Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Peter Reekmans hekelt verwaarlozing oudste kerk

Tiekerkoverlaar 1 Peter Reekmans (LDD) laakt de houding van de overheden ten overstaan van de Sint-Lambertuskerk gelegen in Overlaar, een van de oudste romaanse kerkjes uit het land. De kerk werd opgetrokken uit zandsteen in Gobertangestijl en kwartsiet. Het kerkje bevat een preromaanse rechthoekige beuk uit de 10de eeuw, een romaans koor uit de 12de eeuw, een vierkante westtoren uit de 13de eeuw en een traptoren uit de 16de eeuw.

Reekmans: 'Sinds 2000 ligt dit kerkje als geklasseerd monument er al totaal verwaarloosd bij. Buurtbewoners spreken al acht jaar tevergeefs het Tiense stadbestuur aan voor noodzakelijke renovatiewerken. Vandaag is het zover dat het dak zo lek als een zeef is, en dit prachtig monument en erfgoed elke dag meer en meer beschadigd raakt. Voor enkele buurtbewoners was nu de maat vol, en zij spraken mij aan.'

Zie ook onzer eerdere berichten over dit onderwerp.

Partyka op radio: hospitalisatieverzekering te duur

Op Radio 1 was in 'Peeters en Pichal' volksvertegenwoordiger Katrien Partyka (CD&V) te horen. Onderwerp van debat was de stijgende prijs van de hospitalusatieverzekekering.

Patyika kwam daarover eerder tussen in de Kamer. Citaat: 'Ik wil een vraag stellen over de onbetaalbaarheid van verzekeringen, die helaas de facto leidt tot onverzekerbaarheid. Het gaat vooral over twee groepen, namelijk de chronisch zieken en de gepensioneerden, de 65-plussers. Het gaat vaak over oudere mensen die massaal te maken krijgen met de opzeg van hun hospitalisatieverzekering. Zij krijgen dan natuurlijk een nieuw voorstel, met helaas onbetaalbare premies, met prijsverhogingen die absoluut niet te verantwoorden zijn. Ik geef één voorbeeld. Een hospitalisatieverzekering van 1.500 euro voor een 80-jarige met een zelfstandigenpensioen van 1.000 euro kan men niet echt betaalbaar noemen.'

Landschapswandeling in de Menevallei

Natuurpunt nodigt uit op zondag 18 januari om 14 uur: samenkomst aan de kerk van Oorbeek Stevige wandelschoenen of laarzen gewenst, 6 km. Gids: Roland Grugeon, 016-816052 Het parcours kronkelt door het weidse landschap van Haspengouw, dat hier golft tussen de Mene op 50 m hoogte en de Zegelberg op 90 m. Herkenningspunten die herhaaldelijk opduiken zijn de kerktorens van Oorbeek, Kumtich en Tienen en ook de E40. De Menevallei met bosjes en weilanden in de valleibodem en akkers op de flanken bekijken we steeds vanuit een ander perspectief. De aangrenzende natuurgebieden Het Aardgat in het noorden en Mene-Jordaan in het zuiden, betreden we niet. Maar gelukkig is niet alle natuur uit het omliggende landschap verdwenen!

Vandaag geen gft-ophaling wegens vorst

De firma Sita meldt dat er op vrijdag 9 januari geen gft-afvalophaling is in de deelgemeenten van Tienen. Wegens de vrieskou zijn de meeste gft-bakken dichtgevroren, wat het werk van de ophaaldienst erg bemoeilijkt.

Eind december zorgde Sita voor de bedeling van de afvalkalenders. Mensen die geen exemplaar ontvangen hebben, kunnen er nog steeds gratis eentje aanvragen bij de dienst Bevolking in het stadhuis, tel nummer 016-80 57 89, mailto:bevolking@tienen.be of via www.tienen.be (rubriek ‘Actueel/Publicaties’).

Verhuizers blokkeren straat

Op zaterdag 10 januari zal de Leuvensestraat van 7.30 tot 8.30 uur afgesloten worden voor een verhuiswagen. Het bovenste gedeelte van de straat is toegankelijk vanaf de Violetstraat. Vanuit de Oude Vestenstraat zal het niet mogelijk zijn de Leuvensestraat in te rijden.

Op zaterdag 17 januari wordt ook de Kapucijnenstraat van 7.30 tot 10 uur afgesloten voor het plaatsen van een verhuislift. De bewoners van het Kloosterhof zullen hun wijk zonder problemen kunnen bereiken.

Amicale biljart koninklijk

Tiebiljartamicale1804dsc_0272 Op donderdag 15 januari reiken de provinciegouverneur Lodewijk De Witte, de gedeputeerden en provinciegriffier Marc Collier plechtig de brevetten uit aan vier Vlaams-Brabantse verenigingen die vorig jaar gemachtigd werden om de titel van koninklijke maatschappij te dragen.

De biljartclub "Amicale 58" uit Tienen, de folkloristische vereniging "Carabiniers Lembeek 1830" vzw uit Lembeek, de "Politieverbroedering Sint-Pieters-Leeuw" en de vereniging "OKRA-trefpunt 55+ Sint-Martens-Bodegem" mogen voortaan de titel 'koninklijke' toevoegen aan hun benaming.

Natalia en Clouseau op Suikerrock

Natalia en Clouseau zijn de eerste bevestigde namen voor de 23ste editie van Suikerrock. Beiden staan geprogrammeerd op het hoofdpodium op zondag 2 augustus. Met hun concertreeks van eind vorig jaar, respectievelijk Crescendo en de Glamorous Tour, waren ze samen goed voor bijna 200.000 concertgangers.

