Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Van een heilige en veel anders Cumptichs

Tiekumtichheilige De familie Vanvuchelen-Hautekees (Kumtich) plaatst op haar website onder meer een overzicht van beroemde burgers van Kumtich. Dat begint met de heilige Arnoldus van Cumptich die stierf omstreeks 1300. Bijgaand bidprentje (links Arnoldus) was tot voor kort op eBay te koop bij een verzamelaar uit Bilzen.

De familierubriek wijdt ook uit over recentere figuren van belang, bijvoorbeeld de dialectauteur Leon Rubbbens (Kumtich 1901-Brussel 1981). Zo is er ook de in 1989 overleden Louis Cumptich, een van de weinige burgers met die naam. Dat laatste komt doordat hij 'vondeling' was en op dertienjarige leeftijd de naam van zijn dorp van herkomst als familienaam aannam.

Het verhaal gaat zo: een welgestelde vrouw stapt af in herberg Andere Hoek en vraagt er, in ruil voor geld, enige tijd op een boreling te passen. Dat gebeurt maar de vrouw daagt niet meer op. Het kind belandt via de gemeente in een klooster, wordt houtbewerker in Brugge, trouwt en krijgt twaalf nakomeling. Allemaal: Cumptichs.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef010535dd6d3d970c Listed below are links to weblogs that reference Van een heilige en veel anders Cumptichs:

Reacties

Mr.Billen R

Graag zou ik willen weten waar jij deze informatie haalt over familie Cumptich

 agnes op 29 mei 2009 om 10:08De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!