Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Harmonie Sint-Genoveva met musicalprogramma

Tieverenigingindekijker_gr_2

TieoplinterharmonieOp 29 november e.k. presenteert de Oplinterse harmonie Sint-Genoveva haar themaconcert “MUSICALS in CONCERT”. Dit concert zal U bekoren met prachtige overbekende musical muziek zoals o.a. The Phantom of the Opera, Les miserables, Kuifje, West Side Story en zoveel meer. Het belooft een boeiend spektakel te worden met een aangepaste presentatie, lichteffecten en natuurlijk vooral prachtige muziek.

Sint-Genoveva nodigt uit in de Evenementenhal op het Houtemveld te Tienen. Dit jaar verwelkomen zij twee lokale zanger(s) Karen Lemaire en André Van Esch.

Karen is een sopraan verbonden aan het Vlaams Radio Koor waar ze regelmatig sopraansolo’s voor haar rekening neemt. Ze studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen, werkt regelmatig mee in producties van de Vlaams Opera en aan CD opnames voor Klara. Naast dit alles is ze ook leerkracht zang en koor in de muziekacademie van Tienen en Zaventem.

André Van Esch, is bariton en muzikant uit eigen rangen.

Dirigent Nick Ost zal ons introduceren in de musicalwereld. Hij is werkzaam als professioneel euphoniumspeler bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en als brassbandliefhebber is hij ook actief bij Brassband Willebroek. Hij is tevens dirigent van de Koninklijke Harmonie de Gilde uit Asse en van Harmonie “De Kluchtige Vrienden” te Wellen.

Ook de jeugdmuzikanten laten zich horen! Als stimulans voor hun muziekstudie krijgen ze het podium voor zich alleen. Voor enkelen onder hen het “eerste concert”, gesteund door de oudere ervaren jeugdmuzikanten. De presentatie is in handen van Ingrid Van Rutten, docente Woord aan de academie van Tienen, samen met leerlingen zal zij musicals vlot aan mekaar praten. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van de Stad Tienen en sponsors.

Week rond Derde Wereld in stadsbibliotheek

De stadsbibliotheek organiseert op donderdag 6 november (20u) de cursus ‘Rijke literatuur uit de Derde Wereld: een kennismaking’. Op donderdag 13 november (20u) wordt de filmdocumentaire ‘Koe 80 heeft een probleem’ vertoond. De activiteiten passen in de 14-daagse over de Derde Wereld.

Martine Kouwenhoven van de vzw Leesweb bekijkt een waaier aan bekende en minder bekende auteurs en boeken. Op die manier maken de cursisten kennis met literatuur die hun begrip verruimt en aanvult, en soms ook een heel andere invalshoek geeft dan we als westerling gewend zijn. Aan het einde van de cursus krijgen de deelnemers een lijst met titels en auteurs, zodat men zelf rustig op zoek kan gaan in de bib.

Info: Marie-Anne Coenen van de stadsbibliotheek, Grote Markt 3 in Tienen, tel 016-80.56.70.

Plan voor speelplein aan Hannuitsesteenweg

De Jeugddienst van de stad Tienen onderzoekt de mogelijkheid tot de aanleg van een speelterreintje in Bost. Als locatie werd gekozen voor het grasplein gelegen aan de achterkant van de uitleenpost van de bibliotheek in Bost aan de Hannuitsesteenweg.

Op donderdag 6 november krijgen de inwoners de mogelijkheid om met de Jeugddienst rond te tafel te zitten over de plannen tijdens een informatievergadering. Iedereen is welkom om 20 uur in het lokaal van de wijkraad Bost in de Potstraat 12 in Tienen.

Wandeltochten met Allerzielen

Trip Trap stapt op 2 november over vijf kilometer door Kumtich of langs trajecten van zestien en 22 km via Roosbeek en Kerkom. Na afloop zijn er 'Kumtichse pannenkoeken'. Het is de 27ste keer dat deze pannenkoeken plaatsvinden. Samenkomst: Sint-Gillisplein. Info: 016-73.41.84.

Biogenerator moet voedingsindustriie naar Tienen lokken

De datum van 3 november 2008 vormt een nieuwe mijlpaal voor het project Feed Food Health. Die dag wordt immers de nv Biogenerator Regio Leuven – Tienen – PORT opgericht en zullen de aandeelhouders van de nieuwe vennootschap de oprichtingsakte ondertekenen.

Met het project Feed Food Health willen de stad Tienen en haar partners een kennisgerelateerde innovatie-omgeving creëren binnen het brede domein van voeding voor mens en dier in functie van de gezondheid. De oprichting van een nv, verantwoordelijk voor de daadwerkelijke realisatie van dit initiatief, is dan ook een belangrijk moment.

