. Info: Emiel Merckx, tel 016 81 22 25.

Pannenkoekendag: 15 uur. OC Hakendover, Keienpoelweg. Ziekenzorg Hakendover-Wulmersum

Volgende week start bouwproject Arena

Tiekazerne_tekening_2 Met het Arenaproject wil de stad Tienen i.s.m. de private partner Arena Development een woon-, winkel- en recreatiecentrum realiseren op de terreinen van de kazerne. In een eerste fase, die begin juli van start gaat, wordt de nieuwbouw opgestart waarin de tekenacademie, het jeugdcentrum en extra accommodatie voor cultuurcentrum De Kruisboog ondergebracht worden.

Op de ondergrondse verdieping van het gebouw komen een aantal gemeenschappelijke lokalen en repetitielokalen, een gedeelte van de uitleendienst, een gedeelte van de kinderopvang en tienerwerking. Ook het gelijkvloers zal gedeeltelijk ingepalmd worden door de kinderopvang. Hier wordt de balie geplaatst van de jeugd- en cultuurdienst, een theatercafé en een tentoonstellingsruimte voor CC de Kruisboog.. <

Op de eerste verdieping komen er vier vergaderlokalen en een crearuimte voor CC De Kruisboog. Daarnaast neemt de tekenacademie er een lokaal in. De tweede en derde verdieping van het gebouw zijn volledig gereserveerd voor de ateliers van de tekenacademie.

Zaal Manege blijft maar wordt verbouwd tot polyvalente feestzaal. De huidige monumentale gevel van de Manege blijft behouden, maar krijgt enkele nieuwe accenten. Boven de nieuwe inkomhal komt een ‘lounge’ of ontspanningsruimte met enkele zithoeken en een kleine toog. Hier kan men op een rustige manier van de evenementen genieten. In de zaal wordt een groot podium aangebracht met technische voorzieningen. Naast een geïnstalleerde keuken, bergruimten en sanitair, werd ook aan een artiestenruimte gedacht.

Een van de belangrijkste ingrepen is de akoestische isolatie van de zaal. Zo zal het dak volledig vernieuwd worden, met extra geluidsisolatie. Er worden geluidssassen aangebracht en andere openingen zullen akoestisch vergrendeld worden. De nooddeuren aan de zijkant van het gebouw kunnen eventueel open blijven bij openluchtactiviteiten.

Tijdens de eerste fase van het project kan er nog steeds geparkeerd worden op de parking Kazerne. Bezoekers en bewoners kunnen hun wagen kwijt in de parkeerzone ter hoogte van het Rijksadministratief Centrum of in de zone tussen de Menegaard en zaal Manege. De parking Kazerne is bereikbaar vanaf de Minderbroedersstraat en de Goossensvest/Meendijkstraat.

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!