Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Het Land van Mich en Oech

Tiedialectkaart Op het gastenboek van het Tiens Trac Theater laat een fan namens de Boutersem heemkundige kring Velpeleven een bericht achter: Hij besluit: "Groeten ginderachter, in het land van "Mich en Oech". Dat lijkt ons een mooi omschrijving voor de Tiense regio. Voor de buitenwereld is die een beetje mysterieus en toch niet onsympathiek. Zo'n slogan vertelt meteen een verhaal. Dat kun je van 'Tintelende stad" (en andere dure vondsten) niet beweren.

Het is betekenisvol dat een Boutersemnaar verwijst naar die dialectgrens. Hijzelf leeft aan de westkant van de scheidingslijn tussen ik en ich in onze talen. Het is opvallend (al zit er sleet op) dat je in een regio zo haarscherp een lijn kunt trekken van hier tot aan de Rijn, met aan de oostzijde onze uitspraak met ich, mich, oech, och... en aan de westzijde hetzelfde met -k achteraan. Zo'n streep moesten ze met fluorescerende tegels markeren.

Over het Tiens dialect lees en hoor je meer bij Luc Lambrechts en bij de Tiense Straatmuzikanten.

De kaart komt van Wikipedia. Onze dialectgroep: nr. 24 in het groen.

Felicitaties voor regionale toneelkalender

Tractheaterbottufotogroep

Het Tiens Trac Theater had de goede ingeving om op zijn site een regionale toneelkalender op te nemen. De kring kreeg daarvoor op zijn gastenboek al gemeende felicitaties. De website en de kalender tonen het Tiens theater van zijn beste zijde. Het betoont inzet en geloof in eigen kunnen. Trac Theater (voortgekomen uit de opvoeringen in de provinciale normaalschool) speelt een voortrekkersrol. Ook in de plastische kunsten heeft de school haar rol gespeeld. Wie zal dat nu doen?

De kalender maakt in een oogopslag duidelijk dat je dit weekend in Melkwezer terecht kunt en dat het seizoen loopt tot 16mei. Van de Tiense zijde lijkt alleen Oplinter en Bost nog actief (Heidebloem, Vissenaken en eventueel andere kringen traden eerder op.) Het Trac Theater speelt De Pineut (een klucht van Feydeau) in april (zie hun foto/ Rudi Bottu). Het jonge Betoog sluit af in mei (dit keer in de Kruisboog).

Tieverenigingindekijker_gr

Dumont en Smets (Open VLD) stappen niet over naar LDD

De Open VLD'ers Arthur Dumont en Philippe Smets stappen niet over naar LDD. Een mail van 'Lijst Dedecker Watcher' maakte dat gisteren nochtans bekend. Zowel Philippe Smets als nationaal LDD-partijsecretaris Peter Reekmans noemen het bericht nonsens.

'Er zijn in de regio wel contacten met verkozenen van Open VLD, N-VA en VB', zegt LDD-voorman Reekmans. Hij sluit niet uit dat de LDD-watcher iemand is die de geloofwaardigheid van LDD in twijfel wil doen trekken.

Plan voor zorgsector en sociale huisvesting samen

Vectris (Koen Stuyven) maakte een stedenbouwkundige studie voor een rusthuis voor bejaarde psychiatrische patiënten, in combinatie met een 50-tal sociale woningen, een sociale werkplaats en een kloostertje (10 kamers), en mogelijk ook enkele gemeenschapsfuncties. Dat alles aan de Aarschotsesteenweg, naast de Heilig-Hartkerk. Op het voormalige kloosterterrein van 2,5 ha staan ook enkele hoge park- en fruitbomen, een kans voor een buurtpark. De grote uitdaging is om een nieuwe duurzame woonwijk te ontwikkelen en tegelijkertijd de geïsoleerde ligging te doorbreken. Het is eveneens een experiment voor samenwerking van zorgsector met sociale huisvesting.

De Dag van Toen: actie in de kringwinkel

Op zondag 7 maart houden alle kringloopwinkels de actie Koop de dag van Toen. Schattenjagers kunnen hun slag slaan in een ruim aanbod van voorwerpen uit de jaren 50, 60, 70 en 80. In Tienen voegt men er een platenbeurs aan toe. De dj draait gepaste muziek.

Er is ook een ouderwetse tombola van nu tot 7 maart: een lot per aankoopschijf van tien euro. Bovendien legt de winkel in Tienen (Torsinplein) tegen 7 maar de laatste hand de verbouwingen.

Info: Tie Vanbeselaere, 016-78.91.34.