Stille ventilatoren op koeltorens Citrique Belge

Plant equipment: Almeco plaatste bij Citrique Belge (een onderdeel van DSM Nutritional Products) ventilatoren op de koeltorens. Het gaat om geluidsarme systemen. Citrique Belgie, één van de grootste citroenzuurproducenten ter wereld, heeft een strategisch plan lopen, Triple P (People, Planet, Profit) om onder meer extra aandacht te besteden aan de relatie met de omgeving.

Omwonenden vestigden de aandacht op een storend geluid dat soms door een aantal koeltorens werd voortgebracht. Uiteindelijk werd beslist Almeco uit Moeskroen een onderzoek te laten uitvoeren. Dat bedrijf had in het verleden meermaals het onderhoud verzorgd van de koeltoren. De vijf koeltorens bevinden zich boven op een bedrijfsgebouw van dertig meter hoog. Het geluid kwam van de ventilatoren van deze koeltorens, vooral ’s nachts.

Paul Hendrickx, ingenieur bij Citrique Belge: “Door te kiezen voor moderne en stillere ventilatoren met een hoger rendement slaagden we er niet alleen in het geluidsvermogen te verminderen met 15 dB(A), maar we kozen ook voor een milieu- en energievriendelijke oplossing voor de lange termijn. Door het lagere opgenomen elektrische vermogen van deze ventilatoren kunnen we ook rekenen op een relatief snelle terugverdientijd. Een oplossing zoals geluidwerende muren kon ons dit niet bieden."

Met de nieuwe ventilatoren bedraagt het geluidsdrukniveau op tien meter afstand in vrij veld nog slechts 59 dB(A). En dit voor de vijf ventilatoren samen. (Engeneeringnet)

Ter nagedachtenis van Dré Dereze (KAJ) (+1958)

Kaj Op zaterdag 22 november herdenkt de KAJ-jeugdbeweging o.a. Dré Dereze. Op 18 mei 1958 verongelukten drie lekenmissionarissen in dienst van de Wereld-KAJ op weg naar Congo. André Dereze (Tienen), Georges Lambrechts (Rijkevorsel) en Stan Danneels (Rijkevorsel) bleven dood in een vliegruigramp in Cassablanca. De dag voordien, waren ze door duizenden kajotters uitgewuifd in Melsbroek.

André Dereze, uit Tienen, was bij leven al een legende in de kajottersbeweging van het verbond Leuven. Hij was er acht jaar vrijgestelde propagandist geweest en had heel het arrondissement Leuven afgerotst en zo waren er overal nieuwe afdelingen ontstaan van de KAJ. Hij was in mùeer dan een opzicht een merkwaardig figuur. Hij was een beetje mystieker en sociale werker tegelijk . Zo had hij een geweldige kracht tot bezieling en was hij haast een pastor zonder wijding. Hij was de geestelijke vriend van tientallen jonge arbeiders in Tienen, Leuven, Diest, Aarschot, Tervuren en de tientallen dorpen in het verbond Leuven.

Jef Gijsegom, Verbondsproost van de KAJ in Leuven schreef over hem “Zo zie ik André op dat moment van aarzeling in een heerlijke, innerlijke spanning tussen droom en daad, op het toppunt van levensweelde, die elke jonge idealist rillen doet. Op een avond moest hij als jonge propagandist voor een vergadering naar Keerbergen: twee uur fietsen. Het had de ganse dag geregend en het zou de ganse avond regenen. Ik raadde hem aan de proost te bellen om te zeggen dat hij niet zou komen; de vergadering zou wellicht toch mislukken. Maar die avond hij twee uur door de regen. Er was één jongen op die vergadering. ’s Anderendaags vroeg ik hem hoe het geweest was. Zonder een schijn van ontmoediging of teleurstelling zei hij ‘De vergadering ging niet door, maar ik ben een goede vriend rijker geworden, ik ontmoette een goede kajotter…Zijn groot verantwoordelijkheidsbesef werd gedragen door een oprechte liefde. Veelal kwam hij mij ’s avonds opzoeken. Soms heel laat. Halfnacht. Eerst begon hij overvloedig te spreken over jongeren, ontmoetingen, gebeurtenissen, plannen : vurig, geestdriftig, vragend en bedelend om antwoord en kracht. Na een poosje werd het rustiger. Hij zweeg. Dan zat hij daar, ver weg van mij, verloren voor zich uitstarend. Zijn blik werd diep en helder. Luisterde hij naar iets of Iemand ? En dan plots, zonder verband : “Elke jonge arbeider is waard, dat men er zijn leven voor geeft”. Een halve eeuw na zijn dood leeft hij nog verder. Ook in de herinnering van wat toen nog opgroeiende jonge mensen warenen die zelf grootouders zijn van zoekende kleinkinderen.

Cardijn en Dré Dereze lieten het nooit los. De oud-Kajotters en –Kajotsters van het Verbond Leuven zijn hun vriend en propagandist André Derèze niet vergeten. André ligt begraven op het kerkhof te Tienen. Het gras der berusting groeide. Rond hem is het stil geworden. Daaraan willen de oud-Kajot(s)ters iets doen. Rik Peyskens, Albert Verstaeten (oud lekenapostel voor de KAJ in Tanganyka) en de Diestse deken Felix Van Meerbergen vonden onmiddellijk gehoor toen zij vijftig jaar na het sterven van Dré Dereze het initiatief namen hem te herdenken.

