Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Ook in 2008 niet in nieuw huis

Tiebreynissem20even20vlug20dichtgoo Ja, het bericht over de bouwperikelen van de familie Kris, Linda en Tim Hermans aan het Breynissempad in Tienen (verschenen op 31 december 2007) is nog steeds actueel. Het bouwproject is niet voltooid. De teller staat nu op 730 dagen vertraging.

De betrokken bouwfirma heeft intussen de kopers verboden om nog langer de naam van het bedrijf te vernoemen op zijn blog. De technici blijven voor de rechtbank de verantwoordelijkheid betwisten. De koper heeft op zijn site nieuwe foto's geplaatst van barsten en vochtschade.

Gewest straks bevoegd voor wegen

Img_0646 De provinciewegen worden op 1januari eigendom van het Vlaams Gewest. Tegen 2012 moeten de wegen met een lokale functie worden overgedragen aan de gemeenten.

Op die manier moet het wegbeheer in Vlaanderen aanzienlijk worden vereenvoudigd met  nog twee wegbeheerders: gewest en gemeente.

In de Tiense regio gaan de wegen Tienen-Bekkevoort en Tienen-St.-Joris-Winge over naar het gewest.

Paradijsvogels in Hof van Savoye

Tievissenakenparadijsvogels Welle(n) de Slumme(n) van Vessenake pakken uit met De Paradijsvogels en datgde historische hoeve aan de weg naar Attenrode in Vissenaken: het Hof van Savoye. De Slummen bestaan tien jaar.

Het centrale thema in De Paradijsvogels is het dagelijks leven van gewone Vlaamse mensen: simpele, wat karikaturale volksfiguren, wier levensritme bepaald wordt door geloof, het werk, het café, het geld en natuurlijk de liefde.

Voorstellingen: vrijdag 30, zaterdag 31 januari, zondag 1, vrijdag 6 en zaterdag 7 februari 2009 telkens om 19u30 in het Hof van Savoye, Vissenakenstraat 504 Kaarten: € 7,00: enkel in voorverkoop. Elke werkdag vanaf 26 december van 19u tot 20u, in de Pastorij van Vissenaken, 0479 97 32 65.

Erosiebestrijding in Oorbeek en aan Oude Diestsebaan

Img_0586 De stad Tienen ontvangt een subsidie van 7.800 euro van de provincie Vlaams-Brabant voor het nemen van erosiebestrijdende maatregelen. Erosiebestrijding is belangrijk om wateroverlast te voorkomen en goede landbouwgrond te behouden. Door erosie stroomt vruchtbare aarde weg van de akkers. Deze modderstromen veroorzaken vervuiling en wateroverlast bij hevige regenval.

De stad besteedt al langer aandacht aan het probleem. Zo werden er bij buitengewone onderhoudswerken in de Sint-Jorisstraat en op de Oorbeeksesteenweg waterbeheersingswerken uitgevoerd. Deze omvatten ondermeer het ruimen en verdiepen van grachten. Bij de aanleg van het fietspad langs de Oude Diestsebaan werd een infiltratiegracht aangelegd om wateroverlast te voorkomen. Ter ondersteuning van beide projecten kent de provincie Vlaams-Brabant de stad nu een subsidie toe.

Nederlanders in Tienen: straks rijden zonder ruitenwissers

Het Nederlandse dagblad De Limburger heeft het maandag en vandaag gehad over de ruitenwissers op de auto's. Het blad kwam met een fundamentele vraag naar Tienen :'Hoe lang nog vervaardigt Bosch de rubbertjes in deze enorme aantallen?' Bosch vreest de toekomst niet, zo luidt het evenwel.

Citaat: 'Nanotechnologen die met atomen knutselen en zo revolutionaire producten ontwikkelen, prediken het ruitenwisserloze tijdperk. Het Italiaanse designhuis Fioravanti presenteerde dit jaar op de autobeurs in Genève de Hidra, een auto die het zonder ruitenwissers zou kunnen stellen. De voorruit bevat nano-laagjes die op moleculair niveau het glas met hun waterafstotende eigenschappen droog houden en zelfs reinigen. Los daarvan adverteren aanbieders nu al op internet met nano-coatings voor autoglas die ruitenwissers „bijna overbodig” maken.'

Kerstmaal dankzij scouts en hun sponsors

Tiekerst_2008_032 Scouts Kriko-Bea heeft voor de tweede maal een kerstdiner georganiseerd. Er kwamen 165 genodigden aan de feesttafel, en dat is in vergelijking met Brussel en Antwerpen een grote opkomst! BOM (bezorgd om mensen) en Amerant hebben gezorgd dat de doelgroep bereikt werd. De scouts verzamelden fondsen via talrijke bedrijven en individuele schenkers om dit initiatief mogelijk te maken. Hoofdsponsor dit jaar was Affilips NV. Zo kon dit kerstdiner gratis aangeboden worden.

