Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Verenigingen krijgen acht extra infoportieken

De stad breidt het aantal culturele infoportieken uit, tot in de deelgemeenten. De portieken bestaan uit een stalen frame waarin een informatiebord geschoven kan worden. Ieder infoportiek heeft plaats voor drie borden: één groot en twee kleine. Het systeem werd in 2005 ingevoerd om verenigingen de kans te geven hun activiteiten aan te kondigen. Oorspronkelijk werden hiervoor elf locaties voorzien vnl. in het stadscentrum en langs de Ring van Tienen.

De dienst Cultuur stelde al heel snel vast dat de vraag groter was dan het aanbod. Om meer verenigingen de kans te geven hun activiteiten kenbaar te maken, werd het maximum aantal panelen per vereniging beperkt tot 3 grote en/of 5 kleine panelen per aanvraag. De maximum plaatsingstijd werd van 6 naar 3 weken teruggebracht. Maar ook deze aanpassing van het reglement bleek onvoldoende.

Nu komen er extra infoportieken op de volgende locaties:

             Hakendover (Keienpoelweg – parking voetbal);

             Bost (plein Potstraat-Gallicstraat);

             Goetsenhoven (parking voetbal);

             Oorbeek (St-Jorisstraat);

             Kumtich (St.-Gillisplein);

             Vissenaken (Metselstraat + aan het Ontmoetingscentrum De Kronkel);

             Oplinter (St.-Genovevaplein + Ganzendries fietspad);

             Sint-Margriete-Houtem (kruispunt Houtemstraat/Ketelweg).

Aanvraagformulieren zijn beschikbaar op www.tienen.be (rubriek Digiloket/Aanvraagformulieren).

Klachten over ontvangst radio 2 Vlaams-Brabant

Volksvertegenwoordiger JanLaurys (CD&V) stelt vragen over de kwaliteit van onze radio-ontvangst: 'Reeds geruime tijd zijn er in de regio Oost-Brabant klachten over de ontvangst van FM-uitzendingen van Radio 1 en Radio 2 Vlaams-Brabant. De problemen doen zich vooral voor bij toestellen die niet op de kabel zijn aangesloten (o.m. wekkerradio’s, autoradio’s, transistors). Zo heeft men in Tienen en Diest geen of slechte ontvangst van Radio 2 Vlaams-Brabant en ontvangt men meestal de regionale uitzendingen van Radio 2 Limburg.'

De tot voor kort bevoegde minister Geert Bourgeois (N-VA) antwoordt dat radio 2 wordt ontvangen via zendmasten in Sint-Pieters-Leeuw, Leuven en Diest. De ontvangst aan huis moet goed zijn. In de wagen wordt er ongewenst overgeschakeld van radio 2 Vlaams-Brabant op Limburg. Dat is te verhelpen door de juiste RDS-instelling (regionaal aan). Inzake radio 1 moet de ontvangst goed zijn. Als wekkeradio's, of andere toestellen met antenne, problemen geven dan ligt dat aan het toestel. Extra steunzenders zitten er nu niet in, bij gebrek aan vrije frequenties.

Zeldzaam Romeins voorwerp stond te koop

De Vrienden van de Musea melden in hun 'Museumopener' de aankoop van een Romeinse bronzen riemtong. Het merkwaardige eraan is dat het voorwerp niet aan het museum werd aangeboden maar door een vinder te koop werd geboden aan de meestbiedende. De Vrienden vermoedden dat het object gevonden werd, in Tienen, met een metaaldetector.

De kring heeft het stuk aangekocht en geschonken aan de Erfgoedsite. Het is een luxueus afgewerkt onderdeel van de kledij, dat diende op het uitrafelen van een riem of een koord te beletten. Het was ongetwijfeld eigendom van een rijke Tienenaar uit de Romeinse tijd.

Vijftig jaar geleden: glasramen voor Beatrijs

Img_0728 We hadden het een paar keer over de kloosterhoeve Maagdendaal in Oplinter (Utsenaken). Beatrijs van Tienen (of van Nazareth) schreef er "Seven Manieren van Minnen", een mystiek prozawerk dat tot onze oudste literatuur behoort. Beatrijs werd in Tienen geboren in 1201 en overleed in Nazareth in 1268. Haar vader, Bartholomeus de Lanio of de Vleeschouwer stichtte drie abdijen: Florival (Waver), Maagdendaal (Tienen) en Nazareth (Lier).

Vijftig jaar geleden, in 1958, maakte Michel Martens vier moderne glasramen voor de Sint-Germanuskerk. Ze bevinden zich aan weerszijden van de toren. Twee ervan zijn gewijd aan vader de Lanio (rechs) en zuster Beatrijs (links).

