Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Het Land van Mich en Oech

Tiedialectkaart Op het gastenboek van het Tiens Trac Theater laat een fan namens de Boutersem heemkundige kring Velpeleven een bericht achter: Hij besluit: "Groeten ginderachter, in het land van "Mich en Oech". Dat lijkt ons een mooi omschrijving voor de Tiense regio. Voor de buitenwereld is die een beetje mysterieus en toch niet onsympathiek. Zo'n slogan vertelt meteen een verhaal. Dat kun je van 'Tintelende stad" (en andere dure vondsten) niet beweren.

Het is betekenisvol dat een Boutersemnaar verwijst naar die dialectgrens. Hijzelf leeft aan de westkant van de scheidingslijn tussen ik en ich in onze talen. Het is opvallend (al zit er sleet op) dat je in een regio zo haarscherp een lijn kunt trekken van hier tot aan de Rijn, met aan de oostzijde onze uitspraak met ich, mich, oech, och... en aan de westzijde hetzelfde met -k achteraan. Zo'n streep moesten ze met fluorescerende tegels markeren.

Over het Tiens dialect lees en hoor je meer bij Luc Lambrechts en bij de Tiense Straatmuzikanten.

De kaart komt van Wikipedia. Onze dialectgroep: nr. 24 in het groen.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef01127910c4e628a4 Listed below are links to weblogs that reference Het Land van Mich en Oech:

Reacties

Aha, de ürdingerlijn dus. Daar heeft menig would-be germanist zijn tanden op kapot gebeten.
Voor ons, uit het land van ich en oech, lijkt deze grens een banaal gegeven, maar voor West- en Oost-Vlamingen die hier het liefdesgeluk komen zoeken, is dit een onoverkomelijke grens. Voor hun is dat allemaal Limburg.
Wou Unesco niet bepaalde dialecten beschermen ? 't is de moment, maar dan zullen de 'ik en uwers' zich moeten aanpassen...

ich en oecher. op 27 februari 2009 om 18:23

Zo wie zo geinteresserd.
dialecten oh oh.
Paul

 paul op 28 februari 2009 om 11:36

Verplichte bijles voor de Oost- en Westvlamingen ? Misschien soort inburgeringscursus in het Tiense dialect...

getrouwd met een ik en uwer op 28 februari 2009 om 13:55Laat een reactie achter


Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!