Beker van Tienen voor zaalvoetbal
Op woensdag 11 maart strijden de miniemen in het sportcentrum Houtemveld voor de ‘Beker van Tienen zaalvoetbal’. Een week later, op woensdag 18 maart, nemen de kadetten het tegen elkaar op. De scholieren komen op woensdag 25 maart aan de beurt. De finale wordt telkens om 16 uur gespeeld. De prijsuitreiking volgt om 16.30 uur
'Bushokjes zijn de vuilste plekjes'

Vincent_Rijmen0005 Volgens een studie van het bureau Sonecom naar de netheid in de Waalse gemeenten zijn de bushokjes de vuilste plaatsen in dat gewest.

Dezelfde studie zegt dat 17 procent van de openbare toiletten niet proper zijn.

21 procent van de schoolomgevingen hebben geen vuilnisbak.

Het studiebureau stuurde 22 enquêteurs op pad in de 262 Waalse gemeenten.

Zij onderzochten een aantal strategische plaatsen, zoals stations- en schoolomgevingen, winkelstraten en lokale bezienswaardigheden.

Bushaltes en stations kennen heel wat problemen met netheid. Gemiddeld werd 19 procent van de haltes als "vuil" bestempeld. Landelijke gemeenten scoren doorgaans beter.

Wat zouden de enquêteurs ontdekken in onze buurt? Welk is volgens u het vuilste plekje? Of omgekeerd: waar staat het mooiste bushokje?

Naar Neerlinter via Stok wegens werkzaamheden
Van dinsdag 24 februari t/m dinsdag 10 maart ’09 wordt de Neerlintersesteenweg afgesloten voor doorgaand verkeer. Er werd een signalisatieplan opgesteld om het verkeer tussen Tienen en Neerlinter om te leiden. Sinds oktober ‘08 worden er buitengewone onderhoudswerken uitgevoerd aan de Neerlintersesteenweg, tussen de Sint-Genovevabeek en de grens met Linter. Om de veiligheid van de werknemers van de firma Liema te verzekeren, en het verloop van de werken niet te hinderen, wordt de Neerlintersesteenweg afgesloten van dinsdag 24 februari tot en met dinsdag 10 maart. In samenspraak met de lokale politie en de aannemer werd een signalisatieplan opgesteld om het verkeer tussen Tienen en Linter om te leiden. Het doorgaand verkeer komende van Tienen wordt via het Sint-Genovevaplein omgeleid richting de Sint-Hubertusstraat en kan via Stok Neerlinter binnenrijden. Het verkeer dat van Neerlinter richting Tienen rijdt, kan via de Sint-Hubertusstraat naar het Sint-Genovevaplein rijden en dan de Oplintersesteenweg naar Tienen volgen. De handelszaken tussen het Sint-Genovevaplein en de Ganzendries zijn toegankelijk voor het doorgaand verkeer. Om de bereikbaarheid van de handelaars aan de Neerlintersesteenweg te verzekeren, is er een lokale omleiding via de Beekstraat voorzien. De Neerlintersesteenweg blijft wel toegankelijk voor de hulpdiensten en de bussen van De Lijn.
Maurice Vandenbosch presenteert carnavalstoet

Maurice Vandenbosch weet de hele sfeer rond de carnavalstoet van Tienen te vatten in beelden. Hij plaatst tientallen, foto's op zijn website: http://fotoalbum.seniorennet.be/bosse37/carnaval_2009_tienen

Lourdesgrot wijkt voor verzorgingstehuis

Passionistentie437678be9e Lourdesgrotten.skynetblogs.be verzamelde een respectabel aantal beelden van Lourdesgrotten in Vlaanderen. In Tienen blijken er grotten te bestaan in de tuinen van het Heilig-Hartziekenhuis en achter het klooster van de Aarschotsesteenweg nr.3. De bekendste (en publiek toegankelijke grot) ligt aan de 'bumpkes', onder de Onze-Lieve-Vrouwkerk. In Hakendover vind je een grot aan de Processiestraat en in Tienen ook kleine constructies aan de Rozenhof.

De bloggers wijzen op de bedreiging die rust op de grot bij de zusters Passionisten aan de Aarschotsesteenweg wegens de geplande nieuwbouw. De bouwaanvraag voor een rust- en verzorgingscentrum hangt nu uit. De grot is ingericht ter nagedachtenis van moeder Martha, de stichteres van de orde. Ze leefde van 1891 tot 1967.

Voor moeder Marthe-Maria is een zaligverklaring gevraagd. Wie kent dat verhaal?

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!