Test Aankoop vergelijkt vier warenhuizen

Test Aankoop vergeleek de prijzen van consumptiegoederen in een aantal warenhuizen en in verschillende steden. Voor Tienen werden vier warenhuizen bezocht, op dezelfde merkproducten. Aldi en Lidl bleven daarbuiten omdat ze niet altijd dezelfde merken aanbieden. Waarom Delhaize buiten beeld blijft is niet verduidelijkt. Delhaize nationaal vocht al wel de werkwijze van Test Aankoop (in andere steden) aan.

De vergelijking van identieke pakketten, met vlees en met groenten en fruit erbij, gaf voor Tienen deze eindstand: Colruyt (Zijdelingsestraat) 106, Champion (Beauduinstraat) 112, Carrefour (Albertvest) 113, Smatch (Getestraat) 123.

Voor een basispakket met van alles het goedkoopste product geeft dit: Colruyt 100, Carrefour 107, Champion 118, Smatch 136. Honderd staat voor de goedkoopste winkel. De anderen zijn dus 7, 18 en 36 procent duurder (voor dat bepaalde pakket).

Grootvader Lippens ook in Tienen actief

Maurice graaf Lippens (Knokke 9 mei 1943) is als bestuurder van vennootschappen in het nieuws. Hij was voorzitter van de Raad van Bestuur van Fortis van 1990 tot 29 september 2008. Hij is de kleinzoon van Maurice Auguste Eugène Charles Marie Ghislain Lippens en de broer van Leopold Lippens, burgemeester van Knokke-Heist.

Grootvader Maurice Lippens (senator, minister) was ook beheerder van de Tiense Suikerraffinaderij. Hij was eigenaar van de immense vierkantshoeve van Wahenges (Sluizen). Die is nu in andere handen en staat soms open voor kunstevenementen.

Tiense suikerfabriek 170 jaar

Tiesuikerfabroudeprent De Tiense Suiker, en haar voorgangers, zijn dit jaar 170 jaar aan de slag. De geschiedenis gaat terug tot 1838 toen twee investeerders op twee verschillende plaatsen met een suikerfabriek begonnen. Joseph Vandenberghe de Binckum koos voor de site aan de (verdwenen) Borchgracht waar zich nu nog de fabriek bevindt. Pierre Van den Bossche deed een aanvraag voor een fabriek aan de Gilainstraat (waar nu de politiegebouwen staan).

In 1852 nam Antoine Henri Vinckenbosch de fabriek van Vandenberghe over. Later nam hij ook Van den Bossche over. In 1874 overleed Vinckenbosch en nam zijn broer Louis Joseph de fabriek in handen. Louis Joseph Vinckenbosch was liberaal politicus, voorzitter van de provincieraad en in 1891 ook korte tijd burgemeester van Tienen. Zowel in het stadhuis als in de suikerfabriek werd Vinckenbosch opgevolgd door Victor Beauduin. Die was tevens liberaal volksvertegenwoordiger. (prentkaart www.delcampe.be)

Kan iemand een jaartal plakken op het bijgevoegde beeld?

Ishtar TWEE keer in Tienen

Het heeft even geduurd maar de Eurosongdeelnemer Ishtar komt nu ook naar Tienen. En hoe? Ishtar komt twee keer naar Tienen. De service club 51 heeft de groep uitgenodigd op 17 oktober aanstaande.

Jeugd en Muziek heeft het ensemble onder contract voor woensdag 28 januari, 'From Europe with love', in de Kruisboog.

Bangelijke tocht, feestelijke pompoen

Pompoenseeds1 Eerst vandaag de wedstrijd tegen Lierse afwerken, maar daarna toch niet vergeten de pompoenen aan te gieten. KVK bereidt immers een Halloweenparty voor, tegen vrijdag 31 oktober (19u). Dat kan in de kantine in Oorbeek en daar zal ook de pompoernwedstrijd worden gejureerd. De versierde pompoenen worden ingeleverd, uiterlijk op woensdag 29 oktober.

Voor het overige biedt Halloween bij de Jeugd KVK in Oorbeek plezier, muziek, eten, een bangelijke tocht... Info: Sabine Janssens 0495-46.61.17.

Wijkraad heeft vragen bij gebruik Mutsenberg

Wijkraad Bost stelt vragen bij het voorstel om het tracé van de Mutsenberg te verbreden. Datr zou gebeuren omp een verkaveling van vier loten te bedienen. De gemeenteraad moet daarmee instemmen. De Mutsenberg is een geapprecieerde fietsrouten, hellend, tussen talus, zelfs verlicht. Dat maakt de aansluiting  tussen de routes vanuit de Getevallei naar Hannuitsesteenweg en zo naar Grimde.

De wijkraad: "Of hoe een veldweg een fietsroute wordt en nadien een straat. Dat kan dus..."

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!