Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

School traint samen met voetbalclub

Het Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs (Piso) voert vanaf dit schooljaar voetbaltraining voor leerlingen 1e graad in. De sessies vinden plaats in samenwerking met KVK Tienen.

Piso stapt in Europees project

Vanaf 1 september stapt het Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs (PISO) in Tienen in een project op Europees niveau. Dit twee jaar durende project, dat voornamelijk gericht is op matrijzenbouw in al zijn vormen en toepassingsgebieden, kadert in het grote Europese Lifelong Learning Project. Partners uit verschillende Europese landen, waaronder Portugal, Nederland en Noorwegen hebben een samenwerkingsverband gesloten. Ook de hogeschool Gent stapt mee in het avontuur.

'Wij gaan als secundaire school de op hoger niveau voorhanden zijnde knowhow toegankelijk proberen te maken voor leerlingen uit het technisch- en beroepsonderwijs', zegt Wim Geuvens, op de website. 'Met een aantal leerlingen gaan we op de verschillende locaties een kijkje nemen. De studenten worden dus vanaf het begin zeer nauw bij dit project betrokken. Vanuit onze inrichtende macht, de provincie Vlaams Brabant, krijgen we volle steun om onze Europese projecten te realiseren.'

Godison (Goetsenhoven) opnieuw open

Taveerne-restaurant Godison op het dorpsplein in Goetsenhoven heeft een overnemer. Daardoor krijgt de klassezaak, aanleunend bij het rusthuis en de servive flats, een nieuwe kans. De vorige exploitatie ging ter ziele in de nasleep van de sanering binnen de groepen H.-Hart, de bedrijven en sociale diensten die aanleunden bij het H.-Hartziekenhuis. De voobije maanden moest Goetsenhoven het zonder café stellen.

Vanavond en morgen Zomer op Straat (Grote Markt)

Img_0652 Om 2Ouur vangt op de Grote Markt de stadsanimatie aan van Tienen draait rond. Vijftienhonderd fakkels verlichten het plein. Vanop een kraan brengen acrobaten een show, bengelen aan een trapeze voor drie personen. Theater Bencha komt met steltlopers de begane grond onveilig maken. De ambiance is verzekerd en nu al blijken de tafels op de terrassen gereserveerd. De organisatoren hebben een eigen tap op het plein opgesteld.

Zondag loopt het programma verder tussen 16 en 20uur met shows van negen nationale en internationale straatartiesten, plus evenveel lokale acts. Om 20u15 is het de beurt aan Pi-kant van circusatelier Salto uit Tienen. Om 20u30 volgt Compagnie Acides Animés en om 21u30 wordt afgerond met vuurwerk. Daarmee sluiten handelaars en stad het zomerseizoen waardig af.

Wijkschool Bost haalt slag thuis

Img_0649 De wijkschool Toermalijn aan de Hannuitsesteenweg zal maandag een nieuw jaar aanvangen. Zaterdag vond er een kijkdag plaats. De slogans 'Wij willen blijven' waren overplakt.

Het nieuws dat de school dicht moest wegns te hoge onderhoudskosten (nov. 2007) was al eerder herroepen (feb.2008). Vandaag blijkt die beslissing ook veersterkt door een verhoogd aantal inschrijvingen. Vorig schooljaar neigde men al naar de zestig leerlingen en nu blijken er alleen al in de eerste kleuterklas 18 kinderen nieuw te zijn ingeschreven.

De lokalen zijn opgefrist. De ramen zouden nog worden vernieuwd. De school maakt deel uit van basisschool Sint-Jozef (Waaiberg).

Tienen wijst de weg

Img_0646 Tienen plaatst infoborden met een stadsplattegrond aan de invalswegen. Goed daaraan is dat het wegenplan aan de voorzijde staat. De aankomende weggebruiker merkt dat tijdig op. Helemaal anders dan in Leuven, waar voorraan reclame staat en achterop pas de informatie. Die ben je dan voorbij vooraleer je het eventueel in je achteruitkijkspîegel bemerkt.

Een mankement in Tienen is dan wel de plaatsing op hoeken en in bermen waar de automobilist niet kan stoppen. Aan zo"n bord is een halteplaats nodig, voor de veiligheid en om droge voeten te bewaren als je de weg zoekt. Inderdaad, niet iedereen gebruikt een gps, zeker al niet op de fiets of te voet. (foto Aarschotsesteenweg).