Joep Demey: 'Het feestmenu bestond uit een bloemkoolroomsoep, gevolgd door kalkoenfilet met champignonsaus, kroketjes, perzik en appelmoes en als dessert nog een ijsstronk met een speculooskoekje, koffie of thee. Een drankje was voorzien, extra drankjes waren aan een kleine prijs te koop. Niks dan glunderende gezichten, want hiernaast was er nog voor groot en klein een zak met cadeautjes. Kaartjes met een kerstwens door de kapoenen (de jongste scoutstak) geschreven en getekend, maakten de vreugde helemaal rond. De jongens en meisjes van de scouts serveerden het eten, dat door een vrijwilligersploeg met veel liefde was klaargemaakt. Het parochiecentrum in de Oude Vestenstraat was alweer een warme plek voor onze medebewoners die het niet makkelijk hebben.'

Scouts Kriko-Bea Tienen: mailto:joep.demey@krikobea.be

Anderstalige Tienenaars melden zich voor Nederlandse les

Het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant heeft vier antennes, drie van deze vier antennes hebben verschilendee loketten: Antenne Leuven; Antenne Halle, met loketten te Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Asse en Dilbeek; Antenne Hageland, met loketten te Diest, Tienen en Aarschot; Antenne Vilvoorde met loketten te Vilvoorde, Tervuren, Strombeek-Bever, Wolvertem en Zaventem.

In de periode 1 januari 2007 tot en met 13 november 2008 kwamen er 11.901 bezoekers voor Nederlandse les naar het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant. De bevoegde minister Marino Keulen (Open VLD) wijhst erop dat sommige van de aanvragers ongeletterd zijn of onvoldoende geschoold. Zij worden verwezen naar het lesaanbod van de Centra voor Basiseducatie.

Er meldden zich de jongste twee jaar 328 anderstaligen met woonplaats Tienen aan voor lessen. Dat is het zesde hoogste getal, na Leuven, Vilvoorde, Zaventem, Halle, Dilbeek.

Bietencampagne nogmaals verlengd

De aanvoer van suikerbieten naar de Tiense Suikerraffinaderij loopt uit. Aanvankelijk was 24 december als eindddatum gesteld maar door technische mankementen is dat opgeschoven naar 29 of 30 december. Vandaag stelt de fabriek het einde in het vooruitzicht op 4 of 6 januari.

Tiense Suiker heeft momenteel nog drie vestigingen: in Tienen, Wanze en Oerle. Vorig jaar werd de vestiging in Brugelette gesloten, eerder ging ook al de fabriek in Genappe dicht. In Tienen verwachtten ze bijna 1,2 miljoen verwerkte bieten. Dat is een doorsnee hoeveelheid. De rijkheid van de bieten zou iets boven het gemiddelde uitkomen. De minimumprijs voor bieten daalt al wel drie jaar op rij.

Kerstkoopje: met Alva aan de Gete

Tieslagalva1568 Op eBay is een kaart(je) te koop dat ons wijst op een vergeten verjaardag: de Slag aan de Gete met hertog Alva, 440 jaar geleden. Nu ja, veldslagen hoeven niet per se herdacht te worden en 440 is geen prijzenswaardig getal. Plus,veldslagen zijn er zo veel geweest, telkens met burgerleed en verwoestingen zowel in de stad als op het platteland.

Maar goed, een Tienenaar biedt (nu tegen 49 euro) een kaart aan van 30 op 39cm, hersteld met plakbond, voorstellende de 't Ghevecht aan de riviere Gheete in Brabandt onder den hertoghe Alba, anno 1568. De jaren voordien had Tienen zijn wallen vestrekt tussen de Maastrichterpoort en de Sliksteen. In oktober 1568 verscheen Willem de Zwijger (Oranje) met 28.000 man voor de poorten. De Spaanse hertog van Alva (of diens zoon Frederik?) nam de verdediging waar. De nieuwe versterkingen verhinderden een aanval en de Willem worden verdreven na een kort gevecht aan de Gete.

Freinetschool zoekt lokalen tegen september

Ouders en leerkrachten willen in Tienen (of de regio) op 1 september 2009 starten met een Freinetschool. De dichtsbijgelegen school met die onderwijsmethode bevindt zich nu in Leuven. Voor heel ouders die hun kinderen daarnaatoe doen is het een dagelijkse klus. Vandaar, de zoektocht naar geschikte lokalen in het Tiense.

Goedele Vertessen is een van de initiatiefnemers. Over haarzelf: 'Afgestudeerd in Brussel in ’96. Na een jaar van interims heb ik verschillende onderwijsmethoden leren kennen. Mijn dada heb ik snel gevonden in het Freinetonderwijs. Tijdens het schooljaar ’97-‘98 heb ik les gegeven in “De kleine wereld”, freinetschool in Lommel. In september 1998 ben ik gestart in de Appeltuin, afwisselend in de eerste, tweede en derde graad.'

Over collega Bart Ipers: 'Afgestudeerd in Tienen in ’88. Mijn laatste normaalschoolstage deed ik bij Eddy Macquoy, in de eerste graad in de Appeltuin. Daar heeft de Freinetmicrobe mij gebeten en nooit meer losgelaten. Mijn onderwijsloopbaan begon in het College van Tienen. In deze traditionele school heb ik steeds proberen een Freinetklas uit te bouwen, met veel vallen en opstaan, tot er in ’95 een plaats vrijkwam in De Appeltuin. Daar geef ik sindsdien les in de 2de graad en momenteel in de derde graad.'

Info: start@1september2009.be

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!