Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Tienen betaalt mee in schoolabonnement Lijn en Tec

Voor volgend schooljaar kunnen eerstejaars van het secundair onderwijs een Buzzy Pazz-abonnement van de Lijn aanvragen aan een extra voordelig tarief. De stad Tienen neemt 75 % van de kosten van het abonnement voor haar rekening. Dit betekent dat er voor een jaarabonnement nog slechts 40,50 euro moet worden betaald in plaats van 162 euro. Deze maatregel kadert in het schoolvervoerplan dat leerlingen ertoe wil aanzetten meer met het openbaar vervoer naar school te gaan.

De leerling dient met een van de ouders een bezoekje te brengen aan de dienst preventie van de stad Tienen. Het bewijs van inschrijving/aanmelding en de identiteitskaart moeten aan de dienst worden voorgelegd. De ouders krijgen een attest mee dat, samen met een kopij van de identiteitskaart van de leerling, aan De Lijn bezorgd moet worden.<\p>

Ook leerlingen uit Bost en Goetsenhoven die een schoolabonnement van de Waalse vervoersmaatschappij TEC aankopen, komen in aanmerking voor een gelijkaardige tussenkomst.

Extra fietsroutes Tienen-Oplinter klaar

Op de lijst van de werken in uitvoering in Tienen staan momenteel twee fietsroutes: a) de route Oude Diestsebaan-Pepijnseweg (of van ziekenhuis tot brandweer); b) de as Halfboomken/Kopstraat (van Hamelendreef naar Oplinter). Beide trajecten worden eind septemper volrooid.

De route van de Hamelendreef (naast Huis in de Stad) is zo goed als klaar: twee betonstroken en een grastrook in het midden. De route sluit aan op de andere recente paden in het Tiensveld. Ze zijn zo uitgerust dat je er met twee kunt fietsen en dat tegelijk traktoren ervan gebruik kunnen maken om velden te bereiken (en hoofdwegen te ontlasten).

Tieijzerenwegpijlsplitsi Deze paden sluiten aan op de druk gebruikte IJzerenweg in Oplinter en ook op het fietsknooppuntennetwerk (met de genummerde bordjes). Aan de Ganzendries zijn al eerder fietsstroken aangelegd. In de richting Wommersom is de rijweg voor autoverkeer versmald. De IJzerenweg was tot voor kort vooral vanuit Grimde benaderbaar (met een lastige oversteek aan de Ambachtenlaan). De route leidt naar Diest enerzijds, Zoutleeuw anderzijds.

Frans uit Laakdal heeft op zijn blog 'Tour de Frans' in april jl. een fotoreeks geplaatst van de IJzerenwegroute. Een vraag daarbij: is er voldoende horecagelegenheid langs de route tussen Tienen en Drieslinter? Wie heeft er goede suggesties?

Tienen: Fietsers hebben alternatief voor Diestsesteenweg

Img_0587 Tussen de brandweerkazerne en het Sint-Jansziekenhuis is een perfecte fietsroute in aanleg (foto). Ze maakt deel uit van het algemene fietsrouteplan van de stad Tienen zoals dat door schepen Jos Hermans (CD&V) al eerder is voorgesteld. Dit deel ervan laat fietsers toe om, zonder omwegen, de drukke en smalle Diestsesteenweg te vermijden. De werkzaamheden worden beëindigd na de zomervakantie.

Dit project 'Oude Diestsebaan' sluit in oostelijke richting aan op de fietspaden Groeneweg-Bunsbeekstraat, om via Houtem, naar de nieuwe Img_0586_2 fietsroutes naar Utsenaken enz. te lopen. Westelijk komen er verlengstukken die de Aarschotsesteenweg kruisen en aansluiten op de werkzaamheden 'Kumtichstraat', nu bezig in Vissenaken. Het tracé gaat over Deelberg, Rochettelaan, Kaasweg, enz.

De jongste jaren zijn al meer schakels in het fietsroutenetwerk aangelegd. Vanaan het ziekenhuis kan het naar de Albervest bijvoorbeeld. Daar blijken verkeersborden (verplicht rijwielpad/voetpad) soms tegenstrijdig. Door het niet gebruiken van aparte kleuren, in het verleden, is niet duidelijk wie welk deel van de route moeten gebruiken. Aan het oud lyceum is pas een beveiligde oversteek bijgekomen. Een kruis in de berm wijst op het gevaar aldaar.

Via het dubbelrichtingspad aan de Raymaekersvest gaat het naar de Astridvest en de pas aangelegde paden van de Goossensvest. In de andere richting gaat het via de Leuvenselaan naar de Tramstraat waar in de Grijpenveldweg aansluit op nieuwe paden (Klokpad, met brug, in 2003) die de stad uitleiden tot op de westelijke ring.

Applaus voor Suikerrock

Suikerrock (120.000 bezoekers) maakt afspraak voor 30 en 31 juli en 1 augustus van 2009.

Chelloextremer besloot zijn Youtube-verslag van de editie 2007 met zes filmpjes van Deep Purple, plus het hiernavolgende "The End". Daarin een bedanking aan de groepen, de sponsors, Walter Kestens, de vrijwilligers en het publiek.

Amateurs filmen volop op Suikerrock

Op Youtube vind je meteen enkele tientallen filmimpressies van Suikerrock 2008. Zornik, Milk Inc, en alle anderen passeren de revue. Publieksbeelden zijn er ook.

De eerste dag verliep naar wens: veel volk in de binnenstad. Zaterdag waren er ook nog kaarten te koop omdat de organisatie bewust een aantal tickets achter de hand heeft gehouden.

Burgemeester Tienen danst hele nacht...