Vissenaken leidt begrafenis in goede banen

In Vissenaken namen familie en kennissen afscheid van Eddy Coeckelberghs (52). De begrafenis werd druk bijgewoond. De gemeenschap wist de grote toevloed op voorbeeldige wijze op te vangen. De doorgangsweg aan de kerk van Sint-Maarten was afgesloten. De politie begeleidde het verkeer. vrijwilligers wezen parkings aan. Omwonenden hadden hun weiden voor de auto's opengesteld. De kerkdienst was ook buiten de kerk te beluisteren. De overleden bankbediende was begaan met verenigingsleven, de natuur, de visserij, de processie. De gemeenschap deed iets terug.

'Hoe moeten wij naar Tienen rijden?'

Lezer Luc Buysmans verwoordt een ongemak van verschillende inwoners: overal tegelijk breken wegwerkzaamheden los.

Hij somt op: 'Vanuit Hoksem,een deelgemeente van Hoegaarden, naar Tienen is echt een ramp.
Via Oorbeek: Oorbeeksestwg is al maanden afgesloten wegens werken (foto).
Via Kumtich: Leuvensestwg.? werken aan de gang, 3 a 4 rode lichten op 1.5km.
Via Vissenaken: Kumtichstraat,werken aan de gang
Via Hoegaarden en de rotonde: vanaan de koperen stookketel naar E40 werken aan de gang.
Autoweg E40: nieuwe asfaltlaag aan het zetten
Nog 1 mogelijkz uitweg via Hoegaarden, maar dan doe ik zo veel mogelijk boodschappen in Hoegaarden.
Heeft Tienen een soort van aantrekkingskracht voor werken ?
Tienen is op het randje van de dood. De Leuvensestraat, de Lange straat,e.d. tellen veel leegstand, zelfstandigen gaan overkop of wijken uit naar rand van de stad.'
Wat is uw ervaring? Reageer hieronder.
Vernieuwde kennismaking met architect Albert Geens

Tienen herontdekt architect Albert Geens (1874-1936) op zaterdag 13 en zondag 14 september. De man Hij bouwde onder andere het klooster van de Grauwzusters aan de Gilainstraat (1924) en de Katholieke Normaalschool aan de Waaiberg (1927). Ook Villa La Roseraie aan de Kabbeekvest is van zijn hand.

Enkele van de bewaarde woningen: 1) Huis Vollon , Beauduinstraat 84 (1919); 2) zijn eigen woning Delportestraat 14 (1907); 3) Woning Rouchet, Leuvensestraat 32 (1903).

Img_0641 Img_0645 Img_0644_2

Citrique haalt koelwater uit Grote Gete

Citrique_belge_200px De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) bouwt de komende maanden voor Citrique Belge een koelwaterinstallatie. Die zal per jaar minstens 1,7 miljoen kubieke meter koelwater produceren op basis van oppervlaktewater uit de Grote Gete. De nieuwe installatie biedt een duurzaam alternatief voor de huidige oppomping van grondwater uit de kwetsbare Landeniaan-waterlaag.

Citrique Belge maakt deel uit van de Nederlandse multinational DSM, die actief is in vier hoofdsectoren: farma, hoogwaardige materialen, industriële chemicaliën en voeding. Citrique Belge en gebruikt 2,7 miljoen kubieke meter koelwater. Ruim 1 miljoen kubieke meter daarvan komt van de Tiense rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het resterende volume wordt momenteel nog onttrokken aan de grondwaterlaag.

Vooreerst komt er op de Grote Gete een watervang met een krooshek, dat grof vuil tegenhoudt. Daarna volgt een waterbehandeling om zwevende stof te verwijderen. Het spoelwater dat bij deze behandeling vrijkomt, wordt nabehandeld in een slibvang en gaat dan naar de Gete. Zo is er ook een milieuwinst.

De temperatuur van het koelwater mag maximum 12° Celsius bedragen. Wanneer de omgevingslucht voldoende koud is, zal het rivierwater gekoeld worden met atmosferische koelers (kleine koeltorens). Bij hogere temperaturen zullen twee koelmachines in werking treden. Het koelwater, dat in de toekomst een mix wordt van effluent en oppervlaktewater, gaat na gebruik terug naar de Grote Gete via de bestaande waterzuiveringsinstallaties van Citrique Belge.

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!