Natalia strandde in 2003 nipt op een tweede plaats in de talentenshow ‘Idool’, maar sindsdien nam haar carrière een duizelingwekkende vlucht. In de voorbije jaren scoorde ze hits aan de lopende band, rijgde ze awards, onderscheidingen en gouden platen aan mekaar, en wist ze samen met En Vogue, Shaggy en The Pointer Sisters zestien maal het Antwerpse sportpaleis uit te verkopen. Op dit moment wordt er volop aan een nieuw album gewerkt, en op donderdag 9 januari verschijnt de nieuwe single “All or nothing”, de titeltrack van de film “Spion van Oranje” met Paul De leeuw.

Clouseau is al 22 jaar lang een ongeëvenaard fenomeen in het Belgische muzieklandschap. Van de ongeziene taferelen tijdens de Clouseaumania, over de internationale stappen als voorprogramma van Roxette, naar het statuut van Nederlandstalige kwaliteitsgroep: Clouseau heeft het allemaal meegemaakt. De groep heeft er dan ook al een indrukwekkende carrière opzitten, maar slaagt er nog steeds in om verrassend uit de hoek te komen, zowel op muzikaal vlak als met hun inmiddels traditionele reeks spectaculaire eindejaarsconcerten in het Sportpaleis. In de lente van 2009 wordt het nieuwe album verwacht.

Suikerrock 2009 vindt plaats op vrijdag 31 juli, zaterdag 1 augustus en zondag 2 augustus in het centrum van Tienen. Tickets zijn nog niet beschikbaar. Website: www.suikerrock.be

Alle hens aan dek om wegen vrij te houden

De technische dienst van de stad beschikt over drie kleine en twee grote strooiwagens. Deze rijden ook buiten de normale werkuren uit. Hiervoor hebben een aantal stadswerklieden zich vrijwillig kandidaat gesteld. Zondagnacht om 01 uur vertrokken de twee grote strooiwagens op ronde. Maandagmorgen reden alle strooiwagens uit. Ook dinsdag werd de hele dag uitgerukt met alle beschikbaar materiaal en personeel. Met beperkte middelen probeert de stad om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan om alle wegen sneeuwvrij te maken. Er werd zo’n 100 ton strooizout verdeeld.

Bij het strooien wordt er prioriteit gegeven aan die gemeentewegen die ook als reisweg door de bussen van de De Lijn gebruikt worden. De andere rondes worden bijna gelijktijdig bediend. Hierbij krijgen de belangrijkste wegen en de straten waar scholen gevestigd zijn, voorrang. Vervolgens worden gekasseide en sterk hellende straten aangepakt. Tot slot komen de kleinere straten aan de beurt. Wat het sneeuwruimen betreft, gaat de nodige aandacht naar wachthuisjes en haltes van de lijnbussen en de omgeving van ziekenhuizen en scholen. Zout strooien in straten waar weinig verkeer komt is niet efficiënt. Strooizout heeft immers een chemische reactie nodig die werkzaam is door wrijving. Bij weinig verkeer heeft zout strooien dan ook weinig effect.

De stad Tienen roept haar inwoners ook op om de voetpaden zoveel mogelijk sneeuwvrij te houden. Wanneer er sneeuw of ijzel ligt, is men verplicht om het voetpad voor de woning vrij te maken. Hierbij dienen volgende maatregelen in acht genomen te worden:

• bij vriesweer is het verboden om water of een andere vloeistof op de openbare weg te gieten;

• er moet een doorgang van minstens 1 meter voorzien worden op het voetpad. Bovendien moeten de nodige maatregelen genomen worden om gladheid te vermijden, bv. door zout, zand of zaagmeel of as te strooien; • er mag geen sneeuw of ijs opgehoopt worden op de rijweg. Ijs of sneeuw mag wel afgevoerd worden langs de boordsteen zonder dat men voetgangers de doorgang blokkeert of de afwatering naar de waterslikkers in het gedrang brengt;

• als automobilist is men verplicht de snelheid aan te passen aan het zicht en de staat van de weg. Gewest- en provinciewegen vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de stad, maar worden door een privéfirma geruimd.

Kouderecord gebroken in Ransberg

Weer Ultra koud in onze regio. Dinsdag werd op tv 'Bevekom' al aangegeven als koudste plek van het land. Nu blijkt het weerstation van Ransberg een record te hebben gebroken.

Hugo Matheus mat er een historisch dieptepunt: maar liefst – 28,6° vlak boven de sneeuw.

Ransberg mat -20,1 graden omstreeks twee uur vannacht. In de ochtend klom dat naar -7. Dit zijn cijfers in de gebruikelijke termometerhut. Die -20,1 is ook een nooit eerder gezien fenomeen in Ransberg, sedert 1973.

OCMW kan helpen bij winterboodschappen

Het OCMW ontving een klein aantal oproepen van senioren die in moeilijkheden kwamen met het vriesweer. Sommigen konden of durfden het huis niet uit en raakten door hun voorraden. Dan stuurt het OCMW de thuishulp langs om te zien welke de noden zijn. Iemand kan dan voor de hulpvragers boodschappen doen.

Verder blijven alle diensten alert, zonder bijzondere extra inzet. Er komen geen mensen naar bijzondere opvang 'want het is te koud om buiten te komen'. Wie wil kan, zoals doorheen het jaar, terecht in het sociale restaurant aan de Oude Vestenstraat. Het OCMW wijst er ook op dat iedereen terecht kan in de cefateria van het ziekenhuis voor een warme maaltijd.

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!