Tielogistherremans 'Tienen draait rond' nodigt op zaterdag 2 augustus uit op Tienen Zingt. Voor de samenzang op de Grote Markt (2Ou) worden een veertig liederen ingestudeerd. De eerstvolgende repetitie is gepland op donderdag 24 juli, 20u. in het stadspark. Passe Partout drukt deze week de gekozen nummers af en vermeldt de sponsors. Die hebben elk een bijdrage betaald opm 'hun' lievelingslied op de agenda te zetten.

Burgemeester Marcel Logist (SP.A) doet ook mee. Hij koos voor 'Dans je de hele nacht met mij'. Een klassieker van De Sjonnies, nu hernomen door Laura Lynn:

Lalalala..
Dans je de hele nacht met mij?
Ik dans het liefste met jou, maar wat doe jij?
Dit moet een feest zijn, dat ik graag vieren zou
Alleen, alleen met jou
En daarom, dans toch de hele nacht met mij
Als dit een droom is, dan droom ik jou erbij
En voor de zon komt, heb jij allang gezegd
Die droom van jou is niet zo slecht
Ja die droom van jou en mij is echt
Lalalala....

Gewezen burgemeester Eddy Poffé (Open VLD) beweegt zich beter op 'You're the greatest lover' (Luv'). Schepen Patrick Grootjans (SP.A) voelt zich één met Elvis Presley: 'Love me tender'. Gemeenteraadslid David Geladé (SP.A) houdt het bij de ''Mexico' van de Zangeres zonder Naam. En wat de denken van garage Vanthienen. Ze koos twee nummers: eerst komt 'Ik ben zo eenzaam zonder jou' (Will Tura) (met verwijzing naar VW-) en nadien 'You'll never walk alone' (Gerry and the Pacemakers' (met een Audi)...

Tienenaar in Parijs: Jean-Pierre Stroobants

Tiestroobants Jean-Pierre Stroobants heeft met zijn publicaties over de Belgische politiek de jongste jaren de aandacht opgeëist. Stroobants was journalist bij Le Soir, nu is hij correspondent voor Le Monde. Hij is, gezien zijn banden met Tienen, onze Tienenaar in Parijs. Vader Stroobants komt uit Tienen en zijn zoon geniet het voordeel van de tweetaligheid. Van hem kan dus niet worden beweerd 'dat de buitenlandpers alleen kennis neemt van de Franstalige standpunten in ons comunautair discours'.

Stroobants jongste bijdragen hebben opnieuw reacties losgeweekt, onder andere in De Standaard van 23 juli 2008. 'Eenzijdig", zo heet het daar.

Zoeken naar extra parking op/aan invalsweg Tienen

Naar aanleiding van de jeugdfeesten van Jeugd en Plezier op de groene zone aan de Huidevettersstraat/Invalsweg, werd geopperd dat deze zone in aanmerking komt om te dienen als een in het groen ingeklede randparking. Die zou zowel voor het stadscentrum als voor voetbalhoogdagen kunnen dienen.

Tiejoshermans_2 Schepen van Openbare Werken Jos Hermans (CD&V) reageert dat er, niet daar, maar wel elders in de buurt, naar parkeermogelijkheid wordt gezocht. Hij stelt: 'De groene zone zelf komt niet in aanmerking omdat dit bouwgrond zou zijn. Wel wordt nagedacht om bij de herinrichting van de invalsweg tussen de Suikerraffinaderij en de Bostsestraat de binnenzijde van de ringweg te gebruiken als parkeerzone. Deze gedachtengang werd zeer recent geopperd en moet nog vele procedures passeren vooraleer dit voorstel kan getoetst worden op zijn haalbaarheid.'

Wat vindt u van deze laatste idee?

Medewerkers Suikerrock aan de slag

Tiesuikerrock2007veem Suikerrock op poten zetten kan niet zonder vrijwilligers. Per dag zijn er voor de opbouw zo'n vijfhonderd mensen aan de slag. Dat steunt op vrijwillige inzet en veel plezier. Kandidaten kunnen zich melden op de site. Mankracht is nodig van nu tot en  met dinsdag aanstaande, inclusief de afbraak.

Sommige taken vergen enige specificatie. Voor Catering Artist, Hostess Artist en Driver (met minstens vijf jaar in het bezit van een rijbewijs B en min. de leeftijd van 25 jaar bereikt hebben!) worden liefst mensen geëngageerd die dit al 'ns eerder deden. Voor de volgende taken is een minimum leeftijd van 18 jaar vereist: Security, Steward, Toegangspoorten en kassa’s (voorkeur gaat uit naar zij die zich inschrijven van 12u tot 24u). Recent bewijs van goed gedrag en zeden vereist voor: Security,
Steward en toegangscontrole aan de kassa's. (foto Suikerrock 2007)

Politie controleert op snelheid en alcohol

De lokale politie van de zone Tienen-Hoegaarden kondigt snelheidscontroles aan tijdens de maand augustus op volgende dagen:

     woensdag 6 augustus tussen 9 en 16 uur;

     dinsdag 12 augustus tussen 9 en 16 uur;

     maandag 18 augustus tussen 14 en 22 uur;

     vrijdag 29 augustus tussen 5 en 13 uur.

Tijdens het weekend van 8, 9 en 10 augustus zullen er alcohol- en drugscontroles gehouden worden.

Bij alle politiecontroles wordt toegezien op het dragen van de veiligheidsgordel in de wagen en het niet overschrijden van de tonnagebeperkingen. Verder zal ook het wildparkeren beboet worden. Naast geplande controles, zijn er op geregelde tijdstippen ook onaangekondigde acties.

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!