Op zaterdag 22 november om 14.30 uur willen ze, in de abdij van de Keizersberg te Leuven, hun vriend herdenken. Tegelijkertijd wordt ook Cardijn in herinnering gebracht. In de abdij was André dikwijls als propagandist te gast om bezinningsdagen. De namiddag start met een eucharistieviering, voorgegaan door Deken Felix Van Meerbergen, zelf oud-kajotter . Ook gewezen verbondsproosten Jozef Gijsegom en Pater Theodard celebreren mee. Naast getuigenissen van Kajot(s)ters is het boekje over het leven van André, geschreven door Jef Gysegom, weer verkrijgbaar. Een tentoonstelling toont ‘De tijd van toen’. Philippe Maertens verzamelde op korte tijd merkwaardig materiaal en er wordt zelfs een cd gemaakt met geluidsfragmenten van de afscheidsviering op de Meivaart in Scherpenheuvel op 1 mei 1958. (RKnieuws.net)

Oplinter en Houtem in wandelboek

Wandel3_2 De nieuwe uitgave van het Hagelands Haspengouwse wandelboekje is vanaf heden te verkrijgen in het toeristische infopunt (Grote Markt Tienen). De bestaande wandelingen werden aan een grondige kwaliteitscontrole onderworpen. De lay-out is opgefrist en voorzien van nieuw beeldmateriaal.

Het wandelaanbod is uitgebreid met een prachtige natuurwandeling (Rosdelwandeling van Natuurpunt) in Nerm te Hoegaarden en een gevarieerde wandeling in Oplinter en Sint-Margriete-Houtem (Genoveva- en Margarethawandeling) met heel wat panoramische zichten, interessante bezienswaardigheden en talrijke boomgaarden, typerend voor deze streek.

Ook is er bij de heruitgave aandacht geschonken aan personen met een beperking, die door het toevoegen van de toegankelijke versie van de Zevenbronnenwandeling in Landen mee kunnen delen in het wandelplezier.

Gingko blijft in de belangstelling

Img_0788_2 De Nederlander Cor Kwant verzamelt alles over ginkgo biloba's, reuzenbomen die een eeuwen oud worden en bij ons geintroduceerd zijn door de eerste Westerse reizigers in China. Wie een oude ginkgo in de tuin heeft kan meedingen naar de titel van eerst geïmporteerde boom in ons land. Een eigenaar aan de Tiense Veldbornstraat maakt kans op die titel. Mede door passend onderhoud is de boom in goede gezondheid gebleven.

Dat laatste kan niet worden gezegd van de ginkgo aan de Danebroekstraat. De boom (foto) vertoonde heel de zomer dorre takken. Hij staat nu ook een beetje veronachtzaamd op een parking. Ook in het stadspark staat een soortgenoot.

Bij Cor Kwant zijn twee Tiense exemplaren vernoemd. Hij wijst verder op de planting van ginkgo's bij de Olympische Spelen, het gebruik ervan bij de preventie van  Alzheimer, de typische bladtekening die wordt gebruikt voor het Finse design van Marimekko. Enz.

Internationale aanmoediging voor natuuractie

Globalchange Op donderdag 30 oktober bezoekt een delegatie van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) Vlaanderen om Natuurpunt Oost-Brabant in de bloemetjes te zetten. De aanleiding is de opmerkelijke bijdrage van deze vereniging aan de internationale biodiversiteitscampagne Countdown 2010.

Met de Countdown 2010 campagne wil IUCN de achteruitgang van de biodiversiteit stoppen tegen 2010. Honderden partners in heel Europa werken actief mee aan deze campagne. De initiatieven van Natuurpunt Oost-Brabant zijn een schoolvoorbeeld hoe een vereniging in nauwe samenwerking met de gemeente-besturen positieve resultaten boekt voor het behoud van natuur en biodiversiteit.

In het kader van Countdown 2010 heeft Natuurpunt Oost-Brabant met steun van de Provincie Vlaams-Brabant de campagne "Werk mee aan Biodiversiteit” opgestart. Natuurpunt Oost-Brabant streeft ernaar zoveel mogelijk gemeenten het ‘Charter voor Biodiversiteit’ te laten ondertekenen. In Bekkevoort heb je zo een stilte- en rustbelevingsproject, in Tienen staat de bescherming van de veldleeuwerik op het programma en in Begijnendijk wordt gewerkt aan het behoud van de bruine vuurvlinder.

De volgende gemeenten en steden ondertekenden reeds het Charter voor Biodiversiteit: Zoutleeuw, Geetbets, Herent, Leuven, Diest, Tienen, Begijnendijk, Lubbeek, Bekkevoort en Bierbeek.

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!